Kde berú lieky po záruke?

kris_tin257
17. jan 2024

Dobrý deň, neviete kde v Žiline berú lieky po záruke? Bola som v lekárni kde povedali že na Slovensku sa zrušili spaľovne a nemajú už kapacitne kde tie lieky dávať. Že nevedia či mi ich ešte niekde zoberú. Ďakujem

meminka
17. jan 2024

Ja som nedávno vracala lieky v BENU lekárni a v pohode.

stellarstar
17. jan 2024

Dr max a benu zvyknem dávať

januska12323
17. jan 2024

Choď do inej lekárne.

tetapetra
17. jan 2024

@kris_tin257 spaľovne čoho sa zrušili? Veď spaľovne odpadu existujú.

kris_tin257
autor
17. jan 2024

@tetapetra ževraj spaľovne na lieky, tak mi povedal farmaceut vo Vaša lekáreň dnes...

kiwi3
17. jan 2024

to co je za hovadinu? ak je to pravda, tak to mame teda hadzat do kosa a zachodu, ci co? 🙄

kris_tin257
autor
17. jan 2024

@kiwi3 veď práve 😕 mama bola pred časom v lekárni a povedali jej to isté, tak reku skúsim ísť ja a tiež som dostala takú odpoveď... Nezobrali mi ich

struhanka
17. jan 2024

@kris_tin257 Niektoré lekárne ich už nechcú brať, lebo majú plné kapacity. Momentálne totiž nefunguje na Slovensku žiadna spaľovňa liekov. https://spravy.rtvs.sk/2024/01/liekovy-odpad-na...

majkat12
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evita2222
17. jan 2024

V každej lekárni ich berú

viestta
17. jan 2024

@kris_tin257 spalovne funguju aj v BA aj v KE, takze tetuska trepe

jana_eyre_2
17. jan 2024

@struhanka čo.u nás vlastne funguje správne.... 😞

pandusica
17. jan 2024

No mozno je nejaky problem s liekmi a ich odoberanim, lebo ja som bola minuly tyzden cestou domov v Benu a tam mi povedali, ze maju plny sklad momentalne a neberu. Neriesila som to, lebo po ceste mam dalsiu, tak som sla tam a tam mi to uz vzali.

martyzpp
17. jan 2024

@kris_tin257 mne zatial vzali vsade ale v Dr. Mac mi povedali, ze sa vracaju len lieky na predpis. Ze ostatne lieky do komunalu 🫣. Davam do inej lekarne.

alexia112
17. jan 2024

V kompetencii ŠÚKL je likvidácia liekov, ktoré ľudia vrátia do lekární. Mnohé lekárne však neprijímajú lieky, pretože majú plné sklady. Obe spaľovne zastavili činnosť. Ako sa teraz ŠÚKL zbaví odpadu?

Opakovane som lekárnikom písal listy a informoval ich o vývoji situácie. Spolu s lekárňami sme sa ocitli v pozícii rukojemníkov. Platí legislatívna úprava, ktorá hovorí, že pôvodcom odpadu nespotrebovaných liekov je ŠÚKL. To nemá logiku, pretože ústav lieky na trh nedováža.

Druhým nezmyslom je, že odpad majú preberať a skladovať lekárne. Zákon nás tak stavia do pozície, v ktorej sa máme starať o niečo, čo nemáme v rukách. Snažil som sa zmeniť legislatívu tak, aby aspoň finančne boli za odpad spoluzodpovední výrobcovia liekov či dovozcovia. Na túto zmenu nebola politická vôľa.

Situácia sa skomplikovala tým, že máme len dve spaľovne, ktoré spaľujú liekový odpad. Prvá pozastavila činnosť v marci a druhá spaľovňa nezvládla pokryť zvýšený objem. Navyše v septembri pre technickú odstávku tiež pozastavila činnosť.

kris_tin257
autor
17. jan 2024

@alexia112 ach no dobre vedieť... Tak asi si ich mama nechá doma zatiaľ a počká kým to začne zas normálne fungovať aby nemusela zisťovať kde jej ich zoberú

kris_tin257
autor
17. jan 2024

@viestta tak vidíte, tetusky netrepu

kristinka92
17. jan 2024

včera to bolo v televíznych novinách. ževraj úrad ŠÚKL zabezpečoval nejakú firmu ktorá lieky z lekárni brala do spalovne, ale mali ju zazmluvnenu len do decembra 2023. že teraz robia výberové konanie a to potrvá….lekarne tie lieky držia u seba ale tiež nemajú kde skladovať, takze preto neberú

kris_tin257
autor
17. jan 2024

@kristinka92 ďakujem krásne tieto informácie išli úplne mimo mňa, ďakujem za info ❤

luxus10
17. jan 2024

@martyzpp ale oni ich ozaj hadzu normalne do smeti...magistra pozrela obsah, ci tam nie su atb, a normalne moj sacok so starymi liekmi isla vyhodit von do smeti...