icon

Strata menštruácie kvôli zmene stravy a cvičeniu. Som neplodná?

7. jún 2024

Ahojte! koli zmenu stravy a cvičeniu som stratila menštruáciu. Ale neviem ako to funguje. Znamená to teraz že som neplodná?

patus_2
7. jún 2024

Telo vypúšťa tie funkcie, ktoré niesu životne dôležité. V tvojom prípade ovuláciu. Pretože neovuluješ tak nemáš ani menštruáciu. Bez ovulácie neotehotnieš. Len sa na toto nespoliehaj ako na antikoncepciu, pretože nikdy nevieš, kedy telo začne ovulovať.

lauriik
7. jún 2024

Ano si neplodna. Otazka je dokedy. Lebo ovulacia ptide skor ako menstruacia. Moc by som sa na to mespoliehala.

viestta
7. jún 2024

Nie, vobec to neznamena, ze si neplodna, len nemas ovulaciu. Ale strata krvacania je setsakramentsky dovod na to aby si to riesila s gynekologom.

thirstymonk
7. jún 2024

Dúfam, že si neupadla v PPP...

nevenka
7. jún 2024

@thirstymonk najskor asi ano...

thirstymonk
7. jún 2024

@nevenka No lebo ženy, ktore začnu cvičiť a zmenia stravu, tak štandardne im nevypadavaju kramy, tzn. že zmena stravy musí byť razantná, a hlavne je tej stravy nedostatok... Resp. nevhodné zložená.

cookie29
7. jún 2024

neplodnost = sterilita je diagnoza. Ale je sanca, ze Tvoje telo by momentalne nezvladlo tehu, takze odstavilo cyklus. Ak sa pytas na to ako na sposob antikoncepcie, tak by som sa nespoliehala.
Ale pozor, Amenorea je sice casta ale nie normalna. Takze bud si prilis v kalorickom deficite, alebo sa snazis o privelke sportove vykony alebo podcenujes regeneraciu, eventualne vsetko dohromady...

K vypustaniu menstruacie moze dojst a pri prilis nizkej vahe alebo malo % tuku v tele. Strata menštruácie je príznakom toho, že vaše telo nemá dostatok energie ani na pokrytie svojich základných funkcií a začína preto utlmovať pochody, ktoré nie sú kľúčové na prežitie – ako napríklad menštruáciu a reprodukčný systém. Moze to mat vazne nasledky.

minilla
7. jún 2024

Moja sesternica nemala menzes 4 roky (PPP) a otehotnela. Bola v riadnom soku lebo nechcela deti.

deedol
7. jún 2024

ako pisu baby, ked nemas menstruaciu, tak pravdepodobne by sa nemal plod kde uhniezdit, kedze ti nevznika sliznica (ktora by sa potom odlupovala). avsak nemozes to brat ako antikoncepcnu metodu, lebo nikdy vopred nevies, ci by v dalsom cykle neprisla.
v kazdom pripade, ak cvicis a chudnes tak, ze si prisla o kramy, nie je to ok a treba to riesit s gynekologom a aj s vseobecnym dr, ktory ta nasmeruje dalej, lebo to naozaj vyzera na prilisne schudnutie a moze za tym byt porucha prijmu potravy (ppp).

mamamasama
7. jún 2024

Takže tak. Ak žena rapídne schudne, tak sa to stáva. Môže sa to opäť stabilizovať, ak budeš mať v tele toľko percent tuku, koľko tvoje telo potrebuje. Estrogén sa vytvára práve v tuku. Preto sú aj muži často zženštilí, ak majú toho tuku viac ako treba. Ja nemenštruujem pred fitness súťažou. Zhodou náhod som bola na preventívke u gynekológa a nepomohla ani vyvolávačka. Vravel, že výstielka maternice je ako u ženy v menopauze. Je tam proste potrebný tuk. Takže je to na tebe..

liz_lemon
7. jún 2024

asi mas prilis malo tuku, vtedy zvykne vypadnut menzes

autor
7. jún 2024

@viestta ginokologicka iba povedala že mám počkať že je zo vzhľadom na vek a zmenu stravy bežná záležitosť

autor
7. jún 2024

@patus_2 čo presne znamená ovulácia? to je ten samotný ciklus?

viestta
7. jún 2024

Prosim ta, kolko mas rokov ked nevies co je ovulacia a co cyklus? Hadam si na biologii v siedmej triede nespala. Ci?

autor
7. jún 2024

@viestta pytam sa lebo neviem, myslím že to nieje problem🙂

viestta
7. jún 2024

spacialne pre teba som vyhladala aby si sa mohla dovzdelat.
https://www.mojadm.sk/inspiracia-a-poradenstvo/...

thirstymonk
7. jún 2024

Ovulacia je ten proces, kedy sa uvoľní vajičko z vajičnika do vajcovodu a tam čaká na prípadnú spermiu. Keď spermia nepríde, tak sa posunie ďalej do maternice, kde sa vlastne celá "výstelka" maternice začne rozpadávať, lebo vajičko nebolo oplodnené. No a toto sa potom vylučuje, to je vlastne menštruacia. Ohrdnute vajičko + rozpadnuta vystelka maternice a krv.

Cyklus je celý opakujúci sa proces v tele ženy, väčšinou trvá 28 dni (u mojej manželky 21 - 365 dni :D )
Začína sa ukončením krámov. Vajíčko dozrieva až do ovulacie. Počas ovulacie sa deje to, čo som uviedol vyššie. Po ovulácií nastáva odlučenie výstelky, keď je dokonané, spustia sa ti krámy, ktoré trvajú pár dni.

Takto v skratke. Toto sa učí fakt v tom siedmom ročníku, takže divné, že ti o tom musím hovoriť ja - starý corgoň :D

eliska13
7. jún 2024

Ako dlhé nemáš menzes koľko vážis?