Neplodnosť - postupnosť pri diagnóze
Aky je prosim Vas postup?
U mna urobila doktorka len vstupne odbery a dalsi mesiac som brala Clostilbegyt 1/2tbl 2xdenne a inj Ovitrelle na 17DC a snazilkovanie, o dalsich 16dni baby test a potom odber krvi na progesteron, ci prebehla ovulacia, a ano prebehla aj napriek tomu prvy pokus nebol uspesny a dala mi otakz, ci sme uvazovali nad inseminaciou a potom mi povedala, ze ak sa nepodari teraz, tak musi zistit ci mam priechodne vajecniky. Nemalo to byt prve?
Vela informacii naraz a mam z toho v hlave misung
Dakujem za odpovede
@bobulazelena no spermiogr je ok a vzhladom na moj vek 35 mi povedala, ze preto mi dava lueky, ale ked vajecniky su nepriechodne, tak lieky nepomozu, preto sa pyram, ci je ok taky postup, ja chodim na usg kazdy mesiac
@angel1979 a hormonalny profil mas ok? A co ten hormon ovarialne rezervy?
Ale inak myslim ze aj ta moja to tak robi ze vysetrenie-laparku na nepriechodnost mi navrhuje az teraz. Ja si myslim ze preto ze predsa len je to operacia pod celkovou narkozou tak tam nechcu zbytocne posielat vela bab
@bobulazelena no mne profil nerobila, ako napr znamej, ze 7,14,21dni mne brala krv iba 17dni po dobrati inj ovitrelle, ci ovulacia prebehla- hladinu progesteronu, tvrdi, ze hormony mam ok, ovulacia prebieha
a tu priechodnost zistia tou laparoskopiou a v pripade, ze su nepriechodne, ich aj hned prefuknu, alebo to je dalsi zakrok extra?
@angel1979 no ale ved hladina hormonov sa ti v priebehu cyklu meni,taktiez by ti mohla zistit ten hormon ovarialnej rezervy. V podstate ci mas este dost vajicok v rezerve. No neviem. Zobrat ti krv 1krat a tvrdit,ze mas hormony v poriadku, to sa mi zda dost zvlastny postup. Ja som bola normalne 3 den a 20 den cyklu a este teraz aj na endokrinologii pre istotu.
No a myslim si ze ked najdu nepriechodny vajcovod tak ho hned aj prefuknu,aspon kamoske to tak urobili,ale pre istotu sa opytaj. No a ohladom toho profilu sa asi este porozpravaj s doktorkou. Ved to je jedno z prvych vysetreni co pozaduju aj v centre asistovanej reprodukcie
@bobulazelena no ked som sa pytala, ci mi bude robit hormonalny profil, tak povedala, ved hormony mate v poriadku, tak ja neviem, no uvidim, co bude teraz, lebo u nej stoji ten usg na zistenie priechodnosti 70€ a laparo v nemocnici je hradene poistovnou
@angel1979 a ona ako robi usg zistenie priechodnosti? Pomocou tej peny kontrastnej latky? Tusim sa to vola hycosy ci ako... No ja som pozerala ohladom toho,lebo ma to caka, a vraj laparka sice je bolestivejsia ale vysledky su istejsie. No neviem ja.
@angel1979 mne robil doki prefuk - test priechodnosti kontrastnou latkou u neho v ambulancii, takze som sa vyhla laparke a pekne som sa pozerala ako ta kontrastna latka ide k vajecnikom. Ak je cesta niekde zuzena a pod - tak ju roztiahne ta kontrastna latka - kvazy prefuk. Takze za 15min hotova, vedela som hned výsledok a vyhla som sa nemocnici a rezom pri laparke.
@enia74 a kde v akom meste ti to robili. Ja som tiez nad tym uvazovala. Vraj to nie je bolestive oproti laparke + nie je potrebna anesteza
neviem co to bolo ako sa to vola.. len ti zavedie cez krcok hadicku a tu kontrastnu latku ti tam vstrekne, je to take hustejsie.. na monitore vsetko pekne vidis - cez sono, najskôr do jednej strany potom do druhej ti to vtlaca.
platila som 100e,.. robil mi to moj gynekolog v BA.
Bolestive toto nie je, doki mi ponukol aj tabletku, ale bolo mi fajn tak som odmietla. No ked som prisla domov, akurát potom ma to dost bolelo, ked som tam tu kontrastnu latku mala natlacenu, po tabletke bolest ustupila, isla som tam z roboty a potom som isla rano normalne do roboty. Ta kontrastna latka sa ti vsetrebe.
@enia74 aha ja som myslela ze to robia iba v centrach tento sposob... Tak super ...idem pogooglit ci mam nejakeho takeho v okoli a potom sa ja iz rozhodnem ci laparka ci ten ultrazvuk. Kazdopadne este doriesim ine vysetrenia najskor, tak mam cas na rozhodovanie.
@bobulazelena v gin-five - v BA, sa da len na toto konkretne vysetrenie objednat - nemusis byt ich pacientkou. o cene zial neviem blizsie info.
@pamiki dakujem. Sama este neviem...co som nasla na nete nejaky clanok od lekara, ze vlastne priechodnost sa da vysetrit asi 5 roznymi sposobmi. Tak asi to skonzultujem s doktorkou a potom sa rozhodnem.
hm, naco ta tlaci liekmi ked nevie ci mas vobec priechodne vajcovody? takisto ten profil sa ma robit v case prirodzeneho cyklu a nie ked beries hormony. a robi sa aspon 2x pocas cyklu. laparku som absolvovala a nie je to nic strasne, oproti prefukom rovno pozru ci nemas zrasty, endometriozu a vsetko. urcite ziadaj zistit aj AMH, co je ta rezerva vajicok, podla ktorej napr. v centrach nastavuju stimulaciu. spermiogram je sice fajn, ale dolezita je aj fragmentacia dna spermii - kolko z vizualne zdravych spermii ma neposkodenu dna. lebo vysoka fragmentacia tiez znizuje schopnost spermii oplodnit a zvysuje riziko potratov lebo plod nie je geneticky ok. a inak, umele oplodnenie neber ako strasiak, presla som si nim v brne a bolo to uplne v pohode
@bobulazelena u mojej to stoji 70€, co ma odradza, lebo laparoskopia je bezplatnna resp. preplaca cely vykon poistovna
@angel1979 hej ale zas po laparke budes urcity cas PN takze zasa na vyplate dostanes menej
@angel1979 no ved hej. Ja by som sla na pn. Dovolenku setrim na prijemnejsie veci... 🙂
@angel1979 Ja sa vzdy smejem ako perfektne baby ovladaju vsetky nazvy, postupy a lieky🙂). Ja netusim co sa ako ma, ale zena tiez chodila kade tade a je jasne ze nie je vysetrenie ako vysetrenie, spg ako spg a lekar ako lekar. Uspokojenie sme nasli v Iscare, budem ich odoorucat kade chodim. A nechcem ist do detailov. Ak chces do spravy🙂
@sc4ramouche ono ked clovek nieco velmi chce tak o tom pozistuje aj nemozne... 😉
@bobulazelena ked chce, a najma ked vidi, ze nikto iny mu o tom nepovie, nepomoze...nebyt vlastnej iniciativy, tak doteraz chodim po lekaroch a len sa snazime bez vysledku. v tomto som vdacna za internet
@tana85 hej hej ... A tak zalezi aj od lekara,aky je ochotny povysvetlovat a odporucit a podobne
no ano ale ja chodim do SPLNu c Ke a kazdy odporuca, ale ja az tak nadsena nie som
@angel1979 hmm...a to by clovek cakal ze v kazdom CAR bude pristup uzasny. Ked uz to stoji tolko prachov...
@angel1979 Vsade kde pracuju ludia treba pocitat s tym ze pristup nemusi byt dokonaly. Preto asi treba skusit nieco ine ak si nespokojna. My (teda zena hlavne) sme tiez chodili kade tade kym sme skoncili v Iscare v Bratislave. A nehovorim ze niekto nemoze mat zlu skusenost, vsetko je mozne, mozno sme mali stastie 🙂.

@angel1979 ahoj a ako dlho sa snazite? U nas prve bolo ze lekarka povedala ze muz musi ist na spermiogram aby sa vylucila jeho neplodnost. Spermiogram bol ok, tak potom sme riesili horm.profil a folikulometriu a testy na endokrinologii a planujem laparoskopiu kvoli zisteniu priechodnosti vajockovodov. No taky je zatial postup u nas. Zatial ziadne lieky,kym nevylucime jednotlive mozne priciny neplodnosti mi nedala. Neviem ci to je spravny postup,ale takto to riesi moj doktor...😉