icon

Problémy s nohami a snaha otehotnieť

janka12101994
15. sep 2016

Ahojte babenky,mam jednu otázku .Mám problémy s nohami resp. S klbami ,a chcem s priateľom dieťatko lenže môj ortoped mi odporučil neotehotnieť pretože by to zničilo moje nohy ,lenže mala som ist na operáciu a mali mi dávať umelý kĺb ale pan ortoped povedal ze uz mi zrazu nebudu nic robit pretože som príliš mlada na to.A chcem sa vas baby spýtat ,su tu niektoré take ktore maju podobne problémy a otehotneli?ak ano tak ako ste znášali cele tehotenstvo???Dakujem za akúkoľvek pomoc od vas ,nechcem aby moj hendikep zničil našu túžbu po dietatku

chisela
15. sep 2016

urcite sa to da mojej mame doktor povedal ze by neotehotnela lebo mala problemy s chrbtom a teraz mam maleho braceka a tu bolest mama uz nema

lucinka511
16. sep 2016

@janka12101994 ved od 4.5 mesiaca moze prelezat . budes mat kludovy rezim.to ti nebude zatazovat klby.a ak sa budes snazit aby si lribrala co najmenej.tak ny to nemal byt problem

ajana1
16. sep 2016

@janka12101994 a co Tak skusit nazor druheho lekara?

rheuska
16. sep 2016

V prvom rade sa porad s viacerými doktormi. Neodporúča ti pravdepodobne pretoze ako babo rastie tak sa rozsiruju bedra a vyvyja sa na ne tlak. Ja som bola v tom case zdrava a bolelo to. Noe strasne, ale bolelo. A kazdopadne pojdes cisarom. Preber všetky možnosti s ortopedom aj gynekologom. Mali by ti vediet povedat o vsetkych moznych komplikaciach, ktoré su v tvojom pripade možné. A potom prehodnotiť situaciu s manzelom a rodinou. Ak ti odidu klby tak budes potrebovat pomoct s bábätkom. Ak aj potom budes chciet babo tak vysadit tabletky a hura na to. Neviem co konkretne ti je, ale som v skupime reumatologiciek, ktoré isli do babatka aj ked sa im mohlo pohorsit aj pohorsilo a napriek tomu su stastne a dokonca idu aj do viacerých detí.

janka12101994
autor
16. sep 2016

Bola som už u dvoch lekárov a každý mi to tak povedal ,velmi sa bojím otehotnieť,bojím sa aj že už sa nikdy nepostavim na nohy ,ale strašne túžim stáť sa už mamou ☹

rheuska
16. sep 2016

@janka12101994 no musíš sa rozhodnúť. Túžiš po dieťatku aj za takú cenu? Na zázraky sa nespoliehaj. Počítaj s najhorším. Tehotenstvo a pôrod je veľká záťaž aj pre zdravé telo. A pokaziť sa môže hocičo. Nie len kĺby. Zase na druhej strane tie kĺby sa ti tiež nezlepšia a časom ti odídu tak či tak, keď už si mala mat operáciu. No mamička na vozíku nie je bežná, ale určite by si nebola jediná. Mala by si to ťažšie, ale zvládnutelné . No rozhodnutie nemáš ľahké. Lekári ti len neodporúčajú. Musia akceptovat ak sa rozhodnes mať dieťa. A tak isto aj rodina musí akceptovat, že si sa rozhodla ho nemať. Lekári väčšinou počítajú s najhorším a nemusí to byť také zlé. Len pripraviť sa musíš aj ty na to najhoršie. Starostlivosť o bábo je tiež individuálna. Niektoré sú kľudnu, iné nie. Nevieš aké sa narodí tebe. Ak nebudeš vedieť chodiť tak určite budeš potrebovať niekoho pri sebe 24/7. Teda aspon zo začiatku. Porozprávaj sa s rodinou. Či sú ochotní ti pomôcť. A potrebuješ aj psychicku podporu. Viem, že sa rozhodneš správne, nech to už bude akokoľvek.

ajana1
16. sep 2016

@janka12101994 potom musis len zvazit co je pre teba dolezitejsie. Ci naplnit tuzbu byt mamou alebo zdravie. Tiez je moznost ze sa nic nestane ale radsej treba zvazit vsetky rizika. Ja osobne som napriklad pre otehotnenim nemala problemy a po porode mi trvalo par mesiacov kym sa mi zas zosilneli panvove kosti a dlhsie alebo rychlejsie chodenie bolo bolestive.

danusskaaa
16. sep 2016

Ja som bola úplne fit, ale keďže som počas tehu pribrala 25 kg začali mi problémy s kolennymi kĺbmi. Vraj sa mi niekde vytratila ťa tekutina, či mazivá v kolenom obale. Liečila som to vyše roka ale aj tak sú dni, že to boli. Teraz som tehotná a dr. mi prizvukoval že nemôžem moc pribrať lebo sa mi to stane zas a možno aj horšie. Ja som ten lepší prípad. Známa má bolesti chrbta (mala už niekoľko operácii) celé tehotenstvo poriadne trpela, a teraz je už pol roka po sekcii a musela sa presťahovať k mame ktorá jej pomáha s dennodennymi prácami okolo malého. Je úplne "nemožná" lebo niekedy sa nevie sama seba obriadit. Vravela, že by do toho už nešla. Asi by čakala kým sa jej to dá lepšie doporiadku, lebo je zničená z toho že nedokáže s drobcom fungovať. Čiže, skús pobehat odborníkov, povedať im aj o plánovanom bábätku a skúsiť sa doliecit ako sa len bude dať! Držím palce

rika1968
16. sep 2016

Ahoj.Ja som sa narodila s vážnym vyklnenym klbom. Moji rodičia so mnou v detstve dosť vytrpeli, aj preto som jedináčik. Mama viac deti nechcela. Tiež mi neodporučali deti, ale zmysel života je predsa len rodina a deti. Dcéra sa mi narodila keď som mala 20 rokov. Nepriatel chorym klbom je aj nadváha, takže posledné mesiace som vela nenamáhala moje chore klby, jednoducho som nevládala a mala som bolesti, tiež som neplánovala ďalšie deti, len osud to inak vyriešil 🙂 a moje druhe dieta sa mi narodilo keď som mala 42 rokov. V tomto veku som tehotenstvo preživala ťažšie, ale chvála bohu sme to zvládli. A ako moje klby? Nuž tehotenstvo neprispeje, ale klby s časom a postupne zničia, tiež ma posielaju na vymenu, ale som povedala že ťahám kym sa dá, aj napriek tomu že ma bolia viac a viac. Nerobi mi dobre chôdza a státie. Ale napriek toho všetkeho zatial fungujem ako hoci ktory zdravy človek. Ked máš zdrav.problem, tak by si mala plánovanu sekciu. Vypišu ťa na rizikové tehotenstvo a vtedy si šetri klby. Nenamáhaj sa. Prvé mesiace si ani nevšimneš, horšie su posledné ked to dieťatko je už velké a ťažke. Ale myslim si že to zvládneš ako aj my ostatné s tokou chorobou. Prajem ti všetko dobre.

janka12101994
autor
16. sep 2016

@rika1968 ahoj 🙂 Ďakujem ti veľmi pekne za podporu ,toto som potrebovala počuť.Mne ortoped povedal že si mám ešte 10-20 rokov užiť aj ked s bolestami,lebo ked mi ho vymenia bude to horšie ,Ani ja nevydržím viac ako hodinu stáť ,ale ani sedenie mi nerobi dobre ,po hodinke ma začne neskutočne boliet chrbtica a to mi všetko s tych kĺbov ide ,Ďakujem ešte raz ,pomohla si mi ,🙂

ewisam
16. sep 2016

@janka12101994 Ja ta idem povzbudit... Ja mam tiez problemy, konkretne DMO, neurologicka mi s usmevom oznamila, ze mam ist na potrat, lebo sa rozpadnem ako 100 rocna mrtvola.... dnes cakam svoje tretie dieta, stale som sa nerozpadla a drzim 😀 Teraz ma strasia, ze prestanem ku koncu tehotenstva chodit, dietatko je velke a tlaci na krize... je pravda, ze to citim, krize bolia, oddychujem pokial sa da a este chodim, tak verim ze to zvladneme 😵 Drzim palce a nevzdavaj sa... V prvom rade je to o tom ako sa psychicky nastavis...

janka12101994
autor
16. sep 2016

@ewisam ĎAKUJEM všetkým za podporu 🙂 ste všetky zlaté 🙂

ewisam
16. sep 2016

@janka12101994 a zase pri cakani na prveho drobceka si mozes hoci kedy polezat, vylozit nohy a oddychovat.... ked je zajkov viac uz si tak neoddychnes, lebo sa treba venovat starsim.

ewisam
16. sep 2016

Takze ja by som to skusila, ziaden doktor nemoze dopredu vediet ako to dopadne

berika40
16. sep 2016

Ahoj,ja od malicka mam reumu,ked som mala 28 ,mi vymenili bedrovy klb a ked som mala 31 mi narodil syncek,ktory ma uz 11 rokov.tehotenstvo som zvladla velmi dobre!!maly narodil s cisarskym rezom,a vsetko bolo v poriadku.podla mna más to skusit,lebo by si to lutovala cely zivot!!

rika1968
16. sep 2016

@janka12101994 Nemáš čo ďakovať. Píšem ti len môj životny príbeh a skusenosti. Je mi luto, že tiež máš podobny zdrav.problēm, ale viem ako sa s tym žije. Či budeš rodiť, či nie, tie klby ťa budu stále bolieť. Kvôli tomu sa aj mne niči chrbtica a plus aj druhy bedrovy klb, pretože ho viac namáham. Klb ma boli aj v noci ked ho mám v klude a niekedy je lepšie ked som v pohybe. Chodim pravidelne na ortopediu, ale nič sa s tym nedá robiť. Lepšie už nebude, ale len horšie a horšie. Zase čo je tvoje tak to je tvoje. Tu operáciu stále odkladám a uvidime ako sa to skonči. Poznám ludi, ktorí uz maju umeli bedrovy klb a neolutovali operáciu, pretože bolest zmizlo a chodia bez palice. Dosť to mám preštudované a zhruba viem čo ma čaká. Ale ty si ešte ozaj mladá na taku vymenu, takže radšej sa šetri a rozmysli si každy krok.

rheuska
18. sep 2016

@berika40 mne az po prvom porode diagnostikovali. Ale do druheho dietatka si nesla? Ked ja by som chcela, len nezijeme na slovensku, okrem manzela mi nema kto pomoct v pripade komplikacii. Zatial vsak kojim takze k druhemu sa tak skoro nedostanem. A bojim sa bolesti po porode. Vraj sa to zvykne zhorsit.

berika40
18. sep 2016

Zial druhe babetko nam nevislo,co velmi lutujem,inac aj ja som sama na vsetko,lebo muz robi ,a sme tu len sami.a druhy klb mi vymenili ked maly mal 5 rokov,vtedy mi uz vedel vela pomoct.tie deticky naucia zit chorym mamickami a vedia vela pomoct...mne po porode robil problému len reuma,ale a liekmi som tó zvladla velmi dobre