Zvýšené pečeňové testy počas tehotenstva

nikolapet1993
23. aug 2017

Mali ste niektora zvysene pecenove testy v tehu? ja mam a hrozne sa bojim :(

hettinka
24. aug 2017

mala pri obidvoch tehu, pri prvom som mala aj svrbenie celého tela, ale Dr. zanedbal testy a na problém sa prišlo až pri pôrode. Dávali mi nejaké lieky, vitamíny, potom sa to upravilo. Pri druhom som mala aj bolesti v bruchu, nafukovanie, bolo mi stále zle, v 9. mesiac som skor stále vracala, schudla...
No aby som ťa ukludnila, deti sa obidve narodili donosené a zdravé. Len ja som po druhom tehotenstve skončila na operácii žlčníka, mala som veľa kameňov, to bol asi aj dôvod tých problémov v tehu.

nikolapet1993
autor
24. aug 2017

nevies ake si mala hodnoty? ja mam strasny strach :(

kvetakinderko
24. aug 2017

Aké máš hodnoty? Ja som mala zle, ale az na začiatku 9. Mesiaca teraz s tretím dieťaťom a musela som porodiť skôr, vyvolávali mi v 37+2, lebo keď je to veľmi vysoké, pečeň zlihava a nestíha metabolizovat pre dva organizmy. Malému vtedy odhadli váhu 2790g, vyvolali mi a narodil sa s 3400g,čiže super váha. Primár mi ale vtedy povedal, že poďme už rodiť, lebo mal dva prípady kedy s tou diagnózou babatko z ničoho nič zomrelo v brušku. Ze ak pečeň nestíha, dostanú sa do bábätka toxíny, ktoré by inak boli odbúrane. Mali by ti kontrolovať každých pár dní ako sa hodnoty vyvíjajú, dôležitá je aj žlč a podla toho uvidia. Ci postačia lieky a bude to stabilne, alebo sa to bude ďalej zhoršovať a bude treba potom rodiť skôr.

nikolapet1993
autor
24. aug 2017

ved a mne nikto nic nekontroluje sedim doma a cakam :( som 18 tt

hettinka
24. aug 2017

@nikolapet1993 neviem hodnoty, mne to zistili až v nemocnici, nasadili pečeňovú diétu, lieky a po 6 týždnoch už som mala testy OK po 1. pôrode. Po 2. pôrode mi testy nerobili, až pri žlčníkovom záchvate, ktorý som dostala, ked mal malý 5 mesiacov. A to už som mala zvýšené ... ale ako vravím, u mna to sposoboval žlčník, treba hladať príčinu. Nedaj sa odbiť, chod aj za obvodným, ked vieš, že to nemáš dobré.

a zatial si nasad pečenovú diétu
máš aj nejaké prejavy ako svrbenie kože, flaky, akoby tmavšie škvrny, vyrážky ...

nikolapet1993
autor
24. aug 2017

nie praveze nic take nemam.