Ulcerózna kolitída,Crohnova choroba a tehotenstvo. Je tu niekto?

vika34
1. máj 2008

ak je medzi vami niekto kto ma tuto chorobu ozvite sa ,dik
ja mam proktokolitidu už 20 rokov a kedže som bola fajčiarka velmi som to neliečila,lebo som nemusela,teraz po 4 potratoch ,jednom mimomater.tehot.,jednom porode,som prestala fajčiť a liečim črevo,pripravujem sa na IVF.

halienka
1. máj 2008

Ahoj Vika, ja mám crohnovu už 10 rokov. S otehotnením mám velký problém, v podstate rovnako dlhý čas sa snažím otehotnieť, ale nijako sa nedarilo, lebo mám aj PCO a liečila som sa aj na endometriozu, ktorú mi zistili po laparoskopii. Pred dvoma rokmi som bola aj na umelom ale bolo neúspešné. Minulý rok som na jar konečne spontánne otehotnela, ale bohužial bábatko bolo ťažko poškodené a musela som na potrat. Tebe pomáhalo fajčenie tlmiť proktokolitídu? Ja som nikdy nefajčila. Užívam Pentasu, no ako som minulý rok odišla so stresujúcej práce, cítim sa ovela lepšie na črevo.

leishmania
1. máj 2008

fajcenie "pomaha" pri ulceroznej kolide, pri crohnovej ch. to ma skor opacny efekt....

halienka
1. máj 2008

Tiež som tak počula. Ale som si myslela, že aj pri tej ulceróznej je to len taká povera. 😝

leishmania
1. máj 2008

hovorili nam o tom v skole...nejaky ten efekt to zo studii ma...

halienka
1. máj 2008

To je zaujímavé, že to dokáže stlmiť tak, že sa takmer nemusí človek liečiť. Aj keď asi nie každému to tak zaberá.

vika34
autor
1. máj 2008

ja som mala vždy krvácanie z čreva keď som prestaLA FAJčIť a to som prestala ked som otehotnela,ale bohužial vždy pár dní na to som potratila a posledný raz som sa s dr. dohodla že neprestanem fajčiť a počkáme dokiaľ sa plod uhniezdi a potom budeme riešiť fajčenie ,ale bohužial bolo to mimomater.a prišla som o jeden vajíčkovod a to som mala už 35,dalšie 2 roky som neotehotnela a teraz ked nefajčím/3 mes/beriem 6 tbl pentasy,zrovna v utorok idem po mesiaci na kontrolu.Krvácam stále zatiaľ tie lieky nezaberajú.tie cigarety zabrali tak do 3 týždňou a tiež som tomu najprv nechcela veriť,ale ked sa to opakovalo po každom potrate tak som uverila a dr. mi to potvrdil,že 60% pacientom to pomáha.
Halienka prosím napíš čo ti odporučili dr.

halienka
1. máj 2008

Viki, ja som nemohla otehotnieť vôbec, ale ani neviem či to malo niečo spoločné s crohnovou. Ja nekrvácam vôbec, ja mávam skôr vyčerpávajúce bolesti a hnačky. Skúsila som všeličo, cez stimulovanú folikulometriu, laparoskopie, liečba Duphastonom. Pomedzi to som mávala aj zhoršené črevo, tak vtedy sa nedalo robiť nič, lebo tie hnačky a bolesti to nedovolovali. Potom som sa rozhodla pre to umelé a podstúpila som zatial len jeden pokus v Martine. Bohužial bol neúspešný. Potom sa mi zas pohoršilo a ja som si uvedomila, že to súvisí hlavne zo tresom a vyčerpaním v práci. Tak som sa rozhodla dať výpoveď s tým, že skúsim druhý pokus umelého. Po dvoch mesiacoch čo som bola doma sa mi rapídne polepšil stav a zostala som na moje velké prekvapenie tehotná prirodzene, v čo som už ani nedúfala. Ako som už spomínala nedopadlo to dobre a dokonca aj všetky vyšetrenia ukázali že to nebolo ani genetické ani spôsobené mojim ochorením alebo akýmikolvek liekmi. A ja som vtedy užívala len 2tbl. Pentasy denne a bolo mi dobre. Teraz som si našla zámerne pokojnú robotu, na črevo sa cítim dobre a lekár mi doporučuje ďalej sa snažiť. Tak uvidíme. Inak môj gastroenterológ sa do toho nejak viac nemieša, povedal len aby som nevysadzovala Pentasu keby čosi. Inak nič. A ty už máš jedno dieťa? Teda myslím že si písala že už máš za sebou aj pôrod. Zdá sa že nemáš ani tak problém otehotnieť ako udržať plod. Nemôžu tam byť aj nejaké iné príčiny? Po 4 potratoch už by ti mohli urobiť aj nejaké imunologické, hormonálne a iné vyšetrenia, či nie je príčina niekde inde. Pentasa mi príde ako liek len pre tie ľahšie stavy a skôr tak na dlhodobejšie liečenie, aby sa akútne fázy opakovali čo najzriedkavejšie. Tebe by možno bolo treba brať Prednison, no to asi tiež nie je bohviečo, keď chceš otehotnieť. To už asi radšej to fajčenie.

vika34
autor
1. máj 2008

HALIENKA ja som bola tehotná ako jabloň každý rok a po dvoch potratoch som znovu otehotnela a bez akýchkoľvek problémov donosila.Potom som sa bohužiaľ rozviedla a až pred 4rokmi som sa začala zasa snažiť s druhým manželom a vôbec som nepredpokladala,že budem mať znova také problémy.Zasa som 2 razy potratila a keď som sa na plodenie vykašlala tak vtedy som otehotnela ,ale mimomater. a to bolo v roku 2006 a odvtedy nič.
A manželovi asi pred polrokom zrazu došlo,že by sme s tým mali začať niečo robiť ,kedže mám 37 rokov.Bola som už na imunologii,hematologii,genetike a dr. v GinFiv povedal,že už mám všetky vyšetrenia za sebou.Ćo sa týka prednisonu nikdy som to neužívala iba salofalkove čípky a to iba chvíľku,ale je tu téma o prednisone a niekomu to predpisujú na otehotnenie a aj na udržanie,ja som o to m tiež počula ale zatiaľ mi to nikto nepredpísal.Skúsim sa opýtať gastroent.

halienka
1. máj 2008

Viki, ono to môže byť predsa teraz trošku zložitejšie keď máš len jeden vajíčkovod a vek tiež robí svoje, a to nie len u teba ale aj u tvojho muža. Ja mám tiež už 35 a muž 42 a veru jeho spermiogram tiež je dosť biedny. Ak sa smiem spýtať, pri tom úspešnom tehotenstve si fajčila? Možno je to blbé, že to takto poviem, ale ak to pomohlo vtedy, možno by si mala aj teraz. Ja viem že to neni zdravé a za iných okolností by som nikoho na fajčenie nenahovárala. Ale viem že aj ženám ktoré fajčia sa rodia v pohode deti, tak... 😝 Ak máš ostatné vyšetrenia v poriadku, tak fakt neviem čo iné by to mohlo byť, iba ak ten chýbajúci vajíčkovod a trochu ten vek. Sledovali ti či mávaš ovulku?

vika34
autor
1. máj 2008

Keď som bola tehotná s Vikinkou tak som prestala fajčiť 2 mesiace pred tým a v čase gravidity sa môj stav dosť zhoršil,ale vtedy /10rokov dozadu/som brala iba v druhom trimestri salofalkove čípky.Fajčiť som začala až po pôrode asi 3 mesiace a ďalších sedem rokov som mala pokoj.Môj manžel má spg v poriadku a preto idem na IVF ,lebo pred tým mi budú robiť genetické vyšetrenie embrya a mali by vylúčiť všetky anomálie a vložiť iba zdravé,dosť sa na to spolieham.Ovuláciu mi sledovali po laparoskopii dokonca povedali,že ten jeden vajíčkovod prevzal funkciu a ovuláciu mám že vraj každý mesiac a odvtedy nič.Popravde sa ani moc teraz nesnažíme,keď sa idem pripravovať na IVF.

halienka
3. máj 2008

Viki, tak to vyzerá celkom dobre, keď máš dobré výsledky, ja myslím že to IVF pomôže 🙂 Hlavne sa treba čo najmenej stresovať, psychika je velmi dôležitá. Niekedy keď sa človek velmi snaží tak to najust nevychádza a keď prestane, tak zrazu bum 🙂 Možno práve to pomôže, keď to necháš na lekárov. Tiež som sa tak prestala snažiť pred druhým pokusom, už mi to bolo jedno a v tom že tehotná 😀 Možno sa to aj tebe tak pošťastí 😉

vika34
autor
3. máj 2008

No ja dúfam,že to IVF pomôže.Ja som si povedala,že zrobím všetko čo je v mojích silách a podstúpim všetko čo sa dá a keď to nepôjde tak bohužial.Ja chápem niektoré babi,ktoré nemajú a nemôžu mať deti,musí to byť na hlavu,ale ja už to tak neberiem,lebo by som sa zbláznila,samozrejme je to dané aj tým,že mám dcéru,mne stačí vždy ten stres keď sa dozviem ,že som tehotná a potom cca10 dní trpnem,či príde potrat a on vždy príde,pár dní v nemocnici si odplačem a keď prídem domov a uvidím tú spúšť čo tam manžel s dcérou urobia nemám čas už smútiť,aj keď niekedy mám zlé dni a vtedy o tom nemôžem rozprávať lebo stále plačem.V pondelok idem do GinFiv a utorok ku gastro tak uvidím čo kto povie,ale na umelé sa budem pripravovať až niekedy v júli,lebo sme mali s manželom už zaplatenú dovolenku a ja som netušila,že všetko pôjde tak rýchlo/3mes./mňa presviedčali,že sú polročné čakačky.

halienka
4. máj 2008

Viki, ani ja si to že sa nedarí už tak neberiem, lebo keby som to tak prežívala, tak som za tých 10 rokov už scvoknutá 😝 Tiež som mala tú filozofiu, že urobím všetko čo je v mojich silách, aby som si nevyčítala raz, že som niečo zanedbala. A tak som aj urobila. No teraz po tom potrate som ostala akási skeptická, zdá sa mi, že už fakt neviem čo viac by som ešte mohla urobiť, takže teraz to nechávam na náhodu. Pravdupovediac, asi nemám teraz dosť psychických síl na to všetko. Snáď keď sa mi srdiečko zahojí po tom potrate, tak naberiem sily a budem ešte kadečo skúšať, no teraz jednoducho nevládzem. Mňa to dosť celé vzalo, proste po tolkých rokoch snaženia a všetkého čo som podstúpila, keď som už tak spontánne otehotnela, som verila, že konečne sa na mňa usmialo šťastie a všetky výsledky boli v poriadku aj AFP testy a zrazu v 23tt na sone sa objavili také deformity, že prežitie vylúčené a ja som sa mala rozhodovať či dám preč hneď alebo v riziku donosím a potom hneď po pôrode umrie ☹ Pre mňa to bolo prežitie totálnej hrôzy, tak velmi som po ňom túžila a zrazu som mala urobiť pre ženu podla mňa to najstrašnejšie rozhodnutie, a to v čase keď som ho v sebe už tak zretelne cítila 😢 . Nehovoriac o tom, že potrat v 6 mesiaci prebieha ako normálny pôrod, aj keď ja by som si vtedy tak strašne priala aby ma len ovalili po hlave a prebrala by som sa až keď bude po všetkom. Bohužial, také lahké to nebolo. Nedokážem sa z toho len tak rýchlo spamätať. Asi preto aj teraz cítim v duši takú frustráciu a nemám síl momentálne na ďalší boj. Muž začal užívať Profertil, verí že to pomôže. Tak uvidíme. Keď už sa nevládzem snažiť ja, tak sa snaží aspoň on. 😝 Viki, držím palčeky, dúfam že to IVF bude úspešné, v GinFive sú vraj dobrí lekári. Veru, naplánuj si to tak aby si bola vtedy v klude a žiadny zhon. Neuvažuješ o PN v tej dobe? Aby bola čo najväčšia šanca, že sa fazulka udrží.

vika34
autor
4. máj 2008

Chápem,že je rozdiel potratiť v 5-6tt bez bolestí/aspoň ja som nemala nejaké veľké /ako rodiť a vedieť,že to dieťa neprežije.Chcem sa opítať tebe povedali,že by dieťa neprežilo na 100%,AFP testy je odber plodovej vody?
Ja si ani pôrod neviem predstaviť,lebo som rodila cisárskym.Moja kolegyňa toto celé podstúpila asi pred 5 rokmi a sama mi povedala,že jej nikto nič nepovedal,že hneď po transfere utekala do roboty a stresovala sa,lebo v práci jej vyčítali,že musia za ňu zaskakovať.Ja mám prácu v poho a všetci v práci o tom vedia sme sa medzi kolegovcami o tom rozprávali,lebo dvaja kolegovia majú tiež problémi,takže to všetko preberáme s tou kolegyňou čo úž to má za sebou/bohužiaľ neúspešne/ a už sa na to úplne vykašlala.Takže uvidím ako sa budem cítíť rozhodnem sa až potom ,lebo zatiaľ si to neviem vôbec predstaviť.Čo tu čítam aj tie hormóny robia divy,tak uvidím,zatiaľ čauko

halienka
6. máj 2008

Ahoj Viki 🙂 Ak máš robotu v pohode, tak potom možno ani nebude treba PN. U mňa v práci tiež všetcia vedeli že idem na UO, ale bolato namáhavá a stresová robota a ani kolektív nebol bohvieaký. Ja som sa dala na PN až od transferu a asi to bolo už neskoro. Psychika sa z jedného dňa na druhý neukludní. Do toho bola zrovna dosť vážne chorá moja mama a to mi tiež dosť pridávalo. Veď sama uvidíš, ako ti to bude lepšie, ale určite nerob nič nasilu, keď budeš cítiť, že toto chceš takto, tak to tak aj urob, aj keby mali stromy padať 😉 🙂 Čo sa týka toho potratu, tak mne povedali že čo to je za diagnóza, volá sa to tanatoforická kostná displázia 2. typu, išlo tam o metabolickú poruchu, pri čom nie sú vyživované kosti a prestávajú rásť. Bábatko malo v 23tt dĺžku nožičiek iba ako v 17tt. To by ešte nebol život ohrozujúci problém, ale nerástol ani hrudný kôš, ktorý utláčal srdce a pľúca a tieto orgány by sa nemali šancu ani poriadne vyvinúť a bábatko ak by vôbec vydržalo do pôrodu, tak po narodení by sa proste nenadýchlo. Takisto malo hydrocefalus a chýbala aj časť mozgu. Toto všetko mi lekár povedal. Proste nebola šanca. Mne robili asi v 16tt AFP testy, čo znamená že ti zoberú krv a zisťujú možnosť ochorenia bábatka na tri diagnózy, myslím Dawnov syndróm, ráštep chrbtice a ešte niečo. To mi vyšlo v poriadku, tak som sa tešila že nemusím ísť na amniocentézu, čo je odber plodovej vody. Nakoniec sa ukázalo, že táto diagnóza sa nedá zistiť ani z odberu plodovej vody. Dá sa to zistiť iba s pupočníkovej krvi. A samozrejme na sone, keď vidia tie deformity špecifické pre toto ochorenie. No pravdaže, potom sa to ešte potvrdzuje geneticky - čo sa aj potvrdilo.

vika34
autor
6. máj 2008

Halienka je mi ľúto,čo sa stalo,ale čo ťa nezabije, ťa posilní.
Dnes som bola na kontrole na gastro a neuveríš čo mi zistili,že vraj som celých 20 rokov nemala ulcer.kolitídu,ale že vraj mám eozinifilnú kolitídu v oblasto colon a z krvi mi zistili eozinofíliu,hľadala so na nete niečo bližšie,ale nič moc k téme som nenašla.Zajtra idem na krv,idú mi robiť testy na potravinové antigémy ,tak uvidím,predpísal mi na 10 dní entizol,čo sa mi veľmi nepáčí,no čo už.Včera som bola v centre začínam dlhý protokol začiatkom júla a na jún,júl mi zase on predpísal prednison,takže samé úžasne správy a to ešte na budúci týždeň idem na kontrolu na sono prsníkov,lebo som si pred časom našla pod bradavkou hrču/18krát13mm/,tak keď im poviem,že idem brať takéto hormóny dúfam,že to bude o.k.,ale bojím sa.No nebudem sa toľko sťažovať veď každý má svoje trápenie,zatiaľ čao

halienka
7. máj 2008

Ahoj Viki 🙂 Tak to snáď neni pravda, riadne si ma šokovala, ako je to možné že prišli na to až teraz? 😕 A ako vlastne na to prišli? Robili ti kolonoskopiu, alebo nejako z krvi? A veru o takej diagnóze som tiež ešte nepočula, nevravel doktor čoho sa to týka? Keď píšeš o potravinách tak ak správne chápem, asi je to niečo také, že máš akoby alergiu na nejaké potraviny,ktoré spôsobujú vlastne ten zápal. Možno keď prídu na to, že ktoré, tak sa im budeš môcť vyhýbať a bude ti dobre aj bez liečby. Možno by si ani nemusela potom brať ten prednison. No velmi ti budem držať palce, aby to dopadlo čo najlepšie. Daj potom vedieť ako dopadli výsledky z krvi. Ja som sa tiež akurát dnes objednávala u gastroenterológa, bo už mesiac ma otravuje žalúdok a je to čím ďalej tým horšie. Tak musím ísť na gastroskopiu - no neteším sa veru 😖 ale asi to treba nejako poliečiť, lebo sa snažím aj dietu držať, aj žalúdkový čaj pijem a nejako to nezaberá. neviem či to nejako nesúvisí aj s kĺbami, ktoré ma začali bolievať pred pár mesiacmi. No uvidíme. Dúfam, že tá hrčka o ktorej píšeš nebude nič vážne a nebude to mať vplyv na tvoje IVF. Sme tu ako takí dvaja kriplíkovia 😀 😀 😀 Sa to na nás niekedy valí, tie zdravotné problémy, no už len musíme nejako bojovať ďalej. 😉 Zatiaľ papa

gresa
7. máj 2008

Ahoj halienka, zaujal ma tvoj posledný príspevok, ako si napísala, že ťa začali bolieť kĺby. Ja mám ulcer. kolitídu 7 rokov, ale diagnózu mi určili neskoro a zápal z čreva mi prešiel na bedrové kĺby. Prešlo mi to až do takého stavu, že mi museli meniť bedrový kĺb za umelý. A čaká ma ešte aj druhý kĺb. A to mám len 30 rokov. Tak si daj na to pozor a radšej upozorni lekára.

halienka
8. máj 2008

Ahoj Greska, to ma moc mrzí, že máš také hrozné komplikácie, čo robili tí doktori, že na to neprišli skôr a neliečili to? Veď to je jasné, že zápal keď sa nelieči tak sa len rozširuje po tele a u nás to ide velmi rýchlo na tie kĺby. Moc ti držím palce, aby ti to dobre dopadlo a mohla si sa aspoň ako tak normálne pohybovať. Bedrové kĺby to je teda ozaj už čo povedať, mňa bolia zatial len tie drobné kĺby na nohách a na rukách. Tiež sa ale bojím, že keď sa to nebude včas liečiť, tak to prejde aj na iné kĺby. No mne to začalo v decembri, šla som najskôr za obvodnou, tá mi dala len nejaké lieky od bolesti a gél na potieranie. Zobrala mi krv a moč či mám dostatok vápnika, ale ukázalo sa že toho mám dosť, tak ma doporučila k reumatologičke. Reumatologička mi zobrala krv na zistenie nejakých reumatologických faktorov, všetky boli v norme, iba jeden trošičku zvýšený ale to povedala že nič neznamená, takže mi tiež len dala niečo od bolesti a kontrola o 4 mesiace. Pritom som jej povedala že mám Crohnovu a ona na to že áno , že tam je predpoklad tých zápalov klbov, no keď nevidela nič v krvi tak jednoducho neurobila nič iné. Som z toho dosť nešťastná, lebo ja som bola zvyknutá chodiť v pohode aj na celodenné túry a teraz ledva hodinu dve vydržím chodiť a už ma tak bolia, že viac nemôžem. A lieky od bolesti len tak do seba pchať celé mesiace bez nejakej ozaj liečby mi príde blbosť. Teraz akurát koncom mája idem k nej znovu na kontrolu, tak sa chystám jej tam riadne vysťažovať, či tiež idem čakať dokým to nebude také zlé, že nebudem ani do roboty schopná ísť alebo čo. Ja mám s touto krvou naveky problém, mne aj keď som ochorela na Crohnovu, tak mi CRP nikdy neukazovalo zvýšené hodnoty a to som bola v akútnej fáze. Uveril až pri kolonoskopii, keď videl na vlastné oči a odobral vzorku na histológiu. Dúfam teda, že ju dokopem k nejakej liečbe, nech so mnou niečo robí. Greska tú ulceróznu máš moc silnú?

gresa
8. máj 2008

Ahoj Halienka, mne diagnostikovali UC v decembri 2000, vtedy to bolo hrozné. Momentálne ju mám v kľude. Minulý rok sme sa snažili o bábätko, takže som musela vysadiť lieky a vtedy sa mi zhoršili bedrové kĺby až tak, že som musela ísť na tú operáciu. Ešte ma čaká aj výmena druhého kĺbu a dúfam, že keď sa dám do poriadku, tak budeme môcť pokračovať v snažení. Ale to je ešte moooc ďaleko.
Ja som mávala aj CRP vysoké, ale lekári to pripisovali kĺbom. A dávali mi silné lieky proti bolesti kĺbov a to mi hrubné črevo ešte zhoršovalo.
A ja som si už na bolesť zvykla, už ani neviem, aké to je, keď nič nebolí.
Ja len dúfam, že ti tie lieky pomôžu a prejde ťa to. A aké ti reumatologička predpísala lieky?

halienka
8. máj 2008

Ahoj Greska, predpísala mi Napsyn z ktorého ma preháňa, Biomin - čo je vlastne vápnik, ktorý mi aj tak nechýba, a Dolminu 5 injekcií, čo je od bolesti, no a to mám odložené že keby ma moc bolelo, no do takého štádia to ešte nedošlo. Snažím sa vyhýbať velkej záťaži, dlhému chodeniu, topánkam na opätkoch a vtedy je tá bolesť mierna. No a mne robí velmi zle aj teplá voda a to mi vadí najviac, lebo keby si videla akým štýlom sa sprchujem tak neuveríš a hlavu si zmývam v gumenných rukaviciach ako aj všetko kde prichádzam rukami do styku s teplou vodou musím robiť v rukaviciach. 😖 Bolesť mi až tak nevadí, tiež už som si za 10 rokov Crohnovej na ňu celkom zvykla, ale mňa tie kĺby aj tak čudne pália, myslím akoby taká horúčava pálivá ich oblievala a to ma dosť znervózňuje. Greska, dúfam, že ti ten kĺbik vymenia čo najskôr a aj že sa to rýchlo zahojí, aby si mohla snažilkovať. Je to velmi ťažké s touto diagnózou, mňa raz trápia hnačky, potom žalúdok a furt čosi, tých chvíľ kedy je človeku akotak dobre aby som mohla snažilkovať, je fakt málo. A to má človek ešte obavy, ako to bude celých deväť mesiacov. Mne bolo dobre celý minulý rok, aj som otehotnela, no potom na jeseň potrat a vraveli mi, že do roka po potrate je velká šanca otehotnieť, tak som chcela čo najviac ešte teraz skúšať. No teraz už do toho prišli tie kĺby a žalúdok, tak môj sen sa tiež akosi pomaličky rozplýva. 😒

gresa
9. máj 2008

Ahoj Halienka, tie lieky nepoznám, ja užívam iné. A tie pálivé kĺby signalizujú, že je tam zápal. Skús si to natierať krémom Dolgit, aj ja ho používam a pomáha mi.
Je mi veľmi ľúto, že máš ešte popri Crohnovej takéto komplikácie. A nepomohli by ti ľadové obklady? Skús sa na to spýtať reumatologičky.
Inak mne hovoril môj lekár, že počas tehotenstva sa zvykne stav upraviť. Halienka musíš tomu veriť a myslieť pozitívne. Uvidíš všetko dobre dopadne a určite sa dočkáš vytúženého bábätka 🙂

vika34
autor
9. máj 2008

ahojte,vidím,že máme novú členku,takže sa možmo dozvieme niečo nové o našej chorobe.Halienka tú diagnózu vedeli z krvi a z kolonoskopie mi brali vzorku a tá potvrdila tú chorobu,že vraj je to zápal čreva spôsobený reakciou na potravinu,alebo na parazity,tak neviem či už 20 rokov vo nme behajú nejaké zvieratká alebo čo.Stými klbami bude mať naša choroba niečo spoločné,lebo mňa sa vždy pítali či ma nebolia.Gresa môžeš mi napísať aké príznaky si mala keď ti na to prišli?Aké lieky berieš na UK.Čo sa týka mňa a tehotenstvo tak som v druhom trimestri brala salofalkove čípky,nič iné som nechcela a hneď po pôrode som prestala krvácať/po 6 týždňoch som znovu začala,ale manžel mi oznámil ,že sa rozvádzame takže to bolo zo psychiky/Treba myslieť pozitívne a nevzdávať sa,držte sa

halienka
10. máj 2008

Babenky ahojte 🙂 No ja si tiež myslím, že pri týchto diagnóza je velmi dôležitá psychika. mne sa to teda potvrdilo, vždy keď som vyčerpaná psychicky, alebo mám stres, tak sa mi pohorší. Treba urobiť všetko preto, aby sme boli čo najviac v pohode, aj keď ono sa to ľahko hovorí a už ťažšie plní, lebo život je mrcha, nachystá niekedy ozaj ťažké situácie. Viki, dúfam, že to trápenie z toho rozvodu už z teba opadlo a že teraz ťa už len šťastíčko bde stretať. Lepšie možno tak ako sa trápiť celý život s chlapom, ktorý si nevie vážiť čo má. Som zvedavá, čo ti povie lekár, ako sa tá čudná kolitída lieči a čo sa dá s tým robiť, aby sa to udržalo v čo najväčšom kľude.
Greska, veď ani ty nie si na tom o nič lepšie, myslím, že všetky tri máme čo robiť aby sme to nejako ustáli. Ale na druhej strane aspoň si môžeme povedať, že aké sme silné 😉 😀 , zvládame ten život rovnako dobre ako aj zdraví ľudia a to sa častokrát musíme riadne premáhať aby sme vôbec dokázali vyliezť z postele - to teda aspoň súdim podla seba 😝 (alebo že by to bola lenivosť? 😕 😀 ) Opýtam sa reumatologičky na tie ľadové obklady. A ten Dolgit môžem kúpiť aj bez predpisu?
Mám kamaráta, ktorý pred rokom a pol ochorel na Crohnovu. No začalo sa to všetko u neho zápalom pľúc, ktorý neboli schopní doktori nijako vyliečiť. Ležal u nás na pľúcnom dva mesiace, celý čas do neho pchali silné antib.potom ho poslali do Vyšných Hágov, tam mu dali Prednison, aj keď nezistili vlastne čo je to za zápal, ale ten mu samozrejme trochu pomohol. No po mesiaci mu ho vysadili a zase bolo zle, tak ho poslai do Martina a tam konečne prišli na to, že je to z čreva aže má Crohnovu. Jasné, že všetkými antib. mu iba celý stav zhoršovali. Podobný príbeh ako si písala ty Greska s tvojimi kĺbikmi. Teraz užíval už rok dosť silné dávky Prednisonu, no len čo sa mu ich pokúsili vysadiť stav sa zhoršil, tak ho doporučili na biologickú liečbu. Teraz v utorok vybral prvú dávku a vravel, že sa cíti ako znovuzrodený.

vika34
autor
10. máj 2008

ahojte baby,ako som písala pred tým,že po pôrode ,keď mi manžel oznámil,že má druhú tak som bola na dne,ale hneď ako som sa dozvedela ,že jeho milenka rozhlasuje,že mám nevyliečiteľnú chorobu a viac budem v nemocnici ako doma a nebudem sa vedieť postarať o dcéru tak do týždňa mi nič nebolo,som si povedala,že takú radosť im neurobím a ďalšie zdrav.problémy som mala až o šesť rokov,keď som prestala fajčiť,ale keďze som vydržala iba 4 mesiace tak som bola iba chviľu liečená ,lrbo mi to hneď prešlo a takto sa to opakovalo každý rok.Uvidím čo bude ďalej,potom sa ozvem,zatiaľ čauko

halienka
11. máj 2008

Viki, to musí byť teda poriadna trúba, tá jeho milenka. Asi chcela takýmto sprostým spôsobom ospravedlniť svoje aj jeho podlé správanie. Keď niekto chce tak dokáže hnusne otočiť hocičo. Som rada, že sa ti to podarilo zvládnuť, pekne si im vytrela zrak. Len sa držkaj a dúfam, že čím skôr budeš znovu tehu 😉

vika34
autor
11. máj 2008

Vieš čo je na tom najlepšie? On sa s ňou rozišiel mesiac po našom a jej rozvode,dosť som sa pobavila.Je to všetko veľmi dávno už 11 rokov,takže už je mi to na smiech,vtedy to bola nočná mora 😀

halienka
11. máj 2008

Ahoj Viki 🙂 No tak to je fakt gól 😀 , no to sa mu oplatilo naozaj opustiť ženu aj dieťa kvôli hentakej...a nakoniec nič z toho?! Niektorí tí chlapi sú ozaj pribrzdení, mi to pripadá, že furt túžia po nejakej pipine vyfintenej (lebo manželka starajúca sa o domácnosť a dieťa im asi nepríde už dosť atraktívna) a keď majú s ňou začať žiť tak zrazu zistia, že sa s ňou nedá vydržať. Lenže to je už častokrát neskoro. Nechcel sa náhodou potom k tebe vrátiť? Joj, ťažká situácia to musela pre teba byť, sama s tak malým miminkom... 😔

vika34
autor
11. máj 2008

Náš rozvod trval skoro rok a rozviedli nás v novembri,v decembri sa rozišli a v januári sa KU MNE A DCéRE NASťAHOVAL MôJ DRUHý MANžEL,čIžE KEĎ sa aj chcel vrátiť tak už nebolo kam/povrávalo sa ,že vraj to verejne oľutoval,ale do očí mi to nikdy nepovedal/Ťažké hlavne bolo,že som z jedného dňa na druhý zostala bez peňazí,po zaplatení poplatkou/na ktoré mi istý čas prispieval/som si nemohla dovoliť kupovať nič navyše a moja rodina ma dotovala a najväčší problém nastal vtedy ,keď sa obidvaja spolu stretli v našom byte,to boli žiarlivé zúrivé scény,lebo keď sa dozvedel,že sa s niekym stretávam a už ho tak strašne neoplakávam tak zrazu začal byť dosť nepríjemný a robil hlavne veľké problémy ,lebo nechcel ,aby v našom spoločnom byte bol cudzí chlap,strašne sa hneval,keď som povedala,že cudzí je tu on ,lebo jeho som považovala iba za biolog.otca môjho dieťaťa,nazývala som ho obyčajným inseminátorom na rozdiel od toho druhého ktorý bol pri prvých zuboch,krokoch u detskej doktorky atď.Strašne som mu vtedy vyčítala,že keď bol so mnou tak strašne nespokojný ako hovoril,tak na čo mi robil dieťa a dnes ,po tých všetkých problémoch som mu vďačná,že ju mám,ale tiž mu to nemôžem povedať do očí,lebo ,keď mala Vikinka 5 rokov tak tragicky zahynul.No nejako som sa rozpísala tak dobrú noc 😢

halienka
12. máj 2008

Viki, ani sa ti nedivím, že si to tak brala,podviesť tehotnú ženu a opustiť ju mesiac po pôrode, tak to už musí byť "charakter". Ale som rada že si teraz už v pohode, aj keď taký hrozný záver som nečakala - teda že tragicky zomrel. No vidíš aký je ten život komplikovaný. Hlavne však, že Vikinka má starostlivého ocka, ktorý sa vie o ňu postarať ako o vlastnú a to je úžasné. Dúfam, že sa ku Vikinke onedlho pridá braček alebo sestrička 😉