Pôrodnica Žilina - skúsenosti 2022
Ahojte,
Chcela by som sa opytat na cerstve skusenosti z porodnice v Ziline termin mam prve julove dni a cim viac zistujem tym viac sa obavam. Hlavne ma zaujima ako je to aktualne s pritomnostou partnera hlavne pocas prvej doby porodnej. Ci moze byt pri mne a ako to cele funguje. Pripadne prakticke tipy ako sa najlepsie pripravit konkretne na tuto porodnicu. Dakujem 🙂
@lenkaspalka v prvom rade gratulujem moc ♥️ dufam ze uz si s malinkym babom uzivate chvile doma spolu. Vyvolavali porod preco?kvoli tlaku ci prenasaniu? Ja som rozhodnuta pre nadstandard urcite uz len kvoli tomu ze hocikedy si po porode zajdem do tej sprchy a na wcko aj ked bude babo na izbe sa nebudem onho bat. Co sa tyka partnera neviem ci chcem aby bol pri porode lebo je riziko ze odpadne ale rada by som ho mala pocas tych dvpch hodin cize potom to staci povedat a oni ho pustia za mnou? Hlavne sa bojim ze ked sa mi to bude rozbiehat aby na mna nezabudli a nemusela som tam niekoho zhanat ze uz ide hlavicka 😁 lebo kamoska ma takuto skusenost. A co sa tyka starostlivosti vysvetlili vsetko hned ked ste prisli na izbu alebo ako to prebiehalo ked vas previezli na izbu. A mali ste teda apartman?co sa tyka navstev alebo pristupu tam je to neobmedzene alebo ako?
@smolinka322 museli mi vyvolávať lebo Miško mal slabé CTG(to je aktivita na tých pásoch, čo dávajú na bruško ) už druhý deň po sebe a už som 3.deň prenášala. Navyše som mala málo plodovej vody vraj a on mal už cez 3 a pol kila. Nakoniec sa narodil s váhou 3760g 😊 Teraz bude mať ešte len mesiac a už má 5kíl🤣🤣🤣 Čo sa týka partnera na sále, odporúčam aby už čakal niekde v areáli nemocnice. Na sál idete až keď ste na 5cm otvorená. Ja som bola len na 2,už som mala strašné bolesti, tak že ma tam pripravia a doktor mi príde o hodinu ešte pichnúť nejakú injekciu aby som sa viac otvorila. Čakali že budem rodiť až večer a nakoniec bol malý za hodinu odvtedy na svete. Keď Vás začne nútiť tlačiť vaše telo už proste rodíte. Ja som bola len na 4cm a proste malý sa predral von. Preto neodporúčam tú vyvolávačku. Inak odporúčam ísť do sprchy tam jedine sa dali kontrakcie ako tak prežiť. Je tam zvonček, takže si viete zazvoníť na sestričky. Oni vám povedia kedy zavolať partnera. Ale môj to nestihol na pôrod. Partnera netestujú takže nie je zdržanie ale musí si zakúpiť priamo tam za 15 euro taký balíček, kde je rúško, návleky, plášť a pod. Na apartmáne môžete mať návštevu celý deň, akurát o 8mej sa vchod dole zamyká. Ale môže tam byť s vami aj cez noc. Vysvetľujú vám veci postupne. Záleží ako sa budete cítiť po pôrode. Prvý deň by vám mali na apartmáne chodiť prebaľovať bábo sestričky, ale ja som požiadala aby mi to sestra ukázala a sama som si už podľa potreby prebalovala. Rozhodne je jedno kde budete ale nebojte sa pýtať, keď slušne poprosíte sestry, či už o umelé mlieko, alebo akúkoľvek info, pomôžu vám. A vyskúšajte si aj sama kúpanie s ich asistenciou. Lebo oni vám to ukážu že sa budete len pozerať. Ja som si všetko chcela pod ich dozorom vyskúšať a neľutujem. A poproste ich aby vám ukázali aj ako polohovať dieťa na bruško a polohu na tigríka. Tá má zachránila už v pôrodnici keď bol malý nervózny a plakal. Aj si píšte kľudne poznámky keď vám niečo vysvetlia. Doma sa vám to zíde. Kľudne ak budete mať ďalšie otázky tak napíšte.
@lenkaspalka akurat som uz od vcera vecera v nemocnici na apartmane 🙂 vecer o 8 mi odtiekla voda nemala som xiadne bolesti natocili mi pasy pozreli sono a zospodu som bola na jeden prst o 23 som zacala mat bolesti kazdych 10 min cize som celu noc nespala a nad ranom natocili monitor maly spal a povedali ze ok rano doktorka skontrolovala len zospodu a nalez rovnaky takze pockame a takto cakam doteraz kontrakcoe vymizli sem tam zaboli brucho monitor mi natocili na obed a doteraz doktorka neprisla mi povedat ze co aj ked swstra vravela ze pride mi to ona popisat takze zatial tskto som nahnevana lebo to nepostupuje som nevyspata a nikto mi tu neodpovie na otazky
@smolinka322 nebojte sa znova opýtať. Teraz večer bude iná smena, tak sa ich spýtajte znova. Ono tá plodová voda môže dlhšie odtekať. Takže pre nich to nie je komplikácia. Držím palce aby ste mali vpohode pôrod a čo najmenej bolestí. Teraz sa to zdá byť nekonečné, ale keď sa to rozbehne tak už budete myslieť na to, len aby bolo bábo vonku. Hlavne potom sa sústreďujte na dýchanie, treba len zhlboka dýchať, určite využite keď tam bude váš partner, nech vám masíruje kríže. A hlavne keď budú kontrakcie, nech s vami dýcha alebo nech vám vraví nádych, výdych. Je to banalita, ale vám to pomôže. Ak to nebudete psychicky zvládať pomyslit3 na tie malé rúčky, ktoré budú stískať čoskoro vaše prsty a celkovo je to naozaj najkrajšia a najväčšia radosť v živote, všetko dokážete pretrpieť. Vaše bábätko bude zadosťučinením. DRŽTE SA a dajte vedieť, keď budete mať čas ako to dopadlo❤️ a nebojte sa vypýtať si potom lieky od bolesti. Dávajú ibuprofen a ten ide minimálne do mlieka, takže sa nemusíte báť brať ho. A ešte jedna rada, ktorú som dostala od sestričky. Nech budete akokoľvek zošitá a ubolená, prekonajte sa, choďte aj na WC, do sprchy, celkovo snažte sa chodiť, rekonvalescencia bude o to rýchlejšia. Keď sa "záležíte" ochabne vám svalstvo a potom budete ledva vládať sedieť a kojiť, chodiť a pod. A zatvorte si oči keď budete tlačiť aby ste nemala popraskané cievky v očiach, ja som mala otvorené zo začiatku a potom som vyzerala ako angorák. ŽELÁM NECH TO RÝCHLO A ČO NAJVIAC BEZBOLESTNE UBEHNE.
@lenkaspalka a ešte jedna vec, ak sa to nerozbieha, skúste sprchu na kríže teplú až takú horúcu, a trochu sa odspodu s tou sprchou napariť, aby sa uvoľnilo svalstvo a maternica. A čaj maliník tiež pomáha. A chôdza.
@smolinka322 aj si sa pýtala, keď tvrdíš, že ti nikto neodpovie na otázky? Plodová voda môže odtekať kľudne 24 hodín a viac, pokial je všetko v poriadku. Verím tomu, že ak by bolo niečo v neporiadku, dali by ti vedieť a riešili by pôrod aktívne. Ak je všetko s dieťaťom v poriadku, treba len vydržať. To je jednoducho pôrod. Nie u každého to trvá 3 hodiny, niekedy sa to ťahá celé dni, ale je to pre dieťa najlepšie, ak sa rozbehne sám a nemusí sa dávať vyvolávačka. To nie je ako v americkom filme, že odtečie voda a hneď rodím. Chce to trpezlivosť treba aj vydržať nejaké bolesti. To je fyziológia pôrodu.
@lenkaspalka Dakujem za super rady teraz som bola v sprxhe a hriala som sa zatial prisla jedna mala kontrakcia a dalsie nic....hadam sa to niekdy eozbehne lebo voda skoro neodteka uz len ked sa utriem alebo vstanem trocha
@malaopicka ano npytala som sa kolkonsa caka ked je to takto ci potom je vyvolavacka alebo aky je postup zatial len to ze kym som ja a babo ok mozeme si dovolit cakat. A keby som aspon tie kontrakcie mala vedela by som ze sa nieco deje ...len nemam tak je to take ze neviem ...
@smolinka322 trpezlivosť, daj tomu čas, všetko bude dobré. Keď hovoria, že je to v poriadku, tak sa treba dať do kľudu a čakať. Bábätko vie, kedy je jeho čas. Verím, že dnes sa to už pohne, len to chce aj psychickú pohodu, potom ide všetko lepšie.
Pekný deň vám prajem ja by som sa chcela opýtať nájdem tu žienku čo rodila v Žiline a bola pozitivna? Rada by som vedela ako to prebiehalo všetko.
Dnes je to presne dva mesiace,čo som rodila v tejto pôrodnici. Tak dlho mi trvalo,kým som bola schopná rozdýchať tu hroznú skúsenosť a zážitok z pôrodu v žilinskej nemocnici…rodila som naše piate dieťa a neochota a nezáujem personálu a najmä službukonajúcej doktorky ma totálne odrovnal!!! Neviem ako sa volá a to je jej šťastie…pri prijme som mala bolesti každé 3minuty a menovaná ma chcela poslať domov,lebo som bola otvorená iba na prst..videla som ju až za 3hodiny,keď už mal malý hlavu napoly von a omotanu pupočnú šnúru okolo hlavy..pôrodná asistentka bola milá,ale nemala na mňa moc času…hodinu som stála sama na príjmovej ambulancii,po vyšetrení asistentkou,ktorá mi dala klyzmu,som zas bola sama a stála som viac ako hodinu pri sprchach v bolestiach,ktoré už boli každú minútu. Môj manžel čakal na chodbe a ja sama v bolestiach a v zime tam,nikde nikoho…keď len prebehla asistentka okolo som ju poprosila,aby zavolala manžela,tak som pomaly prešla na pôrodnú sálu,kde sa za 30minut narodil nás syn. Od príjmu som prosila o epidural…to je ešte cas a potom už bolo neskoro…takže dakujem …na sale ma vyšetrila zas len asistentka a že akurát praskla voda,tá doktorka od stola z vedľajšej miestnosti len zakričali,akej je farby?ked povedala,že normálna,žiadna ďalšia reakcia a keď ju volali,že rodíme,tak ešte dobre,že sa jej tá asistentka neospravedlnilo,že ju vlastne ruším…podotýkam,že som bola prijatá o 18:30, o 18:50rodila jedna pani a potom som tam bola len ja a rodila som o 21:50..tak neviem ci bola tak narobena,alebo unavená …pri pôrodoch som zažila všeličo,ale takúto hnusnú,nepríjemnú osobu ešte nie..chcela som,aby ma dali do sedu,už som nevládala ani rozprávať,mala som kŕče v nohách,nevládala som ich ani roztiahnuť,pri tlačení som vracala..ale potom všetkom dakujem Bohu,že je môj syn v poriadku a napriek nezáujmu a príšernému prístupu lekárky je v poriadku. Po pôrode sme si zaplatili apartmán,kde sme boli spolu s manželom. No úplne iný svet,všetci milí..ale nechcela som od nich nič,bola som rada,že sú manžel a syn pri mne. Takže,po tejto skúsenosti si myslim,že ak žena chce,aby si ju niekto všimol a zaujímal sa o ňu,musí si zrejme zazmluvniť lekára alebo mať viac šťastia na službu ako som mala ja.. Je mi ľúto,že som nemohla prežiť pôrod v príjemnom prostredí,že som tam len niekde postávala a čakala,bez možnosti si sadnúť,ľahnúť..ja nie som náročná,nepotrebujem hudbu,ani bylinky ani aróma difuzer a neviem čo ešte vsetko ponúkajú na svojej internetovej stránke,iba ľudsky prístup a trochu záujmu…
@radka333 ja mám podobnú skúsenosť spred 1,5 roka.. prvorodicka takže totálny nezaujem na konci mi povedali že no my sme si mysleli že tu budete vzdychat do večera.. zomlelo sa to rýchlo o 5 ranosom prišla o 11 bol malý na svete.. a tiež som niekedy nikoho nevidela aj 3 hodiny!! 3 hodiny sa na mna nikto ani len nepozrel a taktiež som prosila o epidural už od príjmovej ambulancie že to je ešte čas.. zrazu keď sa na mňa pozreli po tých 3 hodinách že aha no už nestihame.. bola som otvorená na 6 po klystire za 15 minút na 9 tak už nevedeli čo skôr.. našťastie som to dala aj bez a pôrod bol bezproblémový.. no a potom o skúsenostiach po pôrode na izbe už radšej pomlcim katastrofa.. keď som domov prišla s modrinami na prsiach čo mi doblizili keď sa mi snažili ručne odsat mlieko
Najhoršia skúsenosť v živote naozaj ja nikomu nebudem odporúčať pôrod v Žiline. Pred pôrodom ma 95% známych odhováralo od pôrodu tam ale muž ma presvedčil že mame to blízko a bide môcť za mnou prísť hocikedy. Veľmi to ľutujem do nemocnice som prišla o pol 6 ráno s tým že mi odtiekla p. Voda. Na stránke majú napísané že nech si vyplníte dotazník že pri prijme vás to ušetrí otázky že chápu bolesti ženy keď jej začnú kontrakcie. Dotazník som im dala vyplnený a kontrakcie mi už začali boli každých 5 minút a oni mi povedali že vyplníme ho znovu že tak to je lepšie už to ma trochu štvalo lebo som mala fakt bolesti a memalo to význam znova im diktovať presne to čo som im tam napísala.asi po hodine ma dali na box. Mala som stále potrebu ísť ma wc a ked som chcela ísť asi 3 krát ma sestrička zhukla čo si to predstavujem stále po záchode chodiť že ona ma tu nebude chodiť stále odpájať…. Po pár hodinách stále nič bola som otvorená na 3cm a kontrakcie boli kazdu minútu nespravili mi ani klistír, neskôr 3 doktori nevedeli ani na koľko cm som otvorená jeden povedal 3 ďalší 6 ďalší 9, asi o 11:00 začali byt cudný to už som mala v sebe 2 vyvolávačky a vraveli medzi sebou že musíš zavolať primára, ten prišiel asi o 12:00 povedal že som otvorená na 3cm, dieta malo ísť už dávno cisárskym a traja doktori to nevedeli indikovať. No o zistil že na to je už neskoro dieťa bolo už v pôrodných cestách a malo omotanu pupočnú šnúru okolo krku takže sme to už nejako museli zvládnuť, bola to najhoršia pol hodina v mojom živote nevládala som už vôbec ani tlačiť po toľkých hodinách v bolestiach sestrička mi namiesto po bruchu skákala po hrudi a nemohla som sa ani nadýchnuť. Nakoniec sa na mne smiali že som mala pri pôrode stolicu (samozrejme keďže mi nedali klistir). Našťastie som porodila a všetko bolo v poriadku. Po pôrode ma 2 krát zasivali lebo najprv to spravili zle…. Na druhý deň mi dokonca povedali že asi mi niečo nechali vovnitri a budi ma opäť otvárať, to sa našťastie nepotvrdilo ale bolo to mojich najhorších 73 hodín v živote. Na samotnom oddelení to už nemám tak isto komentár len taká vec že ja som sa po pôrode ani nepostavila museli ma na vozíku odviesť nemala som vôbec síl a oni mi dali malého hneď ku mne a ja som sama nedokázala ani vstať a nie sa ešte oňho tam starať takže to je tiež pre mňa mínus. Teraz som tehotná znovu a jedine z čoho mám strach je pôrod aj ked už viem že v žilinskej pôrodnici to určite nebude.

@kejtyb na stránke nemocnice nájdete aj zoznam čo si do pôrodnice priniesť. Plienky si zabezpečujete sama, jednorazové podložky, krém a pod. Oblečenie pre bábätko je nemocničné, do svojho oblečenia si ho oblečiete až pri odchode. Odsávačka je vraj k dispozícii. Osobne som ju nepotrebovala,tak neviem, ale sestrička spomínala, že tam majú elektronickú na obe prsia naraz.