PCO bez príznakov

verronsa2
30. apr 2019

Ahojte, predcasom mi lekar diagnostikoval po ultrazvuku pco, cyst bolo na moje prekvapenie vela, no hormonalny profil mam v norme. Skusila som aj kvoli inzulinu hladinu cukru, tiez v norme. Docitala som sa zakladne priznaky sprevadzajuce pco (ochlpenie, obezita, vynechanie ms...), nic z toho u seba nesledujem. Prave naopak, posledne 2 cykly som krvacala aj medzi cca v case ovulacie, a cyklus mam pravidelny.
Neviem teda co si o tom mysliet, ci patrat dalej, resp. kde. Mate niekto podobnu skusenost? Vystrasil ma, ze nebudem moct otehotniet ak to nestihnem do 30r a mam 29.

12didi12
30. apr 2019

@verronsa2 ahoj mne doktor tiež diagnostikoval pco a tiež to mam úplne bez príznakov.. Tak rok dozadu som mávala síce nepravidelnú ms ale teraz ju mam ako hodinky a to mi to Dr povedal asi 2 mesiace dozadu.. Vraj mam pco na ľavom vaječníku ale pritom mávam ovuláciu aj z neho.. Mne k náprave veľmi dopomohol inofolic +alchemilkovy čaj (ale ten pijem len do doby ovulácie).. A dôvod pco mi nebol povedaný žiadny

12didi12
30. apr 2019

@verronsa2 a cysty nemám.. A dal ti niečo aby cysty zmizli?

verronsa2
autor
30. apr 2019

@12didi12 nedal mi vobec nic, resp. mi povedal, ze mam prist ked budem chciet dieta (najneskor do 30r) inak nema vyznam liecit...cysty mam na oboch ...takze neviem ci ovulacia prebieha, na zaklade coho to vies?
Trapi ma len to, ze v dohladnej dobe dieta realne nie je, tak ci ma vyznam riesit pripadne ineho lekara a predbezne sa snazit situaciu zmenit

panda21
1. máj 2019

@verronsa2 ja som tiež nemala žiadne príznaky, predpísal mi Gynex a Intonal. Tiež veta "keď budete chcieť dieťa pridite". Do dvoch mesiacov som tam bola s pozitívnym tehotenským testom (pozeral na mňa celkom neveriacky). Síce to tehotenstvo skončilo skôr, ako by som sa mohla začať radovať. Skús si pozrieť ten gynex na energy stránke 🙂 držím palce 🙂

12didi12
1. máj 2019

@verronsa2 tak to je cudne, lebo podľa mňa by tie cysty riešiť mal a je jedno ci chceš otehotnieť alebo nie ale cysty vedia byť aj nebezpečné.. Ja som chodila na sono ci mi dozrievajú vajíčka a mam ovuláciu a to mi Dr povedal vždy aj s ktorého vaječníka som mala ovuláciu.. Ja by som to na tvojom mieste určite riešila aspoň tie cysty lebo neskôr keď už budeš dieťa chcieť to môže byť ešte horšie..

titla
1. máj 2019

@verronsa2 Ono s tými príznakmi je veľmi individuálne. Mne tiež diagnostikoval lekár pred rokmi PCO (mala som 27), cysty som nemala žiadne, len pár neprasknutých folikulov na jednom vaječníku, druhý čistý. Mala som mierne zvýšený tertosterón, MS pravidelnú (aj ovulácia prebiehala), žiadna nadváha ale vypadávali mi vlasy, mastná pleť, husté ochlpenie. Ale tiež mám kamarátku, ktorá nemala žiadne príznaky, len nepravidelnú MS a vaječníky plné cýst (v 17 jej povedali, že je pravdepodobné, že nikdy nebude mať deti, dnes mám 31 a čaká druhé, ktoré počala na tretí pokus).
Súčasná medicína nepozná príčinu tohto ochorenia ani ho nevie vyliečiť. Väčšina lekárov Ti predpíše HAK, ktoré utlmia činnosť vaječníkov a tým pádom nebudeš ovulovať a ani nebudú vznikať žiadne cysty. Ale tým sa len utlmia príznaky, problém to nerieši. Po vysadení HAK sa PCO väčšinou znova objaví a dlhodobé užívanie HAK prináša aj iné riziká.
Aj mne lekár odporúčal čo najskôr otehotnieť, ale v tej dobe som to nemala v pláne (a vlastne ani s kým).
Ja som nakoniec otehotnela ako 32 ročná, po vyše ročnom snažení a poznám viacero žien s touto diagnózou, ktorým to síce trvalo viac rokov a niekedy bola potrebná aj hormonálna stimulácia ale z všetkých sú dnes mamy.
Čiže možno možno to nebude na prvý šup, ale nebála by som sa, že nebudeš môcť vôbec otehotnieť. Ale na druhej strane s touto diagnózou tiež netreba čakať do nekonečna.

nina774411
3. máj 2019

Ahoj, mne podľa utz. (veľa malých folíkov na každom vaječníku) povedali, že mám PCOS. Príznaky žiadne. Iba testosterón úplne mierne nad normou. Akurát AMH skoro 14. Išla som na laparku, pri ktorej mi plánovali urobiť aj drilling vaječníkov. Pri laparke však zistili, že nemám zhrubnutú stenu vaječníkov, čo je pri PCOS. Pýtala som sa, že ako je to možné, že mi podľa ultrazvuku povedali, že mám PCOS a doktor mi povedal, že to v nejakom cykle tak môže byť, že je tam viac tých folikov. Len ma teda zaráža to vysoké AMH. Za dva týždne idem na konzultáciu do CAR s týmito výsledkami, tak som zvedavá, čo mi povedia.

vedorka
22. okt 2019

@verronsa2 Ahoj, ja mam tiez vraj PCO, dozvedela som sa to az po 40 r. a dvoch detoch, ktoré som normalne pocala. Mam iba "perlový nahrdelnik" a zvacsene vajecniky. Hormonálny profil uplne v norme, ziaden zvyseny testosteron. Z príznakov inych, iba skareda plet, som skor v podvahe a vôbec nezarastam. Je vôbec mozne ze mam PCO? Zaujíma ma to skor zo zdravotných dôvodov ktore mozu nastat...

petranka3
29. feb 2024

Ahojte, pridám sa sem aj ja. Na pravidelnej gynekologickej prehliadke, na ktoré chodím naozaj poctivo celý život, mi doktor hovorí, že všetko je v poriadku aj maternica, aj vaječníky až na to že "sú aké sú" ale že to predsa vieme. Na čo som sa opýtala teda že aké sú lebo vždy bolo všetko v poriadku...že mám mierne PCOS. Na čo som ostala dosť zaskočená, tak som sa v tom začala viac vŕtať a pýtať sa a doktor mi povedal (je to naozaj veľmi dobrý gynekológ a odborník, som s ním nadmieru spokojná po každej stránke, nielen zdravotnej ale aj ľudskej) a teda mi povedal, že mám na to zabudnúť, že mi to ani nemal hovoriť, lebo že to má veľa žien, ale nie je to nič vážne. Ešte len dodám, že mám 31 rokov, 4 ročnú dcérku, ktorú sme počali bez problémov, tehotenstvo ukážkové, žiadne problémy...menštruáciu mám pravidelnú odkedy moja pamäť siaha, po dcére sme sa rozhodli mať ešte jedno dieťatko, počala som asi na druhý cyklus, bohužiaľ, tehotenstvo neprišlo do úspešného konca...po ešte potrebnej kyretáži sme sa pokúšali aj 5 mesiacov a nedarilo sa, každý mesiac som si robila aj ovulačné testy, vždy pozitívne v cca tom istom čase cyklu, ovuláciu aj pociťujem - zvýšený hlien, občasná mierna bolesť...keďže som z pokúšania "hrabalo" a každou prichádzajúcou menštruáciou som upadala do depresie, rozhodli sme sa s manželom prestať a užívať si život, prácu a dcéru...raz ale určite dieťa budeme chcieť...
Takže som ostala dosť zaskočená, nemám problém ani s váhou (ani som nikdy nemala), aktívne cvičím, stravujem sa zdravo, nemám problém s pleťou ani som nikdy nemala a to dokonca ani nie počas puberty..., nemám nadmerné ochlpenie ani žiadne podobné príznaky...stretol sa niekto s niečím podobným? Vraj som takýto obraz vaječníkov mala aj pred dcérou, ale kedže som prišla ako tehotná a nikdy neriešila problém s otehotnením tak to neriešil ani on. Zhoršoval sa niekomu časom tento syndrom? ďakujem za akýkoľvek postreh.