Sigmoidoskopia
Dobrý večer, potrebujem sa poradiť s niekým, kto absolvoval sigmoidoskopiu.
Za gastroenterológom som prišla s problémom dlhodobej zápchy. Nechcem niečo zanedbať, nakoľko môj otec pred polrokom zomrel na rakovinu hrubého čreva vo veku 60 rokov.
Potraviny a dostatok vody, ktoré ľuďom bežne pomáhajú pri tomto probléme mám asi všetky odskúšané a nepomáhajú mi. Pohybu mám tiež dosť.
Avšak reakcia doktora na môj problém bola asi taká, že som mladá a kolonoskopia sa robí bežne až v 50.tke. Nakoniec ma teda objednal na spomínanú sigmoidoskopiu, odporučil mi pred vyšetrením glycerínové čípky, ktoré mi však nezaberajú. Teraz som na vážkach, či tam vlastne ísť, ak sa stane, že sa vyčistenie neudeje.
Chcem sa spýtať, kto má skúsenosť, ako postupovať nejaký deň, dva pred vyšetrením?
Doktor mi povedal, že jesť môžem, že stačí, ak sa aspoň trochu vyprázdnim. Ale mne to príde ako slabá príprava na také vyšetrenie.
Ako to prebiehalo vo Vašom prípade? Za príspevky vopred ďakujem.
Ja mám teraz 37, vy ste mali koľko rokov, keď Vám ju spravili? a mali ste aj nejaké problémy, či len čisto preventívne?

Skúsenosť nemám, ale moj otec tiez zomrel na rakovinu hrubého creva a gastroenterológ mi normálne urobil kolonoskopiu aj z dôvodu pozitivnej anamnezy