Ako zistiť nárok na dôchodok a jeho výšku?
Som sama, so 4 deťmi. Muž finančne prispieva malo (prosím neriešte). Môj plat v hrubom m je 1200€. Plus mám briday (kes) a deti tiež. Mám 45 rokov. Dneska má tak napadlo, ako to je vlastne s dôchodkom. Koľko vlastne budem mať a kedy by som naň mala ísť? Všade len počúvam... dôchodku sa ani nedožijeme. Kto by mi to po lopate vysvetlil? Tieto veci sú pre mňa španielska dedina.
@anonym_autor ak to bude ako teraz tak ty máš ešte minimálne 20 rokov pred sebou a čo bude dovtedy nikto nevie je to ešte ďaleko
Som o dva roky mladsia, mam 1 dieta a dochodok mi vychadza 66 rokov a 3 mesiace
Za 4 deti sa odrataju 4 roky, nie?
@anonym_autor na stranke socialnej poistovne ked sa zaregistrujes (elektronicky ucet poistenca), tak od urciteho veku ukazuje predbezny vypocet dochodku...
https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron...
Za 4 deti sa odrataju 4 roky, nie?
@anonym_077580 pol roka, max 18 mesiacov...ale to je dnes...co bude o par rpkov...
mám 46, 2 deti a podľa aplikácie sociálnej poisťovne mi vychádza dôchodok 400 €
v aplikácii si vieš skontrolovať obdobia, zamestnávateľov, a to, čo ako vychádza
@anonym_077580 pol roka, max 18 mesiacov...ale to je dnes...co bude o par rpkov...
@anonym_93992b Aha, jasne, chcela som napisat 2 roky. Nj, este to budu aj tak menit.
Nikto nevie, ako to bude o 20 rokov, ale s vysokymi dochodkami od statu sa uz velmi nepocita.. preto treba šetriť a investovat
Po lopate - co si nenasetris to nebudes mat. Sama dobrovolne a bez vyzvania. Byt je tvoj?
Statny dochodok je pyramida co funguje iba ked je ovela viaccmladych ako starych a to uz dnes u nas nieje.
@martinmmartin
Zda sa ze dakdo nema ani sajnu len kuvika, jasne ze penzie budu len spravia ten isty trik ako uz teraz funguje v Australii cize statnu penziu dostanes len vtedy ked ta schvalia po tzv. asset test - test aktiv , prenajimas, mas uspory,ziadne prevadzanie na manzelky lebo ta beru kolko mate ako manzelia, takze dochodok dostanu len socialne slabi a je to vybavene
Som o dva roky mladsia, mam 1 dieta a dochodok mi vychadza 66 rokov a 3 mesiace
@martinkatinka nemozes vediet kedy pojdes do dochodku, lebo sa nevie aky bude vek dozitia v tom case.
@martinmmartin
Zda sa ze dakdo nema ani sajnu len kuvika, jasne ze penzie budu len spravia ten isty trik ako uz teraz funguje v Australii cize statnu penziu dostanes len vtedy ked ta schvalia po tzv. asset test - test aktiv , prenajimas, mas uspory,ziadne prevadzanie na manzelky lebo ta beru kolko mate ako manzelia, takze dochodok dostanu len socialne slabi a je to vybavene
@anonym_65b6e1 takže je lepšie si užívať, všetko minúť?
@martinkatinka nemozes vediet kedy pojdes do dochodku, lebo sa nevie aky bude vek dozitia v tom case.
@natalka13 taky mi dalo predpokladany dochodkovy vek.
Po lopate - co si nenasetris to nebudes mat. Sama dobrovolne a bez vyzvania. Byt je tvoj?
Statny dochodok je pyramida co funguje iba ked je ovela viaccmladych ako starych a to uz dnes u nas nieje.
@martinmmartin Tí, čo platia odvody, dúfajú, že dôchodok budú mať. Tí, čo ich neplatia, dúfajú, že nikto dôchodok nedostane. Je ale logické, že nejaké dôchodky byť musia. Preto sa manipuluje s dôchodkovým vekom a výškou dôchodku.
mám 46, 2 deti a podľa aplikácie sociálnej poisťovne mi vychádza dôchodok 400 €
v aplikácii si vieš skontrolovať obdobia, zamestnávateľov, a to, čo ako vychádza
@anonym_7b2d60 to na zaklade coho ti vypocitalo 20 rokov pred dochodkom vysku dochodku? Cisty blud toto.
@anonym_7b2d60 to na zaklade coho ti vypocitalo 20 rokov pred dochodkom vysku dochodku? Cisty blud toto.
@anonym_735d3d system vypocita aj ked blud kedze kopa rokov este pred nou.
@anonym_735d3d Veľmi jednoduché - stačí sa prihlásiť do aplikácie sociálnej poisťovne. Elektronický účet poistenca Ti asi nič nehovorí.
Vo svojom konte vidíš všetky obdobia a napr. idem si doložiť vysvedčenia a potvrdenia od zamestnávateľa, ktoré mi tam chýbajú, kým ešte bývalý zamestnávateľ existuje.
A predstav si, že ukazuje hodnotu dôchodku, ak by som teraz naň nastupovala.
@anonym_735d3d Veľmi jednoduché - stačí sa prihlásiť do aplikácie sociálnej poisťovne. Elektronický účet poistenca Ti asi nič nehovorí.
Vo svojom konte vidíš všetky obdobia a napr. idem si doložiť vysvedčenia a potvrdenia od zamestnávateľa, ktoré mi tam chýbajú, kým ešte bývalý zamestnávateľ existuje.
@anonym_7b2d60 ukazuje ale aky? Uplne odveci kedze este ani narok nemas.
@martinmmartin
@anonym_65b6e1 nemyslim ze toto sa stane. S takymto pristupom by ludia boli uplne demotivovani setrit/investovat=postarat sa o seba, a to stat urcite nechce
@anonym_7b2d60 ukazuje ale aky? Uplne odveci kedze este ani narok nemas.
@natalka13 Čisto teoreticky nárok má - na invalidný dôchodok, ten sa počíta podobne ako starobný, iba sa potom z toho rátajú % invalidity... a tiež vdovský, sirotský. Nezabúdajte, že dôchodkov je viac druhov.
Tiež si myslím, že kto si nenasetri, bude veľmi nemilo prekvapený. Už teraz sociálna poisťovňa nemá dosť peňazí pre súčasných dôchodcov. Za minulý rok tuším mali na 10 dôchodkov, ale veľkoryso vyplatili 13. A to sú pracujúci ešte naše silné ročníky husakovych detí. Čo sa asi tak stane, keď začne táto naša silná generácia odchádzať do dôchodku 🤔. Doplácame na to, že nik nemal gule spraviť reformu dôchodkového systému. A ešte aj to, čo sa dobre spravilo, ako 2. pilier, tak títo zmrdi to postupne zničia. Takže je dobré sa pripraviť na to, že buď budú posúvať odchod do dôchodku tak, aby sa ho väčšina nedožila alebo príde konečne niekto, kto spraví reformu, ktorá systém udrží, ale aj tak si myslím, že sa nevyhneme tomu, že sa bude prinajlepšom nejaké prechodné obdobie vyplácať každému nejaké kvázi minimum, lebo proste nebude na viac. A dotkne sa to hlavne tej našej generácie. Pretože naša generácia už nemá šancu si našetriť dosť a je nás príliš veľa a pracujúcich ľudí, ktorí by nám prispievali, je príliš málo. Akože ja som za to, aby si každý šetril sám, akurát to nik nemá gule vyhlásiť, že takto to odteraz bude a všetci akosi dúfajú, že "sa to vyrieši".
Tiež si myslím, že kto si nenasetri, bude veľmi nemilo prekvapený. Už teraz sociálna poisťovňa nemá dosť peňazí pre súčasných dôchodcov. Za minulý rok tuším mali na 10 dôchodkov, ale veľkoryso vyplatili 13. A to sú pracujúci ešte naše silné ročníky husakovych detí. Čo sa asi tak stane, keď začne táto naša silná generácia odchádzať do dôchodku 🤔. Doplácame na to, že nik nemal gule spraviť reformu dôchodkového systému. A ešte aj to, čo sa dobre spravilo, ako 2. pilier, tak títo zmrdi to postupne zničia. Takže je dobré sa pripraviť na to, že buď budú posúvať odchod do dôchodku tak, aby sa ho väčšina nedožila alebo príde konečne niekto, kto spraví reformu, ktorá systém udrží, ale aj tak si myslím, že sa nevyhneme tomu, že sa bude prinajlepšom nejaké prechodné obdobie vyplácať každému nejaké kvázi minimum, lebo proste nebude na viac. A dotkne sa to hlavne tej našej generácie. Pretože naša generácia už nemá šancu si našetriť dosť a je nás príliš veľa a pracujúcich ľudí, ktorí by nám prispievali, je príliš málo. Akože ja som za to, aby si každý šetril sám, akurát to nik nemá gule vyhlásiť, že takto to odteraz bude a všetci akosi dúfajú, že "sa to vyrieši".
@akvi Ale co, to su blbosti. Treba volit Fica, on na dochodcov peniaze vzdy najde(irony on, ale ako som dnes videla video z MDZ, kopa ludi si to realne mysli). Amen tma s touto republikou. Esteze som mimo...
@akvi presne tak.
Kto nenasetri neinvestuje bude to mat tazke.
Od rocnika 1968 sa nevie kedy pojdu do dochodku, urcite sa to posunie.
@anonym_7b2d60 diky, to som netušila. Myslím, že váčšina, ktorá má do dôchodku ďaleko.