icon

Hľadanie vhodnej škôlky v Žiline: Vaše skúsenosti?

annelise17
11. apr 2026

Ahojte maminy , chcela by som sa spýtať na vaše skúsenosti so škôlkami v Žiline (kľudne aj súkromnými). Hľadám škôlku, ktorá by spĺňala aspoň niektoré z týchto vecí: 
- dôraz na zdravú stravu, 
- deti, ktoré nespia, nie sú nútené spať alebo ležať a majú náhradný program, 
- rešpektujúci prístup (žiadne nevhodné tresty, krik a pod.), 
- pokojný adaptačný proces bez „ťahania“ detí nasilu a podobných praktík.

Budem veľmi vďačná za akékoľvek odporúčania alebo aj skúsenosti (pozitívne aj negatívne). S našou aktuálnou škôlkou nie som vôbec spokojná, komunikačne to už riešiť nejde, nemám žiadne prehnané nároky, ale dieťa je traumatizované a po porade s detským psychológom už nevidím inú cestu, ako zmeniť škôlku. 

Ďakujem 🙏

Strana
z2
anonym_25f55c
3. máj 2026

V každej škôlke sa musí spať, keby to tak nebolo, tak by ministerstvo školstva chcelo takú škôlku zatvoriť. Nedá sa to obísť a zároveň v škôlkach ani nie je dostatok učiek na to, aby pre zblúdilcov vedeli vytvoriť náhradný program. Počas spánku je tam zvyčajne iba jedna.

annelise17
autor
3. máj 2026
@anonym_25f55c

V každej škôlke sa musí spať, keby to tak nebolo, tak by ministerstvo školstva chcelo takú škôlku zatvoriť. Nedá sa to obísť a zároveň v škôlkach ani nie je dostatok učiek na to, aby pre zblúdilcov vedeli vytvoriť náhradný program. Počas spánku je tam zvyčajne iba jedna.

@anonym_25f55c nemusí, podľa vyhlášky sú škôlky povinné zabezpečiť cez deň oddych v trvaní 30 min. Oddych nie je to isté ako spánok a 30 min nie je to isté ako 2 hodiny, čiže toto je podľa mňa skôr prežitok socializmu a pohodlnosť aj. V zahraničí je úplne bežné naopak to, že tam žiadny spánok cez deň v škôlkach nie je.

anonym_25f55c
3. máj 2026
@annelise17

@anonym_25f55c nemusí, podľa vyhlášky sú škôlky povinné zabezpečiť cez deň oddych v trvaní 30 min. Oddych nie je to isté ako spánok a 30 min nie je to isté ako 2 hodiny, čiže toto je podľa mňa skôr prežitok socializmu a pohodlnosť aj. V zahraničí je úplne bežné naopak to, že tam žiadny spánok cez deň v škôlkach nie je.

@annelise17 Tak som myslela, oddych. Nik deťom nestojí na krku aby zaspali, len nech sú potichu.

annelise17
autor
6. máj 2026
@anonym_25f55c

@annelise17 Tak som myslela, oddych. Nik deťom nestojí na krku aby zaspali, len nech sú potichu.

@anonym_25f55c veď im nemusia stáť na krku, aby spali, mne príde dostatočne kruté aj to že ich nútia pozerať 2 hodiny do plafónu, keď tie aktívne deti proste nedokážu zaspať. Tie deti to nerobia naschvál, veď vidím na svojom že proste nepotrebuje oddych, necíti únavu, a je veľa takých detí. A dobre akože medzi trojročnými ok, možno väčšina naozaj spinká cez deň, ale napríklad predškoláci? Väčšina školiek čo poznám núti ležať aj predškolákov, veď to je úplne už mimo

Strana
z2