PCO na jednom vaječníku a striedanie dĺžky cyklov - rady
Ahojte diečatá, chcela by som vás poprosiť o rady. Moja gynekologička mi na základe SONO vyšetrenia diagnostikovala PCO na ľavom vaječníku (zväčšené folikuly), pravý vaječník je v poriadku. Tým pádom sa u mňa mesiac čo mesiac stiedajú krátke a dlhé cykly v schéme: 28 dní - 50 dní - 29 dní - 61 dní - 30 dní atď. Prvú menštruáciu som dostala ako 11-ročná a cyklus som mala vždy takto nepravidelný, aj keď som bola ešte štíhla. Práve s nástupom menštruácie som postupne začala priberať. Tuk sa mi vždy najviac hromadil na bruchu.
Máte niektorá tiež problém len s jedným vaječníkom a podobne nepravidelné cykly?
Čo všetko ste museli podstúpiť, aby sa vám podarilo nakopnúť ovuláciu?
Ako dlho trvalo, kým ste otehotneli a úspešne donosili dieťa?
Čo sa týka môjho zdravotného stavu, v minulosti som mala problémy s trávením (SIBO, laktózová intolerancia) a psychické problémy (depresívna porucha, záchvatové prejedanie). V dôsledku týchto problémov mám inzulínovú rezistenciu a obezitu (165 cm, 105 kg). Aktuálne sa stravujem bezlaktózovo a kaloricky vyvážene (1200 kcal denne). Vyhýbam sa alkoholu, pijem dostatok čistej vody a bylinkových "ženských" čajov (alchemilka, rebríček, hluchavka, rumanček, drmek, púpava, puškvorec). Nechýbajú mi žiadne živiny, dlhodobo suplementujem vitamín D, rybí olej, pestrec mariánsky, kyselinu listovú, inozitol a berberín na zmiernenie inzulínovej rezistencie. Z liekov na predpis beriem len malé množstvo sertralínu (50 mg denne). Pred vypuknutím pandémie som chodievala do fitka na kruhový tréning pre ženy. Počas lockdownu a home-officu mám menej prirodzeného pohybu, ale aspoň cez víkend chodievame so snúbencom na dlhé prechádzky. Spánku a oddychu mám dostatok. Štítnu žľazu mám v poriadku a hormonálny profil tiež, nemám na sebe žiadne tmavé ochlpenie.
Ďakujem pekne za zdieľanie skúseností. 🙂