icon

Je potrebných 15 rokov práce na dôchodok z 2. piliera?

Dnes o 05:36

Dobry den
aj pri 2 pilieri plati ze musim mat minimalne 15 rokov odpracovane aby som mala vobec narok na dochodok z 2 piliera , ze? Pocula som ze tam sa da hned vyplatit cela suma, je to pravda?
chapem ze pri 30 rokoch sa ma tyka zarucena hranica aspon minimalneho dochodku, ale mna zaujima tych 15 rokov. ( samozrejme ze odpracujem este vela..)..krasne mi to tam dvihaju indexy akcie, mala som obdobie, ze som nerobila a zhodnotenie pekne za cely rok , nelutujem, ze som sla do 2 piliera.

diky

anonym_9abc5b
Dnes o 05:38

Ahoj neviem ako to je , ja to mam tiež, ale ja tomu vôbec nechápem ani co to je , a ani na co to je 😀

anonym_144c10
Dnes o 05:57

To co pises na druhy pilier vobec neplati, ten odvadzas do soc poistovne

anonym_a55214
Dnes o 06:01

@anonym_autor nie nejde o roky, ide o hodnotu dochodku aky ti priznaju. Ak nedosiahneš určitú hodnotu dochodku nemozes si vybrat celu sumu (teda pri menej mas smolu), ale zas schválilo sa, ze uz aj ak dosiahneš danú sumu nebudes si môcť vybrat celu nasporenu sumu, ale len polovicu (platiť to začne asi 2029, to som si neni ista ten rok). Ja radim ak nedosiahnes tu referencnu hodnotu dochodku je dobra aj moznost si to nechať stale na dsske a dat si vyplacat len výnos (nepravidelny) a zas cela suma je deditelna.

autor
Dnes o 06:03
@anonym_144c10

To co pises na druhy pilier vobec neplati, ten odvadzas do soc poistovne

@anonym_144c10 prosim? ved cast ide d statneho cast do sukromneho, aktualne 4 % .....a tam to mam na akciach. ktore maju aktualne vynos 10 %, asi tolko k tomu

autor
Dnes o 06:03
@anonym_a55214

@anonym_autor nie nejde o roky, ide o hodnotu dochodku aky ti priznaju. Ak nedosiahneš určitú hodnotu dochodku nemozes si vybrat celu sumu (teda pri menej mas smolu), ale zas schválilo sa, ze uz aj ak dosiahneš danú sumu nebudes si môcť vybrat celu nasporenu sumu, ale len polovicu (platiť to začne asi 2029, to som si neni ista ten rok). Ja radim ak nedosiahnes tu referencnu hodnotu dochodku je dobra aj moznost si to nechať stale na dsske a dat si vyplacat len výnos (nepravidelny) a zas cela suma je deditelna.

@anonym_a55214 ved prave ze ja mam priemerny vynos za 20 rokov asi 7 % rocne, nie je zle.

autor
Dnes o 06:04
@anonym_a55214

@anonym_a55214 no min rok si vela poistencov vybralo plnu nasporenu sumu, jasne ze DDS prisli o par milionov...

anonym_c86031
Dnes o 06:08

15 rokov sa týka len nároku na dôchodok zo Sociálnej poisťovne (I. pilier), nie II. piliera. Pri ňom vzniká nárok na výplatu vtedy, keď ti vznikne nárok na starobný dôchodok z I. piliera. V niektorých prípadoch si vieš vybrať celú sumu naraz (jednorazový výber), ale len ak splníš podmienku, že máš dostatočný dôchodok z I. piliera (nad zákonom stanovenú hranicu). Ak túto podmienku v čase vzniku nároku na dôchodok nebudeš spĺňať, budeš musieť ísť formou mesačnej doživotnej renty.

anonym_945f8d
Dnes o 06:08

Viem,ze z 3tieho piliera po 10r si mozes vybrat ciastku,co si si nasporila ale nie tu,co pomahal zamestnavatel.Ale bola by to skoda vyberat a zacat odznova sporit,radsej nech je to na dochodok.

anonym_a55214
Dnes o 06:12
@anonym_autor

@anonym_a55214 ved prave ze ja mam priemerny vynos za 20 rokov asi 7 % rocne, nie je zle.

@anonym_autor treba si uvedomit, ze dsska kopíruje trh (pasivna sprava), teda ak padajú akcie padá aj dsska. Takze aj výnos dnes nemusi byt rovnaký ako výnos zajtra. Ide najmä fondy do akých investujú dssky, je dobre to sledovat, dane udaje su oficialne. V dsskach je výhoda aj to, ze mozes kazdeho pol roka menit dssku a teda ak bude stratová dsska dlhsie mozes v pohode zmenit na výhodnejšiu.

anonym_a55214
Dnes o 06:17
@anonym_autor

@anonym_a55214 no min rok si vela poistencov vybralo plnu nasporenu sumu, jasne ze DDS prisli o par milionov...

@anonym_autor tak to si nemyslim, ze je uplne dovod. Tam je viac problemov a dsska nie je sama o sebe slovensko. Dssky su správcovské spolocnosti akcií. Su riadené štátom, ale su aj nezávislé od statu. Preto tak štát hnevajú a stale do toho 2. Piliera šprtaju. 2. Pilier je podla mna dobry koncept dochodkov do buducnosti.

autor
Dnes o 06:21
@anonym_a55214

@anonym_autor tak to si nemyslim, ze je uplne dovod. Tam je viac problemov a dsska nie je sama o sebe slovensko. Dssky su správcovské spolocnosti akcií. Su riadené štátom, ale su aj nezávislé od statu. Preto tak štát hnevajú a stale do toho 2. Piliera šprtaju. 2. Pilier je podla mna dobry koncept dochodkov do buducnosti.

@anonym_a55214 tiez si myslim

autor
Dnes o 06:21
@anonym_a55214

@anonym_autor treba si uvedomit, ze dsska kopíruje trh (pasivna sprava), teda ak padajú akcie padá aj dsska. Takze aj výnos dnes nemusi byt rovnaký ako výnos zajtra. Ide najmä fondy do akých investujú dssky, je dobre to sledovat, dane udaje su oficialne. V dsskach je výhoda aj to, ze mozes kazdeho pol roka menit dssku a teda ak bude stratová dsska dlhsie mozes v pohode zmenit na výhodnejšiu.

@anonym_a55214 zatial som nemenila a podla toho ake mam vynosy, som spravila dobre a chapem ze sa to moze o 10 rokov zmenit.

autor
Dnes o 06:22
@anonym_c86031

15 rokov sa týka len nároku na dôchodok zo Sociálnej poisťovne (I. pilier), nie II. piliera. Pri ňom vzniká nárok na výplatu vtedy, keď ti vznikne nárok na starobný dôchodok z I. piliera. V niektorých prípadoch si vieš vybrať celú sumu naraz (jednorazový výber), ale len ak splníš podmienku, že máš dostatočný dôchodok z I. piliera (nad zákonom stanovenú hranicu). Ak túto podmienku v čase vzniku nároku na dôchodok nebudeš spĺňať, budeš musieť ísť formou mesačnej doživotnej renty.

@anonym_c86031 ale tak z toho co si napisala, staci tiez 15 rokov, ked mi vznikne narok v 1 pilieri.

anonym_a55214
Dnes o 06:24
@anonym_autor

@anonym_a55214 zatial som nemenila a podla toho ake mam vynosy, som spravila dobre a chapem ze sa to moze o 10 rokov zmenit.

@anonym_autor https://adss.sk/zhodnotenie-vo-fondoch tu mas pre informacie aktualne kazdomesačne zhodnotenie vo fondoch. Dobre je porovnávať zhodnotenie aspon rok alebo 5 rokov.

anonym_c86031
Dnes o 06:26
@anonym_autor

@anonym_c86031 ale tak z toho co si napisala, staci tiez 15 rokov, ked mi vznikne narok v 1 pilieri.

@anonym_autor ale to by ti museli uznať dôchodok 🙂. Nárok na dôchodok máš, keď splníš dve podmienky. Dosiahneš dôchodkový vek a máš min. 15 odp. rokov.

anonym_d68eac
Dnes o 06:32

Zjednodušene
1. pilier tvoje peniaze idú rovno na výplatu dnešných dôchodkov s prísľubom že v budúcnosti ti budú platiť tvoj dôchodok budúci pracujúci
ak zomrieš skôr ako dostaneš dôchodok, prísľub sa nerealizuje
už teraz štát vyzbiera ročne peniaze len na 10 dôchodkov a na 3 dôchodky berie pôžičku

2. tvoje peniaze sa odkladajú len pre teba na tvoj budúci dôchodok
ak zomrieš skôr ako dostaneš dôchodok, tvoje nasporené peniaze na dôchodok idú dedičom

autor
Dnes o 07:10
@anonym_d68eac

Zjednodušene
1. pilier tvoje peniaze idú rovno na výplatu dnešných dôchodkov s prísľubom že v budúcnosti ti budú platiť tvoj dôchodok budúci pracujúci
už teraz štát vyzbiera ročne peniaze len na 10 dôchodkov a na 3 dôchodky berie pôžičku

ak zomrieš skôr ako dostaneš dôchodok, tvoje nasporené peniaze na dôchodok idú dedičom

@anonym_d68eac uz len kvoli tomu dedeniu je 2 ;pilier urcite lepsi, aspon pre zabezpecenie rodiny. :(

autor
Dnes o 07:11
@anonym_c86031

@anonym_autor ale to by ti museli uznať dôchodok 🙂. Nárok na dôchodok máš, keď splníš dve podmienky. Dosiahneš dôchodkový vek a máš min. 15 odp. rokov.

@anonym_c86031 toto chapem. takze ta ista podmienka je aj pre 2 pilier. to som sa chcela opytat. do dochodku mam daleko. dovtedy sa ktovie co zmeni. dakujem vsetkym

autor
Dnes o 07:12
@anonym_d68eac

Zjednodušene

@anonym_d68eac vies, ja sa velmi obavam ze nebude na dochodky prave preto co si napisala : ''už teraz štát vyzbiera ročne peniaze len na 10 dôchodkov a na 3 dôchodky berie pôžičku''

autor
Dnes o 07:13
@anonym_d68eac

Zjednodušene

@anonym_d68eac este sa opytam, ked niekto zdedi peniaze z 2 piliera, musi si podat danove priznanie?

anonym_4082b4
Dnes o 08:31

Podla info na nete, 2. pilier nema inu podmienku na vyplatu iba dosiahnutie dochodkoveho veku (teda 15. rokov tam nie je)... Asi ma vplyv jedine "sekundarne", ze kedze by si nemala narok na vyplatu z 1. piliera, tak mas nejake obmedzenia aj ako nalozit s peniazmi v 2. pilieri (nedosiahnes referencnu sumu, takze ti asi vedia len vyplacat anuitu alebo to tam nechas a podedia)...

anonym_59e148
Dnes o 22:01
@anonym_autor

@anonym_autor
Staci jeden kiks ako teraz zacina tak 2026 bude -% ja nekuvikam len to bude zaujmava diskusia na tuto temu v 2027