icon

Môžem mať postihnuté dieťa?

martu33
10. dec 2017

Chodim so synom bratranca mojej mamy. A je možné že keby sme spolu chceli splodiť potomka tak že by mohlo byť postihnuté? Rodina neni ani tak proti že spolu chodime jeho rodina je úplne rada že sme spolu. No moja sestra si mysli že by sme mohli mať postihnuté deti. Že keby chceme deti tak že si mame adoptovať. A my dvaja zatial sa na deti necitime niesme finančne zabezpečeny aby sme mohli mať babo a chceme si uživať krasne chvile zatial. Chodiť na kavy vylety, discoteku. Ja mám 23 a priatel 31. Som jeho prvá. Všetci okolo riešia deti a my to.nemame potrebu lebo sa vhceme dostatočne spoznaťa neriešit len sex a plodenie deti.

maciatkolulu
11. dec 2017

@alaguema o incest zarucene nie,ale.riziko poskodenia genov tam.hrozi a otazka bola,ci moze mat postihnute dieta a ano moze,aj jej deti a deti ich deti atd. Ok to zarucene nie a ist do rizika,okrem ineho,no neviem

alaguema
11. dec 2017

@ema234 našťastie nemám pocit, že by som niekomu niečo mala schvaľovať.

alaguema
11. dec 2017

@maciatkolulu veď na to sú genetické testy.

dilino
11. dec 2017

@katriona1 epilepsiu môžem mať hocikedy počas života a nie ked splodiš dieťa s niekym kto je dalšia generacia pribuzných načitaj si o epilepsi niečo a potom o chorobe piš to s tým nemá súvis epilepsia je bud pourazova alebo dedična čiže musi ju mať rodič aby dostálo dieťa a nejaka veľka nahoda že zo 6 deti 5 sú chorý nemysliš hlúposť to z epilepsiou nemá nič spoločne ja som epileptička od 13 rokov mám poúrazovu a nikdy nikto v mojej rodine ani ked sa skúmalo babka dedko ani dalšie generacie to nepoznali a dieťa postihnute sa môže narodiť kedykoľvek komukoľvek ako mňe zbabral lekár pôrod takže o epilepsi tu nemôže byť ani reč ja mám epilepsiu a moja mala ju nema hoci sa narodila po chybe lekára postihnuta ale nikdy žiadne znamky epilepsie nevykazovala.

maciatkolulu
11. dec 2017

@alaguema ake? To ma zaujima? Ako nie v zlom,ale fakt ma zaujima ake testy. Myslis amnio a im podobne? Ci nejake konzuktacie u genetika,kde ked povedia,ze su bratranci z druheho kolena,tak neviem.... ci je fakt nieco nove?

oskvarka
11. dec 2017

@ema234 chapem ako sa ti to zda osobne by mi to bolo z bratrancom tiez proti srsti hlavne z toho rodinneho vztahu ze sa pozname a tak (ale poznam aj takych co sa nevideli v zivote ani bratranci to je uz ine.. ale to teda hovorim iba o tom takom pocite ze ako ze "co?" ved je to moja rodina... s tym ze ona pise o druhom pokoleni takze tam sa ludia bezne npoznaju a ako rodina sa bezne nestretavaju) .... ja hovorim o genetickej stranke - dost pochybujem ze pracujes alebo studujes v oblasti genetiky a ked tomu nerozumies tak to neznamena ze musis druhych takto urazat. Naozaj nerozumiem nerozumiem tomu ako nejaka dopela zena co ma pravdepodobne aj deti (alebo planuje ked je na tejto stranke) napisat druhemu cloveku nieco take ako ty ja by som ma hanbila, preac.
@maciatkolulu bratranec je naozaj blizka rodina ja tiez poznam dobre vsetkych svojich bratrancov stravila som s nimi dectvo naozaj si to predstavit neviem... ale po genetickej stranke (pokial to v ich rodine nebude nejaka viacgeneracna tradicia) nie je so splodenim potomka ziadny deformacny problem to je vsetko co pisem .. nevravim ze je to normalne... ale opakujem dievcina pise o druhom kolene to sa bezne ludia nepoznaju ani ako rodina nestretavaju takze je to aj po tej pocitovej stranke ich samich v podstate cudzi clovek a po genetickej stranke tam naozaj ziadny problem nie je (teda urcite nie vacsi ako pri uplne inych ludoch ktory tiez mozu mat nestastie ze si geneticky nesadnu). Ja nepoznam ani len bratrancov mojich rodicov nie to ich deti takze toto si osobne predstavit viem... ale tu prizvukujm ze hovorim o pocite poznam aj rodiny kde sa ani bratranci nekontaktuju nestretavaju a su si viac menej cudzi tak tam si to nejak teoreticky predstavit viem ze sa im to moze stat ze sa zalubia (ale podla mna na slovensku malo pravdepodobne tu sa ludia kontaktuju s taktouto blizkou rodinou ako surodenci rodicou a ich deti teda moji bratranci..)

alaguema
11. dec 2017

@maciatkolulu genetické testy sa robia pre počatím z rôznych dôvodov - zdravotných, dedičné choroby, genetické poruchy v rodine, predchádzajúce tehotenstvá, ktoré skončili spontánnym potratom, alebo aj pre páry v príbuzenskom vzťahu.

maciatkolulu
11. dec 2017

@oskvarka nechcem ta urazit,ale evidentne sa nevyznas do genetiky... pretoze najvacsi problem je v genetike. A moralka to je kazdeho vec,ale ked sa obava postihnuteho dietatka,tak je obava na mieste. Moze sa stat a nemusi a opakujem moze sa stat teraz alebo o tri generacie,alebo nemusi,ale riziko tam je zarucene podstatne vyssie ako u parov,ktori nie su v ziadnom pribuzenskom vztahu.

oskvarka
11. dec 2017

@maciatkolulu moze sa ukazat len ak sa ich deti navzajom zosobasia (to teda netusim preco by robili) pripadne by sa zosobasili batranci viac generacii zasebou - co je tiez malo pravdepodobne

maciatkolulu
11. dec 2017

@alaguema a to su ake? S akym vysledkom a rada genetika by bola podla teba aka? On je moj bratranec z druheho kolena,genetik povie podla teba,to je ok? Nakoniec mne je to jedno,len dufam,ze sa moje deti nezapletu s niekym koho rodina takto v minulosti hazardovala.

2zuzanka2
11. dec 2017

Nechcem byť zlá ani strašiť ale my sme mali susedovcov a tí boli bratranec si sesternicou ale neviem z akého pokolenia a mali tri deti no dvaja neboli v poriadku, starší ako tak bol no bol strasne hyperaktivny a doslova nezvládnuteľny druhý bol tusim autista a tretí mal rastep na pere

alaguema
11. dec 2017

@maciatkolulu to riziko u ďalších generácií je v tomto prípade minimálne, alebo ekvivalentné takému riziku, aké podstupuje akýkoľvek iný pár, keďže je vysoká pravdepodobnosť, že ich prípadne deti nebudú mať deti s príbuznými. Problém by bol, keby sa aj oni opäť vydali/oženili s bratrancom/sesternicou...atď.
Na základe tých testov im buď spoločné potomstvo nedoporučia, alebo im povedia, že je to ok.

maciatkolulu
11. dec 2017

@alaguema ale riziko je zarucene vyssie ako u "nerodinnych"parov ,ci klesa,ci nie to neviem,nie som genetik,ale proste riziko je vyssie. A celkom normalne to nie je.

oskvarka
11. dec 2017

@maciatkolulu co ja viem zo statistckeho hladiska by malo to riziko byt priblizne rovnake... ale tak samozrejme ak pojdu na geneticke testy nic nepokazia a budu vediet na com su stat sa moze podla mna... ja osobne nie som geneticka ale mam v rodine a tuto vec sme uz v rodine riesili... ale mozem ti konkretne vedecke clanky poslat (su ale anglicky ak by si mala zaujem)
moralku myslis ze by to bolo amoralne... ?.. to si myslim jedine z toho genetickeho hladiska ak by im vysli geneticke testy zle ale tak mas napriklad zvysene ritiko genetickych problemov pi urcitej kombinacii krvnych skupin a neviem ci sa pri laske ludia riadia takymito vecami a napokon uz tie dietky chcu .. no .. s tym ze mas napriklad aj jednostanne gen, problemi ktore sa dost s vysokou pravdepodobnostou prejavia na dalsej generacii taky clovek ma co spravit .. to je otazne... mas napriklad muza ktory ma v muzskej linni schyzofreniu tak ak budes mat syna tak je vysoka pravdepodobnost ze takuto neprijemnu zalezitost zdedi.. je moralne riskovat nieco taketo pre svoje deti ... alebo dopustit.. ?.. tazke otazky pre mna..

oskvarka
11. dec 2017

@2zuzanka2 je to smutne ale kludne to mohla byt nahoda mam bratrancu jeden razstep druhy tiez urcity druh nezvladnutelnosti a ziaden takyto geneticky dovod na to nemaju... skratka sa to stava

maciatkolulu
11. dec 2017

@oskvarka mozes poslat,nejako preluskam odborne vyrazy,ale za mna je to risk. Sama som porodila ako zdrava mlada 20rocna zaba dieta s vaznou chorobou a nikto nevie preco(nastastie je ok).... takze do ziadneho rizika bybsom ja dobrovolne nesla,ani kvoli obrovskej laske😉

oskvarka
11. dec 2017

@maciatkolulu apropo geneticke testy by neuskodili ani dvom cudzim ale ako som pisala vysie tak co potom ak ti povedia ze aj ked ste cudzi tak vam to neodporucaju... tak sa rozides s takymto clovekkom alebo minimalne sa zrieknes vlastnych deti ... neviem si to predstavit ze ako by som reagovala... a este horsie su tie verdikty (mam kamaratku) ked ti povedia ze ak to bude chlapec je sanca takmer 100 percent ze zdedi to a to ... no a potom sa pusti do toho plodenia....

oskvarka
11. dec 2017

@maciatkolulu oki pokusim sa cez vykend ukradnut si trochu casu ;) ale ako ja chapem .. clovek to takto z nadhladu vidi ale ked uz ta laska je a teraz povedzme zistis nejaku geneticku poruchu v muzovej rodine o ktorej si doteraz nevedel... tak co a to teraz nemyslim ze to bude rodina... jednoducho nejaka nestastna geneticka linia... co z toho ze budes vediet preco... praveze to bude skorej ako kamen na nohe ked clovek nevie tak je to lahsie... ale je jasne ze uz ked rodina su tak to skorej cloveku vrta v hlave a naozaj si na tu geneticku zajde na tie testy tak aspon vie na com je... a ako sama pises aj tak sa moze stat ze sa nieco pokasle genetici tiez niesu vsemocny...

alaguema
11. dec 2017

@maciatkolulu nie je to také jednoznačné, ani zaručené. Aj dvaja nepríbuzní ľudia sa môžu stretnúť s genetickom dispozícou, môžu byť obaja prenášačmi genetickej mutácie a nemusia o nej vôbec vedieť. Poznám taký pár, obe ich deti majú cystickú fibrózu, rodičia sú len prenášači génu, takže choroba sa u nich nikdy neprejavila a vôbec o tom nevedeli, žiaľ, deti zdedili tén gén od oboch a tým pádom u nich choroba prepukla. Riziká sú tam stále, u príbuzných sú tiež samozrejme, preto som napísala, že pokiaľ by chceli mať deti, nech idú na testy, tam sa to riziko uvidí, ak nejaké je.

dorottka
11. dec 2017

bratranec z druheho kolena je aj podla zakona vzdialena rodina, teda nie je prekazkou sobasa. Ci bude geneticke poskodenie - to je vo hviezdach, to sa moze stat aj u rodinne najvzdialenejsich ludi na zemi a naopak. Nie je nahodou ich najblizsi uplne spolocny predok prababka? To mne pride uz celkom dost novych genov odvtedy. ved, na Islande zije 330.000 ludi, tam nove geny nehrozia, takychto mixov tam musi byt pozehnane, ked sa nad tym zamyslite, kedze vyber je zuzeny a narod postihnutych to teda nie je (rovnako ako Faerske ostrovy s populaciou ani nie 50.000).

sirema
11. dec 2017

Ja ti viem len povedat o pribuznych - mam takych v Cechach - boli bratranec a sesternica z prveho kolena, teda stale su a maju spolu dcerku - je uplne zdrava 🙂

ghostsgirl
11. dec 2017

@alaguema v poriadku tak to nie su oficialne blizky pribuzni teda podla zakona a neviem akch ludovych tradicii. Ale riziko mutacii je stale dost velke. To ze niekomu kto si zobral sesternicu sa narodili zdrave deti je sice pekne, ale ked sa potom ich pra pra pra pravnuk bude cudovat, preco sa mu narodilo postihnute dieta, moze sa im podakovat

zlaticko118
11. dec 2017

Teta ma 5 deti z toho 2 postihnuté a 1mu sa pridruzuju snad vsetky choroby a to s ujom niesu ani žiadny vzdialený pribuzny.
A ako som pisala švagor so svagrinou maju 2 zdrave deti (babka a dedko su bratranec a sesternica)

marion09
11. dec 2017

@ema234 presne ako pises-je to dost blizka rodina....ja bym neriskovala.toooolko chlapov beha po svete.....naco sa zahravat s osudom?

najk
11. dec 2017

@maciatkolulu nechcem Ta urazit, ale ako mozes niekomu napisat, ze sa nevyzna do genetiky ked ani sama nevies, ze existuju nejake geneticke testy? Prebiehaju asi tak, ze obidvom doktor zoberie krv, rozoberu choroby v rodine, pribuzentsvo a na zaklade vsetkych vysledkov im povie, ci je u nich riziko nejakej choroby vyssie ako u inych. Sama som na tychto testoch bola.
Mimochodom Ty poznas vsetkych svojich prabratrancov a prasesternice? Lebo ja nie. Poznam tak 4, lebo dvoch z nich mame za susedov. Ale inak ani len netusim kolko ich dokopy mam a kde vsade su. To je naozaj vzdialena rodina. Keby nebola, zakon by svadby neumoznoval..

alaguema
11. dec 2017

@ghostsgirl už som o tom písala vyššie - to riziko sa dnes dá zistiť pomocou testov.

charlie1980
11. dec 2017

No keby sa vsetko dalo zistit pomocou testov, asi by sa nerodilo tolko postihnutych deti, vsakze.

petulda333
11. dec 2017

@charlie1980 je otazne kolko rodicov,kt sa narodilo postihnute dieta,absolvovalo tie testy,vsakze?! 😉

alaguema
11. dec 2017

@charlie1980 na testy nechodia páry len tak preventívne, všakže. Obvykle sa poruchy zistia počas tehotenstva, alebo ani vtedy nie. Na genetiku chodia ľudia, ktorí majú nejaký dôvod a nejaké opodstatnené obavy. Príbuzenstvo medzi mužom a ženou, je dosť pádny dôvod.

charlie1980
11. dec 2017

@petulda333 Prosim ta, xy ochoreni neodhalia ZIADNE testy !

sazumak
11. dec 2017

Podľa mňa je takýto vzťah úplne v pohode 🙂 Ja totálne netuším, kto je alebo nie je môj bratranec po druhom pokolení, keďže sú rozlezení kade-tade po Slovensku. O postihnutí sa nebudem ani vyjadrovať, poznám viac takých párov a deti majú všetci zdravé. Okrem toho sa v niektorých štátoch mimo Európy uzatvárajú ešte aj dnes dohovorené manželstvá aj medzi bratrancami a detičky majú zdravé. Takže držím palce vo vzťahu, nech Vám to hlavne vydrží 🙂