Riešenie silnej menštruácie: PN, platené voľno alebo iné?
Mám strašné problémy s MS, ale to, že hrôza, trvanie 7 dní, bolesti, kŕče, tak krvácam, že v noci vymením3-4 veľké plienky, cez deň vložka+tampón vydrží cca pol hodinu, zrazeniny...Som nevyspatá, vyčerpaná strašne. Gynekológ vždy len, že dá HAK, čo nechcem, inak mi neporadia nikde. Ide mi o to, či si môžem požiadať o voľno od gynekológa alebo obvodného, PN alebo čo, do práce som niekedy nie schopná vstať ani z postele, v práci väčšinou chlapi, ktorí to nechápu, potom sedím ako mucha s kruhami pod očami...Nemôžem si každý mesiac brať ani P. Ešte keď vyjde na víkend tak to nejak dám potom, ale keď príde na začiatku týždňa tak koniec. To len bežím kúpiť citróny, ascorutin a železo...
Ďakujem
mozes kludne kazdy mesiac ist na PN... otazka je, dokedy ti to budu v praci tolerovat a ako velmi sa ti to financne oplati? neviem ci mas deti ani dovod preco odmietas HAK... tiez som to tak mala, som imunna voci ruzovym tabletkam, lebo som ich jedla na blistre... neskor flector aspon na jeden den... ked som brala HAK, nebolo to vobec take tragicke... neskor som 16 rokov bola bez... - cas na malu , tehotenstvo, materska atd... az po vybratie maternice... moznosti je kopec...
@anonym_autor mna by nenapadlo brat PN ale je pravda ze mna silne kramy chytali nastastie cez vikend az tak ze som vzdy prekvracala aj vlozku ...a lekar ti nevie ponuknut inu variantu liecby?
Prečo v takomto prípade odmietaš liečbu HAK?
@anonym_613662 lebo hak nelieči
@anonym_67b552 ved prave...nechapem preco hned homrony a nehladaju skor pricinu silnehho menzesu
@anonym_67b552 ved prave...nechapem preco hned homrony a nehladaju skor pricinu silnehho menzesu
@anonym_7ed00c veď to. Mňa tiež chceli velice “vyliečiť” s hak a už je to rok po vysadení čo sa dávam dokopy 🥲
Neriesila by som volno v praci, riesila by som telo. Odmietas ponukanu liecbu, tak teda zmen gynekologa a patrajte po presnej pricine a inej liecbe. Ale take krvacanie ako opisujes nie je normalne, takze treba to urcite riesit.
Neriesila by som volno v praci, riesila by som telo. Odmietas ponukanu liecbu, tak teda zmen gynekologa a patrajte po presnej pricine a inej liecbe. Ale take krvacanie ako opisujes nie je normalne, takze treba to urcite riesit.
@anonym_05ccc0 presne
Nechceš radšej pátrať po príčine? Lebo normálne to teda nie je a tabletky len zakryjú problém.
Nemáš hyperplaziu endometria?
Akú máš hrúbku sliznice? Tam doktor nevidel problém? Alebo prípadné polypy?
Ja som to tak mala, potom som šla na kyretáž a doktorka mi dala na výber HAK alebo progesterón (gestagény)
Namiesto HAK sa dá napr. aj 10 dní (v čase medzi ovuláciou a menštruáciou) progesterón a ten je aj vo vaginálnej forme (Utrogestan), ten nemá potom také silné účinky na nervový systém (aj keď mne prvých pár mesiacov bývalo na spanie, nízky tlak, migrény...)
Akurát, že menštruáciu mávam odvtedy oveľa bolestivejšiu (ale to len deň, dva)
Mne tiež najprv doktorka, že predpíše mi HAK. A ja na to, že "A to pomôže"?
Kývla hlavou, že nevie.
Tak hovorím, že ak mám vysokú sliznicu a aj polyp, aj tak musím ísť na kyretáž, tak načo by som niekoľko mesiacov užívala hak, ktorá to aj tak nevylieči (neodpadne zrazu ten polyp či zmenší sa sliznica).
Takže ja som mala najprv kyretáž a odvtedy teda ten Utrogestan 10 dní mesačne.
Ale takú silnú menštruáciu, ako máš ty, som teda nemávala.
@anonym_autor pytaj sa na hematologiu, tam mozu zistit pricinu. Zaroven si pytaj od gynekologa dicynone a ak by bol slaby tak exacyl. Neber od bolesti nic co riedi krv ako voltaren, acylpirin, aflamil, aulin a i koenzim, kurkumu a podobne pocas menzes., mozes novalgin a paracetamol s kofeinom. Poznam to mam to roky. Aj moje dieta. Obom zistili poruchi zrazania. Zvykne pomoct kacko. Co sa tyka cajov kup si rebricek, malinovy list, cistec lesny, alchemilku, harmancek sypane a zmiesaj a pi tri krat denne caj lyzicka. Overene.
@anonym_67b552 jaj jasné, veď je lepšie sa každý mesiac dostať do anemických stavov, než si vziať tabletku. Pripadne hľadať alternatívne možnosti, pátrať v hormonálnom obraze, čo je zle.
Mavala som take pidobne problemy. Velke bolesti, az som odpadavala. Vzdy som si vzala dovolenku alebo P, Popripade nahradne volno. Nakoniec som musela ist na operaciu, bola som 2 tyzdne PN, potom som sa zacala konecne liecit. Vysledok bol endometrioza.
@anonym_7ed00c Nie HAK nelieci hormonalnu nerovnovahu, ale upravi priznaky, co je niekedy rovnako ziaduce. Je to liek, ktory rovnako ako vela inych liekom ma neziaduce ucinky, nie je vhodny pre kazdeho ale zas netreba HAK demonizovat. Ma svoje opodstatnenie.
Autorka, na tvojom mieste zmenim gynekologa a patram po pricine. Toto nie je normalne. A ak sa nesnazis aktivne otehotniet zvazila by som aj HAK.
@anonym_7ed00c Nie HAK nelieci hormonalnu nerovnovahu, ale upravi priznaky, co je niekedy rovnako ziaduce. Je to liek, ktory rovnako ako vela inych liekom ma neziaduce ucinky, nie je vhodny pre kazdeho ale zas netreba HAK demonizovat. Ma svoje opodstatnenie.
Autorka, na tvojom mieste zmenim gynekologa a patram po pricine. Toto nie je normalne. A ak sa nesnazis aktivne otehotniet zvazila by som aj HAK.
@titla HaK je celkom svinstvo do tela. Minimalne pre tie co maju predispozicie na mutacie genu BRCA 1 BRCA 2. a hlavne by som hladala priciny inde, a hladala moznosti inej liecby, ak taka existuje..
mna sa po porode hned pytali ci chcem HAK, mala som nejake zvlastne veci v prsniku, hovorim ze nechcem, a oni ze kebyze chcem, ma potom musia viac sledovat
co dodat.
Ja som nemala ziaden gynekologicky ani hematologicky problem. Odkedy beriem HAK, zijem iny zivot a to nepochopi kto nezazival to co ja. Nemohla by som cestovat, sadnut si, dve vlozky, nahradne nohavice.
@anonym_autor menzes nie je diagnóza, takže na PN to vôbec nie je.....nasaď antikoncepciu na úpravu cyklu a bude....
@anonym_autor
ahoj, zmen gynekologa a hladajte pricinu
Dovtedy pri MS pi caj z kapsicky pastierskej, denne 3 caje, kazdy pripravis z polievkovej lyzice sypaneho caju do hrnceka,zalej vriacou vodou a luhuj 10 min
K tomu denne 3x2 tbl ascorutin,bez predpisu
Doktor ti moze predpisat tablety dicynone, zacnu sa uzivat uz pred prichodom ms, davkovanie si doladis podla sily krvacania, su na zmiernenie krvacania, brala som ich, pomahali velmi
Ja som krvacala ako hroch aj 3-4 tyzdne v cykle, nebolo to normalne, pochodila som milion gynekologov, potom to jedna hned zzcala riesit a vyhrabala som sa z toho
no HAK oze byt v tomto pripade viac na skodu ako na uzitok.
zakryje problem ale nevylieci ak este enmas deti neriskovala by som to. spravila som taku chybu a roky rokuce som sa z toho dostavala a este bol problem aj otehotniet.
pricin moze byt vela. polypy, endometrioza a aj kadeco ine. zmen gynekologa. alebo sa daj sukromne niekde vysetrit.
Ty musis byr anemicka az hrôza.Zmen gynekologa,hladaj pricinu.Inak ako P ci dovolenkou sa to riexit neda.Mam kolegu,ktory obcas takto ostava s manzelkou doma,lebo chudera až kolabuje.
Mne HAK nepomohla, zmenilo sa to až po pôrode
Ty musis byr anemicka az hrôza.Zmen gynekologa,hladaj pricinu.Inak ako P ci dovolenkou sa to riexit neda.Mam kolegu,ktory obcas takto ostava s manzelkou doma,lebo chudera až kolabuje.
@janinah zo mna tak lialo, kusy ako dlan, za jeden menzes som spotrebovala balik 16vloziek, niekedy aj dva a anemicka som nikdy nebola (potvrdene viackrat krvou)
@janinah zo mna tak lialo, kusy ako dlan, za jeden menzes som spotrebovala balik 16vloziek, niekedy aj dva a anemicka som nikdy nebola (potvrdene viackrat krvou)
@anonym_06da08 ahoj, tak 16 vloziek za menzes nie je vela, ja som minula 16 najvacsich vloziek denne plus na noc plienkove gate,co sa pouzivaju pri uniku mocu. A krvacala som takto aj niekolko tyzdnov v kuse aj ked som bola na hormonoch.tak potom to uz krvny obraz pociti 😅

Prečo v takomto prípade odmietaš liečbu HAK?