Zapálená Bartoliniho žľaza - čo s ňou?

nikpa
2. feb 2019

Ahojte, chcem sa spýtať keď sa vám zaplovala bart.žľaza, bolesť prichádzala postupne alebo to prišlo naraz? Mam ju asi tri roky zväčšenu, zatiaľ nebol žiadny problem ale od vcera v nej citim akoby pálenie a boli na dotyk. Zatiaľ nic hrozné ale nieco sa tam deje tak mám strach aby sa nezapalovala. Čo vam s ňou u doktora robili ked sa zapalila?
Ďakujem

m14m
2. feb 2019

@nikpa ahoj, ja ti sice neporadim ale chcem sa ta spytat ako sa to prejavuje? Lebo od rana hladam nejake info co by som mohla mat ja. Totizto mala som herpes pred mesiacom. A posledne 2 dni ma pobolievalo tam dole tak som myslela ze zas herpes . Dala som si tea tree olej nech to zlikvidujem v zarodku. A dnes rano som si nasla opuch. Velmi sa bojim aby to nebolo toto :(

nikpa
autor
2. feb 2019

@m14m mne sa spravila z večera do rána ako máš vývod z posvy smerom k zadku hrčka pod kožou, mäkká, nepohybliva, vo veľkosti hrasku. V priebehu troch rokov narástla na velkost asi ako orech. Doteraz žiadny problem, lekár mi to pozrel a povedal, že kym sa nezapali alebo mi nebude zavadzat, nerieši sa. No a od včera je citliva na dotyk, stále ju cítim, proste bolí. Ale je to bolesť vo vnútri akoby vo svale. Zvykne to vraj opuchnut a scervenat. No ale herpes musis vidiet, to je iné.

shilla23
2. feb 2019

@nikpa ja som ju mala a ledva som sedela a to som nemala absces ale len jemny zapal. Moja teta ju mala ako vajce,.. absces bola na pohotovosti a hned isla pod noz jej to museli vyrezat s tym ze sa to zvykne vracat.. teraz len ide na bike ze jej nato nieco tlaci a uz ma s tym problem.. takze asi som ta nepotesila

nikpa
autor
2. feb 2019

@shilla23 veru nepotešila. Len neviem ci mam ísť na gynekologicku pohotovosť alebo čakať do utorka môjmu Dr.kým bude ordinovat. Ale asi podla toho ako to bude bolieť.

petulkahu
2. feb 2019

@nikpa treba to dat von cim skor!!! Mohla by som napisat knihu co som si s bartolinkou prezila a to pocas tehotenstva. Postup je taky... pokial sa tam nieco deje, narezu ju a vycistia(celkova anesteza), zavedu drenaz a vycistia ju (ambulantne) 2-3x. Ale ak ti mozem poradit treba ju celkovo odstranit. Neviem kolko mas rokov, ani ci planujest byt tehotna, ale toto by som poriesila cim skor. Ja som sa bala, mala som ju cca 3roky a kvoli bartolinke som bola celkovo 3x na operacii( z toho 2x pocas tehotenstva) hroza.

nikpa
autor
2. feb 2019

@petulkahu rodila som pred rokom a bol to môj strašiak, bála som sa aby sa mi pocas tehu nezapalila, Dr.ma na to upozorňoval ale keďže som s ňou nemala žiadny problem, neriešila som to. Ale čo čítam, väčšina žien odporúča vybrať. Len nerozumiem ako sa to môže vracať ked ju raz operačne vyberu. Viem ze máme dve, ty pises, ze si bola kvoli tomu 3krát operovana. Niektoré ženy aj viac.

ivka27101
2. feb 2019

Ja som to tiez mala, ambulantne mi ju “vypustili” a odvtedy sa mi zatiaľ nevrátila. Ja by som ju nevyberala za každú cenu, predsa len ma svoju funkciu.

m14m
2. feb 2019

@nikpa takze to sa prejavy ako hrcka? Lebo mne to vyzera skor ako opuch, pluzgier taky vacsi...a boli to :(

nikpa
autor
2. feb 2019

@m14m no ja mam hrcu, ako podkozny pupak len je to uplne mäkké na dotyk. Ale pri zápale je aj opuch. Skus si vygooglit odborné články, celkom dobre to je opisane.

petulkahu
2. feb 2019

@ivka27101 to iste mi povedala moja gyn. robila mi punkcie cca kazde 3/4 mesiace ( nechcela som ist na operaciu) no a potom pocas tehotenstva mi ju 2x rezali pod narkozou a cistili... posledny trimester som chodila ambulantne na rezanie kazde 2tyzdne. Bola to uplna katastrofa, bartolinka sa pocas tehu moze uplne zblaznit. Nakoniec cca 5mesiacov po porode ( cisarsky kvoli tej bartolinke) som isla na operaciu - celu mi ju vybrali. Bola to viac ako hodinova operacia, mala som tam mrtve tkanivo kvoli tym zapalom a tomu neustalemu narezavaniu. Dr povedal ze to bol brutal. Takze kazdej zene ktora ma takyto problem by som odporucala aby si to poriesila cim skor, lebo aj keby bola len 5% moznost komplikacie tie stresy nestoja za to. Mimochodom po odstaneni vsetko funguje ako ma.

petulkahu
2. feb 2019

@nikpa oni ju len narezu a vypustia tu tekutinu co je dnu ( niekto to robi ambulantne, niekto pod celkovou narkozou) niekomu to vraj pomoze a uz sa to nevrati. Ale ak by som sa ja mala este raz rozhodnut, dala by som ju celu vonku a mas pokoj. Cim skor to das operacne vonku tym lepsie hojenie. Inak ako som pisala uz, robia drenaz po narezani a to je taka boleste ze koniec! Nebudem to tu opisovat, ale je to masaker. Po uplnom vybere bartolinky sa tomuto vyhnes.

asia83
2. feb 2019

@nikpa Ja som si ju dala vybrať. Pre istotu, aby sa opakovane nezapaľovala. Ono to prišlo pomaly, ale bolesť neskutočná. Brrr. Som rada, že ju mám vonka.

lulica
2. feb 2019

Odporucam ist na pohotovost rovno tam ti to,, zoperuju" keby si sla k dr asi by ta tiez len poslal tam

asia83
2. feb 2019

@nikpa To sa už nemôže vrátiť, keď ju VYBERÚ. Však sa už nemá čo zapáliť.

nikpa
autor
2. feb 2019

Ďakujem za info baby, tá pohotovost ma asi neminie, zhoršuje sa to :(

miskabubinka
9. mar 2019

@petulkahu ahoj, mne vo stvrtok vyberali bartolinku a chcela by som sa spytat kolko po zakroku si krvacala? Neviem ci je to normalne alebo ist radsej k dr. Dakujem za odpoved

petulkahu
9. mar 2019

@miskabubinka nepamatam si ... viem ze som si tam mala striekat chrolofyl, takze to bolo take dozelena... Kedy mas ist na kontrolu?

miskabubinka
9. mar 2019

@petulkahu mne praveze nic nekazali, dokonca ani nevraveli ci budem/nebudem krvacat, o tyzden mam ist na kontrolu, len som chcela vediet ci je to normalny stav po operacii alebo mam ist spat do nemocnice pre istotu

petulkahu
9. mar 2019

@miskabubinka nejaka krv tam bola, ale nic co by ma nejak znepokojilo... ak mas z toho zly pocit, tak chod nech sa na to pozru ;)

laura0
9. mar 2019

@m14m vyskusaj si na to miesto svietit Bio lampou ,mne to pomohlo a opuch zmizol

miskabubinka
26. mar 2019

Kocky mali ste niektora z vas zle vysledky z hystologie? Mne volal dr a vystrasil ma, ze mam zmeny buniek okolo cysty co mi vybrali, displazie a pod.. samozrejme hned ma napadlo to najhorsie, ale povedal ze to moze byt zo zapalu tej cysty... tak by som chcela vediet ci aj vy ste mali zlu hystologiu kvoli zapalu. Inak mali ste zapal bez toho aby vas to bolelo? Ja som tu cystu mala dva roky a nic ma nebolelo len uz bola velka. Dakujem za odpoved