Ako to naše mamy zvládli?
Ahojte, som dieťa začiatku 80tych rokov. Bývali sme v bežnom paneláku, bez balkóna, s pivnicou. Chladničky boli také kombinované, pomerne nízke, Calex, malý objem, hore bol taký úzky mrazák. Žiadne iné mraziace boxy sme nemali. Na Veľkú noc sme nakúpili max vo štvrtok, potom piatok - pondelok boli obchody zavreté, najbližšie sa otváralo v utorok. Čiže sa nakupoval na 4 dni ten veľký nekrájaný chlieb, mlieko v sáčku, ktoré ak nebol v chladničke skyslo (na druhej strane bolo z neho veľmi dobré kyslé mlieko), salámy neboli vákuovo balené, kúpil si celú štangľu, alebo si si nechal narezať a bolo to treba pomerne rýchlo zjesť. Do mrazničky sa ti zďaleka nezmestilo všetko mäso. Viem, že sme mali na okne takú zábranu a mama niekedy dávala mäso tam na parapet. V každom prípade nám chlieb po 2 dňoch stvrdol na kameň a mikrovlnky neboli... z tvrdého chleba sa urobil iba chlieb vo vajci, max na strúhanku. Ako tie naše maminy vedeli gazdovať a existovať tak, že sme vôbec nepocítili, že by to bol nejaký problém?
Gazdovali tak, ako najlepšie vedeli a ake možnosti mali. V konečnom dôsledku by im nariekanie aj tak nepomohlo. Druhá vec - my sme teraz už extrémne rozmaznaní 😅
Ved to sama pises - vynasli sa. Stvrdol chlieb - urobili chlieb vo vajci. Pecivo bolo o cosi kvalitnejsie, kedze nebolo dopekane z mrazeneho polotovaru. Cest remeselnym pekarnam... a k tym temam na mk, ktore ti pridu primitivne - kedysi sa ludia rozpravali, tiez neriesili stiepenie atomu, ale bavili sa o beznych veciach - mali sesternice, tety, krstne... teraz su to castokrat vztahy len na papieri a necudo, ze bezne otazky vidis na mk, lebo ti ludia sa nemaju koho opytat, alebo jednoducho si chcu pokecat.
Som od teba staršia, trošku zavádzaš- V 80.rokoch nebol v piatok sviatok, v sobotu otvorené všetko do 12stej, nedela a pondelok zavreté, nenakupovalo sa na 4 dni, V domácnosti bol bežný veľký mrazák so zásobami.
Som od teba staršia, trošku zavádzaš- V 80.rokoch nebol v piatok sviatok, v sobotu otvorené všetko do 12stej, nedela a pondelok zavreté, nenakupovalo sa na 4 dni, V domácnosti bol bežný veľký mrazák so zásobami.
@anonym_cc6d30 no ja viem tak, ze v piatok bol sviatok resp. voľno, nepracovalo sa, do školy som nechodila. My sme chodli do kostola. Bolo všetko zatvorené. Na veľkonočnú sobotu neboli otvorené obchody. Až v pondelok. Žiadny veľký mrazák sme nemali, ani nikto v mojom okolí, v rodine a u priateľov Mali sme malý mrazák v chladnicke. Kupovalo sa bežne na 4 dni. Aj počas Vianoc, ak 24teho pripadlo na štvrtok, tak najbližšie si nakúpila až 28.12.
Zvladli to, lebo ine nepoznali. Ja som z panelaku, zvyknuta, na splachovacie wc na dedine u babke trpela kvoli latrine..... sesternica z dediny nemala problem. Na dobre sa lahko zvyka 🙂
Inak, mne sa tiez zda, ze volno v piatok nebolo.
@anonym_cc6d30 no ja viem tak, ze v piatok bol sviatok resp. voľno, nepracovalo sa, do školy som nechodila. My sme chodli do kostola. Bolo všetko zatvorené. Na veľkonočnú sobotu neboli otvorené obchody. Až v pondelok. Žiadny veľký mrazák sme nemali, ani nikto v mojom okolí, v rodine a u priateľov Mali sme malý mrazák v chladnicke. Kupovalo sa bežne na 4 dni. Aj počas Vianoc, ak 24teho pripadlo na štvrtok, tak najbližšie si nakúpila až 28.12.
@anonym_autor a teraz to riesis preto, ze ti chyba nedostatok?
Lebo kedysi aj prali na potoku tu jednu bluzku, co prave nosievali, viac oblecenia nemali.
Teba nejak vyrusuje, ze ja si nenakupim na tyzden vopred pred sviatkami? Ale idem na nakup posledny den ako je otvorene a potom prvy? Alebo?
@anonym_autor ty si bola decko,čo si ty pociťovala?
Posledné čo ma trápilo bol choď domácnosti a to ako to riešili rodičia.
@anonym_autor tak mrazaky boli, aj velke, aj plne. Napr. My sme mali. Ja neviem, ak chybalo vajicko, suseda mala, dala. Ale to funguje aj teraz, ak je zatvorene.
A ano, vydrzali sme normalne, ak nebol obchod otvoreny. Vydrzime aj dnes, aky problem?
Ja kupujem bežne na 5-7 dní potraviny, nechce sa mi strácať čas nakupovaním. Takže občas sa na konci týždňa, keď čakám na nákup musím trošku vynájsť (objednávam potraviny). Nijak z mojich detí neubúda a necítia žiadny diskomfort, že si napr miesto jogurtu dajú vajíčka, že už nemáme hrozno ale len jablko 🤷🏼♀️.
Témy sú tu kadejaké, lebo ľuďom začína chýbať kritické myslenie a sedliacky rozum.
@anonym_autor Proste nevyhadzovalo sa polka do koša ako teraz všetci plačú že nemajú peniaze, ale cez sviatky nakúpia ako keby mali 5 žalúdkov a polka končí v koši alebo ešte "lepšie" vyhodená v prírode.
Ja som bola na nákup v utorok a potom až včera ráno a včera košíky kopcom všetci, ja som mala len 20 eurový nákup, dokonca aj samoobslužné pokladne boli voľné, lebo všetci išli s tými vozíkmi plnými na obyčajné lebo by to tam ani nezmestili... Ja som dieťa skôr 90tok, ale presne ako píšeš, saláma sa kúpila tá trvácna teda Nitran a taká celá a krájalo sa z nech, chlieb bol aj 5 dní v chlebníku, ak stvrdol urobil sa na vajci a podobne. Však ak nie je pečivo dá sa vždy upiecť bábovka a podobne alebo urobiť lievance/palacinky na raňajky alebo cereálie s jogurtom a podobne.
Ja kupujem bežne na 5-7 dní potraviny, nechce sa mi strácať čas nakupovaním. Takže občas sa na konci týždňa, keď čakám na nákup musím trošku vynájsť (objednávam potraviny). Nijak z mojich detí neubúda a necítia žiadny diskomfort, že si napr miesto jogurtu dajú vajíčka, že už nemáme hrozno ale len jablko 🤷🏼♀️.
Témy sú tu kadejaké, lebo ľuďom začína chýbať kritické myslenie a sedliacky rozum.
@a0 Presne, vždy niečo je a dá sa vymyslieť. Ja tiež nakupujem podľa vyťaženosti, niekedy som v obchode aj 5 krát týždenne, niekedy ale ak nestíham idem len raz za 5 dní a hoci nekupujem do zásoby a nevyhadzujem nič nehladujeme nikdy... Ani ak sa nejde dlhšie do obchodu...
Ja som narodena v sedemdesiatych rokoch a v kuchyni sme mali velky mrazak. Tam sa toho zmestilo. Tiez som mala pred 20timi rokmi minimraznicku a nakupovala som tak, aby sa mi vsetko zmestilo. Clovek sa zariadi.
@anonym_autor Vôbec to tak nebolo, za socializmu platilo, že potraviny môžu zavrieť najviac na 2dni po sebe.
Veľký piatok, aj Štedrý deň boli normálne pracovné dni. - neoslavovali sa kresťanské sviatky . Školáci mali pred Vianocami deň voľna kvôli cestovaniu domov z internátov.
Ja som síce koniec 80-tych, ale pamätám si, ako keď skyslo mlieko, dalo sa to odstáť a vznikol z toho tvaroh. Teraz by sa mi to asi nepodarilo z mlieka.
@anonym_autor no my sme mali velku mraznicku v byte. Robili sa zabijacky a maso sa balili do mraznicky. S mamou sme chodili na nakup raz za tyzden. Aj teraz v dospelosti nakupujem raz za tyzden. Ked bolo nkeco treba dokupit tak sa len vybehlo. Stary chleba aj teraz robime vo vajci. Ked nieco nemame cez sviatok poziciame si od rodiny aj to vajce. Alebo od suseda. Ja teda nevidim extra rozdiel.
A blbosti sa ludia pytali aj kedysi...len sa o tom vsade nepisalo...
@anonym_autor Za nasho detstva sa jedlo menej. Jeden Lunex sme si natreli dvaja, ked sa kupilo 30 deka eidamu, tak to bolo na tyzden pre rodinu. Podobne maslo. Ovocie a zeleninu sme my nedrzali v chladnicke. Jogurty a podobne veci - nebol velky vyber, clovek to nemal kazdy den. Kopec inych veci, co mame my v chladnicke, predtym vobec nebolo. No a v neposlednom rade - neboli v obchodoch akcie, takze clovek nenakupil vacsie mnozstvo niecoho len preto, ze to je prave za lepsiu cenu.
@anonym_autor Za nasho detstva sa jedlo menej. Jeden Lunex sme si natreli dvaja, ked sa kupilo 30 deka eidamu, tak to bolo na tyzden pre rodinu. Podobne maslo. Ovocie a zeleninu sme my nedrzali v chladnicke. Jogurty a podobne veci - nebol velky vyber, clovek to nemal kazdy den. Kopec inych veci, co mame my v chladnicke, predtym vobec nebolo. No a v neposlednom rade - neboli v obchodoch akcie, takze clovek nenakupil vacsie mnozstvo niecoho len preto, ze to je prave za lepsiu cenu.
Nebolo to o tom že jedli ľudia menej. Bolo to o úrovni života. Proste na viac nebolo peňazí.
Ja si nepamatam, ako to presne bolo, narodila som sa v 80-tych rokoch, takze prve roky minimalne do 92-94, si moc nepamatam, taketo organizacne veci uz vobec ako dieta nevnimas. Byvali sme na dedine, zasoby sme mali take, ze suche, toho bolo dost, mama alebo starka piekla kysnute kolace, aj chlieb vedela upiect, knedla sa robila doma.
Tu chladnicku s tym vyparnikom, co spominas, tu som mala potom na byte v roku 2006, este po byvalej majitelke, ja som tam narvala dost masa, ale bolo to aj tak treba zjest skor, pre beznu rodinu mi to prislo celkom este v pohode. Ono, aj tak sa stali rady na maso a tak, nie ako dnes.
Otazka znie, uz sa nespytam velmi starkej, lebo nepocuje, v lete bude mat 96 rokov, ako to zvladali bez chladniciek a s 3+ detmi. Do kostola na sviatky, v nedele, chodili pesi cez 3 dediny a oco spominal, ze prisli na obed a mali maso s knedlou domacou a kapustou, ze ako to ta mama stihala, ze nechape.
Zas az prilis to podavas katastroficky. Nakupit vela jedla na 4 dni a skladovat ho doma, potom vymysliet, co so suchym chlebom? No hotova katastrofa...
@anonym_cc6d30 presne tak.
Od niektorých veci sa postupne upustilo z pohodlnosti.
@marianarem napísala by som to tak že všade bolo všetko (to má po čo sa kúpiť dalo) za na vlasy rovnakú cenu. Staršie ročníky sa možno pamätajú v krúžku kčs
Pamätám si úplne iné situácie z detstva. Bývali sme na dedine v obrovskom dome, kde sme mali 3obrovske mraziace boxy, ako dnes zvyknú byt v potravinách. Tie boxy boli vždy totálne plne masa. Niekoľkokrát v roku zabíjačka, na dvore kopa sliepok, kačíc, zajacov… okrem toho kozy, takže nebola núdza ani o mlieko. Do obchodu sme chodili veľmi zriedka. Myslím si, že ak by si nemala inú možnosť, poradis si v každej situácii. 😉
No a mlieko sme my kupovali na druzstve do kandlicky, cerstvo nadojene, neskor oco kupil kozu, tak sme mali kozie, kupovali sme aj, hlavne na kakao, to kozie mama davala do varenia a robila z toho kefir.
Ked sme chodili do skoly, tak sme so segrou nechodili ani na obedy, starka bola doma a varila, ale to bolo take, ze cez tyzden aj 2-3 dni sa jedla kysla fazula na hustejsie s chlebom a to bol cely obed. Vela zemiakovych jedal, kedze sme mali velku zahradu. Starka varila dzemy, zavaralo sa. A rozhodne sa jedlo ovela menej cerstveho ocovia a zeleniny. Maso bolo naozaj len v nedelu a co ostalo na pondelok. Este kym zil starky, chovali svine, robili sme zabijacky a vela masa, klobas sa udilo, mali sme jaternice. To cez zimu, pred Vianocami. A na Vianoce to udene maso, klobasa v hribovej polievke, pripadne kapustnica, ziadny losos pol roka v mrazaku. To nebolo. U nas ani kapor napriklad.
Na Velky piatok urcite nebolo volno, rovnako ako nebolo na Stedry den. Kto nemohol zobrat dovolenku, mal stastie ak ho pustili o 2 hodiny skor z roboty, kto nemohol, prisiel domov o stvrtej a makal aby bola vecera o siestej. Pamatam si ako sme s bratom sami zdobili stromcek ked boli nasi v robote. Ani prazdnin sme nemali do aleluja. Boli vianocne od 23.12 a 2.1 sa slo do skoly, polrocne asi 2 dni, okrem toho boli len jarne tyzden a potom letne. Volno bolo len na 1. a 9. maja. Obchody boli otvorene v sobotu do 12, niekde do 13, nedelne vylety do obchodakov neexistovali, tak isto cez tyzden vsetky obchody zavreli o 18:00, niektore potraviny o 19:00.
Tak ohľadom jedla si pamätám ako decko 80tych rokov toto: obedy v škole. Desiaty klasika chlieb s niečím, jablko, keksíky. Žiadne 4 chody od vymyslu sveta v desiatovom boxe. Obedy cez víkend klasika mäso, ryža, zemiaky, vynimocne palacinky alebo cestoviny. Žiadne také ze obedy alá Čína, Afrika, Taliansko a potrebných k tomu 30 surovín
Prílohy: domáce kompóty. Víkendy sa piekol koláč. Domáci. Základné suroviny slovenské. Ovocie sme mali len základné. Jablká a co záhrada dala. Proste nemali sme 10 druhov ovocia, ani zeleniny. Bolo to co sa urodilo na záhrade doma. Oblečenia sme nastriedali kazdy den čisté zo skrine. Ked bolo treba pomôcť, vzdy aspon nam pomáhala rodina. Starí rodicia. Tetky. Sesternice. Staršie opatrovanie mladšie deti bez reptania. Žiadne výlety po celom Slovensku sa nekonali kazdy víkend. Chodilo sa na návštevy po rodinach alebo známych. Podľa mna boli proste nižšie náklady na život ako teraz.
my sme mali velky mrazak (som z dediny), uz moja babka mala. Mama setrila na obleceni, ktore sa dedilo, jedla sme vzdy mali dostatok.
Ale tiez som sa zamyslela nad svojou akt domacnostou, vela jedla vyhodime, spajzu mame plnu nepotrebnych hluposti. Je strasne konzumna doba. Stacilo by nam ovela menej nakupovat
ja som tiež panelákové dieťa a mali sme kombinovanú chladničku a samostatnú mrazničku, mama všetko robila doma - knedle, buchty na pare, pirohy, palacinky, dokonca aj rezance do polievky čiže aj keď boli zatvorené obchody a nemali sme chlieb tak upiekla koláč alebo bábovku
jogurty sme veľmi nekupovali, lebo boli drahé a bolo nás veľa, rovnako šunka bola výnimočne, väčšinou sme jedli chlieb alebo pečivo s nátierkami a k tomu nám mixovala mlieko s kakaom alebo ovocím, plus me jedli veľa zeleniny a ovocia, bežne na olovrant bola strúhaná mrkva ochutená medom a hrozienkami alebo strúhané jablká... žiadne zbytočné sladkosti
mäso sme mali pravidelne, aj ryby, ale zase nie veľa na jednu porciu
A teraz to akoze nezvladame? Asi nerozumiem otazke 😀 Ved normalne aj teraz si nakupis a fungujes nie?
Ach tento spomienkovy optimizmus… to je ako moja svokra, ktora ma presviedca, ze nikdy na nic v rade nestala. Ani na banany a mandarinky/pomaracne. Vsetkeho bolo vzdy dostatok 🤷♀️
A k tvojej asi otazke: ako decko si to nevnimala. O kvalite potravin by sa dalo diskutovat (hlavne ide o posteky a pesticidy)… ale no neviem. My fungujeme aj teraz normalne. Zijeme inu dobu, cize tieto porovnavacky su uplne zbytocne. Ale ze uplne. Clovek si zvykne aj na galeje. Vtedy ludia museli vyjst aj z mala…tak sa prisposobili. Nic ine za tym netreba hladat
@anonym_autor tvoje vnucky sa budu pytat, ako si to zvladala ty.
Tak ako sa nase mamy pytali, ako to kedysi zvladala prababka so suchym zachodom na dvore.
A ta zas hovorila, ze mlade su rozpistane, lebo maju doma zavedenu elektriku.
Takze daj tomu cas, uloz si tuto svoju otazku, a ked sa k nej o 20-30 rokov vratis, dostanes odpoved.

Dnes sme rozpistani a za kazde nepohodlie frfleme. Vtedy viac vydrzali (v niektorych pripadoch to beriem ako minus), ale co sa tyka praobycajnej stalosti a vytrvalosti a znasani toho, co zivot prinasa a co clovek nezmeni, bolo to lepsie.
Dnes ked si pozries niektore temy na MK co su schopne sa pytat napr 30-rocne zeny, matky, ani obciansky by si im nedala, nie to ze dieta porodili a maju sa starat. (A to pri vsetkej ucte aj napriek ich vyhovorkam "ved je to moje prve dieta").