icon

Tampón verzus vložky

mey8
9. júl 2020

Ahojte. Zakladám túto tému, pretože som nič podobné nenašla. A skutočne ma veľmi zaujíma ako to vidíte vy. Dnes mi totiž sestra čo sa učí na zdravotke povedala, že tampóny, sú veľmi nezdravé a skôr uškodia než pomožu. pretože vraj vďaka tampónu sa nevyplavý všetka krv a všetko ostatné.
čo myslíte vy?
Ste skôr za vložku, alebo tampón.
A má to vôbec nejaký vplyv na otehotnenie?
Veľká vďaka

Strana
z2
tenerifka
9. júl 2020

@sissy27 je to fakt nechutna predstava, to musi byt smrad😭

simsalabim
9. júl 2020

@bibina32 v praci vylievam iba jeden den, ked mam najsilnejsie krvacanie, 1-2x. V ostane dni az ked pridem domov.

sissy27
9. júl 2020

@tenerifka inak jedny tie nohavičky stoja tak 30-40€. Keby som len 2x za deň chcela prezliekať, tak na tri dni je to slušná investícia 🙈 a stále by som nevedela čo s tými použitými 😬 niektoré veci by proste mali zostať jednorazové a hotovo.

natalala
9. júl 2020

@mey8 pouzivam asi od 15 skoro vylucne tampony. A nemam ziaden problem, zapal mocovych ciest som mala raz a to tiez z kupania v jazere, nemam ani ziadne zapaly, mykozy ani nic. Mne sa vlozky hnusia, citim sa spinavo a v lete katastrofa fuj :/ Po porode som samozrejme pouzivala vlozky pocas sestonedelia. Otehotnela som na prvy pokus takze neviem o nejakom vplyve na otehotnenie 🤷🏼‍♀️

bibina32
9. júl 2020

@simsalabim ďakujem

77kacena
9. júl 2020

Ako vidím strhla sa tu plodná debata. Ja som za vložky ale tiež nie hocijaké. Vedšunou sa vyrábajú s recyklovaneho plastu stačí urobiť jednoduchý test horenim a uvidíte že zoškvrčia a sú bielené čo tiež nerobí dobrotu. Asi prečo je tak veľa gynekologickych problemov a problemov s otehotnením. Nad kališkom som tiež rozmýšľala ale nesedi každej. Tampóny a vložky som používala ale keď som prišla k bylinným vložkám až potom som zistila čo je to komfort a pocit čistoty a to nehovorím o zdravotných bonusoch

lienka192
9. júl 2020

kališok, jednoznačne🙂

marca12
9. júl 2020

@simsalabim napr.ak mas 3 hodiny tampon,vsetko ostava vo vnutri tam to kvasi atd.

marca12
9. júl 2020

Mne osobne tampon nerobi dobre. Takze moje telo ho odmieta,je mi na odpadnutie. Pritom v lete by som urcite nosila tampony,aj ked skodia. Chodit s vlozkou v horucavach je fakt super.

lenocka12345
9. júl 2020

@mey8 tampóny sú bielené chlórom . Už keď je tu taká diskusia , takto ešte viac oživím 🙂
osobne preferujem kalíšok a látkovú vložku z organickej bavlny 🙂

belllinka
9. júl 2020

@bibina32 kalisok ti v pohode vydrzi, kym dojdes domov z roboty a aj celu noc. Ja uz 10 rokov nic ine nepouzivam.

777januska777
9. júl 2020

Pozerám, že sa tu nejaká búrlivá diskusia zbehla, takže ja som si dala tú námahu a našla som prečo sa tampóny nemajú používať 24 hodín a kedy môžu byť aj nebezpečné: Otázka dlhodobého používania tampónov je dosť diskutabilná. Spravidla sa nemusí nič stať a sú ženy, ktoré od prvej menštruácie fungujú len na tampónoch. Gynekológovia to neodporúčajú. Predovšetkým mladé dievčatá, ktoré začínajú menštruovať a nemajú dostatočné skúsenosti, by mali začať s používaním vložiek. Pri silnom krvácaní tiež odporúčajú skôr použiť vložky, aby sa zabezpečil maximálny odtok krvi a nedošlo k usadeniu krvi v tele ženy. Z hľadiska bezpečnosti a hygieny, by ženy teda nemali 24 hodín nepretržite používať len tampóny, ale striedať ich s vložkami. Tak ako intímne vložky, aj tampóny môžu spôsobiť infekcie. Princíp menštruácie spočíva v tom, že menštruačná krv musí byť vyplavená z tela. Ak to tak nie je, môžu nastať problémy. Deje sa to hlavne vtedy, ak sa prostriedky, či už ide o vložky alebo tampóny, menia v príliš dlhých intervaloch. Tampón má však tú nevýhodu, že pri nedostatočnom menení nasáva krv len do obmedzenej doby, následne sa krv hromadí vo vnútri tela, z ktorej sa prostredníctvom tepla vyplavujú baktérie, množia sa kvasinky a vzniká infekcia. Pri vložkách je toto riziko podstatne menšie, i keď kožná alebo vaginálna infekcia sa najmä počas horúčav, môže preniesť aj z vložky na pošvu.
https://www.nasezdravie.sk/magazin/pouzivanie-t...

nika82
9. júl 2020

ked uz mam menzes tak len tampony , trva max 4 dni, pri vlozkach aj tyzden

matqa411211
9. júl 2020

Tak ja pouzivam tampony, a tie čo ich tak odmietate ste asi nemali poriadnu ms, ked som nosila vložky behala som na wc aj každú hodinu a to som nosila riadne hrubé, navyše mi to stále pretekalo bokmi, stále aom cítila ako to zo mňa tečie a ako si na to vkuse sadám, o tom ako som sa v tom parila ani nehovorím no proste hnus neznášala som to a nemohla som v tom ani chodiť takže za mňa tampóny

simsalabim
9. júl 2020

@marca12 ved ja suhlasim... aj na vlozkach. Preto pouzivam poharik.

lucinka1988
9. júl 2020

@mey8 používam tampóny cca 12 rokov a nikdy som žiadny problém nemala, mám 1 zdravé dieťa, žiadne komplikácie neboli, po pravde som sa nad tým nikdy nezamyslala, ale netvrdím, že tampóny sú zdravé..🤷‍♀️

annamivo
9. júl 2020

Najskôr som používala len tampóny. neskôr vložky. Po 2 pôrodoch momentálne fungujem tak že si dávam na prvú noc vložku aj tampón, potom len vložky ( v lete to striedam). Nemôžem ale tampóny používať stále nakoľko som zistila že mám oveľa bolestivejšiu ms ako pri vložkach. A k tej vystelke - u mňa je to tak že keď mám tampón tak to vonku nejde, ale keď si dám vložku tak to pekne vytečie.

kiwi3
9. júl 2020

tampony nie su bohvieco, lebo su bielene a vlakna z nich mozu zostat v tele. co sa tyka pretecenia, tak sa mi to deje aj s tamponmi. ja uz len kalisok a na prve dni aj s vlozkou, to je jedina istota

veronice
9. júl 2020

Celý život som používala vložky. Tampóny mi dáko neboli po vôli. Pouzivala som ich len na plavanie, v posledných rokoch aj na posledné slabé dní menštruácie. Dlho som pokukavala po kalisku ale nevedela som sa odhodlať. Prvý menzes po porode som ešte išla s vložkami a od druhého s kaliskom a je to neporovnateľne lepši pocit 🙂 ani neviem ze ho mam - menzes aj kalisok 😁 odporucam vyskusat, ja si teraz nadavam že som mu nedala šancu skôr 🙂
No a čo sa týka toho ze by nevytiekli všetko čo má... To je hlúposť... Skôr je tam vyššie riziko infekcie a soku nakoľko je tampón napustene kadecim, ale to aj vložky a su to tak ojedinele prípady že by som z toho nerobila katastrofu. Pre mňa znamenalo prejdenie na kalisok najmä neskutocne zvýšenie pohodlia počas menštruácie 🙂

korra
9. júl 2020

Pred tehotenstvom som pouzivala tampony len pocas "dozvukov", alebo pri "rozbehu". V tom najkritickejsom odobi to neslo, bolelo ma ovela viac brucho s nim. Menzes mam silny 😕 Po tehotenstve to neslo s tamponom nijako, za velmi kratku dobu nastupili krce a nevolnost. Takze bohuzial vlozky (2-3.den je to cista katastrofa, bathorycka suviks 😞). Zavidim babam, co pouzivaju kalisok, skusila som uz 3 rozne a nesadol ani jeden. Nohavicky som zatial neskusala (zatial). Zatial ideal kombinacia, ked mi ten 2-3 den vyjde na vikend a odtrpim si to s poporodnymi vlozkami. Kedze som velmi "bohata" a mam aj 2ks zlatej zily... tie bezne vlozky "igelitove" ma drazdia a po menzese liecim este aj "bolavu rit"... ked nevyjdu, resp nesadnu tie nohavicky, tak asi skoncim pri plienkach 🙈

guliver19
9. júl 2020

@november1111 a hotovo a nad tym kolko odpadu vyprodukujes a tebe podobnych miliony zaostalych zien? Kalisok je ekononicky ekologicky a zdravotne super. Nechapem jak mozu zeny kupovat este tie zastarale umelohmotne vlozky!

zuzuliennka1
9. júl 2020

@mey8 ja som tampony zacala pouzivat pred 10rokmi a odvtedy som vlozky mala len po porode... inak len tampony, samozrejme dokonala hygiena a pravidelne menenie - a otehotnela som na prvysup, bezproblemov. Pouzivanie tamponov nema vplyv na otehotnenie, a nemam kvoli tamponom ani nijaky problem

ale - chcem sa opytat, tie co pouzivate ten kalisok - uprimne - da sa to lahko naucit ako sa pouziva? preteka to? a citit to? alebo je to ako so spravne zavedenym tamponom, ze necitit nic?
zvazujem to od porodu, ale neviem sa odhodlat

biela_sova
9. júl 2020

@mey8 ahoj obrat sa na @zuzimaluna , je expertka na menstruacne kalisky, poradila vela babam. Zo skusenosti, pri pouzivani kalisku klesa riziko zapalovych procesov spojenych s rozkladajucou sa krvou v tampone. Ak sa dosrzi hygiena ruk a kaliska je to velmi cista technika. Je tu aj tema, ktoru v podstate vedie:
https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/menstruacny-kalisok-vase-skusenosti/?page=35&scrollto

zuzuliennka1
9. júl 2020

@syslik81 a ked to natecie vsetko na vlozku a pride do styku s kyslikom, to je akoze “lepsie”? ty si to tak napisala, akoby sa tampon mal menit 2x denne 🤦🏼‍♀️ ja si pocas najsilnejsich dni (teda su v mojom pripade pocas cca 4dnoveho menzesu len dva) menim tampon aj kazdu hodinu... bakterie a kvasinky co spominas, sa skor mnozia na vlozke, nez na tampone...

dzejsik
9. júl 2020

@mey8 v tomto problem nehladaj, pouzivam ich roky a babo sa nam podarilo na druhykrat

zuzimaluna
10. júl 2020

dievčatá a žienky odporúčam článok o tampónoch https://www.maluna.sk/zdravie-2/tampony-zdravot...
nejaký čas sa témou zaoberám, píšu mi aj ženy o svojich skúsenostiach. Najviac ich preferuje kalíšok, často píšu, že kiežby skôr o ňom vedeli. Dosť teraz vidieť aj reklamu na menštruačné nohavičky. K tým už tiež dostávam dobrú spätnú väzbu. Uprednostňujú ich ženy, ktoré si nechcú zavádzať nič do vnútra. Alebo ženy, ktoré majú príliš silnú menštruáciu a chcú sa istiť ku kalíšku ešte ďalšou pomôckou. Má ich rada aj moja dcéra, ktorá ich začala nosiť na internát aby v noci mala istotu, že nepretečie.Ja napr. pomôcky striedam. Dosť praktizujem aj voľnú menštruáciu, ku ktorej keď idem von, sa istím látkovou vložkou. Keď sa venujem športu alebo cestujem, preferujem kalíšok. No a občas (ak chcem mať sex počas menštruácie) použijem morskú menštruačnú hubu. Každej žene môže zapasovať iná pomôcka, alebo rôzna pomôcka na rôznu situáciu. Každopádne je dobré vyberať si hygienické pomôcky, ktoré vo vás nenechajú mikrovlákna, chémiu, nepodporujú množenie baktérií a ideál je, keď ešte pozeráme aj na to, aby sme neznečisťovali prírodu, keď sa to dá aj ináč.

veronice
10. júl 2020

@zuzuliennka1 presne ako vravis, ak kalisok správne zavedies tak ho necítiš ani nepreteká, je to o cviku, je viacero spôsobov ako ho zaviesť a ked najdes ten správny pre seba tak je to nebe a dudy 😊👍. Na fb je skupinka Kališnice, odporúčam sa pridat, baby poradia 🙂 a aj stránka kalisek.cz, všetky potrebné info sú tam a uplne ta povzbudzuje, vyskúšaj to 🙂

zuzuliennka1
11. júl 2020

@veronice hm hmm noo vyskusam 🙂

nenne27
19. júl 2020

Myslim ze je to pravda.mne viac krat sestricka u gyn povedala ze nemam pouzivat tampony.doma ich nepouzivam.ale ked idem do prace, prve tri dni menzesu si bez tamponu netrufnem:(

Strana
z2