icon

Zdravotné problémy po používaní kalíška

bilberry29
1. máj 2022

Ahojte. Chcem sa opýtať na vaše dlhoročné skúsenosti s používaním menštruačného kalíška. Používala som ho od januára 2018 pravidelne každú menštruáciu a veľmi mi to vyhovovalo, aj z hľadiska pocitového, ekologického a aj úspory financií. Avšak od novembra sa u mňa začali vyskytovať problémy, ktoré podľa mňa spôsobil práve kalíšok počas periódy. Pravdepodobne ten neustály podtlak u mňa vyvolal problémy s vnútornými a vonkajšími hemoroidmi, pričom vždy tento problém začal na tretí, štvrtý deň menštruácie a zbavovala som sa toho ďalších 8 bolestivých dní. Potom ako keby uťalo a do ďalšej menštruácie som problémy s hemoroidmi nemala. Najprv som to nepripisovala samotnému kalíšku, ale proste veku, genetickej predispozícii na hemoroidy a samotnej menštruácii, prekrveniu panvy a hormónom. Avšak, teraz poslednú menštruáciu som absolútne vynechala kalíšok a vrátila som sa k tampónom a na noc k vložke. Aktuálne žiadne problémy s hemoroidmi nenastali.
Je tu niekto s podobnou skúsenosťou? Nikde som totižto podobné skúsenosti ani možné riziká ku kalíšku na internete nenašla, všade sa dočítam len chvály, ale spomenuté riziká pre ženy k nábehom k hemoroidom nie sú nikde.
Ďakujem vopred za vaše skúsenosti.

simsalabim
1. máj 2022

@bilberry29 pouzivam ho uz viac ako 15 rokov a s hemoroidmi problem nemam. Hemoroidy mam iba na maternici - viem o tom vyse 20 rokov, vidno ich ba sono - ale nemenia sa. O spojeni poharika a hemoroidov som teda este nepocula 🤷‍♀️

diamond007
1. máj 2022

@bilberry29 to je skôr spojenie hemeroidy a menštruácia (zápcha)

bilberry29
autor
1. máj 2022

@diamond007 práveže zápchu nemávam cez menštruáciu, skôr behám častejšie od menštruačných kŕčov.

diamond007
1. máj 2022

@bilberry29 tak to by som pripisovala tomu (zápcha či častá stolica). Uvidíš ďalšie mesiace, veď skús používať vložky a dávať pozor na stravu. Ak sa to upraví, vyskúšaj potom kalisok. Ale podľa mňa je to len blbá náhoda.

bilberry29
autor
1. máj 2022

@diamond007 práve preto to skúšam bez, aby som vedela či za to môže samotná menštruácia alebo ten kalíšok. Uvidíme.

wodanka
1. máj 2022

@bilberry29 u mňa za to môže menštruácia ako taká. Som "naliata" vodou a to vytvára tlak aj v konečníku. A je jedno či mám kalíšok alebo tampón.

kiki68
1. máj 2022

Ja prave s kaliskom mam o dost mensie problemy a to tiez beham na wc neustale. Je fakt, ze hemoroidy nastastie nemam. Takze to tazko posudim , ale rob tak, ako je lepsie a ako nemas problemy. Ved par mesiacov to pozoruj a uvidis co z toho bude.

matovicova
1. máj 2022

@bilberry29 podľa mňa čo píšeš znie logicky, sliznica je určite namahana, ALE nemyslím si, že má vznikať podtlak

evica17
2. máj 2022

Toto som nepocula. Skor som pocula, se v noci aleboked lezis taksa krv moze vraciat a moze vzniknut endometrioza

simsalabim
2. máj 2022

@evica17 toto sa mi nezda - vies, co to je endometrioza?

kiki68
2. máj 2022

@evica17 boze toto je co za blbost, endometrioza vznika uplne inak.

evica17
2. máj 2022

@simsalabim
@kiki68 tak to som nasla v navode ma nete pri kalisku. Pohladam link

kiki68
2. máj 2022

@evica17 ja som to teda v navode u mojho kalisku nemala, mam endometriozu, ale to uz pred pouzitim kaliska bola davno diagnostikovana.

simsalabim
2. máj 2022

@kiki68 tak to by ma naozaj zaujimalo...ja som si to iba namatkovo dala do googla nasla som, ze to je diskreditovana teoria.

evica17
2. máj 2022

@kiki68
@simsalabim tak prepacte, kukam ze moze vzniknut riziko infekcie,nie priamo.enometrioza. To som si akosi spojila, ze z kaliska sa ta krv pri lezani.moze vratit spat do maternice

simsalabim
2. máj 2022

@evica17 to vratenie krvi do maternice je mytus. Nie je to pravda.

evica17
2. máj 2022

@simsalabim moz ebyt. Ja som preto preistotu.na noc pouzivala.vlozku mieto kaliska

drahusa333
28. feb 2023

@bilberry29 tiez mam podobny problem odkedy pouzivam kalisok, roky ignorujem, ale uz mam toho dost...ako ste na tom? Odsledovali ste si ci to suvisi?

bilberry29
autor
4. mar 2023

@drahusa333 prestala som ho používať posledný rok. Je to omnoho lepšie, síce hemoroidy sa objavia v dôsledku menštruácie a prekrvenia panvy, ale bolesti sú omnoho menšie a po užívaní bežných voľnopredajných liečiv na hemoroidy po týždni odoznejú. Keď som mala cez menštruáciu kalíšok, trápila som sa ešte tri týždne, kým sa to dalo doporiadku.

drahusa333
4. mar 2023

@bilberry29 jej super, dakujem za odpoved...tiez ho momentalne nepouzivam uz druhy mesiac, sice som mala mimi zilku cez plodne dni ale za 3dni bolo po probleme a ms uplne bez takze mozno som si to sama zhorsovala tym kaliskom 🤔