Prečo moja 16,5-ročná dcéra nemá menzes?
Ahoj. Už som sem písala asi pred rokom. Dcéra stále nemá menzes. Meria 171cm a váži asi 45kg. Je pravda že za rok narástla 10 cm. Stravuje sa poriadne a všetko, ale má rýchle spaľovanie po manželovi. Stále je chudá, hlavne od pása hore. Nohy a zadok sú ok. Boli sme už na mnohých vyšetreniach. Všetko je ok. Sono potvrdilo pripravenosť vaječníkov. Chodíme pravidelne na endokrinológiu kde potvrdili nízku hladinu hormónov. Žiadne lieky neberie. Ja už fakt neviem čo robiť.
Presne tak treba jest dostatok tukov a ta vaha je fakt strasne malo, aj 55 kg by mi prislo malo. Musi byt viziabnuta.
Si si ista ze nema nejake problemy s prijimom potravy? vidis ju vsetko zjest? ta vaha je extremne nizka podla mna
Ja myslím že to bude kvôli tej nízkej váhe. Veď aj keď baby s poruchou príjmu potravy klesnú na určitú váhu, prestanú mať menštruáciu. Známej dcéra napríklad tak skončila.
Pokiaľ má rýchle spaľovanie musí viac jesť, jednoduchá matematika.
@maruska78 ja som niekde citala, ze na menstruaciu treba dosiahnut hmotnost 40? 45? kg. Takze mozno pomoze pribrat. A napadla mi dalsia vec - kolegyna mala podobny problem s dcerou. Mala menze 2-3x a potom vyse 2 rokov nic. Nakoniec odporucili vysetrenie na celiakiu, co sme vsetci cumeli, ze precoooo? Potvrdili celiakiu, nabehla na bezlepkovu dietu a do 2 mesiacov mala menzes. Uz je mamou.
@maruska78 ja som niekde citala, ze na menstruaciu treba dosiahnut hmotnost 40? 45? kg. Takze mozno pomoze pribrat. A napadla mi dalsia vec - kolegyna mala podobny problem s dcerou. Mala menze 2-3x a potom vyse 2 rokov nic. Nakoniec odporucili vysetrenie na celiakiu, co sme vsetci cumeli, ze precoooo? Potvrdili celiakiu, nabehla na bezlepkovu dietu a do 2 mesiacov mala menzes. Uz je mamou.
@simsalabim robili jej aj testy na celiakiu, nemá
@simsalabim robili jej aj testy na celiakiu, nemá
@maruska78 tak potom skuste trosku zvysit hmotnost? Na tu vysku ju ma dost nizku.
@maruska78 a lekarka co povedala na taku vyziabnutost? To musis riesit inde ako tuna, a povedala by som, ze velmi rychlo.
@jamidea riešime to už 2 roky, poruchu primu potravy nemá. Stále je sledovaná u endokrinologa. Jasne že sme boli aj u pedopsychiatra. Navštevovala aj organizáciu chuť žiť - ktorá sa venuje dievčatám s poruchou primu potravy . Všade skonštatovali a ja to môžem potvrdiť že poruchu primu potravy nemá. Stravuje sa normálne. Každý deň má mäso, vajcia, slaninu, jogurty, ryby, aj nutridrinky v koktailového spolu s proteinami, zeleninu, ovocie aj sladkosti, croissant, cestoviny . Jedáva 6x denne. Dokonca som do kalorickej tabuľky viac ako 3/4 roka zapisovala presne čo zjedla aby presiahla viac ako 2400kj Jasne že som sa na to nevykaslala, veď ide o jej zdravie. Skratka veľmi ťažko priberá. Prestala aj športovať aby si neminala energiu. Takze už 2 roky nerobí judo, ktorému sa venovala 5 rokov. Veľa oddychuje, chodí skoro spať. Nič som veru nezanedbali čo sa týka lekárov aj stravovania.
@maruska78 Váhu ho extrémne nízku, ako keby podvýživenosť.
@jamidea riešime to už 2 roky, poruchu primu potravy nemá. Stále je sledovaná u endokrinologa. Jasne že sme boli aj u pedopsychiatra. Navštevovala aj organizáciu chuť žiť - ktorá sa venuje dievčatám s poruchou primu potravy . Všade skonštatovali a ja to môžem potvrdiť že poruchu primu potravy nemá. Stravuje sa normálne. Každý deň má mäso, vajcia, slaninu, jogurty, ryby, aj nutridrinky v koktailového spolu s proteinami, zeleninu, ovocie aj sladkosti, croissant, cestoviny . Jedáva 6x denne. Dokonca som do kalorickej tabuľky viac ako 3/4 roka zapisovala presne čo zjedla aby presiahla viac ako 2400kj Jasne že som sa na to nevykaslala, veď ide o jej zdravie. Skratka veľmi ťažko priberá. Prestala aj športovať aby si neminala energiu. Takze už 2 roky nerobí judo, ktorému sa venovala 5 rokov. Veľa oddychuje, chodí skoro spať. Nič som veru nezanedbali čo sa týka lekárov aj stravovania.
@maruska78 Asi nebude s výživou všetko v poriadku, keď píšeš, že užíva aj nutridrinky.
no neviem zjest 2400kcal a vazit len 45 kg, ale ked vravis ze vsetko mate podchytene tak tazko radit, hormony stitnej zlazy su predpokladam tiez ok
si si uplne ista ze tie kalorie prijime, ze to jedlo nesplachne, nevyhodi, ze napriklad nejde po jedle zvracat?stravuje sa doma pod dohladom alebo len povie ze jedla vonku atd? tak ja neviem ci sa da porucha prijimu potravy zistit ked lekarom bude ona aj ty tvrdit ze vsetko zje, tak vam pravdepodobne veria.Neviem ale vazit 45 kil a jest tak ako sa ma, mi moc nejde dokopy, na menstruaciu treba naozaj dostatok tukov aspon 70g den, ja ked som cvicila a chudla mala som prijem 1800 kcal ale malo tuku len okolo 30-40g denne tak mi hned zacala menstruacia meskavat aj desat dni a podobne gynekolog v strave problem nevidel sama som sa docitala a vyguglula, ked som tuky navysila upravilo sa to
@maruska78 ja mam tiez take spalovanie. Nikdy z nicoho nepriberiem. A nikdy mi nic nezistili. Vsetko v poriadku. Gynekolog co povedal? Ze mate este cakat?
Vo veku tvojej dcéry som važila 36 kíl, ale som nižšia . Mohla som zožrať aj doktorku , ktorá stále lamentovala aj tak by som nepribrala. Menštruáciu som mala kadejakú, raz prišla potom 3mesiace nie, pritom som menštruovala od desiatich. Nemala som žiadnu poruchu príjmu potravy tiež na vláčili po psychiatroch. Nakoniec mi pomohol jedálniček, ktorý mi zostavila výživová poradkyňa, ale poriadna, nie taká čo ponúka jedálničky na mieru a v sumáre všetkým pošle to isté. Plus pravidelné cvičenie. V 19 som vážila už 42 kíl, vtedy už aj menštruácia začala fungovať, otehotnela som, opäť pochudla, potom zase pribrala a nejak sa to ustálilo. Držím palce, je to beh na dlhé trate, najhoršie je na tom to, že to málokto chápe. Teraz už napríklad musím aj ja chudnúť 😁
Hore som písala, že dcéra je sledovaná u endokrinologicky a preto, že mi na tom záleží som jej dala predpísať aj nutridrinky , aby ako desiatu alebo olovrant mala ešte aj navyše kalórie. Do koktailového nepridavam len nutridrink ale aj smotanu na šlahanie. Moja švagriná nosi len o 1/2 čísla väčšie oblečenie ako dcéra a to má 47 rokov a pri výške 168 cm má 50 kg a moj manžel je tiež chudý. Pri výške 186cm váži 72kg a to má 46 rokov. Tiež moja svokra je veľmi chuda. Všetci traja jedia za dvoch.
PPP
Ja som dostala menzes ako 17ročná a spolužiačka ako 18ročná. Obe sme boli sledované na endokrinológii, nič vážne nezistili, ale boli sme chudsie a pubertu sme mali oneskorenú. Nemame ťažkosti, deti máme bez problémov 🙂 dajte sa do pohody a buďte jej oporou. To, že nemá menzes, neznamená esre nič závažné.
Moja sestra nedostala menzel do 18 tich.Ginekologička ju poslala do Ľubochne na vyšetrenia.Tam je endokrinologicky a diabetologicky ustav.Pomohli jej a bez problemov má aj deti.Moja dcera ma velmi nepravidelnu a slabu ,ako aj ja .Ja mam pcos a obavam sa ,ze aj ona ,ale cakam do 18 tich ak sa to nezlepši bude sa to riešit,ale myslim ze hormony je zbytočne uzivať.
Nepises nic o gynekologovi.Chcem verit ze bola aj na vysetreni tam,ci?
Pri tejto vahe ju ani mat nebude. Telo sa brani materstvu,pretoze je ohrozene ono same podvyzivou. Urcite to nie je v poriadku. Pri takej vyske by mala mat minimalne cez 50 kg, aspon 55. Ja by som to uz riesila aj cez gastro.
Pri tejto vahe ju ani mat nebude. Telo sa brani materstvu,pretoze je ohrozene ono same podvyzivou. Urcite to nie je v poriadku. Pri takej vyske by mala mat minimalne cez 50 kg, aspon 55. Ja by som to uz riesila aj cez gastro.
@iwesska ale bude. Ja som pri takeh vahe mala. A normalny.
Tiez som si nevsimla co na to gynekologicka.
Urcite to príde čoskoro...je veľmi stihla a to je ten "problem". Bála by som sa len v tom prípade- pokiaľ sa nejedna o anorexiu. Tiež som dostala neskôr - bola som veľmi chudá ale aj nízka 163/43kg ...
@anonym_198e27 Pri takej istej vyske?
@iwesska mala som o par cm viacej a nejake tri kila viacej. Cize v podstate ano. To ze je niekto chudy neznamena ze je hned chory.
Nepises nic o gynekologovi.Chcem verit ze bola aj na vysetreni tam,ci?
@maminkadeticiek áno všetko v poriadku. Vraj už to príde čoskoro. Boli sme na Sono vyšetrení . Vraj deťmi pracuje ako ma

Tak lekari nepomozu a mamicky na koniku si myslis, ze su mudrejsie? Asi tazko. Ak vam nepomohli tito, hladajte inych.