Môžu ťažké kovy v tampónoch spôsobiť rakovinu?
Ahojte, počuli ste o tom, že vedci pred pár dnami zistili že menštruačne tampóny obsahujú ťažké kovy (olovo atď), čo môže spôsobiť rakovinu, demenciu, neplodnost atd!? Ja ich používam stále počas každého cyklu už asi 20 rokov! Tak teraz som dosť znepokojená touto informáciou. 😔 Plánujete ich prestať používať?
Jasné, že ich prestanem používať, minimálne sa ich snažiť obmedziť čo najviac, ako budem schopná, preboha, nie som dementka, keď vedci robili výskumy a prišli na to, ako veľmi môžu škodiť môjmu telu z dlhodobého hľadiska (do budúcnosti), nebudem tvrdohlavo tvrdiť, že niet nad tampóny a budem si ich naďalej do seba dávať ako doteraz. Niektorí ste takí zadubení, tým, že nie ste schopní spraviť žiadnu zmenu, že vám je úplne jedno, ako vás to môže ovplyvniť časom.
@mia2906 "Objavili merateľné koncentrácie všetkých sledovaných kovov"
:D Keby som teraz zavrel liter vzduchu do sacku tak tam najdu "meratelne" mnozstvo olova. Keby som odtrhol list z kvetu vedla tak tam najdu "meratelne" mnozstvo olova. Keby som zobral kocku cukru z kuchynky tam najdu "meratelne" mnozstvo olova.
To ze niecoho nasli - dokonca tak "vela" ze to vobec dokazali zmerat je sumafuk. Vzdy ide o mnozstvo. Aj kyslik ta zabije ak je v prilis vysokej koncentracii a vzduch ta zabije aj ak je v nom kyslik prilis nizkej koncentracie. Tak je to so vsetkym.
@hiro ďakujeme za váš unikátny výskum v oblasti ťažkých kovov, určite podložený nevyvrátiteľnými dôkazmi, akurát tu ani jednej z nás nepomohol, lebo len ťažko pochopiť, čo má váš argument spoločné s touto problematikou pán hiro, nikto vám tampóny používať nezakazuje, môžete to robiť naďalej, je to každého slobodná voľba, rozprávame sa tu o tom, ktorá z nás, prečo a ako plánuje s informáciou, že v tampónoch našli ťažké kovy, naložiť, dovi
@lea675 Takze: dolezita je koncentracia. Ak je mensia co ja viem ako napriklad vo vode ktorej sa kupes ci pijes ci veciach co nosic ci stolicke co sedis tak to asi nestoji ani za zmienku, nie?
No tak spravme trosku hlbsi vyskum:
https://www.health.com/tampons-contain-toxic-me...
V tomto bode všetci vedci vedia, že kovy sú prítomné v tampónoch, povedal Shearson. "Nevieme, či kovy môžu vyjsť z tampónu," dodala.
Shearston a jej tím už majú v pláne preskúmať, či sa chemikálie môžu z tampónov vyplaviť a dostať sa do tela. "Určite to robíme najvyššou prioritou v laboratóriu," povedala.
"Chcem povzbudiť ľudí, aby v tomto bode nepodliehali panike," dodal Shearson. Nevieme, či tieto kovy „mohli prispieť k akémukoľvek druhu negatívneho vplyvu na zdravie“.
Hladiny zistené v tampónoch boli pod hranicou nebezpečnej expozície.
Navyše, iné metódy na zvládanie menštruačnej krvi nemusia byť oveľa lepšie. Mnohé produkty, ako napríklad dobové spodné prádlo, obsahujú „ večné chemikálie “ a štúdia z roku 2020 zistila, že vložky mali vyššie riziko vystavenia chemikáliám spôsobujúcim rakovinu ako tampóny.
Nie je dostatok výskumu, aby sme vedeli, či menštruačné platničky alebo kalíšky obsahujú aj toxické kovy.
No a podla:
https://www.sciencedirect.com/science/article/p...
Tie obsahy su cca 1000 nasobne mensie ako je bezpecna hranica - namerali nanogramove hodnoty a co googlim tak bezpecne hranice su mikrogramove koncentracie.
@hiro no mne teda táto informácia za zmienku stojí. Pri všetkom na svete ide o mieru, avšak len tvrdím, že je hlúpe to úplne ignorovať, najmä keď vezmeme do úvahy, že tampóny sú tu medzi nami od 90. rokov a vedecké výskumy o menštruačných pomôckach sú žiadne až minimálne, čo je asi najdesivejší fakt pre našu generáciu, ktorá možno zažije následky v starobe… nevieme. A práve preto - presne ako citujete - NEVIEME, či sa niektorý z kovov absorbuje vaginálne. Čiže ja osobne s tým budem úplne okej, až keď sa bude VEDIEŤ, že nie. Ale to ukáže až čas a hlavne ďalšie výskumy, zatiaľ je na každej z nás, ako sa k tomu postaví. Ja som sa len podelila s pohľadom, že ak je vo vode, stoličkách a oblečení kov, nemusím si ho preto dávať ešte aj do vnútra vagíny… a bagatelizovať a zasmiať sa nad zistením, takým dôležitým pre ženy, s tým, že veď aj vo vode sú kovy, je stupídnosť… môj názor.

Ja som to tiež dnes čítala a teda neviem čo robiť tiež . Používam ich už tiež cez 20rokov. Vložky neznášam a kalisek umývať a meniť v robote pri mojej ms tak to nie 🙈