Ranka na krčku maternice

terezia1998
22. feb 2023

Ahojte bola som u gynekológa mala som tam preventivku ale zároveň som mala pravidelný problém…krvácala som aj mimo menštruácie a bola s toho na nervy, gynekolog urobil ster atd na cytológia tam sa nič vážne neukázalo ale poslal mna na nejaký zákrok vraj mám ranku na krčku maternice ktorá sa nechce zahojiť a preto to krvácanie po sexe..vraj mi to nejako vypália aby to už nekrvacalo hovoril mi že sa nemám báť že to nieje bolestivé ale chcem sa opytat či s tým ma niekdo skúsenosti chcem vedieť čo mna čaká aby som s toho bola Ok..po prípade či uspavaju lebo to moc nechcem ďakujem

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terezia1998
autor
22. feb 2023

@zuzana9415 dnes som u neho bola ako hovorím mám ranku na krčku maternice a odporučil mi vypálenie …povedal mi že to toľko neboli len veľa žien hovorí že to boli veľmi a že im pri zákroku rapídne spadne tlak a taktiež potom krvácajú ja som anemicka plus mám nízky tlak a som dosť citlivá tak sa toho dosť bojím

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pralinka25
22. feb 2023

vobec to neznamena ze by mala HPV. dovodov moze byt viacero o tom si vies najst aj clanky na nete ale v podstate je to jedno.
ja som bola na zakroku teraz v septembri. ranku som mala 7 rokov. prezila som s nou aj tretie tehotenstvo ale uz to bolo s tym krvacanim naozaj neunosne tak sme prikrocili k zaktroku. cyto mi robil pravidelne kazdy rok a vzdy bola negativna.
zakrok trval chvilocku par minut. doslova mozno dve.
prilozil mi tam taku "palicku" napojenu na bombu a zmrazil to. bolo to len trochu neprijemne taky tlak. neuspavaju.. len to trochu umrtvi myslim.
jedine na co sa priprav ze cely mesiac budes mat vytok a budes musiet nosit vlozku. prve dni som ho mala neskutocny. a trval cely mesiac. sex tiez az po dalsej ms. niekto sa hoji aj 6 tyzdnov.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
denden77
22. feb 2023

mne to zistili asi v 15 rokoch.. povedali, ze to moze byt po porode, potrate, ci dedicne 🤷‍♀️

terezia1998
autor
23. feb 2023

@pralinka25 ten výtok dúfam čo si mala nebol krvavý lebo som anemicka a toho by som sa dosť bala

terezia1998
autor
23. feb 2023

@zuzana9415 ale však mi robil ster na cytológiu ktorá nič neukázala aké predrakovinove bunky bože však to by cytologia niečo take asi ukázala

terezia1998
autor
23. feb 2023

@denden77 moja mamina to tiež mala lenže to neriešila a nechala to tak o pár rokov neskôr jej cytológia ukázala už zle výsledky mala tam tie rakovinové bundy a vybrali jej všetko von…maternicu,vajíčka všetko takze na to radšej pozor

jankaju
23. feb 2023

@terezia1998 Ahoj mala som to. Pravidelne som chodila na cytológiu a všetko OK, žiadne HPV. Bola som na zákroku, mne to vypaľovali. Robili mi to na gynekológii na jednodňových zákrokoch. Ráno som prišla, dali ma izbu, prezliekla som sa do nemocničnej košele. Potom som išla na zákrok. Neuspáva sa, len sa lokálne umrtví, potom sa ranka vypáli. Trvalo to asi dve minúty. Potom som išla na izbu, poležala som si asi dve hodiny, potom ma skontrolovali a keď je všetko OK ideš domov. Treba sa pár dní šetriť. Nemala som žiadne bolesti. Výtok som nemala nejako extrémy, nebol krvavý, len sa vyplavovalo to vypálenie. Čo sa sexu týka povedali, že až po kontrole. Kontrolu som mala cca za 3 týždne. Odvety som s tým už nemala problémy. Je to už 7 rokov.

20erika07
23. feb 2023

@terezia1998 ahoj, nie je to nahodou zmrazenie,kryo? Ja som mala po prvom porode ranku (ktora ale nebola ranka a sam primar onkogynekologie povedal, ze ziadne ranky neexistuju ale su to zmeny na krcku) ,no ale cyto stale pap2 ( este starsie testy) a po 2r od porodu mi odporucili gyn.zmrazenie tej "ranky" ,co sa ale v modernej medicine vobec neodporuca, lebo z toho nie su ziadne výsledky. Samozrejme mi to nepomohlo, krvacanie mimo cyklu, po styku som mala stale.
Vysledky tam stale ok, kazdy polrok kontrola. Ale mojej starkej to nedalo a vzala ma k jej onkogynekologovi do OUSA v Ba, kde sa liecila ona. Ked mi doktor prezeral krcok kolposkopom, okamžite mi bral aj biopsiu ,cize vyštikol kusok tkaniva na histologiu. Vysledky samozrejme boli zle. Do par mesiacov som absolvovala konizaciu ( bola som zdaleka) ,po konizacii mi vysiel uz karcinom ,nastastie len na povrchu krcka, nestihol sa šíriť dalej. Odvtedy mam velmi nalomenu doveru k obycajnym gynekologom. Na tvojom mieste by som si dala urobit poriadnu cytologiu LBC metoda, z toho rovno aj zistit HPV.

terezia1998
autor
23. feb 2023

@jankaju veľmi krásne ty ďakujem asi takýto koment som tu potrebovala 🙂 úplne si mna ukludnila lebo mamina to tiež mala ale neriešila to a nakoniec skončila s rakovinou všetko muselo ísť von takto dopadnút nechcem síce sa bojím ale stále lepšie ako niečo horšie inak ako dlho si čakala než ty dali termín na zákrok ?

pralinka25
23. feb 2023

@terezia1998 ono sa to nemusi riesit okamzite ale ta ranka je miesto kade skor prenikaju rozne infekcie napr. z bazena atd. a teda ano casom sa moze stat ze sa to poblazni a moze sposobit problemy ako mala tvoja mama.
mne tiez vzdy vysla cyto dobre nastastie.
nie to nebola krv. vobec by si vlastne nemala krvacat. aj ja som anemicka a krvacala som prakticky uz stale aj preto som si to dala urobit. je to taky zltkasty a potom viacmenej priesvitny vytok. len je to otravne. na zaciatku je ho ako pri silnej MS akurat teda bez krvi. postupne to ustava.
a ano ono to nie je naozaj ranka ako si predstavujeme su to ine bunky je o tom na nete vela pisane ale naco sa tym zahlcovat. mne to vzniklo pri komlikovanom porode.

terezia1998
autor
23. feb 2023

@pralinka25 nechcem si o tom radšej moc zisťovat je tiež možné že to tam mám už nejakú dobu len od minulého roka sa to prejavovalo krvácaním po sexe čo pre anemicku nieje úplne Ok len som mala strach a toho ale vidím že to nieje až take náročné bolo na tom veľa žien v každom prípade ďakujem za vaše skúsenosti 🙂 ako dlho si čakala na termín zákroku?

jankaju
23. feb 2023

@terezia1998 išlo to rýchlo cca 2 týždne

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pralinka25
23. feb 2023

@terezia1998 ja som cakala vlastne kvoli prazdinam letnym lebo by som sa po zakroku nemohla kupat. ale inak by som sla prakticky hned lebo to je fakt chvilocka. hlavne musis ist vlastne hned tesne po MS.

sorciera24
23. feb 2023

@terezia1998 ja som mala ranku na krcku (vrodenu), ziadne HPV....nemusi to byt hned HPV, ja som mavala caste zapaly a potom zhorsenu cytologiu 2-3a.....mne ranku ambulantne zmrazovali (to je to vypalenie), bolo to ok, zakrok trva 3minuty a hned po zakroku, mozes mat bolest brucha, mne odporucili ibalgin/brufen.....potom mas vytok do najjblizsej MS a uz to bolo potom ok...odvtedy ziaden zapal, cytologia sa upravila na 1-2....uz mam aj 2 deti a vsetko ok, bolo to rped 15timi rokmi, nemusis sa bat

r0
26. jún 2023

@20erika07 ahoj, ak sa mozem opytat, ako si krvacala mimo cyklu? Akej farby a aka intenzita? Cize ty si mala vysledky klasickej cytologie ok a odobratie vzorky z krcka ukazala zly nalez? Dakujem

20erika07
26. jún 2023

@r0 ahoj, no presne detaily toho krvacania ale urcite viem , ze to bolo ako posledne dni ms, hocikedy v mesiaci, niekedy len špinenie ale zase doslova ze by isla zo mna krv ako napr prve 2 dni pri ms to nie. Moja starka napr pri uz rozsiahlom nadore krcka maternice tiez nekrvacala, mala ruzovy vytok a hnilobne jej zapachal vytok , nador prerastal do mechura a konecnika a ani tak nekrvacala.
Výsledky PAP cyto som mala vzdy na 2, co je stale super výsledok, kazdy polrok mi ster bol opakovany. Len tie potiaže sa starkej nezdali a vzala ma k jej onkogynekologovi, kedze sme boli od neho 350km , hned mi prezrel krcok kolposkopom, videl léziu a odobral mi rovno kusok tkaniva a poslal na histologiu, cize mi robil biopsiu, plus aj LBC cyto aj hpv.
Z tychto vzoriek mi vyšla este len stredne tazka dysplazia CIN ll HSIL, HPV niekolko čísel tam bolo vypísanych. To bolo nejak v decembri, po sviatkoch som mala volat. Zaciatkom maja som bola na konizacii , z ktorej mi uz vyšli vysledky - D06.1 co je karcinom exocervixu, nieco ako ca in situ, nador proste na povrchu krcka ,uplne to zaciatocne (hovori sa tomu aj nulté) štádium rak.krc.maternice

r0
26. jún 2023

@20erika07 dakujem pekne za odpoved. Nerozumiem preco vychadzala cytologia ok a pritom sa tam uz diali nejake zmeny.. Takze bolo to skor ako spinenie, nie silne krvacanie. A tmava alebo svetla krv? Pytam sa preto, lebo vravia, ze ak je problem s krckom tak krvaca svetlou cervenou krvou. Prepac za tolko otazok. A nevies ci nalez na krcku nie je vidiet vaginalnym ultrazvokom? Len kalposkopom?

r0
26. jún 2023

@pralinka25 ahoj, ak sa mozem opytat aj teba, v tvojom pripade islo o ranku na krcku, ake krvacanie mimo cyklu si mala? Tmava alebo svetla cervena krv a ake caste? Dakujem.

r0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pralinka25
26. jún 2023

@r0 u mna je problem trochu zlozitejsi. krvacanie mi sposobuje okrem ranky aj nieco ine. ale ta krv z ranky bola skor jasne cervena. zo zaciatku to bolo len obcas ale ku koncu uz po kazdom styku, cviceni aj velkej potrebe. akykolvek tlak sposobil krvacanie.

20erika07
27. jún 2023

@r0 farbu si nepamätám veru :-/ este som nepocula o tom , ze by bolo vidiet postihnuty krcok vag.ultrazvukom , urcite si najlepsie vie dr prezriet krcok kolposkopom , mne tu leziu ktoru nazyvala ranka moja gyn videla volnym okom, nemala kolposkop ale napriek tomu tie Pap testy neboli natolko spolahlive aby mi to odhalili, predpokladam ze mi brala ster z lézie a nie zo zdraveho tkaniva. Na druhej strane, moja starka chodila pravidelne na kontroly ,spolu sme chodili k jednemu onkogynekologovi, bohuzial mala agresivny nador, kde raz ročne preventivka nepomohla pri odhaleni v začiatkoch, rastol velmi rychlo.
Kludne sa pýtaj co budes potrebovat, na co budem vediet odpoviem 😊

r0
27. jún 2023

@20erika07 takže si nepamatas, ci to bolo tmave hnede krvacanie/spinenie alebo cervene ? Pytam sa lebo mam problem so spinenim / krvacanim mimo cyklu, ale ja mam aj tazky stupen endometriozy a pripisuju to tomu, aj ked je pravda, ze niektore zeny malu take problemy a niektore vobec pri endometrioze. Pred 2 mesiacmi som absolvovala hysteroskopiu, odstraneny polyp v maternici, tak mi aj napadlo ze sa musim opytat ked dr robil ten zakrok ci skontroloval aj krcok a pozrel vsetko. Teraz sa chystam opat na dalsiu operaciu kvoli 10cm endomestrioznej cysty. Stale som mala problem so spinenim mimo cyklu, ale nie az tak ze by to bolo skoro cely cyklus. Na preventivky chodim pravidelne, posledna bola v oktobri a dala som si urobit tu rozsirenu cytologiu. Vysledky boli ok. Len po tychto vasich skhsenostiach dufam, ze vysetrenia robi moj gynekolog spravne. Velmi ma mrzi, ze aj tvoja starka a aj ty ste si museli prechadzat takym peklom. Nepovedali Vam ci to je geneticke? Ja ked som sa pytala tak ze krcok a matermica nie, ale vajecniky a prsniky. Moja teta sa teraz lieci na rakovinu krcka a ta zase nemala ziaden problem, len z nicoho nic zacala silno krvacat. Moja milovana babka mala uz vo vysokom veku karcinom endometria, maternice, zial nebolo mozne ju operovat, tak to postupne postupovalo.

r0
27. jún 2023

@pralinka25 rozumiem, dakujem pekne za odpoved. Takze asi sa tvoj problem s krvacanim mimo cyklu nevyriesil ak mas aj ine problemy.

pralinka25
27. jún 2023

@r0 ciastocne sa vyriesil. ranka nekrvaca a aj to je pre mna uspech. drzim palce nech sa tvoje problemy vyriesia. je to na nervy furt mat taketo problemy