Silný menzes
Ahojte. Nemáte to niektorá podobne? Pred pôrodmi som mávala dosť bolestivý menzes. Mala som cisty. Po prvom pôrode úplne v pohode, ledva som o nom vedela, ani toľko netrval. Cisty sa nevrátili. Po druhom pôrode som kojila, po 5-6m som dostala menzes, bolo mi celkom zle, ale potom sa to zlepšilo. Kojila som ešte pól roka. Potom som prestala kojiť, o mesiac mi začal blbnúť menzes. Veľké hrudky, silnejšie krvácanie. Gynekologicky všetko ok. Preventivka ok. Potom od októbra sa to ešte viac zhoršilo. V októbri sa mi spravila abnormálne veľká hrudka, a začala som krvácať a nie a nie prestať. Rýchlo sme leteli na pohotovost. Uz som odpadavala, ledva som žila, biela som bola ako stena. Tam ma vyšetrili, nič nenašli, krv nebrali, spravili sono, dali 2 injekcie na zastavenie krvácania. No krvácala som naďalej len už nie tak silno. Na druhý deň som išla k svojmu gynekológovi, vyšetril ma aj on, tiež nič nenašiel, ale hovoril že mám abnormálne silný menzes, a keď nechcem antikoncepciu, tak mi odporúča teliesko. Pichol mi aj on nejakú ďalšiu injekciu. No teliesko fakt nechcem. Nerada sa špáram do “prírody”, a tiež sa bojím ako by mi na to telo reagovalo. Další mesiac som nedostala menzes. Ale mala som mimo menzesu krvácanie, špinenie čo som nemávala, a tak som išla na pohotovost aby ma vyšetrili lebo mala som aj bolesti v podbrušku. Zase nič nezistili. Potom mi môj gynekológ spravil odbery krvy na hormóny a neviem na čo ešte, zase ma vyšetril, a nič, krv, hormóny aj sono ok, nemám cisty, ani nič iné. Vyšetrili ma za tú dobu 4 lekári a ani jeden mi nevie odpovedať na to, čo to spôsobuje. No niečo to spôsobovať musí, v decembri zase silný menzes prvé 2 dni des, samé hrudky, vyčerpanosť, som vtedy nepoužiteľná. V januári ešte silnejší menzes, ešte viac hrudiek. Prvé 2-3 dni som z toho úplne vyšťavená. Veľmi je zlé takto fungovať keď mám doma 2 malé deti a som s nimi skoro stále sama. Partner robí 12ky. Čo by mi mohlo pomôcť? Nejake čaje, bilinky, cviky, hoci čo. Chcem vyskúšať všetko možné a to teliesko nechať fakt iba ako posledná možnosť. Vopred ďakujem za normálne, užitočné odpovede
A preventívka u obvodného tiež nič odchýlené alebo hraničné neukázala?
Nemáš náhodou aj kŕčové žily alebo hemoroidy alebo nejaké iné problémy s krvným obehom?
Ja som mala krutý menzes dlhé roky (pred pôrodom a aj po ňom). Pred pár rokmi som začala užívať Detralex kvôli hemoroidom a začala som intenzívne dopĺňať vitamín C. Vyskúšala som naozaj vysoké dávky vitamínu C - začala som užívať 2-3 dni pred menzesom a počas a postupne sa to začalo zlepšovať. Po čase sa to upravilo a teraz mi stačí už len relatívne bežné dávky vitamínu C počas a život je oveľa lepší. 🙂 Strata krvi je podstatne menšia a už žiadne extrémne sprievodné problémy.
@krasneleto tak mne ani nejde o tie bolesti, ale skôr o to silné krvácanie. Na to mi flector nepomôže
@tanyan raz som mala menej trombocitov ako je norma. To ešte bolo pred tým krvácaním. Minimum je 150, a ja som mala 134. To mi brali krv ešte v októbri pred tým silným krvácaním, a ďalšiu krv mi brali až koncom decembra, tam už holí trombocity nejak 177 čiže už v norme. Ostatne tiež že bolo v poriadku ale čo tam vtedy vlastne ešte pozerali neviem, lebo som ten papier ešte nevidela iba sestrička mi hovorila do telefónu. Kŕčové žily nemám. Ani hemoroidy. Tlak mi zvykne blbnut ale nič katastrofálne.
@dominaandova zmierniť krvácanie ascorutinon
@dominaandova Ja som mávala iba nízky tlak, pri odberoch bolo tiež vždy všetko relatívne v norme. Odbery sa ale nerobili počas menzesu a nekontrolovali sa úrovne vitamínov, minerálov a podobne. Na to zmiernenie krvácania naozaj pomáha vitamín C alebo ascorutin. Ak nemáš problémy s obličkami, tak pokojne aj výrazne vyššie dávky ako sú odporúčané.
@dominaandova a kolko mas rokov? Ja som toto mala pred prechodom, tiez nenormalne silny menzes, mala som z toho silnu anemiu, vkuse na odpadnutie mi bolo. Tiez mi dr. nic nenasiel, vsetky vysetrenia ok. Asi dva roky som to mala naozaj velmi silne a este aj kratky cyklus. Po dvoch rokoch mi zacal menzes vynechavat a uz som vedela, ze teda prechod je tu.. Tiez som bola ochotna skusit cokolvek a tak som si davala C-cko a rutin /ten ascorutin je vlastne C-cko a rutin, ja som ich brala osobitne a vyssie davky, ako su v ascorutine/, potom caj s pastierskej kapsicky a alchemilky, tiez tinkturu z pastierskej kapsicky, lebo ten caj teda chut nic moc, gynex kvapky.. Do toho samozrejme zelezo, metylfolat kvoli anemii. Mam pocit, ze vsetko dokopy mi stav zlepsilo, mozno stacilo brat len daco z toho, ale bola som tak zufala, ze som mala potrebu skusit vsetko a kedze to fungovalo, tak som to proste brala vsetko.. A este obcas aj matersku kasicku, ked som mala..
@tanyan ani mne nerobili odbery počas menzesu ani raz. Mám akurát obličkove kamene, ale len mini.
@akvi mám 26. Nemyslim si že to bude prechod 😅 na odpadnutie je aj mne. Prvé 2-3 dni to je fakt hrozné, hlava sa mi strašne točí a biela som ako stena. Musím si často ľahnúť, alebo si aspoň sadnúť, ale to keď som sama s detmi je dosť ťažké až nemožné. Mávala som aj anémiu, aj počas prvého tehu, ale už to je v pohode, na anémiu aj trombocyty pomáha spirulina. Verím že aj tie trombocyty mi dala do poriadku spirulina.
@dominaandova no tak to si ešte fakt mladá, treba nájsť príčinu, toto nie je dlhodobo udržateľné, viem presne, ako sa cítiš. Pre mňa bolo úplné vykúpenie, keď mi nenzes skončil. Som si nikdy nemyslela, že sa tomu poteším 😅🙈 Lenže v tvojom veku to nie je v poriadku, nenechaj sa odbiť, žiadaj ďalšie vyšetrenia.
@dominaandova ja som to takto mala, ale mne našli polyp.Nasadili hormóny na menzes mi to veľmi pomohlo, ale zase som pribrala😆 Co tiež prvý doktor nevidel a preto som ho zmenila.Este to môže byť endometrióza vtedy na sone nemusia nič vidieť, až pri laparoskopii.
V každom prípade sa stazuj a znova na vyšetrenie buď nech spravia kyretaz nech sa dá sliznica preč, alebo hľadajú príčinu.
@akvi ja som po liekoch niekedy aj 2,3 m nemala menzes, lebo som tiež bola a aj často som anemicka a až vtedy som zistila aké je super nemať chvíľu menzes žiadne nálady, naliatie, žiadne prezliekanie prádla a peklo 6 dni.Teraz mám ako tak normálny, ale mám 47 r a už som si tiež hovorila, že by to mohlo skončiť úplne.
autorka, skus zajst na hemstologiu - mozno mas nejaky problem so zrazanim alebo tak, mne ho tiez zistili neskor, mozu ti predpisat exacyl, je iba na predpis ale mne ho davali prave na ms, co citam tak ostatnym pomohli femi kvapky od valovica, mozes vyskusat, mne osobne to nepride velmi drahe
a nezabudni uzivat zelezo, vzhladom na unik krvi je to potrebne
*hematologiu
@dominaandova nepijete kávu? Ja som istý čas mávala silné menšrruacné krvácanie a aj som špinila mimo cyklu. Potom mi bolo poradené vyradiť kávu. Ja som jej nepila veľa, max. 1 šálku denne. Vyradila som aj to. Okrem toho začať piť alchemilkový čaj. 1 šálku denne dlhší čas, potom vysadiť a potom znova, potom znova vysadiť a tak. Bylinky sa nesmú užívať dlhodobo. Ja som pila jednu šálku denne najskôr 3 mesiace, potom aspoň mesiac vysadiť, resp. dať si len občas, potom zas nasadiť alchemilku. Nečakať, že to zaberie hneď pri prvom menzese, ale určite už po mesiaci po vysadení kávy a nasadení alchemiky to bude lepšie. Alchemilka vie byť ťažká na žalúdok. Preto kúpiť sypaný čaj a vylúhovať len jednu zarovnanú čajovú lyžičku v 3 dcl vody cca 2 - 3 minúty. V sáčových je zbytočne veľa byliny a navyše sáčky obsahujú mikroplasty. Aj skúsite dajte spätnú väzbu či pomohlo. Držím palce 🙂
@akvi určite budem, len už neviem aké a u akého dr
Riešim to aj ja
Teosku zaberá ascorutin +C. Ja si pamätám ze keď som držala histaminovu diétu mala som aj menzes lepší. Teraz som čítala ze zle pms spôsobuje ze vtedy stúpa hodnota histaminu v tele a robí galibu. Možno ze ma vplyv aj na menzes. Zatiaľ skúšam sa lepšie stravovať a uvidím . Lebo gyn. mi povedal ze pomôže jedine antika. No ďakujem pekne
@luccija ja hormóny nechcem. Ale tak keď mám hormóny ok, tak je to u mňa nepotrebné. No aj ja som mala myšlienku že možno dr niečo prehliadol, ale tak vyšetrili ma 3 rôzny gyne. tak hádam nie sú všetci slepý 😳 tak keď na sone nič nevideli ani z vonka ani zvnútra, tak nebudú mi ani nič robiť laparoskopicky, či? Chystám sa k obvodnej, u ktorej som ešte na vyšetrení ani raz nebola, lebo som len nedávno prešla k nej, tak to s ňou chcem predebatovať.
@s1s4 ďakujem, skúsim
@katuska147852 nepijem kávu, ani alkohol, ani nefajčím, sladké nápoje tiež nepreháňam. Sladkosti mám zlozvyk ale aj to som už poriadne znížila množstvo. Kúpila som si čaj na menzes z alchemilky + tam je ešte praslicka. Má sa piť týždeň pred menzesom a počas. Uvidím či pomôže. Akurát dnes som s ním začala. Určite potom budem písať ked budem cítiť nejakú pozitívnu zmenu. Plus som začala brať c vitamin, a budem aspoň každý druhý deň piť citrónovú/pomarančovú šťavu. Skúsim ešte nejake vyšetrenia, v máji mám mať aj preventivku u gyne, tak mi bude robiť aj výtery, tak uvidím.
@cecilia29 môj povedal že antikoncepcia, ale to vie že aký je môj názor na lieky, tak že hneď mi hovoril že teliesko. Len ze ani z toho som neni nejaka nadšená, lebo je to aj drahé, telo to nemusí prijať bez problémov, a ešte aj to môže narobiť šarapatu. A ja som s tým tak, že najprv nech mi láskavo zistia príčinu, a nie len potláčať problém liekmi alebo teliskom, ale vyliečiť. Lebo teliesko problém len potlači, a nevylieči
@dominaandova mne povedal dr ze je to roztiahnuť maternica po 3 pôrodoch . Somarina. Pi dvoch som mala slabší ako pred tehotenstvami a zrazu po treťom sa mi roztiahne ...
@dominaandova iba laparoskopicky vidia či nie sú niekde endo či iné ložiská nie všetko je vidieť na sone či vonkajšom, vnútornom..preto sa robí laparoskopicka diagnostika
Keď žena krváca tak sú len možnosti, že má niekde polypy, myomy, endo, alebo zlú hladinu hormónov..
Ako prvá pomoc sa robí väčšinou kyretaz zastavia krvácanie hormónmi a spravia kyretaz vyčistia dutinu maternice a tá sa pošle na histologiu.
Ja mám tiež silný aj hrudky aj únavu vekom sa veľmi mení.po pôrode sa veľa ženám zmení.Dolezite je či netrvá dlho, vie sám skončiť atď..
@cecilia29 aj ja som to tak mala, že pred tehotenstvami som mala silnejšie, aj dlhšie, a aj bolestivejšie ako po prvom pôrode. A to v prvom tehu som viac priblrala a aj malá bola väčšia ako maly.
@dominaandova ja mam teraz po mesiaci slabý ako nikdy. Aj meskal . Nechápem
Zmenila som stravu a cvičím. Ale neviem ci to je dovod
@luccija a to kto posiela ma take vyšetrenie, ale asi gynekológ 🤔 a to robia v celkovej narkoze alebo ako sa to robí. Ešte som o tom nepočula
@cecilia29 cvičenie a strava určite pomáha. Ja cvičím iba tak halabala. Mám 2 deti, celu domácnosť, žiadnu pomoc, teším sa že žijem 🙈 partner je skoro každý deň preč 13-14h v robote, a na všetko som sama 🤷🏼♀️ Kým som cvičila pravidelne aj stravu dodržiavala tak mi bolo 100x lepšie

@dominaandova moja skusenost.. pred porodom menstruacia, jedna katastrofa... jedine kedy som bola ok bolo pocas uzivania HAK, do otehotnenia , katastrofa... po porode- ESTE horsie... naucila som sa pracovat s bolestou a vedome si davam iba v hranicnom stave flector.. inak by som driapala steny... caje, bylinky, cvicenie a co ja viem co , mne nepomohlo... nobelovu cenu a vdaku tomu, kto vymyslel flector..