Nález na prsníku
Ahojte pri preventívnej prehliadke mi našli kontúrovanú ohraničenú hypoechogénnu léziu,ktorú označili ako BI RADS III v.s.FIA.Kontrolne sono mám o polroka.Máte niekto skúsenost,či ide o rakovinu alebo len o fibroadenóm? Ďakujem.
pokiaľ by to bola rakovina nedali by ti kontrolné sono za pol roka. Keď mi potvrdili nález na sono okamžite ma poslali na mamo + hneď na to robili biopsiu. O 12 dní bol výsledok a obratom na to som už mala termín na operáciu - od nálezu po prvú operáciu neubehol ani mesiac.
@tinka_1807
@alenah31 len je doba koronová,tak možno aj preto čakajú a zatial to má len pár mm.
Ak by to bola rakovina tak by ta neposielali o pol roka na sono. Predpokladam, ze by si isla na mamografiu a riesili by to hned (ci uz doba koronova alebo nekoronova).
a čo keď je doba koronová, teraz s tým nijaké divadlo nerobia - mňa operovali prvý krát v októbri 2020 - a to fakt bola doba koronová a operovali ma - teraz sa operuje normálne.
@cherry_cherry
@alenah31 snád máte pravdu,lebo to bol dosť aj šok.Snád aj cez sono vedia rozpoznať zhubný nádor 😔
Ja som bola na mamografii, niečo sa im tam nezdalo tak hneď spravili aj sono. Tiež som mala trojku. Kontrola o pol roka. O pol roka bol nález rovnaký, cysty sa nezväčšili tak ďalšiu kontrolu mám až o rok. Trojka nie je nádor, je to podozrenie že by sa to (zatiaľ neškodné) mohlo zvrtnúť.
@vejapa76 a to uz stále bude teda kontrola o pol roka?Lebo zvrtnuť sa to môže aj o 5rokov.
nie cez sono nezistia či je nádor zhubný alebo nezhubný. Cez sono vedia rozpoznať útvar a podľa tvaru, ohraničenia, neohraničenia, miesta kde je vytvorený - vedia predurčiť či môže ísť o nádor. "Zhubnosť" rieši biopsia a histológia.
V jednom diskusnom fóre odpovedala gynekologička takto: Dobrý deň. FIA skratka znamená fibroadenóm, teda benígne ložisko prsníka. BI-RADS 3 znamená pravdepodobne benígny nález (riziko malignity menšie než 2 %). Predpokladám, že Vám odporúčali kontrolu o 4-6 mesiacov.
Mam skusenost,mam ho tiez, FIA nie je rakovina,je to nezhubny nador. Chodila som kazdeho pol roka na kontroly,uz chodim len raz za rok,kedze sa nemeni.
@iwesska to ja budem z toho na nervy 🙈 Tak snad to neporastie do najblizsej kontroly a je to nezhubne.
@sofia1 BI-RADS 3 - pravdepodobne benígny nález – do tejto kategórie patria všetky prípady, kedy je pravdepodobnosť konečnej benignity 95 %. Odporúčaný je krátky interval na kontrolné vyšetrenie, 3, 6, resp. 11 mesiacov.
Tu máš všetko - konkrétne toto je na str. 2:
https://www.solen.sk/storage/file/article/9bcff...
@sofia1 dokonca ohraničený - nemáš sa prečo báť - uvidíš, všetko bude ok🙂 ja som mala BI-RADS 4c - to si mala vidieť ten frmol, druhý deň sono, násl. mamo, operácia 2 týždne na to - neohraničený a bohužiaľ zhubný☹ no ale som tu. Zbytočne nestresuj, ani to nie je dobré - uvidíš, budeš v poriadku🙂

Síce sa nevyznám do toho výrazu, ale ak by to bola rakovina, tak tá sa rieši hneď, nečaká sa pol roka na dalsie sono.