icon

Osobné skúsenosti po hysteroktómii: Čo očakávať?

scarletka34
9. nov 2023

Nepíše sa mi to ľahko. V hĺbke som s tým vyrovnaná, ale bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím ak ste absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a ako fungujete teraz aj po sexuálnej stránke. A ako ste sa dali rýchlo do kopy.....

majamat
14. nov 2023

@miriam11 ja som potrebovala odber krvi, interne predpoperacne a anesteziologicke predoperacne.

janetinka27
15. nov 2023

ahojte a prosim vas, v ktorej nemocnici ste boli/budete operovane? ja idem do martina. myslela som si, ze nemocnica si aj pri planovanych zakrokoch robi predoperacne vysetrenia sama.

majamat
15. nov 2023

@janetinka27 ja som bola v Bojniciach.

predoperacne vysetrenia si vzdy robi pacient sam pred nastupom do nemocnice.

kedysi to tak bolo, ze taky clovek prisiel do nemocnice a urobili vsetky vysetrenia,a le toto uz neplati niekolko desatroci.

janetinka27
15. nov 2023

@majamat aha dobre, dakujem. lebo v co chodim na kyretaze do car v celkovej, tak tam stacilo urobit interne predoperacne a car urobilo aspon anesteziologicke vzdy samo, aj krv mi tam brali. v normalnej nemocke som este nebola, dakujem za info.

majamat
15. nov 2023

@janetinka27 no zalezi od toho, ci je to vyslovene planovane. kyret si mala planovany? a teda mozno CAR to ma inak.
ja som pri potrate bola v nemocke, tka smi samozrejme vsetko urobili oni, lebo uz som bola hospitalizovana a v takom pripade sa nemoze cakat dlho na vysetrenia.

janetinka27
15. nov 2023

@majamat ano, asi v niektorych pripadoch, najma akutnych si to urobia sami, pri planovanych posielaju zrejme na predoperacne inde. kyrety v car som mala diagnosticke, boli planovane.

scarletka34
autor
15. nov 2023

Viete ako to je po operácii co sa týka sexuálneho života zmení sa tým niečo?

majamat
15. nov 2023

@scarletka34 ja este neviem. 6t pauza po operacii. no mam znamu a ona mi spominala, ze ju to boli.

scarletka34
autor
16. nov 2023

@majamat ja som pozerala v diskusiách a áno každý to ma inak 🙄 čiže asi len počkať a zistiť to každá sama ako to budeme mať.

scarletka34
autor
25. nov 2023

@majamat no ako sa cítiš odstupom času? Mňa to čaká stredu 🙈

majamat
25. nov 2023

@scarletka34 celkom fajn, mala som taky ruzovy vytok, tka mi dr dal este Ascorutin.
trosku mi vadia nohavicky, nieco ma tam akoby skriabe, ale to uz som mala od operacie a teda zmiernuje sa to. uz je to lepsie, ale este stale to trosku citim.

no drzim ti palce. vsak pis, ked sa ti bude dat.

scarletka34
autor
26. nov 2023

@majamat jasne ozvem sa a bolesti nemáš inak si ok? Ja sa tak bojím co ma čaká 🙈

majamat
26. nov 2023

@scarletka34 nie, bolesti nemam.

bolest brucha z operacie som mala prakticky len asi takych 24hod.
potom dalsi den este sem tam trosku som nieco citila, ale uz mierne, a teda mna skor bolelo na lavej strane, kde som mala zrasty. inde nie.

ked mi druhy den vytiahli kateter, tak som citila bolest mechura ked bol plnsi. trvalo to asi 1,5dna.

na 4 den, ked som uz isla normalne na velku 1x som mala take neprijemne krce v bruchu. potom sa i to asi o 2t este raz zopakovalo, ale inak nie.

jazva ma trosku bolela, ci stipkala,a le halvne z toho dovodu, ze ma to tahalo. mala som ju riadne stiahnutu, lebo ze sa zvykne rozchadzat. a tym, ze dost trcala, tak sa mi obsuchavala o oblecenie. ked mi na 7 den vytiahli stichy, uz to bolo ok.

a teda v rozkroku tam som citila take stipanie,c i skriabanie. aj teraz este sem tam citim,a le teda uz menej, ako predtym.

ozaj a druhy den bolesti z tej laparky - pod rebrami.

priakticky mnajhorsie bolesti boli rvych 24hod a pod tym rebrom druhy den to tiez bolo neprijemne, aj ten mechur,a le ten nebolel stale.

scarletka34
autor
27. nov 2023

@majamat bože bojím sa co ma čaká ako vidím nič príjemné. A jazva na bruchu je to moc vidno? Dnes som sa dozvedela ze mi to budú robiť laparoskopicky len neviem ako mi budu vyberať maternicu ci cez brucho alebo cez spodok 🙄 ze to rozhodne gynekológ.

majamat
27. nov 2023

@scarletka34 neboj, ono sa to da, ale fakt to take zle nebolo. tieto veci, co som opisala, neboli nijak neznesitelne, trvali kratko,a lebo len obcasne ( ako napr ten moc. mechur )

scarletka34
autor
27. nov 2023

@majamat a jazva je pohode nič veľké?

majamat
27. nov 2023

jazva na bruchu - pod pupkom tak 4cm, plocha, len vyzera ako rebrik 😀 este trosku vidno tie miesta,a ko boli stichy, aj ten spoj, je to este take ruzovkaste, nniekedy cervene. a este mam 2 jazvy, len take malinke - v kazdej bol 1 stich. pod pupkom boli asi 4 stichy.

scarletka34
autor
27. nov 2023

@majamat no som zvedavá ako to všetko bude u mňa prebiehať 🙈keď tam dám tam potom nejakú kerku a vec po riešená 🙈😁

majamat
27. nov 2023

@scarletka34 😀 vidis, aspom mas inspiraciu, uz hladaj vzory na kerky 😀

a das to urcite. ja som tam mala este 2 zienky, ktore mali za sebou tuto operaciu, obe starsie ako aj, jedna sice len o par rokov, ale druha dochodkyna. teda vsak ja uz tiez nie som najmladsia,a le teda do dochodku este daleko 😀
a obe uplne v pohode.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
scarletka34
autor
4. dec 2023

@miriam11 no mňa robili 29.11. ešte som stále v nemocnici, ale už je to pohode. Robili mi to ako cisársky rez vstávať z postele je bolestivé ale dá sa to vydržať. Keď sa rozchodim je to super. Ale po operácii a prebudení bol to masaker veľké bolesti dávali mi od bolesti morfium, ale všetko vydržíme keď musíme. Som rada ze už mám za tým. Už sa teším domov 😊 utorok alebo stredu by ma mali pustiť. A ešte jedna taka veľká bolesť je keď z brucha vyberajú tu hadičku co vyteká krv to bol tiež masaker, ale už je to fajn už sa vidím doma 😊

miriam11
Odpoveď bola odstránená
scarletka34
autor
4. dec 2023

@miriam11 no estetický je to lepšie ten rez zo spodu cez leto si nikto nič nevšimne keď budeš v plávkach. Ako mat okolo pupka 3 rezy. Aj primár mi to povedal keď som sa ho na to pytala

miriam11
Odpoveď bola odstránená
majamat
4. dec 2023

@miriam11 neboj, zvkadnes. a preco cez brucho?
popytaj sa na to,a le urcite ti budu davat lieky na bolest.

je to zaujimave, ze ked sa prebudzam z anestezi, tak citim bolest,a j napriek liekom, no ked sa uz preberiem, tak sa to zmiernuje. toto mi potvrdila aj sestra. akoze urcite to nie je jednoduche, ale das a to zvladnut.

@scarletka34 a teba preco cez brucho operovali?

ja som bola v nemocke s dalsimi dvoma, jedna o 4r starsia, dalsi aasi aj o nejakych 20r starsia a vsetky nas robili laparoskopicky.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
majamat
4. dec 2023

@miriam11 jaj tak. aa ky mas velky myom?

scarletka34
autor
5. dec 2023

@majamat mňa robili preto nakoniec cez brucho aby všetko to zle vyrezali brali mi maternicu a vajickovody. Nevadí nevizera to zle. Dnes má pustili domov tak sa teším v piatok mi budu dávať dole stehy..... Len sa bojím ešte aké budú výsledky z hystologie

majamat
5. dec 2023

@scarletka34 neboj, dr vedia uz podla vzhladu poznat co to je myslia sa malokedy, histologia s aorbi na potvrdenie a vacsinou kazde vyrezane tkanivo z cloveka sa vacsinou na histologiu posiela, je to rutina.

majamat
5. dec 2023

@scarletka34 no som zvedava ako @miriam11
dnes ju mali asi robit. dnes to bude este tazke, ale my zeny zvladneme vsetko.