icon

Perimenopauza (predmenopauza) - príznaky

marsmykkok
12. máj 2023

Aké ste mali príznaky?

Strana
z2
podmostom
13. máj 2023

@dadis aj ja som mala akoby len 1 vaječník taky menej funkčný a asi po roku sa pridal aj ďalší

akvi
13. máj 2023

Ja od cca 42 mám veľmi krátky cyklus, plus extrémne silný, postupne mi začal vynechávať, teraz v 46-ke mi stále vynecháva a chvalabohu, už nemám pocit, že vykrvacam. Sestra už v 46-ke bola v menopauze, takže ja čakám, že to príde skôr. Paradoxne sa cítim teraz naozaj dobre, lebo mňa strašne vyčerpávala tá silná menštruácia, vkuse som musela brať železo a bola som unavená. Teraz som na tom oveľa lepšie, jediné, čo sa zhoršilo je, že si musím dávať pozor na hmotnosť, chudnem ťažšie a ešte mám návaly tepla, ale nič hrozné zatiaľ, prejde mi to vždy za pár sekúnd. Chcela som od gyn. nech mi spraví hormonalny profil, ale povedal, že je to zbytočné, že sa to mení v priebehu mesiaca a nemalo by to veľkú výpovednú hodnotu. A vlastne mal pravdu, ako kým človek nepotrebuje riešiť nejaký závažný problém, tak asi to aj tak nijako neovplyvní, proste to príde, keď to prísť má 🤷

marsmykkok
autor
13. máj 2023

@dadis áno presne, jeden cyklus počet dní čo mám priemer cca, druhý prišlo o 3-4 dni skôr a takto sa to strieda a posúva stále.

marsmykkok
autor
13. máj 2023

@akvi Tak ja fyzicky sa cítim tiež ok, na vrchole síl väčšinou, akurát ovulácia býva niekedy bolestivejšia. Psychicky neviem posúdiť objektívne, bolo aj lepšie, ale zase bohužiaľ posledné 3-4 roky sa mi v ničom nedarí, stále nejaké problémy, prekážky, takže nemám byť prečo vysmiata ako slniečko.

akvi
13. máj 2023

@marsmykkok u mňa sa striedajú horšie a lepšie obdobia aj čo sa týka spanku napríklad. Zatiaľ som neprišla na to, čo mi robí zle a nepripisujem to predmenopauze, lebo ja to mám tak už roky. Ale vyrovnanejšia určite som, pretože už vôbec nemávam PMS, takže to považujem za veľmi pozitívnu zmenu. Ešte som si všimla, že už neregenerujem tak rýchlo, ako pred 40-kou. Keď to preženiem na tréningu, tak kedysi som cítila max druhy deň svalovku, teraz ma bolia aj kĺby občas a trvá to dva tri dni, kým sa dám dokopy. Ale musím proste zmeniť aktivitu, radšej každý deň miernejšie, ako sa 3x do týždňa " doraziť" 😅

monikaskorikova
Odpoveď bola odstránená
podmostom
13. máj 2023

@monikaskorikova dosť čo máme príznaky perimenopauzy, ešte aj pôžičku si máme hodiť na krk? 😁

saraxyz
13. máj 2023

@podmostom 🤣 keď si hodíš pôžičku na krk, zabudneš na problémy s perimenopauzou 🤣

podmostom
13. máj 2023

@saraxyz 🤣 asi to tým pani chcela povedať

saraxyz
13. máj 2023

@podmostom 🤣🤣🤣 ved to je vlastne "liečiteľka " 🤣

pink_lady
13. máj 2023

@akvi s tym spankom sa ti to nestriedalo pocas cyklu? ja som to tak vypozorovala v minulosti ze sa mi to cyklicky opakovalo - zle sa mi spalo medzi 7.a10. dc a potom cca 3 dni pred ms.

akvi
13. máj 2023

@pink_lady nie, ja to mám vkuse aj mesiac, keď spím blbo a potom zase pol roka je to ok.

fkata
13. máj 2023

@marsmykkok ja som síce ešte mladšia, ale švagriná 43 ročná sa už nejaký ten rôčik trápi.
Najprv pár dní pred MS bola v noci spotená ako myš, neskôr skrátený cyklus, slabšie krvácanie, potom vynechávanie ms a následné silné krvácania, teraz predĺžený cyklus. Hormóny nemôže, takže sa "trápi" a skúšala akurát prírodné prípravky.

marsmykkok
autor
13. máj 2023

@fkata no potím sa aj ja deň pred začiatkom v noci.

marsmykkok
autor
19. máj 2023

Tak obnovujem túto tému. Pred týždňom začal menzes, trval 2 dni, potom špinenie. A od včera večera mám pocit, že mám ovuláciu (výtok, bolesť v podbrušku, mám na to väčšiu chuť) Teraz ak je to ovulácia kedy mám čakať další menzes?

sense
19. máj 2023

@marsmykkok o 12-16dni, záleží ako mávaš lutealnu fazu

marsmykkok
autor
19. máj 2023

@sense tak ak tak bude, tak sa mi teda riadne skráti cyklus z tých mojich kedysi aj 37-38 dní.

sense
19. máj 2023

@marsmykkok ono fáza od ovulácie po ms býva ta istá, prišla potom ovulácia skôr. Pripadne ak máš problém s Progesteronom príde špinenie už pár dní pred MS.

anka52
28. dec 2024

Ahojte mam 40 pomalí 41 a začínam, mat problém s Mrchou už mi meskala mesiac a zas mešká môže byť že zacina perimenopauza nazvali tepla som mala aj, nervózna tehu nie som

fkata
30. dec 2024

@anka52 určite áno. Švagriná takto začínala, teraz má 46 a od augusta mrcha nikde.

anka52
6. jan 2025

@fkata ďakujem pekne

slnecnica777
13. jan 2025

@anka52 Ja mám 45 a to isté a do toho mi začali strašne žlčníkové záchvaty, zvýšený cukor, nízke železo, B12. Návaly mávam v 1.den mrchy a v posledný, strieda sa mi so zimou.Beriem aj výživové doplnky, ale zmena žiadna. Teraz po mrche sa každé ráno budím s navalmi tepla do krku. Cyklus mávam 28-30 dňový, ale menzes strašne bolestivý aj ovuláciu. Zle to znášam, myslela som si, že to príde oveľa neskôr, až po 50.tke.🙁

satalovaj
12. apr 2025

@slnecnica777 ahoj. Ja som na tom podobne. Najskor som mala asi 3r skrateny cyklus tak max. 3 dni. Teraz ho mam 3-4 dni silny a potom spinenie este aspon 4 dni. Od menstruacie sa kazde rano budim na hrozne navaly tepla ho hrudi, krku a tvare....bolia ma klby a citim unavu. Uz je to 12 dni.

slnecnica777
12. apr 2025

@satalovaj Aj mne sa začali skracovať cykly a ovulácie mávam bolestivejsie než MS. Tento mesiac som sa ráno zobudila prvý krát v živote počas ovulacie úplne mokrá od potu. Pribrala som v bokoch a v bruchu. Ťažko sa mi chudne aj keď kvôli refluxu som na dietnom režime. Na gynde mi gynekológ povedal, ze mám 1,5 CM polyp na krčku maternice, aj to mu môže spôsobovať hormonálnu nerovnováhu. Vlasy mi začali padať a mám pocit, že má nafukuje už aj z vody. Počas MS mám brucho ako by som bola tehotná.

satalovaj
13. apr 2025

@slnecnica777 ja to mam napodobne. Bolestiva ovulacia zacala asi v 40. Par krat som myslela ze aj na pohotovost pojdem. Nafuknuta som ako balon o priberani ani nehovorim....dost ma bolievaju klby a hlava skoro kazdy den. Cyklus som za mlada mala nepravidelny, po druhom porode sa upravil. Objednala som sa na gyndu a skusim si dat spravit hormonalny profil ze ci z toho nieco vyjde.

slnecnica777
13. apr 2025

@satalovaj ja beriem fytoestrogény. Trochu to zmiernilo tie návaly. Uvidím po vybratí toho polypu či sa mi to vráti do normálu.

Strana
z2