Riziko konizácie a hysterektómie pri karcinóme in situ
Ahojte, je tu nejaká žienka, čo podstúpila konizáciu kvôli zlým výsledkom z cytológie a výsledok z histógie bol “Karcinom in situ Endocervixu” a následne musela podstúpiť hysterektómiu - odstránenie maternice.
super napisane to sa zide taketo rady.
@alickapusinka konizacia absolutne nepredurcuje k hysterektomii, najma ak dive bunky nie su inde ako na krcku... do buducna to vsak nemusi ale ani znamenat , ze k hysterektomii dojde... ja osobne by si dala spravit histologiu po kyrete a bude jasne, ze dive bunky su aj v maternici priamo, tam by som nevahala a dala vsetko von
Ja som mala takú dg., išla som na kyretáž a vyšla dysplázia. Nemuseli mi robiť ani konizáciu. Po polroku som mala výsledky v norme a odvtedy boli vždy v poriadku. Chodím na kontroly pravidelne. Držím palce.
@ina2405 rozdiel je medzi dysplaziu a atypickou dysplaziou. zalezi ako histologiu vyhodnoti patolog...
@krasneleto toto si už nepamätám, ďakujem za dobrú pripomienku.
Ďakujem za info, ja viem, čo to všetko znamená, nazov diskusie som dala “Karcinom in situ endocervixu” tak neviem, ci admini zmenili nadpis. Mna zaujima Endocervix, ci tu taka zienka je.
Najcastejsie su dysplazie na exocervixe - vonkajsia cast krcku, a ten sa da poriesit konizaciou a dalej kontrolovat cytologiou a kolposkopiou. Ja som mala zle vysledky z cyto prave na endocervixe - na vnutornej casti krcku, absolvovala som konizaciu - vysledok z histologie je Karcinom in situ endocervixu, bez invazie 🙏 Doktor mi povedal, ze tym ze je to na vnutornej casti krcku tak sa to neda dobre kontrolovat cytologiou ani kolposkopiou, skratka exocervix ano, ale endocervix sa neda dobre sledovat. Nakolko mam deti a dalsie neplanujem mi odporucil hysterektomiu. Tak som len chcela vediet ,, ci mal niekto rovnaky problem.
Myslim ze ti lekar poradil najlepsiu alternativu tak aby sa do buducna predislo horsiemu
Ahoj, ja som si tým prešla. Od r. 2020 som absolvovala 4x kyretáž, 1x konizáciu, termoabláziu, následne rekonizáciu, zaviedli mi na mesiac vnútromaternicové teliesko, ktoré sa mi absolútne neprijalo a robilo mi problémy, veľmi vážne a následne som absolvovala teraz december 2024 total hysterektomiu, ponechané mám len vaječníky. Ja som mala už kopec záležitostí, brutálne krvácanie, bolesti, brala som dlho aj HA, aj Gardasilom som očkovaná a aj tak to muselo okamžite von. Začalo sa mi všetko zhlukovať, rozťahovať a nemohlo sa to inak nijako riešiť. Nie je to nič príjemné ti poviem, mám síce pokoj, nekrvácam.....ale je to nebezpečná operácia a vyžaduje si rekonvalescenciu. Nakoľko ma operoval robot, bola som v nemocnici asi 5 dní. Následne sa mi zapálil vaječník a to bol väčší masaker ako samotná operácia. Ale na PN som nebola, 3 týždne som ležala a normálne pracujem, síce v office ale som v poho. A hlavne, pozitívne myslenie k tomu celému. Ja mám 35 a 9 ročné dieťa, tiež mi to nebolo jedno. Držím palce 🙂
@simona3010 dakujem za prispevok, prajem ti rychle zotavenie, hlavne ze to mas uz z sebou? Ak sa smiem spytat, uz si mala aj vysledky z histologie? nemusis brat ziadnu onko liebu? toho sa ja strasne bojim, aby to bolo ok a nemusela som brat liecbu. Ja mam 37r, dcera 5r a syncek 11mesiacov. takze to bude narocne po operacii. Ale uz to chcem mat za sebou.
Ahoj, ja som si tým prešla. Od r. 2020 som absolvovala 4x kyretáž, 1x konizáciu, termoabláziu, následne rekonizáciu, zaviedli mi na mesiac vnútromaternicové teliesko, ktoré sa mi absolútne neprijalo a robilo mi problémy, veľmi vážne a následne som absolvovala teraz december 2024 total hysterektomiu, ponechané mám len vaječníky. Ja som mala už kopec záležitostí, brutálne krvácanie, bolesti, brala som dlho aj HA, aj Gardasilom som očkovaná a aj tak to muselo okamžite von. Začalo sa mi všetko zhlukovať, rozťahovať a nemohlo sa to inak nijako riešiť. Nie je to nič príjemné ti poviem, mám síce pokoj, nekrvácam.....ale je to nebezpečná operácia a vyžaduje si rekonvalescenciu. Nakoľko ma operoval robot, bola som v nemocnici asi 5 dní. Následne sa mi zapálil vaječník a to bol väčší masaker ako samotná operácia. Ale na PN som nebola, 3 týždne som ležala a normálne pracujem, síce v office ale som v poho. A hlavne, pozitívne myslenie k tomu celému. Ja mám 35 a 9 ročné dieťa, tiež mi to nebolo jedno. Držím palce 🙂
@simona3010 ahoj...takže očkovanie je úplne zbytočné však?
@simona3010 ahoj...takže očkovanie je úplne zbytočné však?
@veronika1603 urcite zbytocne nie je, ale ono sluzi aby si sa nenakazila hpv virusom , nelieci to, ked uz hpv mas. preto sa odporuca ockovat este pred zacatim pohlavneho zivota, prip po konizacii
Mala som konizaciu 12 rokov dozadu..v novembri a teraz ma čaká rekonizacia..a doktor môj stále že prečo nechcem očko... očkovaniam neverím...
Ahoj ja…

Čo je karcinóm in situ endocervixu?
🔹 Karcinóm in situ endocervixu (CIS, CIN 3) znamená, že v bunkách výstelky krčka maternice (endocervixu) sú ťažké predrakovinové zmeny, ale rakovina sa ešte nerozšírila hlbšie do tkaniva ani do iných častí tela.
👉 „In situ“ znamená, že bunky majú nádorový potenciál, ale zatiaľ neprenikli do hlbších vrstiev – preto sa nepovažuje za invazívnu rakovinu. Ak sa nelieči, môže sa postupne vyvinúť do invazívneho karcinómu.
Aký je postup pri liečbe?
💡 Dôležité: Liečba závisí od veku, plánovanej budúcnosti (napr. či chceš ešte deti) a rozsahu postihnutia.
1️⃣ Konizácia (konusová excízia krčka maternice)
🔹 Najčastejšia liečba – odstráni sa postihnutá časť krčka maternice v tvare kužeľa.
🔹 Môže sa robiť skalpelom, laserom alebo LEEP metódou (elektrická slučka).
🔹 Výhodou je, že po zákroku môže žena ešte otehotnieť.
🔹 Odstránené tkanivo sa pošle na histológiu, aby sa overilo, či boli všetky abnormálne bunky odstránené.
2️⃣ Hysterektómia (odstránenie maternice) – iba pri špecifických prípadoch
🔹 Ak má žena ukončené materstvo alebo sa CIS objaví znova, môže sa odporučiť odstránenie celej maternice.
🔹 Uvažuje sa o nej aj v prípade, ak má žena iné gynekologické ochorenia alebo veľmi vysoké riziko progresie do rakoviny.
Čo ďalej po liečbe?
✔️ Pravidelné kontroly – zvyčajne sa robia každých 6 mesiacov prvé roky po zákroku.
✔️ HPV testovanie – aby sa sledovalo, či sa nevyskytne nová infekcia.
✔️ Cytológia a kolposkopia – aby sa zistilo, či sa bunky nevrátili.