icon

Čím viac kontrolujem byt, tým menej mám pod kontrolou samu seba

Včera o 08:05

Len sa tu vypíšem lebo mi normálne preplo. Vcera ráno som behala po byte jak blázon.. rýchlo upratať, utrieť linku, poháriky rovno, deky narovnať, lebo čo ak niekto príde, čo ak byt nevyzerá dosť dobre. deti sa mi motali pod nohami, ja som ich len odháňala, nervózna, že mi robia bordel, pritom som si v jednej chvíli uvedomila, že vlastne ani neviem prečo to robím. Nikto o desiatej nedošiel...nikto ma nekontroluje. Len ja sama seba.
Minule mi muž povedal, že som furt v strese a že doma je napätie, a ja som sa na neho normálne osopila, že keby mi pomohol, mala by som to pod kontrolou. Lenže potom som si sadla na gauč, pozrela okolo seba a došlo mi, že ja sa vlastne nesnažím mať poriadok, ja sa snažím mať pocit, že všetko zvládam. Že keď je byt tip top, tak som dobrá mama, dobrá žena, mám veci v rukách..lenže v realite som unavená, protivná a večer nemám silu ani sa porozprávať.Keď som sa na jeden deň na to vykašlala, nechala hračky na zemi a nešla som hneď riešiť každú drobnosť, bolo doma zvláštne ticho. Nie to vystresované, ale také normálne. Deti sa hrali, ja som si sadla, dala si kávu a svet sa nezrútil. A tak rozmýšľam, či to naše večné držanie domácnosti pod kontrolou nie je len iný názov pre to, že sa bojíme pustiť veci z rúk. Lebo ja mám pocit, že čím viac kontrolujem byt, tým menej mám pod kontrolou samu seba. Ale akosi sa nedokážem nastaviť inak, štve ma to..."

zuzubb007
Včera o 08:19

Miesto neustáleho upratovania, si zacvič a budeš mať všetko na háku 🤣🙈, reálne to pomáha, mám deti, mám psa, a nezavzdušňujem sa pokým nemá kto prísť som v pohode aj s rozhadzanymi vecami a neutretyým prachom treba život žiť a nie otročit nonstop 🥊

kristina3791
Včera o 08:22

@anonym_autor chápem ťa ja to mám veľmi podobne. Najhoršie je že potom som nepríjemná na ostatných a niekedy ma vie vytočiť už len to keď vidím že niekto ide do kuchyne po tom čo som to tam celé upratala. Skús sa o Tom hlavne porozprávať s manželom alebo kamarátkami ale za mňa najlepšie aj s manželom aby vedel ako to ty vnímaš môže ti aj pomôcť alebo tá bude aspoň viac chápať. Mne toto pomohlo keď som sa mu vyrozprávala odvtedy ma vie aj on upozorniť že nech už toľko neupratujem a vie má odreagovať od neustáleho kontrolovania.

anonym_6e827a
Včera o 08:22

Nemôže byt to materiálne nad.. medzi ľudskými vzťahmi,nad pohodou,
hlavne ,keď máš deti ,ty im aj vytvaras atmosféru, pocit, emócie, zážitky,spomienky
Z čoho je lepší pocit?doma upratané tip top alebo mať pohodu deň a mať energiu na detské nezbedy, mať energiu na to mať s mužom uvoľnenejší deň alebo niečo príjemné vymyslieť

anonym_e9b958
Včera o 08:27

@anonym_autor to čo popisuješ je take obsesivne správanie, možno pár sedeni u psychológa by ti pomohlo

anonym_dbcfea
Včera o 08:31

ja teda upratané nemám tip top a ked niekto príde, snád to bude človek ak aj nebude upratane tip top nebude to riešiť... Ničíš samu seba a NEpohodu doma..

drahomirrra
Včera o 08:54
@anonym_e9b958

@anonym_autor to čo popisuješ je take obsesivne správanie, možno pár sedeni u psychológa by ti pomohlo

@anonym_e9b958 Toto nie je ziadne obsesivne spravanie. Toto je prasproste dnesne nastavenie, ked cely svet zeny tlaci byt dokonale. Obsesia by bola, keby musela urobit styri kroky dozadu a dve otocky, vzdy keby videla bordel.

anonym_e9b958
Včera o 09:01
@drahomirrra

@anonym_e9b958 Toto nie je ziadne obsesivne spravanie. Toto je prasproste dnesne nastavenie, ked cely svet zeny tlaci byt dokonale. Obsesia by bola, keby musela urobit styri kroky dozadu a dve otocky, vzdy keby videla bordel.

@drahomirrra je to obsesivne a nikto ju do ničoho netlačí

zuzanka.zuzu
Včera o 09:05

v takmer podobnej téme tu ženy autorke naložili že žije v hnuse 😂😂😂 výdrž chvíľku, možno sa aj tebe ujde... ale možno budeš len psychická labilna osoba 🤷

biba_18
Včera o 09:08

a mne to príde celé také ... prifarbené ... 😒
ok, autorka - uvedomuješ si že to čo robíš nemáš robiť lebo je to o ničom - takže čo? nerob to. jednoduchá rada ...

biba_18
Včera o 09:09

@anonym_e9b958 nie, nie je. lebo ak by bolo, nesedela by spokojne pri káve a nedumala nad tým že či to čo robí nie je zbytočné ...

anonym_08be4d
Včera o 09:17

Ja odkedy som na materskej tak potrebujem aby bol okolo mna poriadok. Proste sa potrebujem citim dobre,utulne, komfortne.
Ale zaroven odkedy som na materskej tak sa vo velkom zameriavam na minimalizmus. Menej veci, ziadne odkladanie na styl ze “co ak sa to zide”, menej oblecenia na prilezitosti, ziadne super outfity pre deti ktore si neoblecu..kupujem az ked je na to dovod, nerobim si ziadne potravinove zasoby aby voli prepchate skrine, na polickach ziadnych milion serepeticiek. Hracky deti mam upratane do 5 minut.

haley7897
Včera o 09:23

"...lebo co ak niekto príde...". V tomto niesi sama. Veľa ľudí riesi v hlave 'co si o mne iny pomyslia' a maju potrebu vyzerať dobre pred cudzími. Jednak je to len navonok a potom, prečo ta potreba zapôsobiť na cudzích a nie na ľudí doma. Deti, manzel(ka)? Prečo robiť dojem na cudzích na úkor vlastných?
Ono odpoveď je čiastočne- pretože si myslíme, ze pri nich nám také správanie prejde, môžme si na nich vyliať frustrácie a zlosť a oni zostanú, nemajú kam ujsť. Aspoň dočasne. Je ľahké byť dočasne tip top na oko pred inými, zmeniť však nastavenie a byť taký aj v realite k najbližším keď sa nikto nepozerá je vec druhá.
Sama cítiš, ze si z nahanania sa kvôli "co keby" unavená a nervózna, prenášaš to aj doma na vlastných.
Pozri, pokiaľ návšteva nieje ohlásená, neotvor ak sa vám to nehodí. Ludia v tvojom blízkom okruhu nebudú riešiť hrnček otočený inym smerom alebo hračky na podlahe. Cudzi by mali mať bez tak limitovaný pristup do vášho súkromia. Vyrabas si stress kde nieje treba.

dadula_15
Včera o 09:52

Veru tak, aj mne pomáha zacvičiť si 😀 Tie endorfíny počas a po cvičení ti nedovolia myslieť na nič iné, ver mi 😀 😀 Je to skvelý spôsob ako sa ukľudniť.

anonym_b1eae7
Včera o 10:18

@anonym_autor vieš čo, poznám jednu takú ženu, od ktorej ušiel už teraz môj manžel. Kvôli kontrole, tip top všetkého, od vstávania o 6tej aj v nedeľu, aj v lete počas dovolenky, po presnom načasovaní hygieny, raňajok, upratovania, dôkladného upratovania, nie že si náhodou zabudla na kľučku, lebo už bol oheň na streche...každodenný krik, nervozita, hádky...aj deti sa jej báli, susedia zazerali...nikto k nim nechodil, aj napriek tomu musela mať super upratané a všetko zoradené. Kôpka nervov...raz od jej išla dcéra a prišla k nám, robila som večeru, mala som pustené pesničky a s deťmi sme si tancovali. Na linke bordel, šupky od zemiakov, koreniny všade, na stole tanier po synovi...od rána nedopitá káva. Ona začala upratovať, ale až sa triasla. Povedala som jej, aby neriešila môj poriadok, nech sa pridá k nám. 😃 Taká bola rada, že nekricim pre bordel, že mama by ju už zbila keby sadla a v kuchyni by bol špinavý tanier. Raz som jej povedala, že bordel jej neutecie, počká na ňu aj ďalší deň...aj týždeň keď chce...ale rodina ju potrebuje. Deti chcú mamu, nie despotu. Nech sa usmeje , nech jeden deň povie deťom, že sa vy💩 na upratovanie a pôjdu na výlet. Na ďalší deň sa im bude ľahšie upratovať, treba sa uvoľniť. S krikom to skôr urobené nebude, ani lepšie. Deti budú mať celý život zafixované to, ako matka po nich vrieska kvôli jednej omrvinke a nedokáže ich objať, lebo je nervózna. Nedokáže ich vypočuť, lebo v hlave má len to, ako je neschopná udržať domácnosť v top stave. Domácnosť je jedna vec, domov tvorí pohoda, láska, ľudia.

bolarazjedna
Včera o 10:27

Autorka, toto môže byť kľudne perfekcionizmus zakoreneny v detstve, dôsledok podmienečnej lásky od rodičov. napr ze ta trestali odňatím lásky, pozornosti, ignoracio, bojíš sa zlyhania, lebo si myslíš, že keď nebude vsrzko tip-top, tak ta prestanú mat radi. Možno to aj rozumom vieš, že to tak nie je, ale neurodrahy už máš vyšla pane po týchto kolajach a vyžaduje to dlhšiu pravú na sebe, aby sa to zmenilo.
Psycholog ti v tom vie pomôcť. Sú aj online možnosti bez dlhého čakania. Možno stačí pár sedení, aby si sa nastavila na iný pohľad a výrazne by sa ti zvýšila kvalita života.

anonym_a4496c
Včera o 10:36

Tí šiši?
Vidno, že si ešte neriešila vážne problémy.
Buď rada, že sa ráno zobudíš a máš zdravú rodinu

danica2711
Včera o 11:04

áno, preplo ti. Ja žijem spokojne, uvoľnene a radostne s celou svojou rodinou a perfektne vylízanú domácnosť mám v paži. Moja matka nebola prachovka a môj otec vysavač...

anonym_a3892e
Včera o 11:07

Ocd

biba_18
Včera o 11:07

@anonym_a3892e nie, toto nie je ocd

cimage
Včera o 11:15

Ja som si vsimla, ze cim viac upratujem, tym ma viac kazdy hneva, ze si po sebe nieco neodlozi, ze mi pobehaju umytu dlazku. Tak som prestala vsetko lestit a je mi lepsie. Nikoho to nesere, tak preco to ma srat mna. Takto mam viac casu na ine veci.

anonym_b1ff0e
Včera o 11:15

To si zase ty? Kazdy tyzden to iste.