icon

Zrušenie preventívnych vyšetrení prsníkov

15. apr 2025

Ja som skor vystrasena. Vy si o tom co myslite?

Platny od 1.7.

Zrušenie preventívnych vyšetrení prsníkov
Strana
z3
mikitilik29
15. apr 2025

Ze ak chceš mať istotu tak si musíš sama hradiť. Ďalší debilny krok, ktorý vláda schválila

7miriam77
15. apr 2025

Prosím ťa, kde si našla článok?

belbel
15. apr 2025

presne tak, v BA ma vždy objednali na rok dopredu, striedala sa MMG a USG a teraz mi dali termín o dva roky MMG. Tiež som zisťovala, známa dosltala vysvetlenie, že nech povie lekárke, ak bude mať problémy. Ak bude mať veľké problémy, má povedať lekárke a tak ju zoberú na prednostný termín objednania. Absurdné! Preventívky zrušiť - keď sa prejaví choroba neskoro, liečiť za draho s "povolenými" stratami na životoch?

lilope
15. apr 2025

@mikitilik29 prosím ťa, vláda nič neschvaľuje. Zákony prijíma parlament, už tu takéto vyjadrenie vidím niekoľkýkrát a stále je to nonsens.
https://dennikn.sk/4273781/v-prevencii-rakoviny...
,,Zmena v zákone má tiež zrušiť preventívne sonografické vyšetrenie prsníkov u mladých žien. Pravidelný ultrazvuk sa ako skríningová metóda nevyužíva už nikde v Európskej únii ani inde vo svete. V Českej republike preventívne vyšetrenie prsníkov sonom zrušili už pred siedmimi rokmi."

autor
15. apr 2025

@7miriam77 od marcinkovej mam na Instagrame

7miriam77
15. apr 2025

To by bolo dosť kruté,toto zrušiť, každý si to vyšetrenie v dnešnej hnusnej dobe nemôže dovoliť

autor
15. apr 2025

@7miriam77 presne! Aspon sme boli ako tak nutene ist, ale predsa si mala istotu, ze ides. Teraz nemusis. Ak ides, platis. :( :(

kittykat22
15. apr 2025

Viem, ze v CR to bolo tak, ze na sono sa posielalo len s papierom - bezpriznakove si to hradia sami - pokial nenajdu kliniku, ktora by ich vzala. A po 40.ke sa chodi kazde 2 roky na momografiu.

deedol
15. apr 2025

@lilope tiez som toto citala a chapem to aj z vedckeho hladiska, aj z hladiska, ze naklady (na preventivne sono) prevysuju prinosy (malo zachytenych pripadov), ale osobne budem chodit aspon raz za 2 roky, aj keby som si to mala platit. zial, nie kazdy ma tolko penazi.

michaelam2
15. apr 2025

Nonsens, na jednej strane tu z kazdej strany apeluju na preventivne prehliadky a na druhej strane toto zrusia…

luccija
15. apr 2025

Otrasné, ale na druhej strane niekde som čítala, že iba 30% žien chodí na prevencie vraj v ČR je to číslo dvojnásobne.A zase tých 25 eur na sono sa snáď nájde a sono aj tak neodhalí všetko, ale vnímam to ako krok spat

doriiis
15. apr 2025

Tak ja neviem,či žijem na inej planéte,ale povinné to nikdy nebolo.To,že vám lekár strčí do ruky papier neznamená,že ísť musíte.Aj tak sa samé musíte objednať.A keď sa neobjednate,tak vám lekár nemôže nič.Takze aj doteraz to bolo o vlastnej vôli ženy.Chodim každé dva roky,lebo každý rok vás ani nezoberú.Ak teda si nezaplatíte nejakú súkromnu kliniku

michaelam2
15. apr 2025

@doriiis to nie je pravda, chodim kazdy rok a neplatim nikdy nic

lusyc
15. apr 2025

Ma to zmysel. Lebo kvôli nezmyselným preventívnym sonam nie sú termíny pre hrčky, ktoré treba pozrieť. Prevencia znamena poznat svoje prsia, kazdy mesiac po menstruacii si ich prehmatat a pozriet v zrkadle. Ked sa nahmata niečo, co tam nebolo, treba ist k lekarovi. Rakovinu vidno na mamografii, prípadne na doplnenej sonografii po mamografii.

michaelam2
15. apr 2025

@lusyc prehmatanie ti nie vzdy pomoze…ja som prehmatavala a necitila som nic…a zrazu sono (v ramci preventivky) ukazalo problem

tetapetra
15. apr 2025

Ja som marcinkovej aj pisala, pretože poznám babu, ktorá chodila rok to,rok to a predsa mala rakovinu a prso hneď preč. Tiež písala o samovysetreni, reku hrčka sa nedala nahmatat, tak bola zalezena.
@lusyc ona tam spomína,že ak máš problém do 3dni dostaneš termín(dúfam,že som sa nepomylila) a hneď jej tam začali písať, že to určite 🤦🏻‍♀️. Kamošku brali len preto hneď, lebo akurát na tejto klinike pracuje

doriiis
15. apr 2025

@michaelam2 ...no vidíš,ja chodím každé dva a neplatíme nic

123467
15. apr 2025

To je hrozne, na jednej strane sa hovori o dolezitosti prevencie a na druhej toto …

balerina2025
15. apr 2025

ZENY KLUD, CO ZNAMENA BEZPRIZNAKOVE????? VED BEZNE LEKAR NEPOSLE NA SONO, VED V RAMCI PREVENCIE JE PREDSA MAMOGRAFIA NIE?
KLUD. NIKOMU SONO LEN TAK NEROBIA.
KAZDA MUSI MAT PRICINU, VED TO BOLO DOTERAZ.
MAM NAD 40 ROKov a nikdy mi len tak nerobili sono, mozno max ked som bola tehotna
vzdy mi vysetrili len ked som mala pocit ze daco

lusyc
15. apr 2025

@michaelam2 rakovinu?

balerina2025
15. apr 2025

@doriiis bezna prevencia to nie je. sono grafia mna nikdy na sonografiu za 40 rokov neposlali len ked som si usta otvorila
bola som u 3 roznych gynekologov.
ale m,ozno sa mylim tak ma opravte

a inac,na jednu stranu rakovina prsnika je na vzostupe, na druhu stranu potom roboa taketo opatrenia, toto je vlastne totalne sibnuty stat

vler
15. apr 2025

@123467 toto nemeni dolezitost prevencie. Pacient sa len financne bude viac podielat na uchovani svojho zdravia.
A to konstatujem ako zdravotnicka ktora nezije na Slovensku, ale v krajine kde zdrav. stsrostlivost stoji ovela viac- pacienta aj stat

michaelam2
15. apr 2025

@lusyc nie nastastie nie

mandzula
15. apr 2025

@balerina2025 treba vyvolavat paniku. Presne tak, najprv mamo, potom sono, ak je nejake podozrenie.

balerina2025
15. apr 2025

@mandzula no ja sa cudujem co robia uz v tomto state :(

lusyc
15. apr 2025

@michaelam2 čiže statisticky bezvýznamné.

deedol
15. apr 2025

@balerina2025 pod 40r bolo doteraz sono kazde 2r, chodim od 18r. po 40r je mamo a ako doplnok sono.
ale ako pisem vyssie, chapem to z hladiska vedeckeho + financneho + kapacit, ale prijemne mi to nie je, hlavne kedze tie moje samovysetrenia su take, ze nikdy neviem, ci dobre.

balerina2025
15. apr 2025

@deedol vazne? mna neposielali a teraz ja som neriesila, sak ako mlady clovek je zdravy a dozije sa 100 rokov, jasne ze uz teraz mam uplne opacny pohlad.

tetapetra
15. apr 2025

@balerina2025 od 20tky chodím každé dva roky na sono a od 40tky na mamo. Po 40tke je to rok to a o rok zas to. // Ba. Kamosky na východe detto.

deedol
15. apr 2025

@balerina2025 mna moja gyn posiela, odkedy tam chodim. a to uz je stara skola, uz je na dochodku.

Strana
z3