Gymnázium Tomáša Ružičku - Žilina

paulina8391
14. apr 2021

Dobrý deň, tento rok by som chcela ísť na bilingválne gymnázium. Ešte stále sa rozhodujem medzi dvoma školami. Nemáte prosím niekto skúsenosti s bilingválnym gymnáziom (Tomáša Ružičku v Žiline )Poprípade aký sú učitelia a úroveň školy. A či sa mám nejak “zvláštne” pripravovať na talentové skúšky ,a poprípade ak by ste vedeli na čo sa tie talentové skúšky zameriavajú ..Ďakujem za každú odpoveď.

sorciera24
14. apr 2021

@paulina8391 ja len, že už sa rozhodovať nemožes, kedze prihalsku bolo možné podať do 8.4.

paulina8391
autor
14. apr 2021

@sorciera24 Zle som sa vyjadrila prihlášky som samozrejme podala . Len ma zaujímajú skúsenosti kebyže ma náhodou vezmú na dve školy .

heleninamama
14. apr 2021

@paulina8391 Je to jedno z najlepších gymnázií nielen v Žiline, ale aj na okolí. Záleží, s čím ho porovnávaš, či s bilingválom v Sučanoch alebo nejakým iným gymnáziom.
Synovec tam chodil do španielskej sekcie, bol veľmi spokojný, štúdium bolo 5ročné (preto šiel už z 8. ročníka). Učí mi tam aj kamarátka-riaditeľa aj atmosféru na škole veľmi chváli.

paulina8391
autor
14. apr 2021

@heleninamama Ďakujem veľmi pekne .

adka998
19. apr 2021

@paulina8391 chodila som na francúzsky odbor a poviem ti pravdu škola je na vysokej úrovni veľmi dobrá. A hlavne ta jazyk učia aj lektory z danej krajiny takze si nútená sa jazyk učiť a využívať ho. Prvý ročník je najťažší. Je to príprava na školu čo sa týka jazyka a máš 20 hodín jazyk za týždeň a po prvom roku máš skúšky písomne a ústne ako maturity či prejdes ďalej do vyššieho ročníka a či si schopná pokračovať keďže v druhom ročníku a vyššie máš predmety ako matematika, biológia, chémia, fyzika a pod. aj v danom jazyku aj po slovensky takze dosť náročné. A každý tyzden máš veľkú písomku z učív ktoré sa prebralo a zober si že na jeden predmet a to Francúzky jazyk, ta učí 5 profesorov a každý ti dá aby si sa naučila niekoľko strán. Musí ta ten jazyk baviť, velovať sa tomu a mat na to talent. Nie každý sa dokáže ten jazyk učiť tak rýchlo. Hlavne je veľmi dôležité sa na to deň čo deň pripravovať a podstivo učiť lebo potom to už človek nedobehne. Učitelia sú dobrí ale nikto ta za ručičku vodiť nebude. 😊 je to naozaj veľmi náročná škola a musíš do toho dať všetko a keď ti píšem že budeš mat každý deň veľa strán učenia je to naozaj tak 😅 nebudeš mat čas ani pre seba ale to je ten prvý rok no kým nebudeš ovládať jazyk a nezvykneš si. Pre porovnanie učila som sa FJ 4 roky na základnej škole a na tejto škole mi znalosť jazyka stačila len na pól roka potom som sa zrazu musela učiť deň čo deň a človek ktorý nenabehne na systém učenia na začiatku tak už nemáš šancu to dobehnúť.
Nemá to znieť ako nejaké strašenie či odhovaranie. Je to len moja rada a skúsenosti. 😊 po roku som odišla pretože som sama nezvládala ten systém učenia a nebola som zvyknutá a naučená sa deň čo deň učiť 😊 ale tak keď skončíš tu školu tak úroveň jazyka ma byt C1 takze to už niečo naznačuje 😁😁 ak sa pre tuto školu rozhodneš držím ti silno palce nech sa ti darí. Hlavne to nemôžeš na začiatku odfláknuť.

maminkadeticiek
19. apr 2021

Ja som ho navstevovala ale to je uz 17 rokov.

maminkadeticiek
19. apr 2021

@adka998 Tak je to presne.Je to narocna skola ale vyborna.Mozno este doplnim ze ako pri kazdom gymnaziu aj tu plati ze logicky musi nasledovat vyska.Ta skola ti vydriluje jazyk ale ostatne predmery vies tak ze z kazdeho rozka troska.Ale ak si pripravena naozaj makat a odlozit zurky a potulky s kamosmi bokom kym dostudujes tak super zaklad na vysku a ten jazyk to je na nezaplatenie.HOCI,ja by som na nu uz opat nesla z jedineho dovodu.Prakticky je pre mna francuzstina a spanielcina ak sa nechces venovat tlmoceniu nie dobre vyuzitelna.Dnes by som si urcite vybrala anglicke bilingvalne.

ginepra
17. jan 2022

@maminkadeticiek Ahoj, môžem otázočku? Podľa teba ktoré gymnázium je zo ZA a okolia naj?

maminkadeticiek
17. jan 2022

@ginepra Na toto neviem odpovedat,nakolko som maturovala pred 17 rokmi a nemam este ani deti vo veku stredoskolakov. Naozaj nemam ani tusenia.Hlavne by som si ale asi nekladla otazku ktora skola je najlepsia,ale co od strednej skoly ocakavam,co mi ma dat,na co pripravit a potom si vybrala tu pravu.Napr.ja uz dnes viem,ze mat vedomosti ktore mam uz by som si tuto stred.skolu nevybrala napriek tomu ze v danej dobe mala mimoriadne dobru reputaciu.

ginepra
18. jan 2022