icon

Perimenopauza (predmenopauza) - príznaky

marsmykkok
12. máj 2023

Aké ste mali príznaky?

Strana
z2
tenerifka
12. máj 2023

@marsmykkok este nijake, budem mat 50 rokov

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
tenerifka
12. máj 2023

@kittykat22 a mozno ani jej niec nie je, len zovsadial sa vali kopec informcnych chujovin

marsmykkok
autor
12. máj 2023

@tenerifka ako nie v zmysle priberania na váhe, nejakých návalov tepla a tak. Ale nejako sa mi posledné 2 roky postupne skracuje cyklus s tým, že som ho mávala vždy nepravidelný a priemer cca 36 dní. Teraz mám priemer cca 30 dní. A čoraz častejšie sa stane že krvácam menej ako predtým. A nejako som tento mesiac nepostrehla ovuláciu (bolesti, hlien) , začali mi tento týždeň a ja že len teraz mám ovuláciu a menzes bude meškať a dostala som dnes po 28 dňoch.

pink_lady
12. máj 2023

@marsmykkok no a kelo ti je rokov? Ja mám pocit tiez taky že kratsie cykly, slabsia ovulacia, alabsie krvacanie...Mam 41.

tenerifka
12. máj 2023

@marsmykkok kratsie cykly mame postupne vsetky, ale vezmi si, ze ani tych tvojich 36 dni nebolo ok, je to vela. Ak mas slabsiu mrchu bud rada, ak ti nic ine nie je, neries a uzivaj si zivot

marsmykkok
autor
12. máj 2023

@pink_lady 35, ale mama nemala menzes už v 40tke, takže geneticky tam môže byť neskôr dosť skorá menopauza aj u mňa.

dadis
12. máj 2023

@marsmykkok Daj si vysetrit ovariánu rezervu u gynekologa, ale myslim si, ze v 35 je este skoro, bola by to predcasna menopauza...ja mam 42 rokov, cyklus sa mi skratil z 28 na 26 dni pred cca 3 rokmi, ale zatial ziadne ine priznaky nemam.

marsmykkok
autor
12. máj 2023

@dadis myslím skôr predfáza menopauzy vzhľadom aj k tej mame, čo mala tiež menopauzu veľmi skoro.

marsmykkok
autor
12. máj 2023

@tenerifka Tak zase krátkozrako ak sa na to pozriem, mala som vždy silné krvácania s pocitom na odpadnutie, závratmi, silnými bolesťami a som rada, že to teraz trvá tá silná fáza väčšinou pol dňa a nie 2,5 dňa. Ale ak sa pozriem komplexnejšie, ak budem mať skorú menopauzu, tak pre zdravie neskôr to nie je dobré. Samozrejme, ak to tak bude, neurobím s tým nič, hlavne sa len informujem, že čo za tým môže byť. Nie, že by som sa tým extra trápila.

luccija
12. máj 2023

@marsmykkok mne povedal gynekológ, že každá žena po 40 tke by už na hormonálnom profile mala niečo.Ako prvé skrátený cyklus, lebo už hormóny v druhej polke cyklu chýbajú.Moze byť, že keď mama išla do menopauzy skôr pôjdeš aj ty.Mna sa pýtal kedy išla mama.moja kamarátka v 37 r viac menzes nemala ako mala a potom sa jej zadarilo tretie dieťa.Jej mama tiež išla v 40 tke aj sestra cca v tom veku povedala, že ako porodila, dokojila už ani nedostala.A teraz je už na hormonálnej liečbe mala nespavosť, úzkosti, návaly tepla, zimnice.Istotu Ti povie len gynekológ z profilu

bluka2
12. máj 2023

Ja mám 36 a myslím, že pokles hormónov uz začal. Cyklus sa pár mesiacov skracovali a teraz naposledy akoby jedna menštruácia vypadla. Predtým som nikdy nemala problémy, takže v tomto prípade cyklus hapruje na začiatku (v puberte) a na konci. Predtým menstruacia proste začala, teraz mám pocit, že už 3 dni sa chce rozbehnúť a nejako to trvá a trvá,….. vypadávanie vlasov a niekedy menší opuch prstov pred menštruáciou - všetko nové. Čítam teraz knihu a že doplniť tie hormóny by mohlo mať dlhodobé zdravotné benefity.

matabb73
12. máj 2023

@marsmykkok u mňa to bola na začiatku nepravidelná menštruáciu, len každý druhý mesiac. Potom mi začali návaly tepla, nervozita, bolesti v podbrušku. Mala som len 39 rokov keď mi hormonálny profil ukázal znížený jeden hormón. Aspoň som konečne vedela čo sa si mnou deje.

sense
12. máj 2023

@pink_lady mam to presne ako ty, ešte aj vek. Ovulácia je skôr, cykly kratšie a krvácanie slabsie

lucia851
12. máj 2023

@marsmykkok ja mám 37 a návaly mám už dlhodobejšie začal mi vynechávať menzes

bluka2
12. máj 2023

@matabb73 ktorý to bol?

pink_lady
12. máj 2023

@dadis ona hovori nie o predcasnej menopauze ale o perimenopauze - obdobie cca 5-7r pred menopauzou. A ovarialna rezerva nie je uplne smerodajna ja som pred 4 rokmi mala 0,06 a este som odvtedy aj prirodzene otehotnela 3x aj porodila (1x). Ale teda je pravda ze o 3 m som mala nie 0,06 ale 0,74.

ono celkovo, pred 30rokmi na prirodopise nam ucitelka hovorila ze menopauza moze prist od 36 rokov. Teraz ked zeny rodia neskor sa trochu posunula, ale od tej 40ky je to viac menej norma a je to dedicne, prichadza to priblizne v rovnakom veku ako u mamy. U mojej to bolo v 43 vraj, tak asi sa uz blizim a mam trochu strach z toho 😎

jarnajar
12. máj 2023

@marsmykkok tak to som prekvapená, že skrátené cykly. Mávala som to ako ty, že cca 35 - 6 dní a nepravidelnosti. Teraz po druhom pôrode som mala pauzu 15 mesiacov (kojím, čiže OK) a obnovený cyklus má 30 dní a presný. Ja som sa tomu tešila a považovala to za znak, že som sa po druhom dieťati hormonálne konečne dala dokopy.
No teraz som nahlodaná :D cítim sa inak dobre, vnímam veľmi intenzívne fázy cyklu, ovuláciu, atď., mám chuť na sex, samovoľne som schudla... Zaujímalo by ma ako to teda u mňa je. Mám 37 a moja mama ma v podobnom veku mala ako jediné dieťa a tiež sa jej po pôrode upravili a skrátili dovtedy nepravidelné cykly. Menštruovala potom do 55 rokov.

marsmykkok
autor
12. máj 2023

@jarnajar tak u teba je šanca, že ti to len tehotenstvo nejako upravilo a budeš nasledovať mamu. Ale u mňa to prišlo z ničoho, ako zo začiatku som bola rada aj, že nemám už cyklus 36, ale 33 priemer, ale stále sa to znižuje a je to len 30 už. Ako ani som sa s tým nezaoberala, ale idem druhý mesiac na dovolenku a chcela som dostať trocha neskôr tento mesiac a tak ráno ako nabehla pozerám menštruačný kalendár za 2 roky posledné a vidím krásne ako sa to skracuje.

pink_lady
12. máj 2023

@marsmykkok že len 30 😁 moj cyklus aktualne 24 dní, moje maximum v životě Bolo 29 aj to asi len 3x za zivot 🙈

matabb73
12. máj 2023

@bluka2 to už si nepamätám, bolo to dávnejšie, ale nie estrogén. Tak som mala nízky až o dva roky neskôr.

sense
12. máj 2023

@pink_lady tiež som prekvapená ze len 30 dní... Môj bol 28 ako hodinky teraz posledný rok 21 mrcha len skončila a o dva týždne zas, odkedy beriem vitamíny tak sa to ustalilo na 25 dnoch.

bluka2
12. máj 2023

@sense co beries?

sense
12. máj 2023

@bluka2 brala som vitax, teraz už dlhšiu dobu Female protect

pink_lady
12. máj 2023

@sense musím aj ja cosi začat brat...skusim asi vitex ten som brala ked som chcela otrhotniet a dobrý bol, on vyrovnava hladiny

evina34
12. máj 2023

mám 48 rokov, cyklus sa mi skrátil z 31 dní na 27 (niekedy to chodí uz po 25 , 26 dnoch), velmi bolestiva ovulácia...zatial nič iné nepocitujem...a strasne ...strasne ťažko sa mi chudne....to sa nedá porovnať s tým, keď som bola mladšia...všetko sa lepí na mňa...ten metabolizmus už je spomalený

podmostom
12. máj 2023

@marsmykkok 42,posledne roky skrátený cyklus, cca 24 dní. Horšie spávam, v noci sa viac potím, viac chodím na WC. Pms som mávala tak 1-2 dni, teraz aj týždeň. Minulý mesiac to bol extrém, to mi prišlo že celý cyklus. Počas Pms som určite taka nasranejsia, žravá, mam menej energie. Niečo pozitívne by som chcela na záver, ale fakt ma nič nenapadá 😁

luccija
12. máj 2023

@podmostom aj ja sa potim hlavne pred menzesom, až sa zobudím na mokré tielko to som nemavala.Mne gynekológ odporúčal Femi kvapky od Valovica, Gynex..zatiaľ mám aj ovu, jeden čas som dostávala na 21,24 deň, alebo mesiac vôbec to prisudzoval, že to bolo po očkovaní na covid silný menzes same problemy..potom som brala Duphaston a teraz asi 3/4 roka neberiem nič a som naspäť na cykle 28-30.Pribrala som 5 kg z ničoho nič a som non stop ako PMS ale lekár z krvi hovorí, že všetko je v poriadku.Tak to už potom neviem čo bude, keď príde skutočná menopauza.
Lebo polka starších kamaratok okolo 50r neriesi iné len kyretaz silný menzes, zase kyretaz, hormóny na zastavenie krvácania na nervy tie ženské veci.Ked mám toto absolvovať určite chcem radšej hormony

pink_lady
13. máj 2023

@podmostom no jo aj ten PMS začíná byť horší. Ovela.

dadis
13. máj 2023

@marsmykkok Ja som si vsimla to skratenie tiez, ked som si pozerala kalendar spatne a sranda, ze to zacalo jednym vajecnikom asi 😆, lebo kratky bol kazdy druhy mesiac a teraz uz mam take kratke cca 26 dni vsetky cykly..

Strana
z2