Závislosť mojej známej
Dobrý večer.mam v rodine znamu ktorej sa snažíme pomôcť.us 8 rokov berie lieky DHC v nekontrolovateľných množstvách.ten človek sa úplne zmenil.ma zmení nálad sklony k samovražde a zabitiu vyhrážanie úzkost.celý deň nadáva vrieska plače depta každého jej manžel to us nezvláda jej z nej nadne nevie čo ďalej bojí sa prenu ísť večer spať do domu.psichiater poradil prísť snou ale ona odmieta,že ona nieje debil mi sme všetci zlí a na liečenie ju vraj nemôžeme dať pokiaľ ona nechce.viem že mi snou nemôžete ale us fakt neviem čo ďalej aspoň nieaku radu.zazitu podobnú situáciu ?je us po 60-tke a manžel skoro 70 😢
@janinah toho sa najviac obávame ale nebude inej možnosti len to že niesom znou často pri mne ju trocha uzemnim keď som tam lebo sú zomnou aj deti a ona ide spať na starú povalu.kde je mokro aj zima a zamkne sa.manzel nechce volať sanitku lebo sa bojí že mu to bude vicitat
@veronikaniak manžel čaká ,kým ona ublíži sebe alebo niekomu inému? nech si uvedomí,že tam je zmenená psychika a lekári jej môžu pomôcť....u mojej mamky sa prejavila demencia taká,že sme nevedeli s ňou poradiť,lieky pomohli tak,že sa skoro celkom znormalizovala
@veronikaniak nech jej da manzel ultimatum ze in alebo lekar.... moze jej tvrdit ze ide o inu profesiu. Alebo ze tam idu kvoli nemu nie jej. Ak bt bola nasilna nech volaju okrem zachranky aj policiu. Drzim palce
Ona vraví že ho us nenávidí nemôže ho vidieť zničil jej život a to jej nikdy neublížili on je taký že jej v ničom neoporuje,neprotireci stará sa o ňu ona us ani nevari
@veronikaniak pri dalsom zachvate volat sanitku,ti ju supnu na psychiiatriu...prip.ak by bola agresivna aj policiu...
Netreba cakat kym nieco vyvedie,ved predsa v amoku moze ublizit aj muzovi a to,ze ona mu bude nieco vycitat? Treba brat do uvahy to,ze jej treba pomoct,ona si mozno ani neuvedomuje co rozprava
Bože je to velmy taške bojím sa onu ale ešte viac že mu ublizi.chcem zanou ísť zajtra a skúsim sa snou porozprávať aj keď ona somnou nechce hovoriť vôbec je stále nadopovana uvidím.ide somnou aj sestra.
@veronikaniak dávam Ti link na skupinu na koníku, zdravotníci: https://www.modrykonik.sk/group/6796/detail/
Skús sa spýtať tam. Predsa len zdravotníci Ti budú vedieť poradiť lepšie.
Trošku názor témy zavádza, lebo závislosť neviem akú myslíš v jej prípade. Píšeš, že je stále aj nadopovaná. Čím? Tie lieky čo si spomenula, užíva kvôli čomu? Skúste kontaktovať aj obvodného lekára. Na Tvojom mieste by som sa poradila so zdravotníkmi alebo lekárom.
žiaľ, ak je závislá tak rady sú to síce dobré lenže kto nemá v rodine nepochopí.. ak ju aj vezme sanitka budú ju tam držať pár dní a pustia domov, po detoxe pacient musí podpísať súhlas s liečbou lenže v 98% súhlas nepodpíše a tak ide domov viem o čom píšem máme to v rodine. pre danú osobu je každý nepriateľ, kto jej chce pomôcť. tu naozaj závislá osoba musí chcieť prijať pomoc a priznať si závislosť nič iné nepomôže. všetky rady sú dobré ale v tomto prípade nepomôže nič.. tu platí len jedno čím viac chceš pomôcť osobe, ktorá pomoc odmieta tým viac ťa so sebou stiahne
@veronikaniak prečítala som si príbalový leták. Ona ak ich berie v nekontrolovaných množstvách, bude pravdepodobne permanentne predávkovaná (sú to lieky s postupným uvoľňovaním, spôsob aplikácie musí byť presne dodržaný). Ktorý šialenec jej tie lieky tak dlho predpisuje, keď je evidentne závislá? Prečo sa nekontaktujete v prvom rade s tým lekárom?
@mandala77 ďakujem ona berie lieky DHC neurol a ešte kade čo neviem berie ich lebo bola po operácii chrbtice a terás ich berie vo veľkých dávkach aj keď nemôže má vziať 1 a ona vezme aj 3.bola som aj jej prichiatrickou a povedala mi že ona je jeden nedisciplinovany človek ktorý si určuje lieky sám.
@sisinka625
Áno presne ale ona ma aj samovražedné sklony zabije seba aj muža má syna ktorý sa tam bojí us ostať lebo otec mu povedal že ráno odchádza tak či by mu to spravil že ho tam necha.sym má 25 r.
@alaguema jej obvodacka jej ich dáva dáva jej presnú dávku na mesiac ale ona ma zasobi.poskrivane kade tade.boli sme zanou a us jej ich nechcela predpisovať ale ona sa vyhrážala poisťovňou že tam zavolá lebo jej to nariadil z chronickej bolesti tie lieky dnes to vrie lepšie povedané od včera večera ešte neprestalo bojím sa počkať do rána lebo sa tam ráno chistam zo sestrami že jej pekne dohovorime.
@veronikaniak som pozerala na tei DHC lieky to su silne analgetika proti bolesti , na co sa vlastne ta pani lieci? davaju to onkologickym pacientom pripadne ludom trpiacim silnymi bolestami atd..aku ma vlastne diagnozu?
su tam dobre neziaduce ucinky aj to, ze moze byt uplne mimo... !!
plus ona ma aj psychiatricku diagnozu? lebo jedno s druhym ked berei tak si moze koledovat o slusne kontraindikacie. NEchapem niekedy to nase zdravotnictvo, predpisuju kadeco , navzajom sa to ovplyvnuje, ludia su zavisli , proste nieco strasne.
Inak viem, ze pri istych typoch chronickych bolesti, su iste antidepresiva, ktore dokazu uz cez mozog posobit, ze ako keby utlmovali chronicku bolest, len zalezi od toho , co cloveku je.
Len je dolezite ci je aj psychiatricky pacient, pripadne, ci sa osoba zmenila vplyvom bolesti. Nikto si nevie predstavit, co to je, ked cloveka denne 24 hodin nieco boli. NEda sa jej nejako pomoct? aka jej jej prvotna diagnoza?
@veronikaniak môj otec bol závislý na neurole,roky ho bral vo veľkých dávkach a k tomu ešte aj pil...tie jeho stavy boli niekedy fakt hrozné,bol agresívny...vyvrcholilo to tento rok na jar,keď chcel dať zbiť môjho muža,išli sme na políciu,tí sa skontaktovali s jeho psychiatrom a o 2 dni ho už aj brali na psychiatriu...bol tam 3 mesiace-odučili ho od neurolu,už ho vôbec neberie a je to oveľa lepšie
Nie určuje sama ale dávkuje sama si lieky a keď sa pýtame prečo tak či mi nevieme pochopiť že ju všetko bolí ona musí.
Boli sme aj v Ba ohladne neurostimulatora že jej pomôže tam ju primár poslal na vyšetrenia od výmyslu sveta a všetko v norme .tak jej ho nedajú lebo ona ho proste nepotrebuje
@zibi bola po operácii chrbtice najprv mala najnižšiu dávku ktorú dodržiavala ale tá postupne prestala zaberať a skončilo tá najsilnejšou dávkou neviem koľko mg tá má a berie ich veľa ,ako chodí ku psichiatricke kvôli tomu že má úzkostné stavi.zmenila sa z liekov vyťahuje 20 rokov staré veci ako čo sa stalo v rodine v noci nedá nikomu spať vystrája pustila plyn doma minule
@jancikaw zobrali ho na odvikacku bez jeho súhlasu?
A najnovšie si začína vymislat veci čo vôbec nie sú pravda lebo jej to dakto povedal a ona vôbec nikde nechodí buď spí alebo robí vojnu.nepojde do mesta do obchodu nikam.len doma ani do dediny na dvor a dosť.
@veronikaniak áno...normálne prišli policajti so záchrankou a zobrali ho...lebo bol nebezpečný
Lebo ona má vražedné aj samovražedné sklony stačilo by ísť na políciu?
Bol v amoku keď prišli alebo prišli len tak a vzali ho?
nebol v amoku,spal.
@veronikaniak
@veronikaniak ja som sa starala o jednu babku,lebo robím opatrovateľku,a ta brala tiež vela liekov,aj na depresiu, upokojenie,a kadečo,no vieš, presne ako píšeš,že po čase jej lieky už nezaberali a preto si zvyšuje dávky,tak aj jej nezaberali,celé noci nespala a keď som raz ráno prišla,bola zbalena a ukrytá pod stolom s nožom,tak sme museli zavolať sanitku a ti ju vzali na psychyiatriu. Tak myslím že tu dohovaranie nepomôže,lebo to co má ona v "hlave" nezmenis,tu už pomôže len nemocnica,a čím skôr,kym neublíži sebe alebo niekomu. Nemôžete sa na to pozerať tak že sa nahnevá,dobrovoľne asi nepôjde,ale keď ju tam ocistia od liekov a príde k rozumu tak vám poďakuje
@veronikaniak ak má vražedné sklony,tak to určite riešte s políciou...oni sa môžu poradiť s jej psychiatrom a ak on odporučí hospitalizáciu,tak normálne prídu a zoberú ju
@jancikaw a dajú ju na odvikacku?
Velmy mi pomáhate ďakujem
@veronikaniak áno,mali by...daj vedieť ak sa v tom pohnete 😉
Dám a ďakujem velmy .zajtra sa to us musí poriešiť

ked bude velmi zle a bude mať niečo ako záchvat zúrivosti,tak zavolajte rýchlu,zoberú ju do nemocnice a tam ju prijmú na psychiatriu