Tabletky Esmya
Ahojte. Máte niektorá skúsenosti s tabletkami Esmya ?.Resp.užíva ich už (keďže sú nové na SK) niektorá z vás a ako to na nich vplýva?
jinak myom se zmensil jen malinko z 8cm na 7cm takze me ceka operace zpusobuje mi problemy velke bolesti bricha zad tlaci mi na mocak neustale chodim curaqt i v noci 4krat a boli me i konecnik jak kdyz me tam boda nozem
Ahojte, chcem sa podelit tiez o moju skusenost. Esmya je z mojho pohladu dost rozporuplna liecba, neda sa ju ani zatracovat ale podla mna ani extremne vychvalovat - a to z dovodu ze pri jej dost zavaznych vedlajsich ucinkoch je aj jej myomy-zmensujuca vlastnost mozno zanedbatelna. Zalezi samozrejme od pripadu.
Mne ju nasadili, ked som sa ocitla v nemocnici s tazkou anemiou a menzesom, ktory by bol podla vsetkeho uz moj posledny, nebyt transfuzii (mala som hemoglobin 60). Tak som moc nemala na vyber, resp. ani som netusila co sa okolo mna deje. Islo mi hlavne o zachranenie maternice, ktoru by sa mi inac nezdrahali rovno namieste celu vybrat (hoci som mala len 28 rokov a ziadne dieta este). Cize u mna ani tak neslo primarne o zmensenie myomu, ale skor o ziskanie casu (tzn. 3 mesiace bez krvnych strat aby som vobec bola schopna podstupit operaciu). Musim povedat, ze tie tri mesiace boli dost peklicko, co sa vedlajsich ucinkov tyka. Narastla mi po prvom mesiaci 5cm cysta, kvoli ktorej som sa potom takmer nehybala (aby nepraskla, alebo sa neobtocila okolo vajecniku), do toho iracionalne zmeny nalad, navaly horka, dost vyrazne zvysenie vahy (brucho mi narastlo jak balon), zvysene mastenie pleti a vlasov, vyhadzana pubertalna plet, podivne zavrate, unava,... citila som sa absolutne nechutne, sama pred sebou. A bude to zniet divne, ale zacal mi chybat menzes. Lebo som mala krce ale neprichadzala ziadna ulava, akoby ma niekto zazatkoval. No a zavrsil to na predoperacnych vysetreniach extremne zvyseny cholesterol, ktory sa takmer zdvojnasobil za tie tri mesiace.
Takze sa mi pochopitelne neskutocne ulavilo, ked som dobrala poslednu tabletku. Na myom to naozaj malo vplyv - zmensil sa z povodnych 6x6 cm na 4x3. Ale samozrejme to problem neriesilo, a podstupila som myomektomiu, ktora bola mozno o nieco jednoduchsia vdaka zmenseniu, no aj tak som sa jej nevyhla.
Zaver z toho teda neviem vyvodit ziaden. Pokial nie je ina cesta, je fajn ze nieco ako Esmya existuje. No zena by si mala byt plne vedoma vsetkych moznych vedlajsich ucinkov (su pomerne caste, statisticky 1 z 10tich zien vsetkym co som opisala trpi) a bohuzial, ratat mozno aj s doposial neznamymi trvalymi nasledkami (nikto netusi, aky to ma vplyv na hormonalnu rovnovahu alebo ine veci). Je to predsalen to iste liecivo, ktore je v tabletke "po", len v slabsej koncentracii a dlhodobe uzivanie tejto koncentracie bolo klinicky testovane na zalostne malej vzorke zien. Neni to zazracna pilulka. Je to dost silne zatazenie organizmu po viacerych strankach - ktore ale moze v istych situaciach samozrejme prevazit benefit ziskania casu (kedze aj efekt zmensenia myomov je len docasny). Tolko z mojej strany. Drzim palce kazdej, ktora si prechadza tym istym, za maternicu sa oplati bojovat! 🙂
no me prave hrozi ze mi ji vezmou kdyby byli pri operaci nejake komplikace tak mam strach ja jeste nemam deti to uz bych nemohla ani na umele oplodneni stim bych se asi nesmirila a menstruace mi teda vubec nechybela mam pri ni strasne bolesti bricha bolest zad a konecniku a nejsem schopna vubec normalne fungovat takze ty vedlejsi priznaky po esmyi se daly vydrzet
jinak mensruace jeste nedosla ale uz asi 3dny spinim ale neboli me bricho tak nevim co se deje
tak drzim palce at ti to dopadne lip nez me
@maybelinda pre Teba s takym nizkym hemoglobinom bolo hlavne vykupením, že si vďaka Esmyii už nekrvácala a mohla si sa dostať do stavu, že Ťa vôbec mohli operovať. Síce Ti dali transfúziu, no vieš koľko transfúzii by si potrebovala keby si ďalej krvácala? Každá transfúzia krvi je predsa len rizikom, či sa niečím nenakazíš. Vytrpela si si, ale máš naďalej maternicu a to nie je málo. Keby Ti nedali Esymu mala by si ešte stále maternicu? Tie nežiadúce účinky čo popisuješ sa napríklad mne vôbec neprejavovali. Ja keď ešte opäť budem potrebovať liečbu Esmyou tak nebudem váhať.
@bety135 samozrejme, ved tak som to aj napisala. Mne urcite zachranila maternicu a mozno aj zivot. Chcela som ale co najobjektivnejsie zhodnotit aj negativne ucinky, kedze sa na veci neda pozerat len z jednej strany. A kazda zena by s tymito vecami mala proste ratat. Ze - hoci Esmya naozaj ucinkuje - nesie so sebou aj spomenute rizika a treba si zvazit ci to pre zenu je riesenie alebo nie.
S trojmesacnou terapiou som skoncila presne pre 5 tyzdnami, stale nemam kramy, a uz sa zacinam obavat, ci vobec dostanem. Pocas brania Esmye sa mi zamozrejme zvacsili prsia, a trosku som bola podrazdenejsia, ale nic take strasne (manzel vydrzal 🙂 ). V aprili mam termin na operaciu u pana doktora Bielika, ale dufam, ze tie kramyu pridu do 10 dni maximalne, inak budem musiet to riesit a posuvat operaciu. Zacinam panikarit kvoli tej menstruacii.
@guinevre ja som esmyu dobrala pred 11 dnami ,uz som bola aj na kontrole a kontrola dopadla velmi dobre myomy su fuc,zostal iba jeden 2 cm a maternicu mam krasnu cistu,co sa velmi tesim,pan primar povedal,ze mozem otehotniet,hura do toho,pocas uzivania som trosku pribrala,inak nic zvlastne ms zatial neprisla,no mne primar povedal,ze ak nepride do troch tyzdnov,mam si ist dat pichnut vyvolavacku,no silno verim,ze pride
ahojte, ja som brala esmyu 2x po 3 mesiace. v tedy sa mohlo iba takto. Bolo tam zmenšenie myómu. Po roku ma Dr. šokoval že myóm znova rastie a je ich tam viac. malých no sú tam. Vraj mám predispozíciu k tomu. Navyše sa mi začala predlžovať menzes a vraj to je súvis s mojim stavom. Bral už niekto prosím liečbu viac krát ako 2 krát ? čítam tu všeličo aj dobré aj zlé. Ja som liečbu znášala úplne normálne, nič som nebadala, žiadne príznaky a myóm sa zmenšil. Vraj sa to dá už opakovať koľko krát je potrebné a žiadne riziko nehrozí. Ďakujem
@niki7979 ANO
aj ja mam za sebou uz liecbu esmyou.3 x 3 mesiace
.ano fungovala super konecne som bola bez toho umorneho krvacania...bez migren a moj zivot sa po rokoch skvalitnil trvalo to bohuzial iba vtedy ked som brala lieky..myom sa zmensil..nemala som ziaden neziaduce ucink..nepribrala som nebola som nervna atd...ale teraz uz rastie zas a vyplnil polku maternice doktor mi urobil aj fotku zo sona.a krasne ho tam vidno aj ako tlaci na mocovu trubicu..tieto lieky ako odbornik neodporuca viacej brat..su to vlastne vyvinute ako liek po....aj ked niekto tvrdi ze to nie je hormonalne ..ale je to hormon ...cize nic nove nenapisem..a ak pises ze riziko nehrozi naopak ...nik ti to nevie zarucit co z tebou ten liek spravi aj ja by som ho rada brala ak by bol neskodny ale ak mi ho lekar uz nechce predpisat ? co asi znamena?..a urcite nie su vhodne na dlhodobe uzvanie je to novy liek a.....odbornici radia opatrne z tymto liekom nie je to zaiden zazrak a vo vseobecnosti pomaha ib ak sa berie ..nepoznam nikoho komu by pomohol sa myomu zbavit ..skor len potlaca co je dobre ak zena silno krvaca a prichadza po case do anemie...ale nie je to riesenie....je to potlacanie problemu
Čaute, Čo tu čítam, tak esmya viac menej je dobrá voľba.
ja zháňam info pre moju tetu. Má nasadenú Esmyu. Ma myomatozny uterus a silné krvácania a bolesti do toho. Bola jej odporúčané vybrať maternicu. V živote nebola operovaná a tak odmietla, šla za iným Dr. a ten jej napísal esmyu. Brutálne sa jej uľavilo. Berie to tretí mesiac a žiadne krvácania , bolesti no vraj nič. Poprosila ma nech to kuknem na nete niečo k tomu, či je to bezpečné, skúsenosti a tak. Vraj sa to dá opakovať koľko bude potrebné. Ona si to nevie vynachváliť, tak hľadám info, či to už niekto opakoval a ako to zvládal a tak. Ďakujem
@laragut .pisala si ze tetuska a pytala si aj svojho lekara?lebo asi je to rozne..mn ejedna lekarka predpisovala esmyu bez problemu ani som u nej nebola len sestricka mi dala recept..ale kazdemu komu zalezi na zdravi si najde aj iny nazor a zajde aj k inemu lekarovi na konzultaciu...lebo ver ci nie hysterektomia tiez nie je bez nasledkov..
@jarhal píšem v jej mene. no pýtala som sa samozrejme aj ja čo je to za liečbu. nerozumieme sa navyše veľmi týmto výrazom a témam ani jedna ... no hlavné je že sme sa pochopili. Čiže jej to odporúčal a zabralo jej to. Tebe tiež. A čo tu čítam viac je tu pozitív. Je inak aj stránka : myom.sk čo som našla. no tam je už dosť odborných výrazov ... Pre staršiu generáciu dosť problém dostať sa k info mimo lekára. Čo tu teraz čítam o histerektómii, tak to sranda nie je teda. Neskúsiš ešte liečbu ? Veď čo ak ? a hlavne ak ti pomohla. No veď preto sme tu, lebo nám záleží na zdravý a zháňame info z rôznych smerov a zdrojov.
Ja som bola v nemocnici okrem pôrodnice zatiaľ len keď tam ležali moji príbuzní a keď som videla aké to tam je, tak ma to len utvrdzuje v tom, ze urobím všetko aby som tam nemusela ísť ležať ani čo len na jeden deň. Navyše sestra starej mamy po hysterektómii začala mať únik moču. Už 12 rokov musí nosiť plienky. Keď je dostupná liečba určená na myómy, ktorá mi už raz pomohla a môžem sa tak vyhnúť operácii, tak ju budem užívať. Nemala som problémy keď som Esmyu brala a nemám ani teraz. Môj gynekológ liečbu Esmyou odporúča, má veľa pacientok aj jeho sestrička Esmyu brala a hovorila, že to bola úľava keď ju začala užívať.
Zdravím
Tiez som brala Esmyu
vedľajšie účinky som nemala žiadne
akurát teraz po douživaní tretieho balenia som uz začala krvácať a krvacam uz 12 deň
doktorka mi povedala vraj je to normálne. .nemáte niektorá s tým skúseností?
@alenka2703 ano ,na konci posledneho cyklu som tiez,zacala z silno a dlho krvacat ale mne prisli ze som zacala brat lieky na tlak prenesa ...ale doktorka sa nevyjadrila ze ci to mohli sposobit ony...teraz ked to citamta vidim ze nie som sama konu sa to stalo ..ale myom sa zas zvacsil...cize uz sme dve co to zazili ..predpoklam ze nas nenahlasia do poctu vedlajsich ucinkov..prejde to ako vsetko ..len ak to po rokoch niekto schyta ..ze to je len liek na nieco
ine a myom nelieci len potlaca krvacanie za cas ..povodne je to tabletka po ...cize telu prispesne je asi iba chvilu...
@alenka2703 ahoj a jak krvacis ja jsem teda 3dny spinila potom asi 4dny trochu vic cele to trvalo8dni tak to uz byla zrejme menstruace ale vubec me nebolelo bricho co je teda divne protoze normalne mam takovve bolesti bricha a zad ze nejsem schopna delat nic ani jist jak mi byva zle a ted nic tak me to zajima
Ahojte. Pre mna je Esmya absolutna zachrana, zacinam uz tretí 3mesačný cyklus a som spokojna ❤😎, vdaka Esmyi sa mozem tesit na leto a planujeme s manzelom dlhsiu dovolenku. Ked si predstavim, ze som mala ist na operaciu, mi je zle.😖 Moj stary gynekolog ma uz poslal vybehat papiere na operaciu do nemocnice, no zhorsilo sa mi este viac uz tak dost silne krvacanie, tak som sla k nemu, no vtedy ho zastupval kolega, ktory mi povedal o liečbe myómv viac, dal mi aj taku knizku, aby som s precitala a podla toho sa rozhodla, pre co chcem. Mmam uz 49r a ze vraj najviac pacientok, co sa podari zachranit pred operacou, je prave takych ako ja, teda kusok do prechodu. A ze aj keby som chcela ist na operaciu, nemozem s takymto krvnym obrazom, ze mi ju da aspon v ramci predoperacnej pripravy. Navyše sef v praci ma uz siel roztrnut, ze uz aj tak dost vymeskavam a ze teda ho to mrzi, ale ze by bol rad, keby som operaciu odlozila - a teraz to vyzera, ze na nu ani nepojdem 💃😀nekrvacam prakticky od 1ho balenia,, myom sa podla mojho noveho gynekologa zmensil.: )))) - toho, co ma informoval o moznostiach liečby myómov. Nemala som niajk vyrazne neziaduce učinky, len ma trochu pobolievala hlava v uvode. Nedajte sa nahovorit na operaciu len kvoli tomum ze uz mate deti!! Prajem vela skvelych dni bez krvacania a bolesti.👧
@dashennnka odkial prosim beries presvedcenie ze zeny sa davaju nahovarat na operaciu? tebe pomaha ako aj dalsim ale co po tretom cykle bude este nevies..co ak sa to zas vrati? myom sa zacne zvacsovat rast?'' vacsine zien sa zmensi ale to je docasne. ..nikto ale urcite nikto nejde pod noz len za to zesa dava nahovorit..vies kadza sme ina ale kazda sa snazi tomu vyhnut ved preco berieme esmyu preco sme tu na fore? lebo nechceme pod noz..chcema info hlade moznosr ti ako operciisavyhnut....a vies prepac mas deti?, lebo mas 49r..a si vskupine snazilky mas jediny prispevok a to tento..pre mna nedoveryhodne😒
Viete dievčatá, niekedy keď čítam Vaše príspevky je mi smutno. Ako keby nám nestačilo, že máme problém zvaný myóm. Dajme šancu každému nech sa vyjadrí. Čím viac príspevkov, tým viac skúseností. Nechápem prečo treba niekoho nazvať nedôveryhodným len preto, že sa v tejto skupine vyjadril prvý krát. Podľa mojej logiky musí každý napísať svoj prvý príspevok. A to že má niekto pozitívnu skúsenosť s liečbou nemusí znamenať skrytú reklamu alebo zavádzanie ostatných.
jarhal trepeš najskôr si chcela všetkých presvedčiť že myómy sa zvrhávajú na zhubné nádory, čo keby si o tom niečo vedela, tak takú hlúposť nenapíšeš. Teraz si si vymyslela novú tému s tabletkou po. Keď sa niečomu nerozumieš aspoň mlč a nezavádzaj. O takéto Tvoje výmysly tu nikto nestojí. To by potom podla Teba tá spústa ľudí čo berie warfarín brali otravu na potkany? Tak si rozmysli čo napíšeš alebo je Tvojím cieľom zavádzať?
@dominik1991 suhlasim kazdy musi raz napisat ale uz mam skusenost a vychadzam zo zlych skusenosti tiez som na zaciatku verilavsetkemu co sa pise ale neskor tie niky admin vymazal lebo boli duplicitne a ucelove..presne ako beta😒snazimsa aby mali zeny aj trocha zdraveho rozumu a neveri vsetkemu 😉riadte sa aj rozom aj konzultovanim viad cerych lekarov je to vase zdravie👶
preboha ženy , čo sa tak bojíte operácie výberu myomu?
Mám skoro 29, v decembri mi vyberali myom, všetko bolo fajn, žiadne problémy, milý prístup
Keď treba, tak treba no....

@pupik76 ja mam este tyzden uzivania esmye,som zvedava,kedy dostanem ja