icon

Opakujúci sa polyp na maternici: Ako riešiť?

sandri
18. nov 2024

Ahojte, pred 2 rokmi mi gynekologicka nasla polyp na maternici. Kontrola po pol roku od diagnostiku ukazala rychly rast, a tak som isla minuly rok v maji na kyret. Robili mi to v nemocnici, kde nemaju hysteriskop, takze spravili komoplet kyret. V novembri 2023 mi gynekologicka potvrdila, ze vsetko je ok a vsetko vybrali. Dnes som bola na preventivke a polyp je spat. Uplne m to rozhodilo 😢 vraj tam staci, ked zostane kusok z toho polypu a on opat dorastie. Po novom roku si mam opat vybavit kyret... Je tu niekto, kto toto riesil? Co s tym? Co ak tam opat kusok zostane a o rok az dva bude polyp spat? Ved nemozem chodit na operaciu kazde dva roky... Uz som poucena, pojdem do zariadenia, kde maju hysteroskop. Ale aj tak, kde je istota, ze teraz to odstrania cele? Zaujima ma, ci ma niektora podobnu skusenost - ze musela odstranenie polypu absolvovat viackrat. Ak ano, co definitivne pomohlo?

mariet24
19. nov 2024

Pripnem sa ak môžem, toto ma aktuálne zaujima

zuzis3
5. feb 2025

@sandri Môžem sa opýtať, ako ti to dopadlo? Bola si teraz po novom roku opäť na odstránení polypu?
Ja to aktuálne tiež riešim, v septembri mi bol diagnostikovaný polyp na základe ultrazvuku, ale už niekoľko mesiacov predtým som mávala také slabšie krvácanie mimo cyklu. Po pár mesačnom počkaní a sledovaní sa zistilo, že tam polyp stále je, a teda po novom roku, 15.01. som bola na hysteroskopii a kyretáži. Dnes na kontrole to najprv na základe výsledkov vyzeralo, že je všetko v poriadku, ale pri kontrole ultrazvukom sa lekár zarazil, pretože to vyzerá, ako keby tam opäť vyrástol. A to sú dnes iba 3 týždne od operácie. Tak náš postup je, že sa ideme pokúsiť zistiť príčinu vzniku a zároveň to budeme sledovať najbližšie obdobie (mám prísť na kontrolu o 1-2 mesiace) a uvidíme ako sa to bude vyvíjať. Trošku ma to dnes prekvapilo, lebo som toto vôbec nečakala. 😕

sandri
autor
6. feb 2025

@zuzis3 v marci ma caka operacia. Skor som to nechcela riesit z osobnych dovodov. Ja v podstate ziaden problem nemam, len na ultrazvuku sa to ukazalo. A doktorke sa dokonca zdalo, ze vedla toho polyou sa zacina tvorit druhy ☹

januska1994
31. mar 2025

Ahojte, ak môžem pridám sa k diskusii. Ja som podstúpila hysteroskopiu 2/2024. Mala som polypy a nedarilo sa otehotnieť. Na to som otehotnela ale žial 7/24 som potratila v 6tt. Minulý týždeň som bola u dr. Pretože zvažujeme IUI, a po ultrazvuku ma zarazilo že mám znova polyp. Takže ma čaká znova hysteroskopia. Čakám len na MS a hneď mám volať že ma objednajú.

sandri
autor
1. apr 2025

Ja som bola na zakroku . Snad uz naposledy.

evinku
1. apr 2025

Ahojte kočky... Ja mam operáciu polyp za sebou už asi 5x...a za posledného pol roka 3x...treba zistiť z histologie ako ste na tom... Mne vyšla predispozicia na rast polypov... Čiže sa mi budu objavovať aj keď to odstránia úplne... Je dôležité aby odstránili koreň, aby sa neotvoril, lebo ak tam ostane co i len kúsok, opäť sa objaví... Ale dôležité je, či sa zväčšuje, alebo ma len nejaký ten priemer...

jajka78
25. aug 2025
@evinku

Ahojte kočky... Ja mam operáciu polyp za sebou už asi 5x...a za posledného pol roka 3x...treba zistiť z histologie ako ste na tom... Mne vyšla predispozicia na rast polypov... Čiže sa mi budu objavovať aj keď to odstránia úplne... Je dôležité aby odstránili koreň, aby sa neotvoril, lebo ak tam ostane co i len kúsok, opäť sa objaví... Ale dôležité je, či sa zväčšuje, alebo ma len nejaký ten priemer...

@evinku a ako ti proaim zistovqlii predispoziciu?ako to budeš riešiť ďalej?ja mam po roku a pol znova 3x ale už po zákroku som mala iné krvacanie stále silne ako pri prvom q mam.podozreniw ze mi ho zle vybral.1x bol v 2017 a to bolo super.
Ja už mám 47 rokov tak neviem ako pokračovať .čakám na menopauzu. Dr nájsť ťažko lesieho u nás ako mam.neviem kam sa posunut dalej.

evinku
25. aug 2025
@jajka78

@evinku a ako ti proaim zistovqlii predispoziciu?ako to budeš riešiť ďalej?ja mam po roku a pol znova 3x ale už po zákroku som mala iné krvacanie stále silne ako pri prvom q mam.podozreniw ze mi ho zle vybral.1x bol v 2017 a to bolo super.
Ja už mám 47 rokov tak neviem ako pokračovať .čakám na menopauzu. Dr nájsť ťažko lesieho u nás ako mam.neviem kam sa posunut dalej.

@jajka78 ahoj... Tak im to vyslo z hystologie, keď posielali nález, že mám pre dispozíciu na opakované polypy... Bolo mi odporúčané v daných cyklos užívať jeden hormón ( tuším beginis) a co najskôr otehotnieť... Netuším. Ako ďalej postupovať... To je riešenie na dr..

jajka78
26. aug 2025
@evinku

@jajka78 ahoj... Tak im to vyslo z hystologie, keď posielali nález, že mám pre dispozíciu na opakované polypy... Bolo mi odporúčané v daných cyklos užívať jeden hormón ( tuším beginis) a co najskôr otehotnieť... Netuším. Ako ďalej postupovať... To je riešenie na dr..

@evinku a užívaš ho? Mas zlepsenie?Ja som.s tehotenstvom nemala problém skôr si myslím ze to začalo po tehu.

evinku
26. aug 2025
@jajka78

@evinku a užívaš ho? Mas zlepsenie?Ja som.s tehotenstvom nemala problém skôr si myslím ze to začalo po tehu.

@jajka78 neuzivam,... Keďže som otehotnela, tak to. Už nemalo význam pre mňa.

jajka78
26. aug 2025
@evinku

@jajka78 neuzivam,... Keďže som otehotnela, tak to. Už nemalo význam pre mňa.

@evinku jasne.rozumiem.a ešte sa ta spýtam keďže si už bola 5x po akých intervaloch po čisteni sa ti vracali, aké veľké bývali. Dakujem

evinku
26. aug 2025
@jajka78

@evinku jasne.rozumiem.a ešte sa ta spýtam keďže si už bola 5x po akých intervaloch po čisteni sa ti vracali, aké veľké bývali. Dakujem

@jajka78 bolo malé... Ale vracali sa mi cca po 3 mesiacov, až 3 max... Čiže tam trebalo odhadnúť cyklus hneď po...

jajka78
26. aug 2025
@evinku

@jajka78 bolo malé... Ale vracali sa mi cca po 3 mesiacov, až 3 max... Čiže tam trebalo odhadnúť cyklus hneď po...

@evinku ako myslíš odhadnúť cyklus po. A vždy si si dala hnd vybrať ako ti našiel?

evinku
26. aug 2025
@jajka78

@evinku ako myslíš odhadnúť cyklus po. A vždy si si dala hnd vybrať ako ti našiel?

@jajka78 keďže sme plánovali vklad, tak iná možnosť nebola... Ja som bola za pol roka 2x v narkóze s tým