Problémy so štítnou žľazou a snaha otehotnieť

axy
14. jún 2017

Ahojte,
Snazime sa o babo cca 9 mesiacov. Predtym som brala dlho antikoncepciu.
V 6.mesiaci snazenia som bola u gynekologa na preventivke a rozpravali sme sa o nasej tuzbe mat babo.
Povedal mi, ze ak za 2 mesiace neotehotniem, mam prist, ze mi porobi testy.
Tak som prisla, robil mi:
V 3.den cyklu krvne testy: vsetky vysledky som mala v norme.
V 10.den cyklu ultrazvuk,sono - pozorovanie folikulov, vraj vsetko OK, napocital ich tusim 4+5,uz si presne cislo nepamätam,fotku sice mam, ale prd z nej rozumiem 🙂
V 12.den cyklu - Hühnerov test (test po pohl.styku), tiez mi povedal, ze OK.
V 20.den cyklu ine krvne testy, na zistenie, ci prebehla ovulacia. Vysledky v norme, cize prebehla.
Menstruaciu mam pravidelnu, 28-dnovy cyklus, +/- 2 dni.
Avsak, liecim sa na stitnu zlazu uz dlho (hypotyreoza), beriem levothyrox, vysledky mam niekdey tak, ze cely rok dobre, potom zrazu zle, potom zas dobre. Nemam ich stabilne, ak to tak mozem zhrnut.

Mala ste niektora takyto problem, ze sa vam nedarilo otehotniet (pravedpodobne) kvoli stitnej zlaze a ak ano, aky postup zvolil vas lekar?
Dalsie "stretko" s nim mam o 2 tyzdne, uz tam chodim ako na hodiny klavira. :-/

janinuska
15. jún 2017

No tak to mas super gynekológa, ja mam tiež hypothyreozu, nedari sa 9 rokov, neriešil nič, vymenila som ho, avšak ten druhy okrem krvných testov 3 den cyklu tiež neriešil nič a rovno ma poslal do car.

maminecka2
15. jún 2017

Baby, s endokrinologom ste konzultovali? Bo mne hovorila ked sme sa snazili ze vtedy treba mat inu hladinu, co za normalnych okolnosti je OK, pri snazeni uz je malo. Ja som mala nastastie hormony nastavene super, nic nekolisalo. Mne sa nedarilo zo stresu- a teraz uz nam 3 deti 🙂
A este mi endokrinolog. robila prolaktin a kortizol, aj tie mozu byt problem.
Inak este mi napadlo- fertilnu imunologiu (ci ako sa vola) mozno tiez skuste, choroby sz su casto imunitneho povodu a pokial telo agresivne reaguje na sz moze aj na spermie, embryo atd. Tu na MK pohladajte, su o tom diskusie.
Drzim palce.

sense
15. jún 2017

Beriem euyhyrox 75, a nemala som problem s otehotnenim ani raz....

maminecka2
15. jún 2017

Este som chcela dodat ze moj povodny endokrinolog mal nazor ze co, nejaka latentna hypotyreoza, ze aka blbost... A terajsia Dr. len gulala ocami a povedala ze spravna funkcia sz je pri snazeni ovela dolezitejsia ako kopec inych veci co sa riesi, a prave ta sz sa casto zanedbava alebo nespravne riesi- napr. ta latentna hypo.
Ak by mal aj vas endokrinolog nazor ako ten moj prvy rychlo ho zmente!

maminecka2
15. jún 2017

@sense Potom mas dobre nastavene, aj telo Ti dobre reaguje. Aj ja mam optimalnu hladinu- beriem 75ug 6x a 50ug 1x do tyzdna, a super. Dokonca sa mi podarilo po tretom porode paradne schudnut.

janinuska
15. jún 2017

Tak to maš dobru endokrinologičku, ta moja neriešila nič, len mavla rukou, že hypothyreoza by to nemala ovplyvnovat a hotovo. Ja mam hashimotovu tyreoitidu a lekara v centre ked som sa na to pytala, ten mi len odvrklol, že on nevie. asi mam smolu na lekarov. Mam porobenu aj kompler repro imunologiu, ani tam som sa pomoci nedočkala.

maminecka2
15. jún 2017

@janinuska Tak zmen endokrinologa, normalne ich obvolaj a rovno sa spytaj ci riesi sz a neplodnost. Inak to je kravina jak Brno ze neovplyvnuje, praveze mne este presne hovorila ake su tam drobne odchylky kedy labak napise ze OK a pri snazeni uz to OK nie je...
Centra len zarabaju na nestasti ludi, je to strasne smutne. Cest vynimkam. Ja sama som Dr. a zial cim dalej tym viac sa hanbim za svojich "kolegov"..., cele zle. Nic neriesit a rovno ponuknut IVF je strasne jednoduche, a bubaciky sa kotulaju...
Inak s tym Hashimotom je to este zlozitejsie, to je ozaj smola. Ale pokial nebudes mat perfektnu hladinu hormonov sz neotehotnies. A som prekvapena ze imunologia nic, kedze u Teba ide jednoznacne o autoimunitu, a vsadila by som krk ze aj smerom k niecomu co suvisi s tehotenstvom. Cudne, neviem.

eny27
15. jún 2017

Tak ja sa liecim na autoimunitnu a beriem 88mg a dala som si skontrolovat pred snazenim ci su hodnoty idealne a otehotnela som na prvy pokus. Teraz cakame druhe a tiez na prvy neplanovany pokus som otehotnela. Urcite ma spravna funkcia sz suvis s moznostou otehotniet. Drzim palce

janinuska
16. jún 2017

@maminecka2 Dakujem za odpoved, na repro-imunolologiimi zistili zvyšene crp chronicky, BA imunovital a doktorka ma nahanala po vyšetreniach gynekologia, urologia, orl, zubne, gastro vraj aby zistili kde je zapal preliečili vraj pokial nebude crp v norme, ona nič nemože robit, pol roka som behala po vyšetreniach a nakoniec mi zistili zapal žaludka chronicku gastritidu z dovodu, že mam vyopreovany žlčnik, vraj sa neda robit nič crp stale zvyšene cele je to zle.

maminecka2
16. jún 2017

@janinuska To je ozaj zlozite. Ja uz by som asi skusila pridat nejaku prirodnu liecbu- caje, abo akupunkturu, mozno motyka vystreli... Este sa dost spomina koloidne striebro, poznam aj par ludi co im pomohlo pri chron. tazkostiach. Ale stale mi pride ako zaklad ta sz. Mnohe zeny co maju rozne chronicke zapalove choroby maju deticky, nemyslim ze by to bolo v tomto smere take beznadejne.

bochnik
20. jún 2017

Ahojte, je tu niekto kto ma vyoperovanu polku stitnej zlazy, lebo mal velku cystu? Beriem euthyrox 88.
Mna dr teraz posiela do Dolneho Kubina na operaciu, mam obavy ci potom budem moct otehotniet, prípadne ci nebudem mat hormony po operacii take rozhadzane, ze budem muset dlho cakat kym sa to zrovna . Mam uz 1 dieta, a chcela by som druhe ale nemozem si dovolit cakat napr dva roky (neviem kolko by to trvalo ) lebo uz teraz mam 36 rokov a uz by to bolo pre mna moc.
Dakujem

maminecka2
20. jún 2017

@bochnik Ahoj, ja mam tiez pol zlazy prec a dokonca v tej druhej polke mam uzly a cystu- co zistila az moja terajsia dr. ... Nastavila ma na liecbu a uplne v pohode, hladinu mam optimalnu, v tehu mi vzdy (3x) trosku zdvihla davku a aj vtedy OK. Samozrejme je to individualne, moze trvat dlhsie kym sa najde spravna davka, ale ci mas polovicu alebo celu v zasade nie je dolezite. Necakaj na tazkosti, v tehu a pri porode by sa mohla cysta zvacsit, takze operaciu co najskor, a potom uz len vela stastia 😉

bochnik
21. jún 2017

@maminecka2 Ahoj dakujem za odpoved, ja som bola aj pri prvom babatku na euthyroxe a ziadny problem. Ale predsa len ten cas ma tlaci, dufam teda ze ma nastavia co najrychlejsie. A tebe cca kolko nastavovali spravnu davku, ak sa smiem spytat? 🙂

zibi
21. jún 2017

@axy
normalne by si nemala mat problem , ked si dobre nastavne na levotyroxin
tsh je naj mat pod 2 , este lepsie okolo 1 na otehotnenie, ale viem, ze zeny otehotneli aj s vyssim
skor si mylsim, ze moze byt problem bud v spermiograme, alebo v tom, ze mozes mat nepreichodne vajickovody. Pripadne mas zvysene bunky , ktore sposobuju, ze nevies otehotniet a to sa riesi na reprodukcnej imunologii. Hematologia by nemala mat vplyv, ta skor sa ukaze az pri potratoch.
To ze ti skace stitka je kvoli vynechanej antikoncepcii. Antikoncepcia znizuje ucinky euthyroxu - a tym padom, kym si telo zvykne ze si vysadila antiku, tak stitka takto reaguje.
Je dobre si dat porobit vysetrenia, ale podla mna u vas bude problem bud ten spermiogram slabsi, pripadne ta repro imuno, ci nepreichodnost. 9 mesiacov nie je este tak vela, ale mala by si poslat partnera na vysetrenie, ked nechcete nejako dlho cakat. Ty by si si mala dat skontrolovat zelezo a vitamin d3 - lebo toto vsetko ovplyvnuje stitka a zelezo a anemia robi anovulacne cykly. A deko je tiez dolezite na plodnost.
Neveim teda, co vsetko mas uz porobene a taktiez co znamena ze ti skacu hormony stitky ..to tsh? lebo ked ho mas cca okolo 3 to nie je tragedia, ono reaguje aj na pocasie dokonca stinta zlaza, a rocne obdobie, ale horsie je , keby z ho mas napr. 5 , vtedy potrebujes vyssiu davku. Ako beries ten levotyroxin, kedy, beries k nemu daco?
Antika - telo neikedy nemuis naskocit hned, ale ked mas hormony ok, tak by som to neriesila. Teda ked ti dr. povedal, ze ovulujes, niekedy sa to po antike stava, ze zena neovuluje.

zibi
21. jún 2017

@janinuska posli mi vysledky do spravy mrknem ti na to

Co vsetko mas vzysene nk bunky, cytokiny ci len crp??
gastritida - mas zvysene aj APCA? musis pychat B12 ci nie?
co sa tyka stitnej zlazy, neviem co mas za fuserov doktorov, najma endokrinologa, ale je velmi dolezita na otehotnenie , ekd mas vysoke tsh tak to velmi moze zle vplyvat jednak na tvoje zdravie a tvoj organizmus plus keby ze otehotnies, tak potrebujes doplnat hormon kvoli dietatu...to kde prosimta byvas, ze taketyto nazor ma dr. a este aj dr. v centre??
crp je zvysene vacsinou pri bakgterialnom zapale a davaju na to antibiotika
niekde nieco muiss mat , lebo crp ti neostane zvysene len tak , chronicka gastritida - vacsinou vznika z heligobaktera- na to potrebujes antibiotika , mne sa nezda, ez by ti doktori s tym nic nerobili -
zvysene crp hovori o bakterialnej infekcii a rozlisuje sa medzi virusovou a potrebou antibiotik.
Najdi si lekara, podla oporucani, gastroenterologa, kotry by ti pomohol, ja by som na tvojom mieste si vybavila aj na endokronologiu Lubochnu - tam ti poriesia vsetko a nikto ti nepovei, ze stitak a hasimoto je nic , to je divne.
Tie vysledky mi posli do spravy ako obrazok, ti na to mrknem.
Hodim ta aj do skupiny mojej , mozes postudovat rozne clanky
bude to dobre neboj 🙂

zibi
21. jún 2017

@bochnik chod na opku, raz dva sa das dokopy a stitna zlaza do 6 tyzdnov reaguje na lieky a davku neboj sa. Nemas tolko rokov este ..a radsej uz otehu po operacii a brat liek , ako sa dopredu stresovat , pripadne to odkladat .. nepredlzuj to zbytocne. A fakt neboj, ked budes tehu , tak ta budu kontrolovat tusim kazde 2 mesiace, cize budes pod kontrolou.

maminecka2
21. jún 2017

@bochnik Ja som mala po op hormony dobre, az ked som zmenila dr. a ta zistila ze mam aj v lavej polke uzly a cystu mi nasadila hormony aby sa zlaza nestimulovala a dalej nerastla, tymto sa v podstate "uspala", a hned sa trafila, hned som mala vsetko OK. Inak zlaza sa "nastavuje" 6 tyzdnov, vzdy po zmene davky, vynechani davky (aj 1 tbl.) sa zasa tych 6 tyzdnov opat nastavuje.

axy
autor
26. jún 2017

@zibi dakujem krasne za tvoju spravu, dost ma to povzbudilo 🙂
Na kontrolu krvi (TSH) idem zajtra rano.
To TSH som mala takto: (referencne hodnoty su napisane od 0.4 do 3.7 na papieri s vysledkami):
07/02/2017: 0.302 a zvysene T4, tu som brala 1 den 125 a druhy den 150 (vzdy ho beriem rano na lacno ten levothyroxin; nic ine okrem neho neberiem) na striedacku a kedze som mala T4 dost zvysene, a bola som aj taka akasi podrazdena dlhu dobu, znizil mi davkovanie, lebo mi povedal, ze som bola predavkovana. Dal mi na 125 kazdy den okrem nedele; cize 6x do tyzdna
28/02/2017: kontrola TSH 1.5 a T4 v norme
Dalsia kontrola o 3 mesiace:
23/05/2017: T4 v norme, ale TSH vyse 15 !!!, cize 5x viac ako max.referencna hodnota, tak mi (tu uz gynekolog) povedal, ze tych 125 nie je dost a mam brat znova 125 a 150 na striedacku.
Kontrola krvi zajtra a v stredu som objednana ku gynekologovi.
Neviem, TSH je dolezitejsie ako T4 k tehotenstvu? Ked sa viac zameriava na to, aby som mala TSH v norme. Uz som z toho jelen.
A gynekolog mi robil:
FSH
Prolaktin
Estradiol
Chlamydia trachomatis (protilatky)
Toxoplasmoza (protilatky)
VDRL
TPHA
Toto vsetko v 3.den cyklu.
Progesteron - v 20.den cyklu.
Vsetky tieto vysledky som mala v ramci referencnych hodnot.
Tak som zvedava, ze co mi povie v stredu.
A na sone by asi videl nepriechodnost vajecnikov, ci sa mylim? Lebo ked mi robil sono v 10 a 12 den cyklu, tak mi nepovedal, ze by videl nejaky problem.

maminecka2
26. jún 2017

@axy Ahoj, TSH a T4 suvisia, ale ano TSH je v podstate dolezitejsie- ale v tom zmysle ze T4 moze byt OK a TSH uz privysoke. U Teba by som tlacila TSH okolo 1, aj tych 1,5 uz moze byt vela. Nepriechodnost vajickovodov na sone nevidno, na to sa robia tie "prefuky".
Inak TSH 15, fuha, to je veeeela, to sa s muzom mozete aj na usi postavit a neotehotnies. Zaklad je najst spravnu hladinu.
Asi sa blbost spytam, ale dodrziavas min. polhodku pauzu po liekoch kym sa najes? A vyrobky zo soje po 2 hodkach. Este sa popytaj Dr. co mozes kedy jest po liekoch, treba aj toto zvazit ked mas taky problem vytitrovat spravnu davku.
Musis mat eno-nuno vysledky a potom sa snazit, bo inak si zbytocne frustrovana.
A budem sa opakovat, ale ak nema velky zaujem riesit TSH a Tvoju fertilitu utekaj k inemu, tebe zbytocne uteka cas.

zibi
26. jún 2017

@axy nie nevidel - vidno to len pri laparke , alebo pri prefukoch
ako nechapem naco ti znizuje a zvysuje davky a celovo ti mal zobrat aj TSH ked si mala zvysene T4 , plus aj ine hormny este dodatocne a nie zasa davku znizovat?
inak ze vraj nema zmysel brat tyzden jednu davku a vikend druhu, ze to sa davalo dakedy takto a vobec to nema efekt

bereis dost vysoke davky podla mna , a efekt nie je taky aky by mal byt
a relevantne je naozaj tsh - cim je vyssie tym horsie pracuje stitna zlaza
ono moze dlhsie trvat kym sa nasavi davka, ale strasne ti to stuplo po tom znizeni
fakt nechapem tomu vykyvu ... ako keby si ani nebrala liek?
ja som sa raz pomylila a namiesto 75 brala 50 ku a vtedy sa mi tsh z 2 zvysilo na 6 no ale 15 som nemala pri liecbe, nieco je v tomto divne..napis mi potom ake mas vysledky som zvedava ako liecba zabrala

a este ked si mala toTSH 15 tak si sa necitila zle?
a nemohli sa pomylit v labaku lebo aj to sa stava
nezabudli tam dat desatinnu ciarku, skor by mi to pasovalo na 1,5 divne ze 15

zibi
26. jún 2017

@axy
inak ho nechapem
si tak len zrataj tyzdennu davu
ze 125x4 a 150x3 tak to vychadza na tydzen 950 mg za tydzen za predpokladu, ze si brala 125 ku 4x do tyzdna ta cca na 7 dni ti vysla ked to zaokruhlime denna davka na 135

a ked ti on znizil a jeden den si nebrala ze 125x6 dni a vydelis to 7 dnami , lebo ty potrebujes davku na 7 dni ked ti stitka nepracuje ako keby si brala len 103 mg denne pri tydnovej davke euthyroxu
tak preto ti to stuplo

viem , ze sa to takto neda a vsetko sa pozera z krvi, len som bola zvedava na tu dennu davku pri takom divnom brani a nechapem, preco to takto dal a radsej nedaj jednu davku medzitym a nie raz taku a raz taku
nie je dobre striedat mg prave kvoli takym nezaducim ucinkom
vysledky mi napis som zvedava

axy
autor
27. jún 2017

@maminecka2 @zibi
Ano, dodrziavam min.30 minut. Rano vstanem, prva vec co urobim-vezmem tabletku, pol hodku akurat stravim v kupelni a az potom ranajkujem. Vyrobky zo soje nejem, teda specialne take ze sojove mlieko a ine vyrobky nekupujem, mala by som ?
Gynekolog je v pohode, ma praveze zaujem to riesit.
Ked som unho bola vo februari na preventivke, sam mi navrhol, ze ak do 2 mesiacov nebudem tehotna, ze mam prist, ze sa pozrieme na to, ako nam moze pomoct. Ja som o to este vtedy ani neziadala.
Tie davky mi znizil obvodak, ked som mala vysoke hodnoty T4 (TSH vtedy bolo ok), tak vtedy mi znizil davku z tych 125/150 na 125 6x v tyzdni.
A to potom som mala tie vysledky take zle, ze TSh vyse 15. A na to som isla ku gynekologovi a on mi povedal, ze tych 125 nie je dost, ze mam brat znova 125/150, kedze pri takej davke som mala vysledky TSh dobre.
No a dnesne vysledky mam 2.014 (referencna hodnota 0.4 - 3.7), cize mam ich v norme.
Tie posledne tych vyse 15 – aj on si myslel, ze ci sa v labaku nepomylili s tou desatinnou ciarkou. Ktohovie. No kazdopadne s tym nastavenim 125/150 ich mam znova dobre ako aj predtym.
A vtedy, ked som mala to TSH vyse 15 som sa citila unavena a dost podrazdena.

Zibi a ty ako pises, ze si mala (alebo mozno este aj mas) problemy so stitkou, tebe sa podarilo v poho otehotniet?

Zajtra idem k tomu gynekologovi, som zvedava, co povie.

zibi
27. jún 2017

@axy a mas endokrinologa?
lebo obvodak a gyndos nie su endokrinologovia a to ta musi endokrinolog riesit
vela bab otehu aj pri tsh 15 ako vravis a prave v tehotenstve im na to pridu
cize primarne vyska tsh nemusi byt vzdy problem s otehotnenim , skor mozno udrzanim a stym aby bolo babatko a matka zdrave.
ja tehu nie som, no my mame ine problemy ja aj muz okrem stitky, stitka je to najmanej co ríesim
snaz sa drzat tsh najma pod 2, to je naj na hormony
ber selen a koeznym q10 robi to dobre na stiku

radim ti ako sa nepodari otehotniet tak treba hormonalny profil, vytery a tu laparku aspon - tie prefuky su zaklad.
plus muz spermiogram
a potom moze robit problem , prave preto ze mas stitku aj imunita a to by som sa objednala na reprodukcnu imnologiu- tam ti porobia vysledkov na 3 strany a je to super. Centra reprodukcnej imunologie su Presov 2 centra, Nitra - drzurilla centrum a imunovital.
Ako dlho sa snazite?
Lebo ako fakt stitka by ti az take hrozne tazkosti s plodnostou nemala robit, najma ked sa uz dlhsie liecis.
A to tsh bol podla mna nejaky omyl v labaku, mal doky ziadat o opatovne pretestovanie.
Hlavne si pories endokrinologa - ziaden obvodak a gyndos nemoze riesit stitnu zlazu, lebo to je samostatny odbor , a ked nema v tomto atestaciu , tak ti nemoze adekvatne poradit a poriesit ta a potom robia somariny. Aj ako pisem tie 2 davky sa uz nedavaju. Davali sa dakedy. A nemaju vobec velky efekt. Takze tak .

zibi
27. jún 2017

@axy a este chcem povedat , ze endokrinolog ti moze zobrat vyslekdy krvi a posiela to akreditovanych laboratorii, lebo mu to aj poistovna preplati. Viem , ze posielaju endokrinologovia napr. vychod - kosice, stred- ruzomberok a zapad - BA kde su konkretne labaky , kde ti presne vyhodnotia stitku.
Tie "obycajne"labaky nemusia byt take presne, alebo nemaju akreditaciu na konkretnu vzorku , aby to robili a tym padom to nemusi byt take presne.
A su rozdiely v tsh - jeden a druhy labak a nie je to inymi referencnymi hodnotami. Preto by som to poriesila s endokrinologom. On v tomto pozna suvislosti lepsie ako obvodak a gyndos. A cudujem sa , ze ti predpise bez prolemov levotyroxin, pretoze pokial viem, tak poistovne ziadaju kazdy rok alebo pol roka peciatku od specialistu, aby sa mohol iek predopisovat. Tak v tvojom zaujme by som poriesila endokrinologa. Najma ked chces otehu. Aby na tebe neexperimentovali.

axy
autor
27. jún 2017

@zibi , nebyvam na Slovensku. Na stitnu sa liecim uz dobrych 17rokov. Ked som odchadzala zo SR,mala som 125-ku a bola som sledovana endokrinologom. Tu mi vsetky vysetrenia moze robit obvodak,aj lieky predpisovat. Raz za rok idem na sono stitnej,co som na SR chodila raz za 2 roky. Tento moj gynekolog je zaroven aj specialista na asistovanu reprodukciu,tak neviem,ci ma este viac niekam moze poslat. Uvidim zajtra co mi povie, aky dalsi postup navrhne. Samozrejme sa journée vyskusam spytat na to, ci nemam ist k endokrinologovi.
Ja som antikoncepciu vysadila v auguste,cize od septembra sa snazime.

axy
autor
27. jún 2017

@zibi a este aj cytologiu nemam zrovna ukazkovu,ale aj tento a aj gynko na SR mi povedali,ze to na otehotnenie nema vplyv.. tak neviem,no,zajtra budem mudrejsia.
A ty si lekarka,ked sa tomu tak rozumies ? 🙂

maminecka2
27. jún 2017

@axy Ja som myslela ze ak nema endokr. zaujem to riesit. Ale mas to uplne ine, tak som zvedava ako to zmanazuju.
Inak ja chodim na sono a 6-9 mesiacov, k endokrinologicke samozrejme.
Referencne hodnoty su jedna vec, ale ak chces otehotniet je to nieco ine- mne dr. odporucala okolo 1.

axy
autor
29. jún 2017

@maminecka2 mne beru krv na kontrou stitnej kazde 3-4 mesiace. Toto mi hovoril a je to napisane aj na tom papieri s vysledkami, ake maju byt hodnoty v 1,2 a 3.trimestri tehotetenstva, a samozrejme maju byt co najnizsie, cize mi povedal, ze ak budem tehu, tak mi davku zvysi,aby sa hodnoty tlacili dole.
Teraz este pojde muz na spermiogram, ci je tam vsetko ok, lebo mne gynekolog vcera povedal, ze z mojej strany mam vysledky dobre, aj hormonalnu rovnovahu, ze cakal horsie vysledky, kedze mavam zlu cytologiu, ze bol celkom aj prekvapeny, ze som ich mala vsetky dobre. Ale tak o to lepsie, klop klop klop 🙂