icon

Praskajúce ovčie kiahne v dospelosti

monika2110
30. jún 2017

Dobrý deň.Chcela by som Vás poprosiť o skusenosti z kiahnami v dospelosti.Mam ich momentalne 6deň.Je ich veeelmi vela skoro všetky su podliate tou tekutinou-hnis a tu je ta otázka na Vás praskaju mi.Majú praskat?Ak nie budem mať jazvy Ďakujem veľmi za odpoveďe🙂

pishtok
1. júl 2017

moj muz dostal pásový opar co je to iste len vo vacsom. teda tie pupaky boli veľké cca 2cm podliate. ja som mubich natierala takým tekutým púdrom a ked praskol sam a vytiekol tak mu neostali jazvy. dcera mala pred rokom a ma len jednu jazvu a ta sa jej urobila ked odtrhla uz vyschnutu kiahnu cize chrastu. podla mna sa praskanim neurobia ale ak si odthnete potom tie chrasty co sa po robia.

kassandraa84
1. júl 2017

Dobry.no tak ja som dostala kiahne v 29rokoch od deti v skole....priebeh strasny.jeden den mi nic nebolo na druhy som mala pocit akoby som dostala chripku...teploty boli mi zle.pupakov milion.bolelo ma az v uchu a to asi 3dni.nevladala som zit.kupala som sa v hypermangane to jedine mi ako tak pomahalo....a natieral ma muz a mama....chceli ma poslat na infekcne.no povedzme si pravdu kto by sa mi tam venoval viac ako rodina 😉 najhorsie na tom bolo to ze som predtym bola tehotna ale do konca 3mesiaca som potratila....uz sa nikdy nedozviem ci to bolo nasledkom kiahni alebo proste to tak BOLO.neskrabala som sa a aj tak mi zostali diery..ale podla mna je to velmi individualne.mozu a nemusia sa spravit.a vyhybajte sa potom aj slnku.takze drzim palce a aj keby vam zostala nejaka minidierka ono sa to postupne zkoriguje samo...😉

sardinka336
1. júl 2017

@monika2110 pluzgiere sa nemaju mechanicky praskat, maju vytiect samovolne...od toho či prasknu nezavisi či budeš mat jazvu alebo nie. Nesmie sa to škrabat, mechanicky draždit...a zavisi to aj od elasticity kože a jej schopnosti regenerovat. To mas ako so striami, niekto ich má a niekto nie. Treba sa aj vyhybat slnku. Jemna kožička, ktora sa vytvorila na mieste pluzgierikov potrebuje byt chránená pred slnkom aby sa sa to pekne zhojilo.

monika2110
autor
1. júl 2017

@kassandraa84 Ďakujem Vám za odpovede.Ja mám tiež 29r dve deti ktore to ešte nemali môžeme to čakať.Kupem sa v tom manvane a natierame ale včera poobede som sa do dnes nenatrela a hned ako keby zacali skchnit viac ked aj praskaju sami.Mam pocit ako keby ten puder to hojenie predlzoval tak rozmýšľam nenatierat.Jazvy urcite budu mam 7 velkych a su tam normálne diery davam pozor ako sa len da.

evak12
1. júl 2017

ahojte,ja zase mam roztocovu dermatitidu uz asi 4 tyzden,jedna kozna mi povedala,ze je to zihlavka,dala mi lieky Omarit,ziadnu mast,kedze to vobec nezaberalo,sla som k inej ta mi povedala,ze je to asi alergia na roztoce dala mi sirovu mast,tiez to nezabralo,tak som sla za alergologom,tomu sa to nepozdavalo,ze je to alergia na roztoce,tak ma poslal k dalsej koznej a ta tvrdi,ze je to roztocova dermatitida,dala mi krem Elocom a Infectoskab,lenze stale sa mi objavuju nove vyrazky,pritom tvrdila,ze za tri dni natierania mi to zmizne ...uz som rozmyslala,ze mam doma penicilin,tam pisu aj na infekciu koze,co nato poviete?mam ho zacat brat?som uz zufala,beriem aj AD anafranil,plus rivotril,co mam robit,lekari maju tento tyzden dovolenky ...dakujem

pishtok
1. júl 2017

@monika2110 kup si tanum hermal lotio. super krém vhodný aj na exemy aj na kiahne. mala sa po nom vobec neskriabala a to je dcera silna alergicka vseho druhu a neznesie ziadne kremy na sebe okrem bepanthenu a tohto.

pishtok
1. júl 2017

@evak12 ahoj a skusala si aj nejake kvapky ak je to alergia ako fenistil alebo dithiaden, zodac zyrtec? ak maste nezaberaju mozno mas aj nejaku potravinovu alergiu. kukni stranku proalergiky.cz tam su super rady. moja dcera totiz a silne zihlavky a exemy a nezaberali ani kortikoidy kym sme neprisli na alergie na rozne jedlo ako je mlieko vajcia atd..ma toho vela ale dodrziavanim diety sme sa toho zbavili. mne sa teraz pri tehu tiez spustila alergia hlavne na mlieko a paradajky a predtym som to jedla kazdy dden. teraz mam reakcie take ze exem v okoli oci na rukach ramenách a krku. po fenistile a vysadeni my to vzdy zacne miznut. lenze sa neviem udrzat a tak furt zhresim a znova sa vyhadzem 😥😥😥

bratislavcankanm
1. júl 2017

@monika2110 ahoj, ja som dostala kiahne tesne pred 40kou. A ano, tiez mi tie vyrazky praskali... u syna to pekne zaschlo...ale u mna nie, vyrazky boli ovela vacsie a nestihali zasychat, ale praskali - ked som sa oprela(chrbat),lahla si... a vela ich popraskalo pri umyvani(samozrejme, snazila som sa velmi jemne umyvat, nedrhnut uterakom, ale aj tak praskali).

Nejake male jazvicky ostali na cele, inak nic viditelne. Dlho trvalo, nez som sa zbavila flakov po vyrazkach, nepamatam si presne, ale urcite to bolo viac ako rok.

monika2110
autor
1. júl 2017

@bratislavcankanm Ahoj presne toho miznutia som sa bala,ze to potrvá.No už co sa da robiť človek to chce mat uz za sebou

Známy prekonal kiahne po 40tke,do mesiaca po uzdravení skončil v nemocnici s trombocitmi 7(dolná hranica je 150),údajne pokiahnovy stav. Ťažko povedať, no skôr som chcela upovedomiť, že sa dá proti tomu očkovať aj v dospelosti aj v detstve. My to riešime. Nerobím reklamu očkovaniu, prezentujem len možnosť ako sa vyhnúť príp. komplikáciám.

monika2110
autor
1. júl 2017

@coccinellaseptapunktata v dostupných očkovaniach kiahne niesu??

evittam
2. júl 2017

@monika2110 Nie, očkovanie proti kiahňam nie je zaradené medzi povinné očkovania.
@coccinellaseptapunktata Žiadna vakcína ti nezaručí, že sa vyhneš prípadným komplikáciam. Taká neexistuje, bohužiaľ.

kvieta
2. júl 2017

@monika2110 V dostupných áno, v povinnom očkovaní kiahne nie sú. V minulosti bolo v povinnom očkovaní zaradené očkovanie proti pravým kiahňam, čo je iné, ako tieto, čo poznáme my. Išlo o veľmi ťažkú formu, no našťastie sa pravé kiahne podarilo očkovaním eradikovať, vyhubiť.
Žiadne očkovanie nezaručí 100 % ochranu pred nakazením. Stupeň ochrany závisí od toho aké množstvo protilátok sa po očkovaní vytvorí, čo je u každého individuálne. Taktiež je to ale aj u prekonaní chorôb. Ja som príklad: v detstve som prekonala žltačku A, bola som aj hospitalizovaná na infekčnom a minulého roku som už nemala žiadne protilátky. Dala som sa zaočkovať.
Po očkovaní má organizmus "skúsenosť" s vírusom, vie ho rozpoznať, vďaka tomu vie na neho aj správne zareagovať. Je to boj o čas. Preto zvykne mať vo väčšine prípadov ochorenie ľahší priebeh, ak k nemu dôjde.

A ak pľuzgiere praskajú samovoľne, nemala by si mať po nich jazvy.

bonnie2
4. júl 2017

@bratislavcankanm a je lepsie ked praskaju alebo ked nepraskaju? Dcera akurat ma kiahne...zopar ich prasklo a ostatne nie...tak neviem ci je to ok...

bratislavcankanm
5. júl 2017

@bonnie2 neviem... tusim by to malo zaschnut a chrasticka by mala odpadnut casom... a nema sa to skriabat a nasilu tie chrasty odstranovat, nechat ich, aby odpadli same (aby potom neostali jazvy).

Ja som po kiahnach mala zopar viditelnych jaziev (menej ako 5), ale vacsina z tych popraskanych sa zahojila bez problemov, neostali mi jazvy

bubbinaa
5. júl 2017

Kiahne by sa nemali praskať. Mali by sa potierať púdrovým krémom a mali by vyschnúť. Čím lepšie vyschnú, tým je menšia pravdepodobnosť, že by po nich ostali jazvičky. No samozrejme je to u každého inak a nedá sa predpovedať ako to u teba dopadne.

lucijag
5. júl 2017

Tiez som mala v dospelosti a mne na jazvy pomohol silkyderm

bonnie2
5. júl 2017

Dakujem vam