Cítim sa zbytočná. Potrebujem radu, ako nájsť zmysel života
Cítim sa úplne zbytočná… Kvôli psychickým problémom (paranoidná schizofrénia) som nedokončila školu, mám len výučný list. Do práce ma nikde nezobrali, aj keď som posielala životopis. Po novom som začala robiť kurz, ktorý som dnes tiež ukončila kvôli svojej neschopnosti. Už neviem, čo by som mala urobiť, aby som niekde vydržala bez upadnutia do depresie. Socializácia ma vyčerpáva. Keď je niekde veľa ľudí, mám strašnú úzkosť. Keď na mňa niekto zvýši hlas, hneď rozmýšľam, kam utiecť. Možno je to tým, že som príliš introvertná, uzavretá do seba. Nezvládam konflikty ani riešenie vážnejších problémov s ľuďmi.
Mám plný invalidný dôchodok, ale chcela som aj chodiť do práce. Bohužiaľ si začínam všímať, že prácu v kolektíve žiaľ nezvládam... Ľudia sa ma vždy spýtajú: „Kde pracuješ?“ a ja im viem povedať len toľko, že poberám invalidný dôchodok. Je to také… ako to povedať? Ponižujúce. Pre mňa.
Neberte toto ako román sebaľútosti. Dobre viem, že je veľa ľudí, ktorí sú na tom oveľa horšie. Potrebovala som sa len trochu vypísať a poprosiť o radu, ako znovu získať chuť do života, aj keby mal byť bez práce. Má to niekto z vás podobné? Ďakujem za komentáre, ktoré nebudú vulgárne a nezničia mi náladu ešte viac. ♡
@simonbrk na rozdiel od teba trpim psychickym ochorenim, od statu nemam ziaden ID a poviem ti, co najhorsie je, ked si len doma. To ta bude casom uplne ubijat. Aj mna vycerpava socializacia, aj ja mam problem najst pracu. Byt doma, je to najhorsie na psychicke ochorenie. Mozno vyskusat daky uplne mini kolektiv, alebo nieco male. kde nebudes az tak socializovana. Vies si predstavit do konca zivota nepracovat? a vlastne, tebe to staci na zivot?
a inac, citim sa ovela zbytopcnejsia ako som doma, nez kebnyze aspon par hodin denne robim. Takze ozaj aspon daka brigada na par hodin. v dobrom. ja sa liecim uz par rokov, a ver, ze doma ma to este viac dava do depresie,. z toho ze sa citim zbytocna. Ten pocit to vo mne len prehlbuje, ze moj zivot netvori inu pridanu hodnotu, aj napriek tomu,ze vychovavam dieta, a spolu sa hrame a ucime, citim sa totalne na nic, ako spodina a dno. Cakaju ma pohovory, ale mam tak oslabenu imunitu, ze pravidelne trpim herpesami.
Nevladzem. a tebe drzim palce.
si tu sama pre seba, nemusis byt uzitocna druhemu. Stale fungujes, zijes, dozila si az sem, to je znak sily!!!!!!!!!!!!
Si ocividne silnejsia, nez si myslis.
Velku ulohu mas pred sebou: Naucit sa necitit ponizenie, ked povies, ze poberas invalidny dochodok. Co si ho nezasluzis?
Ved ho potrebujes. Kto na tvojom mieste by to zvladal lepsie? Ja urcite nie.
Dlzis sama sebe ucit sa ocenit sa. Normalne byt hrda na to, ze sa o seba staras a ucit sa sama sebe sa venovat lepsie. ❤ Naucit sa
zasmiat sa hlupym ludom, ktori na oznam, ze poberas dochodok, zareaguju zle. Aki su povrchni, neskuseni, asi este tazkosti nezazili...
skusila si pracu v chranenych dielnach? Drzim palce aby sa ti podarilo najst vela miest kde sa budes moct citit spokojna sama so sebou a pracovat na zlepseni
psychickeho zdravia, lasky k sebe, sucitu k sebe, sebavedomia!🌹
@simonbrk na rozdiel od teba trpim psychickym ochorenim, od statu nemam ziaden ID a poviem ti, co najhorsie je, ked si len doma. To ta bude casom uplne ubijat. Aj mna vycerpava socializacia, aj ja mam problem najst pracu. Byt doma, je to najhorsie na psychicke ochorenie. Mozno vyskusat daky uplne mini kolektiv, alebo nieco male. kde nebudes az tak socializovana. Vies si predstavit do konca zivota nepracovat? a vlastne, tebe to staci na zivot?
a inac, citim sa ovela zbytopcnejsia ako som doma, nez kebnyze aspon par hodin denne robim. Takze ozaj aspon daka brigada na par hodin. v dobrom. ja sa liecim uz par rokov, a ver, ze doma ma to este viac dava do depresie,. z toho ze sa citim zbytocna. Ten pocit to vo mne len prehlbuje, ze moj zivot netvori inu pridanu hodnotu, aj napriek tomu,ze vychovavam dieta, a spolu sa hrame a ucime, citim sa totalne na nic, ako spodina a dno. Cakaju ma pohovory, ale mam tak oslabenu imunitu, ze pravidelne trpim herpesami.
Nevladzem. a tebe drzim palce.
@anonym_807814 Nie, neviem si to predstaviť.
Príď medzi nas na schizoforum.net, sme tam komunita pár ľudí so schizofréniou a podobnými chorobami, navzájom sa podporujeme. Ja som mala len jednu psychózu aj to vo vyššom veku, ale zato mám iné psychiatrické diagnózy, ako napr. aspergera. Tiež som skôr introvertná. Ja pracujem, aj keď s ťažkosťami, ale sú tam ľudia ktorí sú na tom horšie a sú tiež na invalidnom. Ak si chceš nájsť nejakú prácu, skús nejakú nenáročnú a bez kontaktu s veľa ľuďmi.
Príď medzi nas na schizoforum.net, sme tam komunita pár ľudí so schizofréniou a podobnými chorobami, navzájom sa podporujeme. Ja som mala len jednu psychózu aj to vo vyššom veku, ale zato mám iné psychiatrické diagnózy, ako napr. aspergera. Tiež som skôr introvertná. Ja pracujem, aj keď s ťažkosťami, ale sú tam ľudia ktorí sú na tom horšie a sú tiež na invalidnom. Ak si chceš nájsť nejakú prácu, skús nejakú nenáročnú a bez kontaktu s veľa ľuďmi.
@anonym_e8a80d Ďakujem, pozriem sa. ❤️
@krasneleto Prepáč, ale neviem, čo to je.
@simonbrk prepac, to je stary nazov pre trafiku... u nas napriklad take su dedinskeho typu, napriek velkym v centrach a tam by si mozno nemala ten problem... a vobec si nemyslim, ze si zbytocna.. mas nelahke ochorenie... chcelo by to ale trochu pre seba aj nieco spravit...
@krasneleto Prepáč, ale neviem, čo to je.
@simonbrk skus pracu na miestach ako:
https://www.nyos.sk/
alebo
poziadaj o pracu tu:
https://www.dielne.sk/zoznam-dielni/sort/asc/re...
a tiez, skus napriklad prist v zaujme pomoci pre seba sem:
https://www.landan.eu/l/new18/
alebo aspon online sa zoznamit s ludmi, ktori ti budu rozumiet tu:
https://www.landan.eu/l/kopia-spracuj-svoju-tra...
Mam presne to isté,čo opisuješ a momentálne som doma necelé dva mesiace koli tomu,že prepuštali a poviem pravdu,že doma je to ešte horšie a človek proste upadá do horších stavov.Mimochodom v akej výške máš nvalidný dôchodok pri tejto diagnóze ak nemáš odpracované?Podľa mňa v práci prídeš na iné myšlienky a aj budeš mat viac peňazí.
@simonbrk skus pracu na miestach ako:
https://www.nyos.sk/
alebo
poziadaj o pracu tu:
https://www.dielne.sk/zoznam-dielni/sort/asc/re...
a tiez, skus napriklad prist v zaujme pomoci pre seba sem:
https://www.landan.eu/l/new18/
alebo aspon online sa zoznamit s ludmi, ktori ti budu rozumiet tu:
https://www.landan.eu/l/kopia-spracuj-svoju-tra...
@anonym_7e6ec1 chranene dielne beru aj ludi, ktori nemaju ID ale su lieceni?
Mam presne to isté,čo opisuješ a momentálne som doma necelé dva mesiace koli tomu,že prepuštali a poviem pravdu,že doma je to ešte horšie a človek proste upadá do horších stavov.Mimochodom v akej výške máš nvalidný dôchodok pri tejto diagnóze ak nemáš odpracované?Podľa mňa v práci prídeš na iné myšlienky a aj budeš mat viac peňazí.
@anonym_a55eb1 okolo 500€, presnú sumu sem nechcem písať verejne.
Skús si prečítať knihy ktoré napísali ženy bojujúce so schizofréniou, Nezdolná a ešte lepšia je Ve stínu za zrcadlem. Nie si v tom sama. Tieto ženy sú tiež na invalidnom.
@simonbrk pokukaj
okrem moznosti zamestnat sa v niektorej chranenej dielni,
aj rozne o.z. pre schizofreniu a dusevne poruchy ci sa ti nezapaci niektora ich aktivita alebo recenzia
niektoreho ich terapeuta:
https://dennikn.sk/blog/1997987/schizofrenia-no...
https://www.integradz.sk/o-nas/
@simonbrk a nerozmýšľala si proste sa prekonať?napríklad slobodne mamina nemajú na výber a musia aj napriekt tažkostiam.Ja to mám rovnako a musím,nikto sa o mňa nepostara a žiť cca z 500e nie je výhra.Rokmi to bude horšie a horšie sa zaradiť do života a ver,že rozumiem o čom píšeš v príspevku.
Prácu hľadaj v chránenej dielni alebo sociálnom podniku. Mohla by si mat v práci aj pracovného asistenta
@simonbrk Tvoja hodnota nezávisí od toho či pracuješ alebo nie. Rozumiem, že takýto stav nikoho neteší. Veľmi dobre chápem čím si prechádzaš. Mám to tiež tak podobne. Aj by človek chcel ale nedá sa. Nie si zbytočná. Aj to utrpenie ktoré prežívaš má zmysel. Nie si v tom sama. Ak sa chceš porozprávať kľudne mi napíš. Som tu pre teba.
@simonbrk Ahoj, poznala som jednu zenu, ktora mala psych. dg. a tiez nemohla normalne fungovat medzi viacerími ludmi. Tak zacala roznasat v meste do schranok letaky alebo podla toho co jej firma zadelila (niekedy noviny atd). Neskor, ked zistila,ze toto je praca, pri ktorej toho s ludmi vela nenakeca (teda aspon nie v meste, lebo to nepoznaju roznasacov letakov a inych prospektov, ani postarov, lebo poväcsine chodia doobeda, ked vela ludi pracuje) sa zamestnala cez postu na roznasanie posty do schranok. S ludmi prehodila maximalne formalnu rec 2-3 vety s tymi co aj stretla, ale bolo ich malo, tak v tomto zotrvala (normalne na poste za priehradkou by pracovat nemohla, lebo to uz by bolo na nu ozaj velky dav ludi), toto bolo pre nu akurat. Mozno skus pozvazovat nad niecim takymto🙂 A nie si vobec zbytocna, kazdy clovek ci s ochorenim ci bez je jedinecny❤️
@simonbrk a nerozmýšľala si proste sa prekonať?napríklad slobodne mamina nemajú na výber a musia aj napriekt tažkostiam.Ja to mám rovnako a musím,nikto sa o mňa nepostara a žiť cca z 500e nie je výhra.Rokmi to bude horšie a horšie sa zaradiť do života a ver,že rozumiem o čom píšeš v príspevku.
@anonym_a55eb1 Ako sa dá prekonať paranoidná schizofrénia?To ako keby si napísala pacientovi s metastázami, že sa má prekonať a na druhý deň sú preč.
Autorka, tvoja hodnota nie je v tom, či pracuješ. Máš ťažkú diagnózu a k tomu pridružené veci a už len to, ze to vieš, povieš a liečiš sa, ukazuje, aká si silná. Baby Ti tu dali super linky a odkazy, skus tie chránené dielne, tam stretneš ľudí s podobným osudom, ktorí Ťa plne pochopia.
Raz možno budeš pre niekoho vzorom, ako bojovať aj s takým ťažkým ochorením a byť pritom stále dobrým človekom. Nevzdávaj to.❤️🩹
@simonbrk ja som trpela nastastie "len" obycajnou depkou, ale mavam uzkostne stavy. Ked mi je zle, tiez som najradsej zalezena, ale nie je tonok, bude ti horsie. Pri tomto co pises ma napada taka vec ze napr. pracovat popri invalidnom napr. vyrobou niecoho ako su rozny remeselnici na Sashe, ja odobne inklinujem k rastlinam, zvieratam, mozno skusit nejake dobrovolnictvo v utulku, trosku sa nastartovat, zvierata vedia dat vela energie a budu vdacne za kazde pohladenie. Mozno byvanie niekde na dedine v lone prirody, pestovanie zeleniny, chov zvierat. Pozerala som v tv taky dokument, ludia co su psychicky chori, odstahovali sa na samotu a ziju si jednoduchy kludny zivot. Drzim palce.
@anonym_a55eb1 Ako sa dá prekonať paranoidná schizofrénia?To ako keby si napísala pacientovi s metastázami, že sa má prekonať a na druhý deň sú preč.
Autorka, tvoja hodnota nie je v tom, či pracuješ. Máš ťažkú diagnózu a k tomu pridružené veci a už len to, ze to vieš, povieš a liečiš sa, ukazuje, aká si silná. Baby Ti tu dali super linky a odkazy, skus tie chránené dielne, tam stretneš ľudí s podobným osudom, ktorí Ťa plne pochopia.
Raz možno budeš pre niekoho vzorom, ako bojovať aj s takým ťažkým ochorením a byť pritom stále dobrým človekom. Nevzdávaj to.❤️🩹
@enmery vidíte čo som napísala? Že trpím tak isto a plus ťažké depresie,úzkosti a panické ataky denne už roky a predstavte si,že mne praca veľmi pomáha a priam je to až terapia.Mne momentálne to,že som doma vôbec nepomáha a zhoršuje mi to stavy.Viem o čom píšem a buďte rada,že to nepoznáte.Zas ďalšia múdra.Keby nemám čo k tomu napísať ani nekomentujem.
@enmery vidíte čo som napísala? Že trpím tak isto a plus ťažké depresie,úzkosti a panické ataky denne už roky a predstavte si,že mne praca veľmi pomáha a priam je to až terapia.Mne momentálne to,že som doma vôbec nepomáha a zhoršuje mi to stavy.Viem o čom píšem a buďte rada,že to nepoznáte.Zas ďalšia múdra.Keby nemám čo k tomu napísať ani nekomentujem.
@anonym_a55eb1 presne, byt doma pre psychicky choru osobu, nie je stastne riesenie. Ked je moznost aspon trocha pracovat. Mat zo seba dobry pocit.
@simonbrk ja som trpela nastastie "len" obycajnou depkou, ale mavam uzkostne stavy. Ked mi je zle, tiez som najradsej zalezena, ale nie je tonok, bude ti horsie. Pri tomto co pises ma napada taka vec ze napr. pracovat popri invalidnom napr. vyrobou niecoho ako su rozny remeselnici na Sashe, ja odobne inklinujem k rastlinam, zvieratam, mozno skusit nejake dobrovolnictvo v utulku, trosku sa nastartovat, zvierata vedia dat vela energie a budu vdacne za kazde pohladenie. Mozno byvanie niekde na dedine v lone prirody, pestovanie zeleniny, chov zvierat. Pozerala som v tv taky dokument, ludia co su psychicky chori, odstahovali sa na samotu a ziju si jednoduchy kludny zivot. Drzim palce.
@lucy1311 mozem sa opytat ci na depresie beries ID. Mam stredne tazku depresiu

@simonbrk neskusis nejaku mensiu PNS?