Súvisia cysty na vaječníkoch s bolesťou krížov?
Ahojte. Mám cysty na vaječníkoch, operácia neprichádza do úvahy, vraj by mi pri nej mohli poškodiť vaječníky, aj vajíčkovody, lebo cysty sú okolo nich a je tam tento risk. Som len pravidelne sledovaná gynekológom. Čo ma však trápi je, že 3 roky míňam peniaze na fyzioterapeutov, kvôli bolestiam krížov. Posledný rok však pozorujem, že vždy, keď sa cysty zväčšia alebo urobia nové (cítim tú bolesť, veľmi špecifická), tak ma začnú veľmi bolieť kríže. Ak ide o cysty na pravej strane, začne bolieť pravá časť krížov. Povedala som to fyzio, aj gynekológovi, iba krčia pleciami a vyhovárajú sa, jeden na druhého, že ten druhý to má riešiť. Som si istá touto spojitosťou a nemám si ako sama pomôcť. Máte to niektorá rovnako? Ak áno, ako to riešite? Užívam vo forme prášku Šatavari, alchemilku ako čaj...Som už zúfalá, obmedzuje ma to v bežných činnostiach. Nemôžem ani malého vziať na ruky, respektíve len s ťažkosťami.
@viole jednoznačne to môže spolu súvisieť. Ak môžeš skús antikoncepčné tabletky. Zablokuješ ovuláciu a cysty by sa mali vstrebať.
Dobry chirurg zoperuje aj take cysty, ak treba.
@evatko pise, ze maleho nemoze zdvihnut na ruky, tak jedno dieta urcite uz ma.
@martinkatinka 🫣 nedocitala som do konca.
Ja len nechápem celkovo problém.
Mám cysty, robia mi problémy, ale operacia nepripadá do úvahy? Tak potom čo, mágia?
Mne vzali v 19tich velikansku cystu aj s vaječníkom a vajcovodom. Mala som potom bez problémov 2 deti. Potom mi zobrali z druhého veľkú cystu, nechali len kus z neho , a mala som ďalšie dieťa.
@evatko operácia nie je vždy riešením... funkčné cysty sa zvyknú vstrebať počas ms... a potom sa urobia ďalšie - nové.
@beckynka89 preto som hore písala,.že či jej praskajú, resp vstrebávajú sa?
Ja viem, dôležity je charakter cysty. Ja mam odzite všetko.
@evatko tiez som mala resekciu cysty aj vajecnika. Podla mna dobry chirurg to vie.
@martinkatinka ale tu nejde o to, že to vie. Ale ak ide o funkčné cysty je to viac menej zbytočné. Lebo o pár mesiacov sa môžu urobiť znova. Mne tiež operovali cystu. A o tri mesiace som mala ďalšie dve.
@beckynka89 ano, funkcne sa neoperuju.
@martinkatinka nie je to celkom pravidlo. Ak cysta dlhodobo nemizne a je veľká tak operujú aj funkčnú cystu. Ale ak sa vstrebávajú a stále vznikajú nové môže byť operácia zbytočná.
Ďakujem milé ženy za vaše odpovede. Dieťa mám. Bola som už x ráz v nemocnici, kde ma pozreli a skonštatovali, že jednoducho v mojom prípade je riskantná operácia. Že pokiaľ už deti neplánujem, ok, beriem riziko, že sa môže vaječník poškodiť. Ale ak deti ešte plánujem, nemám riskovať. Tie cysty sú večne tak blbo vysadené, že som zatiaľ nenašla odborníka, ktorý by povedal - poďme do toho. Antikoncepciu žiaľ nechcem, takže táto cesta neprichádza do úvahy. Rozmýšľam ako si pomôcť bylinkami ešte, rôznymi ženskými preparátmi z lekárne...len neviem po čom prvom siahnúť. Preto hľadám niekoho, ak má podobnú skúsenosť.

@viole
To je nejaké celé divne?
Veď nemôžeš mať cysty stále a na oboch.
Bez toho, aby Ti s nimi niečo robili alebo prasknú.
Máš deti?