icon

Skúsenosti s operáciou endometriózy a odstránením vaječníka

Dnes o 06:31

Poprosím skúsenosti, ako to prebieha, čaká ma za cca 3 týždne operácia laparoskopicky endometriózy, výber pravého vaječníka + cysta na ňom. Ako dlho ste boli v nemocnici, ako to prebieha a ako ste sa dlho zotavovali alebo boli PN?
Ďakujem, keby ste tak podrobnejšie mohli popísať, ja sa strašne bojím, ešte ma nikdy neoperovali... Cysta má 6,5 cm a mám aj zrasty.
Deti máme, ešte by sme chceli...

anonym_68876f
Dnes o 07:06

@anonym_autor ahoj mam endo liecenu, potlacenu... nie operovanu... chcela by som sa spytat, preco teba operuju miesto liecenia?

anonym_9f81a3
Dnes o 07:16

@anonym_autor treba komplet predoperačné vyšetrenia. Prvý deň ťa prijmu, urobia nové odbery, sono, vyšetrí ťa lekár, ďalší lekár...., budeš bez večere. Povedia ti možno cca čas kedy pojdeš druhý deň. Ráno o 5tej budíček, sprcha komplet, oholená a budeš čakať. V pyžame ťa prevezu, zobleču, zoperujú, prebudia ťa na izbe. ostaneš možno 3-4 dní. Budeš mať zavedenú cievku na močenie, drenáž z brušnej dutiny. Na dolnej časti brucha budeš mať tri krátke rezy. pošlu ťa domov, za pár dní na výber stehov. Ku vl.gynekologovi odnesieš správu z hospitalizácie.

kiki68
Dnes o 07:20
@anonym_68876f

@anonym_autor ahoj mam endo liecenu, potlacenu... nie operovanu... chcela by som sa spytat, preco teba operuju miesto liecenia?

@anonym_68876f Lebo 6,5cm uz nevyliecis len tak, nevies ake to ma echo, endo moze kedykolvek zmenit charakter a zacat bujniet. Toto som mala aj aj na vajecniku a dali to prec dokonca so zachovanim vajecnika, kamoske to iste, mala aj zrasty, vsetko vycistili. Mne pomohlo dve tehu a nasledne dlhe dojcenie, to zmrazilo stav, nakolko som mala pauzu od cyklov. Mna operovali a odporucili co najskor otehotniet, to som spravila, podarilo sa a potom 2,5 roka nebol cyklus, potom uz bola uplne Ina ms a teraz dalsie tehu a kojim a tiez bol jeden cyklus, odvtedy zase nic. Zatial je nalez dobry, je to ciste.

kiki68
Dnes o 07:25

Ja som bola na Ustave sv Alzbety, tam je 7 dni od prijmu, inak priebeh ako tu pani pisala. Cievku som mala hned na dalsi den po operacii prec, drenaz este dva dni myslim. A normalne na dalsi den uz pldavaju stravu a vsetko. Predoperacne a anesteziologa som mala predtym asi dva tyzdne. Plus oni si na prijme spravili vela odberov. Potom fortrans na vycistenie criev, musia to mat totiz volne a dalsi den o 10:00 operacia. Najhorsie boli tie bolesti ramien po tom ako vyprchava ten plyn, cim to pro laparo nafuknu. Ale dalo sa to prezit. Kamoska mala zrasty na hrubom creve a slepom creve k tomu cysta na vajecniku a zrasty, zachovali 3/4 vajecnika, cize ma stale zachovanu plodnost na oboch stranach. Ale mala aj rez ako ked robia slepak plus tie 4 ciarky po laparo.

autor
Dnes o 08:44
@anonym_9f81a3

@anonym_autor treba komplet predoperačné vyšetrenia. Prvý deň ťa prijmu, urobia nové odbery, sono, vyšetrí ťa lekár, ďalší lekár...., budeš bez večere. Povedia ti možno cca čas kedy pojdeš druhý deň. Ráno o 5tej budíček, sprcha komplet, oholená a budeš čakať. V pyžame ťa prevezu, zobleču, zoperujú, prebudia ťa na izbe. ostaneš možno 3-4 dní. Budeš mať zavedenú cievku na močenie, drenáž z brušnej dutiny. Na dolnej časti brucha budeš mať tri krátke rezy. pošlu ťa domov, za pár dní na výber stehov. Ku vl.gynekologovi odnesieš správu z hospitalizácie.

@anonym_9f81a3
A prečo oholiť, veď to bude rez nie od spodu...?

autor
Dnes o 08:45
@anonym_68876f

@anonym_68876f
No lebo tá cysta rastie, mám bolesti už, strašne silný MS, a bolesť vaječníka...

anonym_9f81a3
Dnes o 08:53
@anonym_autor

@anonym_9f81a3
A prečo oholiť, veď to bude rez nie od spodu...?

@anonym_autor bola som 3 x laparoskopicky kvoli endometrioze, vždy vyžadovali komplet oholiť. Ak to neurobíš ty sama, príde sanitár a oholí ťa brivou. Bez toho ťa na sálu nepustia. Niekedy potrebujú ísť aj zo spodu, zavedú si sono a pod. Potrebujú si všetko dezinfikovať od pupka dole až po anal.

anonym_5d61c4
Dnes o 08:58

Ahoj, mne v januari odstranovali sice iba cystu z vajecnika, tiez mam endo. Zakrok to bol rychly, aj zotavenie bolo rychle. Prepustili ma na 4.ty den, bolest minimalna, ale teda vyberali len cystu neviem ako pri odstraneni vajecnika.

kiki68
Dnes o 09:09

Ano vyzaduju komplet oholit, aj to kontroluju den pred, keby to nemas dobre, tak pride oholit sestra na izbu. Jednej pani to sestra holila, nakolko to vraj sama nemala postacujuco. Je to Podla mna kvoli tomu, ze tam mozu byt rozne vstupy odspodu, nevies co sa mozu pocas zakroku stat a budu musiet ist aj z tejto strany. Mne to tiez kontrolovala sestra, vobec som neriesila.