icon

Začínam panikáriť: Krvavá cysta a obavy z tehotenstva?

19. jún 2024

Ahojte.
V lete 2020 mi laparoskopicky vybrali vodovú cystu, mala som ju asi rok, mala nad 5 cm, nie je a nie zmiznúť tak išla von. Minulého roku som znova mala vodovú cystu, na tom istom vaječníku, rovnako veľkú, raz za 2-3 mesiace som chodila na sono, potom mi doktor dal nejaké injekcie, zmenšila sa o polovicu a potom zmizla úplne. Takže v januári tohto roku som mala vaječníky čisté.
Teraz v júni som bola na preventívnej a doktor mi našiel cystu, na tej istej strane, tentokrát krvavú 4 cm. Povedal, že je veľká šanca, že praskne počas menštruácie, že mám prísť tak týždeň po skončení menštruácie znova na sono.
Mala som to dostať 08.06. a nič, doteraz neprišlo. A to mám 9 z 10 prípadov pravidelný cyklus.

A ja z toho začínam byť trošku na prášky.

Od poslednej menštruácie som mala "penetračný" sex asi raz, celý čas s kondómom, bez nehody alebo iného dôvodu na tehotenstvo. Mám doma test, ale hovorím si, že načo si ho budem robiť keď nemám veľmi byť z čoho tehotná. Ale už táto moja hlúpa hlava rozmýšľa nad kadečím. A potom je tu táto úplne iracionálna vec, že sa "bojím" spraviť test lebo sa "bojím" vidieť výsledok, ak by bol pozitívny a nechcem otvoriť oči pred realitou. Nemá to najmenší zmysel ani logiku. Ale ja naozaj už veľmi veľa rokov nechcem deti a asi ani nikdy nebudem chcieť a táto predstava že by som bola tehotná ma veľmi veľmi desí a zrútil by sa mi svet.
Trošku som mala stres v robote aj doma, trošku sa čosi snažím cvičiť, ale žiadne extrémy pre ktoré by mi mala takto meškať menštruácia.

Na internete som čítala, že cysty môžu spôsobovať poruchy cyklu, a že ku gynekológovi sa chodí až keď to mešká aspoň 2 týždne, tak si hovorím, že ok, budem proste žiť svoj život a keď to dostanem, tak to dostanem.

Ale potom som sa dočítala o krvácaní do brucha keď praskne a o pretočení vaječníka a urgentných operáciách a začala ma chytať jemná panika. A potom že sa berie krv na zistenie onkomarkerov a bum ďalší katastrofický scenár.

Rozumovo si hovorím, že doktor povedal čakať, tak čakám a verím mu a je dobrý, ale emócie robia paniku, že som tehotná alebo že mám niečo rakovinové na vaječníkoch. A to nie som hypochonder.

Prosím vás povedzte mi k tomu niečo rozumné, nemám sa s kým o tom porozprávať.

Ďakujem a pekný večer.

luccija
19. jún 2024

Dobre si ho pochopila?lebo krvavá čokoládová sa volá endometricka cysta a tá sa vyberá laparoskopicky tie bežne prasknú.Na endometricku sa berú onkomarkery

kiki68
19. jún 2024

Ehm no, tehu by nebolo take zle v tomto pripade, ale krvava cysta len tak nepraskne, Takze asi pojde von. Alebo to injekciami skusit. A mne toto robila tiez , musela von, zial mala rychly rast ( cca 4cm za dva tyzdne), mne sposobila spinenie medzi cyklom a tak na nu prisli.

autor
19. jún 2024

@luccija myslím že použil slovo hemoragická.. to o tých onkomarkeroch som len čítala tu kdesi na fóre

autor
19. jún 2024

@kiki68 tehu by bolo veľmi zlé v mojom prípade, neplánujeme mať deti.
To je čudné nemám špinenie ani bolesti nič nič nič.. len náhodou počas preventívnej ju proste našiel

maciatkolulu
19. jún 2024

Mám cystu,netuším aký,ma 4 cm,robil mi dr onkomarkery a áno, rozhadzuje mi cyklus,už aspoň 4 x vynechal menzes. Tieto problémy mám asi dva roky,iba pozoruje. Tiež som panikarila,robila testy,skoro som umrela. Potom som myslela,že menopausa,perimeno a pre makový. Hormonálny profil jedna radosť. Takže kľud. Pre pokoj si urob test,ale môžem ti napísať,že sa fakt nemáš veľmi čoho v tomto smere báť. Ja ti úplne rozumiem. To meškanie má na krku ťa cysta. Uvidíš čo a ako. Ani j asom nemala a nemám bolesti,akoby nič. A tiež mi teraz zase mešká. Už s a nebudem ale hysacit testami

autor
19. jún 2024

@maciatkolulu ďakujem veľmi pekne, je fajn vedieť, že niekto mi rozumie čím si prechádzam. ☺️

Čo myslíš pod tým že hormonálny profil jedna radosť? Že všetko ok? Či všetko rozhádzané?

20erika07
19. jún 2024

Sestre cysta dost narusala cyklus ,aj 14dni neskôr dostala velakrat, kym si ju dala vybrat,ale ona ju mala uz raz taku aku mas ty teraz, kym bola mensia tak nemala s cyklom take problemy.

maciatkolulu
19. jún 2024

Všetko ukážkové,mám 46,takže som si myslela,že už prišiel môj čas 🤣a nie ocikavat tehotenské testy....poviem ti,že som nespala od stresu a ešte aj u gynekológa keď som bola,že niečo tam vidi,bola som polomrtva a on cystu videl. 🤣A úplne skvelá bola sestrička keď som prišla na kontrolu,aaaa, poradňa 🙃pozerá na mňa,že čo som zozelenela...však ste tehotná...,🤣🤣🤣🤣 no skoro som skolabovala. Ja neviem,kde k tomu prišla,či moja hlboká hroooza,plus si chcel niekto hore vystreliť,ale neboj,cysty toto robievaju

dobejanka
22. jún 2024

@luccija ja mám tiež krvavú na maternici 3cm dal mi hormonálne lieky o pol roka kontrola ak nezmizne operácia krv mi nebral vôbec

luccija
22. jún 2024

@dobejanka dal ti lieky na zastavenie menzesu akože umely prechod?veď nie je potrebné brať krv, ale väčšinou to robia.Ano, do 5 cm sa pozoruje, ale vždy je lepšie ju dat von.Ak je endometricka najlepšie je hormónmi navodiť prechod, alebo tehotenstvo Ale to je prasti ako uhod, keď dostaneš menzes ona zase začne rásť.Ja poznám baby čo chodia každý rok na laparku, lebo chcú otehotnieť výberu cystu, zrasty a tak dokola...
Ja som ju počas tehotenstva, kojenia mala mini a potom, keď som dostala menzes má zase 2,5 cm, ale aspoň neboli a nerastie roky mi ju pozoruju.

@maciatkolulu tak to si si prešla pekným stresom.

autor
22. jún 2024

@maciatkolulu tak dnes som to dostala, spomenula som si na teba, že to ozaj bolo tou cystou a netrebalo sa stresovať s tehotenstvom 😂

dobejanka
22. jún 2024

@luccija áno som nevedela áno hormonálnu mi dal liečbu tak uvidíme či zaberie mám sestru ktorej táto liečba pomohla a tak dúfam že aj mne a nemusím ísť operácia

maciatkolulu
22. jún 2024

@luccija ani nehovor....akože som pristará na ocikavanie tehotenských testov a trávením sa na záchode 🤣
Tak fajn,vidíš....👍