Ako pomôcť bratovi nájsť vhodnú prácu?
Ako pomôcť môjmu bratovi s prácou?
Ahojte, trápi nás celú rodinu môj brat a on sa tým trápi ešte viac. Nevieme mu pomôcť a skúsim napísať jeho príbeh. Brat je pekný chlap a vždy bol usmievavý, šikovný, baby na neho leteli, bol to športovec. Športoval celú základnú a strednú školu a tak učenie išlo bokom (chodil iba na SOU bez maturity) a všetko podrobil športu. Žiaľ v 19tich rokoch musel kvôli vážnemu zraneniu so športom skončiť. A tak ostal bez nejakého vzdelania a znalosti jazykov. Zamestnal sa vo fabrike a pracoval tam 20 rokov. Dorobil si maturitu. Robil manuálne, ale na viac vzdelanie nemal a išlo mu to. Práca bola ťažká a špinavá. Chcem ešte poznamenať, že nemá vodičák (v detstve bol účastníkom dopravnej nehody a má obrovský blok od detstva a jednoducho fóbiu zo šoférovania). Vo fabrike sa mu darilo, robil na zmeny. Po 20 tich rokoch si však práca vypýtala svoju daň. Začali mu zdravotné problémy. Kopilo sa to jedno na druhé a bol často PN ( zanesené dutiny a prepichovanie dutín opakovane, operácie nôh ( žíl, kolená), operácie pruhu opakovane, operácie žlčníka apd. Brat dostal výpoveď a bol rok doma na PN, dával sa zdravotne dokopy, potom si vybral ešte podporu. Potom si dlho nevedel nájsť prácu. Napokon sa zamestnal v druhom závode, ale ešte v skúšobnej dobe mal úraz chrbtice a musel byť operovaný. Prepustili ho a opäť bol rok na PN, to už dostával veľmi nízku PN. Operácia sa nie úplne podarila, má stále zdravotné problémy, bolesti, parestézie, nemôže nič dvihnúť, je veľmi unavený, má závraty a točenie hlavy. Je už viac ako rok po operácii. Podal si žiadosť o ID, ale bol mu zamietnutý, aj po odvolaní. Reálne nie je schopný fungovať viac ako 3h, aj to musí striedať polohy, nesmie iba stáť, alebo iba sedieť. Nič ťažké do ruky už vziať nevie. Okrem toho mu začali vážne problémy so žalúdkom a chodí po vyšetreniach a chudne, chudne...
Posledné roky je doma, u mami. ŽIjú z maminho dôchodku a jeho hmotnej núdze. Nič si neželá zo všetkého najviac, ako byť zdravý a robiť. Ale on po 3 hodinách musí oddychovať a ľahnúť si, lebo nevládze. Snažili sme sa mu nájsť robotu, ale aj zdravý človek má problém s robotou. Na administratívnu prácu potrebuje dobrú znalosť PC a jazyk, to nemá. Na IT nemá znalosti. Na ostatné činnosti nemá buď VP, ale neprejde lekárskou prehliadkou, nevie pracovať ani na zmeny. Veľmi by som mu chcela nejako pomôcť, ale neviem ako. Najviac sa bojím čo sa stane, keď tu mama nebude. On to nedá, ani zdravotne, ani psychicky, ani finančne. Čo by ste nám poradili? Ako mu pomôcť?
@lapersefona Och nie, uz zase🙄
@anonym_302b3f ako myslíš zasa. Ved 2 stupeň ZŠ učivo môže doucovat
@zuzana76 aký konkrétne?
@tiika ma bolesti a byva unaveny, neviem si predstavit venovat sa dietatu, ked nie som fit. Je to fakt narocne, s jeho stavom by dal mozno maximalne 2 hodiny denne po 10 eur, cize by zarobil 20 eur denne. Ok zarobil by nejakych 400-500 eur. Z toho by si mal platit odvody, nech to nerobi na cierno.
@lapersefona aj my sme mali, vysokoslskych pedagogov ako asistentov, lebo na ZS nemohli nic ucit, jedine Bio a ta bola obsadena, nechceli byt na VS, velmi konkurecne prostredie, vela nervov, tak isli robit asistentky
@zuzana76 to je veľmi smutné. A ako su platovo ohodnotené lepsie ako ti s kurzom na asistenta?
@zuzana76 to je veľmi smutné. A ako su platovo ohodnotené lepsie ako ti s kurzom na asistenta?
@lapersefona asi rovnako, ved mali PhD titul
@anonym_302b3f vytrhávas z kontextu - viac pri doučovaní, či ty by si radšej nejakú harpiu s titulom? Veď, keď myslis…
@tiika a pripravit dieta napr na prijimacie skusky nie je len chytit knihu a doucit, treba poznat osnovy, vediet odkial cerpat materialy, mat ucebnice, atd... treba aj investovat do svojho rozvoja. Ako za mna ucitelka z praxe jednoznacne, taka co vie, co presne treba k danym predmetom.
@lapersefona asi rovnako, ved mali PhD titul
@zuzana76 to nemusí byť isté lebo nerobíš vysokolsku pracu ale "iba" na ZŠ.
@zuzana76 to nemusí byť isté lebo nerobíš vysokolsku pracu ale "iba" na ZŠ.
@lapersefona ano, ale boli kvalifikovani, nic nepotrebovali
@anonym_302b3f vytrhávas z kontextu - viac pri doučovaní, či ty by si radšej nejakú harpiu s titulom? Veď, keď myslis…
@tiika ale ved nech si da inzerat na doucma.sk , uvidi, len co tam o sebe napise, vacsinou tam ludia pisu, ze studuje na VS taky a taky odbor, alebo pracuje ako ucitelka, alebo zil dlhodobo v zahranici a uci nejaky jazyk. A on napise, ze robil vo vyrobe, ci si vymysli nieco?
@tiika toto nemyslis vazne, vyzivovy poradca - aj na to potrebuje minimalne kurzy, ucenie jazyka je viazana zivnost napr. a idem zistit, ale zda sa mi, ze aj ucenie inych predmetov. ?oj syn chodi k slovencinarke, ktora to ma ako zivnost, neuci na skole, ale ma ludi, ktori k nej chodia, aj prenajatu miestnost a normalne odvadza dane a ma to ako viazanu zivnost, takze aj s matikou to tak bude. jedine, ze by robil na cierno.
@zuzana76 prečo si myslis, že by si nemohol dorobit kurzy na vyzivoveho poradcu (a je ich mnoho)? Ja teda žiadny dôvod nevidim. Prečo by mal doucovat cudzi jazyk? Autorka píše, že ma iba AJ2
61. Voľna živnosť - mimoskolska vzdelávacia činnosť (doucovanie, činnosť v záujmových krúžkoch, organizovanie kurzov).
@zuzana76 prečo si myslis, že by si nemohol dorobit kurzy na vyzivoveho poradcu (a je ich mnoho)? Ja teda žiadny dôvod nevidim. Prečo by mal doucovat cudzi jazyk? Autorka píše, že ma iba AJ2
61. Voľna živnosť - mimoskolska vzdelávacia činnosť (doucovanie, činnosť v záujmových krúžkoch, organizovanie kurzov).
@tiika ano, ved som ti to uz pisala a ze vynimka je umenie a CJ, kurzy si moze urobit, ale zatial neurobil nic, to je ten problem, autorka sa pytala, co moze robit ihned, nechcela kurzy a rekvalifikacie.
@tiika keby chcel tak si urobi aj kurz BOZP technikov, mohol by robit aj skolitela
https://www.skolenia.sk/kurzy/55208/technik-boz...
tento kurz mu 100 percent preplati aj urad prace, cize ani investovat peniaze nemusi, to ma urcite blizsie ako vyucovanie deti, robil vo vyrobe, s BOZP sa stretol.
https://www.skolenia.sk/kurzy/102645/technik-po... alebo technik poziarnej ochrany
@tiika ano, ved som ti to uz pisala a ze vynimka je umenie a CJ, kurzy si moze urobit, ale zatial neurobil nic, to je ten problem, autorka sa pytala, co moze robit ihned, nechcela kurzy a rekvalifikacie.
@zuzana76 áno, prepáč, čítam a odpisujem postupne.. kde sa to autorka pýtala a kde tvrdí niečo take, že by si nechcel/nemohol/neurobil nejaké kurzy, školenie, doplnil vzdelanie hoc i vs? Ja som nič take necitala, skôr o tom, že rozmýšľa nad tým, čo by mohol robiť, aby vedel, ktorym smerom sa ubrať.
@zuzana76 áno, prepáč, čítam a odpisujem postupne.. kde sa to autorka pýtala a kde tvrdí niečo take, že by si nechcel/nemohol/neurobil nejaké kurzy, školenie, doplnil vzdelanie hoc i vs? Ja som nič take necitala, skôr o tom, že rozmýšľa nad tým, čo by mohol robiť, aby vedel, ktorym smerom sa ubrať.
@tiika pisala, ze vsetko je problem a doteraz nic neurobil
@tiika keby chcel tak si urobi aj kurz BOZP technikov, mohol by robit aj skolitela
https://www.skolenia.sk/kurzy/55208/technik-boz...
tento kurz mu 100 percent preplati aj urad prace, cize ani investovat peniaze nemusi, to ma urcite blizsie ako vyucovanie deti, robil vo vyrobe, s BOZP sa stretol.
@zuzana76 áno, aj to mi neskôr napadlo, znie to ako fajn možnosť
@tiika na starne 5, ked som sa jej ja pytala, ci by si urobil kurz uctovnictva, tak napisala, e v tomto veku by uz nezacinal. Cize uz sa mu asi nechce nejake kurzy a rekvalifikacie riesit a podla mna bez toho, to bude mat tazke nieco najst.
@zuzana76 áno, aj to mi neskôr napadlo, znie to ako fajn možnosť
@tiika vsetci mu radite tu skolu a asistenta, ale odrobila som tam nieco a to nie je lahke, to neznamena len sediet, nemas na starosti zvacsa len jedno dieta, ale niekedy aj viac v jendej triede a musis chodit od jedneho k druhemu, obcas pises poznamky, potom ides nieco okopirovat, potom dozor na chodbe, potom nejaka porada, dozor v jedalni atd... To si lahko predstavujete, ze si odsedi 4 hodiny denne a ma zarobene. To tak vobec nie je. V skole zapriahnu vsetko co ma 2 nohy a 2 roky. Po mesiaci odide na marodku, mozno aj niekolkomesacnu a zmluvu mu nepredlzia.
@tiika pisala, ze vsetko je problem a doteraz nic neurobil
@zuzana76 vidíš, ja som zase čítala, že bol na operáciách, PN, dával sa dokopy, chodil na rehabilitácie, zrejme riešil i vzťah, bývanie, inv.dôchodok atď a teraz by chcel fungovať ďalej akurát, že kvôli zdrav.problémom ma obmedzenia vo výbere prace a potrebuje sa nejako nakopnúť a rozhodnut ako ďalej. Človek, ktorý bol 20-rokov zamestnaný v jednej firme, predtým aktivne športoval, mal 15r vzťah a spoluviedol domacnost mi nepride ako niekto lenivý. Asi mame úplne odlišný pohľad.. čo mne nevadi. Iba je to asi jeden z dôvodov, prečo sa tu ľudia rozchádzajú v názoroch.
@zuzana76 vidíš, ja som zase čítala, že bol na operáciách, PN, dával sa dokopy, chodil na rehabilitácie, zrejme riešil i vzťah, bývanie, inv.dôchodok atď a teraz by chcel fungovať ďalej akurát, že kvôli zdrav.problémom ma obmedzenia vo výbere prace a potrebuje sa nejako nakopnúť a rozhodnut ako ďalej. Človek, ktorý bol 20-rokov zamestnaný v jednej firme, predtým aktivne športoval, mal 15r vzťah a spoluviedol domacnost mi nepride ako niekto lenivý. Asi mame úplne odlišný pohľad.. čo mne nevadi. Iba je to asi jeden z dôvodov, prečo sa tu ľudia rozchádzajú v názoroch.
@tiika ja nikde nepisem, ze je lenivy, napisala som, ze mal problemy sam so sebou (vztahove, zdravotne)
@tiika vsetci mu radite tu skolu a asistenta, ale odrobila som tam nieco a to nie je lahke, to neznamena len sediet, nemas na starosti zvacsa len jedno dieta, ale niekedy aj viac v jendej triede a musis chodit od jedneho k druhemu, obcas pises poznamky, potom ides nieco okopirovat, potom dozor na chodbe, potom nejaka porada, dozor v jedalni atd... To si lahko predstavujete, ze si odsedi 4 hodiny denne a ma zarobene. To tak vobec nie je. V skole zapriahnu vsetko co ma 2 nohy a 2 roky. Po mesiaci odide na marodku, mozno aj niekolkomesacnu a zmluvu mu nepredlzia.
@zuzana76 praveze ja si to vôbec nepredstavujem lahko, ale niečo, kde nemusí stále iba stat alebo sedieť z PC, dvíhať ťažké veci, plus samozrejme zvažujem i to, čo sa o ňom píše ďalej. Netvrdím, že to môže robiť hocikto alebo že to nie je namáhavé.
@zuzana76 praveze ja si to vôbec nepredstavujem lahko, ale niečo, kde nemusí stále iba stat alebo sedieť z PC, dvíhať ťažké veci, plus samozrejme zvažujem i to, čo sa o ňom píše ďalej. Netvrdím, že to môže robiť hocikto alebo že to nie je namáhavé.
@tiika no nemusi, ale predstav si, ze pojde na skolsky vylet, vystup na vrch atd..., ci povie, ze nejde? Ak to bude trieda, kde bude mat zvereneho ziaka? isli aj asistenti.
@tiika bola som na sk. vylete s triedou, asistentka bola zodpovedna za autistickeho chlapceka a my dve ucitelky za zvysok. Si predstav, ze by musel dat vylet od rana 8:00- 18:00
@zuzana76 Takze toto ma byt dôvod, čo ak pôjdu na nejaký výstup na vrch..?
@tiika nie, to bola len jedna z moznosti, predtym som ti napisala dalsie, na vylety sa chodieva casto, exkurzie, rozne akcie v skole, navyse uz sa prechadza podla novej reformy na novy sposob vyucby, mnohe skoly budu rusit hodiny a zavedu vyucovacie bloky, kde deti uz nebudu sedavat poslusne ako kuriatka, budu chodit, robit pokusy, atd... Na 100 percent nebude sediet 4 hodiny. Ak sa bude setrit, ze toto a tamto nemoze, lebo ma problem s chrbticou, tak mu riaditel zmluvu ani nepredlzi. On potrebuje aktivneho cloveka, pisem ako to je.
@tiika na starne 5, ked som sa jej ja pytala, ci by si urobil kurz uctovnictva, tak napisala, e v tomto veku by uz nezacinal. Cize uz sa mu asi nechce nejake kurzy a rekvalifikacie riesit a podla mna bez toho, to bude mat tazke nieco najst.
@zuzana76 a účtovníctvo je ľahké, to uz môže robiť hocikto? a mimochodom to nie je vhodná praca, je sedava niekoľkohodinová. Nuž v každom prípade, každý nápad sa berie, nech si ho vyhodnotí sam autor.

@zuzana76 Ma rad deti, to je viac ako titul- napisala tu jedna🤣