icon

Prečo mám kratší menštruačný cyklus a dlhú menštruáciu?

19. nov 2025

Ahojte ženy, mám 35 rokov, nerodila som, nemám potraty. Od mojich 13tich som mala cyklus dlhý 30 dní a MS trvala 5 dní. Teraz posledný rok mám cyklus cca. 25 dní a moja MS trvá 7-9 dní. Gynekologicky som ok, nemám žiadne nálezy, hormonálny profil v poriadku, nejdem do menopauzy, žiadne cysty, myómy apd, výtery sú v poriadku. Nerozumiem, čo sa stalo.
V praxi to znamená, že napríklad od 1-9 menštruujem ( 5 dní pomerne silno a ide zo mňa veľa), potom mám 4-5 dní pokoj, následne cítim ovuláciu.... bolesti v podbrušku + kŕče - také 2-3 dni. Okolo 20teho mi už začína PMS, a to pomerne silné. A 15teho mám už MS. Mne je tak 5-6 dní v mesiaci dobre. Antiku nemôžem užívať (trombofília). Samozrejme, že keďže krvácam často a dlho som anemická a beriem železo. Zatiaľ užívam pupalkový olej a pijem alchemilkový čaj. Čo by ste mi odporúčali? Doktor nič. A to som už menila gynekológa.

evienmk
19. nov 2025

Tak nie som lekár, ale skús ešte čaj z rebríčka (predávajú aj v potravinách, sáčkový). Podrobne o bylinkách podáva info kniha od Márie Trebenovej: Zdravie z Božej lekárne. Ona tam dosť verila rebríčku na všetky ženské ťažkosti.

zuzanka.zuzu
19. nov 2025

v alchemilke pokračuj, rebríček je na silný menzes, on ho asi neskráti, ale veď skúsiť môžeš