Po anorexii a bulímii nemám menzes
Ahojte, mám 18 a rozhodla som sa napísať sem pretože sú tu ženy, ktoré už možno zažili toho viac a vedia možno pomôcť, poradiť.
Na úvod pred 3 rokmi som rapídne chudla a schudla som veľmi veľa kíl. Ako tak keď som začal ajesť no napriek tomu je moja váha 47.7 na 171 cm stratila som menzes a je tomu 16 mesiacov a ja by som bola skutočne veľmi rada, keby sa mi ho podarilo nejakým zázrakom vyvolať.
S lekármi som to riešila ale neprišli na nič.
Máte s tým niektorá skúsenosť? Ak= následky to malo okrem neplodnosti?
@janinka007 No vlasy mi vypadali a zuby sa zatiaľ ani len nepoškodili, asi preto lebo jem veľmi veľa mliečnych výrobkov. Ale vlasy mi opäť dosrástli akurát ten menzes no :/
@lea_645 ahoj, mrzí ma čo si prežila, prežívaš. Síce už dávno nemám 18, ale zažila som si svoje. Ja som mala pri výške 170 váhu 37 kg. Liečila som sa, keď som mala 48 kg a menzes stále nikde, bola som na gynde a chcela som pomoc. Môj gynekológ sa vtedy so mnou vôbec nevybavoval. Povedal mi, keď budete mat 52 kg a nebudete mat menzes, potom pridite. Inak nemám ako pomôcť, vaše telo vás vníma ako dieťa, to ešte na menzes nemá nárok. Dotklo sa ma to, no predstav si, že to tak naozaj bolo. Pár mesiacov, potom, ako som dosiahla váhu 52 kg dom naozaj menzes dostala. Vždy keď som mala stres, váha klesla, nie však nadlho, menzes som už mala stále. Čo sa týka plodnosti. Keď som mala 26 narodila sa mi prvá dcéra, 32 druha, teraz mám 42 a čakáme o dva mesiace tretiu babu do partie. Je to strašná choroba, aké verím, že to najhoršie máš už za sebou. Ak nieco, kľudne napis.
@lea_645 neviem či sa dá nejako vyvolať, podľa mňa sa stravuj zdravo ale nutrične hodnotne (teda žiadne diéty, pozor na dostatočný prísun všetkých živín vrátane tukov atď) a časom sa vráti sám.. len to chce viac času, predsa len to bol drastický zásah do organizmu, daj mu čas sa spamätať
podla bmi indexu mas este stale vyraznu podvahu... Aby si sa dostala na hranicu normalnej vahy dostan sa aspon ma 53kil. a potom ti pride menstruacia. drzim palceky v tvojom boji
Jedine riesenie je - musis pribrat,aby sa ti znormalizovala hormonalna hladina. Telo musi mat urcite mnozstvo tuku, aby ti narastla hladina estrogenu
@lea_645 Ahoj ja som v tvojom veku mala tiez vysku 172 a vahu 48 kg ale ja som menstruovala,asi je to dost individualne ,ale myslim ze ked priberies aspon 5kg menzes sa ti vrati,hlavne treba poriesit s psychologom alebo psychiatrom tu poruchu prijmu potravy,lebo ak to nie je u teba vyriesene tak sa to moze odstupom casu vratit.

úplne normálna reakcia organizmu a ak ti nevypadali aj vlasy a zuby, ako jednej kočke čo som kedysi poznala, tak si na tom fajn 😉