Ženské ťažkosti a zhoršené dýchanie

ivkav5
2. jún 2023

Ahojte zenusky,
chela by som sa poradit a zároven zistit, ci niektora z vas netrpela podobnym problémom. Zhruba 4 roky som trpela kazdomesacnymi opakovanymi ženskymi problemami ako je palenie, stipanie, vytok, bolo to naozaj na nevydrzanie. Najprv som si to nevedela s nicim spojit, no asi po roku tychto tazkosti som si odsledovala, ze sa to deje vzdy pred menstruaciou a pred ovulaciou. Zrejme hladinou nejakych hormónov?🤷🏽‍♀️
Popri tom ma velmi trápilo stazené dychanie, doslova lapanie dychu, co som si spociatku vobec nespajala, lebo ved aky suvis by to mohlo mat…?
Myslela som, ze stazene dychanie (aj cez den ale v noci najhorsie) je z alergie. Priznam sa, ze som bola na gynekologickej prehliadke beznej, spomenula som moje problemy, no gynekolog to vyhodnotil, ze je vsetko v poriadku. Hormonalny profil mi nebol robeny a vel'mi som za nho ani nebojovala, pretoze nejakym hormonalnym liekom by som sa rada vyhla. Po 4 rokoch utrpenia mi z nicoho nic tieto problem vymizli. Snazim sa zistit, co bolo inak, aka zmena v mojom zivote nastala, no neviem si to s nicim spojit.
Rok bol pokojny, bez tazkosti, problemov. Cca pred 2 mesiacmi som pocitila zasa nejake tazkosti, mierne stipanie, palenie zospodu a nepriiemnu bolest v oblasti obliciek + k tomu sa po roku objavilo to stazene dychanie :( Pred mesiacom som mala pocit, ze som prechladnutá, kvôli castému moceniu- kazdy 5-10minút som sa nevedela odtrhnút od WC, neustale cikanie a opat bolest obliciek. Tento mesiac prisli tazkosti opät s prichádzajúcou menstruáciou. Stazené dychanie je taktiez prítomné, hlavne v noci, nedokázem kvôli tomu ani spat. Nevie mi niekto prosím pomôct, nemala niektora z vas podobny problém? Dakujem. Je to nárocné a aj na psychiku.Este môzem dodat, ze iné tazkosti nemám, na stravu si dávam vel'ky pozor, zijem zdravo.

vanilkovazmrzka
2. jún 2023

Ja nechapem, preco taketo podla mna celkom vazne stavy ides radsej riesit na fore plnom amaterov, ako sa rovno objednat k obvodnemu lekarovi, nechat sa poslat na odborne vysetrenia? Ale miesto toho roky trpis, stresujes sa, a mozno si tym natahovanim este aj pestujes nejaku skrytu chorobu…

katarinka89
2. jún 2023

@ivkav5 pri tetanii je to tak......pred menzesom to mávam aj ja hrozne....chod neurologovi,

ivkav5
autor
2. jún 2023

@vanilkovazmrzka dakujem za nazor….bola som u gynekologa ale zhodnotil, ze to nie je nic vazne, ze skor to berie ako napriklad zvysenu citlivost pred menstruaciou a ovluaciou na moje vsetky alergie atd. K obvodnemu chodim pravidelne, vzdy vsetko v poriadku. Ziadnymi zdravotnymi problemami netrpim.

ivkav5
autor
2. jún 2023

@katarinka89 fakt? A liecis sa nejako na tetaniu? A ovplyvnuje tetania aj nejako tvoj zensky cyklus?

blaazi
2. jún 2023

@ivkav5 ahoj ja som mala súvislosť medzi ťažkosťami s ms (veľké bolesti, kŕče, pdpadavanie) a tetaniou. Vďaka liečbe vysokými dávkami magnezia po vyšetrení na neurológii na tetaniu sa to upravilo. Tetania mi spôsobovala problémy so spánkom, svalové tiky, kŕče, tlak na hrudi, a i. Pri psychickej záťaži sa mistav zhoršoval. Najhoršie bolo počas covidovych lockdownov, keď sa mi zmenil život k horšiemu.

ivkav5
autor
2. jún 2023

@blaazi dakujem krásne za odpoved..je to viac nez mozne, všetko mi smeruje k tetanii…tiez teraz mam dost stresove obdobie a zasa to prislo….tak aspon viem, na čo sa sustredit. Ďakujem a drzim ti palce, nech to je uz len lepšie.

miriam11
2. jún 2023

@ivkav5 skontroluj si hladinu železa.

ivkav5
autor
2. jún 2023

@miriam11 tiee som mala vždy nižšie, dokonca som bola dosť dlho anemicka, potom som si ho doplnila a teraz popravde neviem ako som na tom…moze to sposobovat aj to? 🙈Mas skusenosti?

miriam11
2. jún 2023

@ivkav5 tu dýchavičnosť.

veselo_neveselo
2. jún 2023

Ak mas stresove obdobie, tak sa zameraj na zvladanie toho namiesto behania po doktoroch aby ta diagnostikovali "s niecim".
Najdi psychologa, zacni meditovat, spankova hygiena, malo kofeinu, vela prirody. Ak mas tazke dychanie, spokojne to mozu byt uzkosti. Zasla by som psychologovi, ak je inak krv objektivne v poriadku.

katarinka89
2. jún 2023

@ivkav5 ahoj, zatiaľ ju nemám od neurologických potvrdenú, skôr podozrenie od obvodného a plucneho, čakám na vyšetrenie už 2 mesiace.....idem okolo polovičky júna. ....som zvedavá, či mi ju potvrdí....mg mam z krvi ôk, ale aj napriek tomu ju môžem mať. Cca týždeň pred MS mi to robí dosť problemy- stazene dychanie, točenie hlavy, trpnutie pier, nosa, kŕče b prstoch....hrôza.