Je národnostná rozmanitosť prekážkou alebo bohatstvom?
Moja manželka je Ukrajinka a na Slovensku žije už osemnásť rokov. Jej matka je pôvodom z Číny a jej otec je Rus.. Obaja prežili väčšinu svojho života na Ukrajine a po vypuknutí vojny našli v pokročilom veku bezpečné útočisko na Slovensku. Ja som Slovák, moja matka je Maďarka a môj otec Čech. S manželkou sme sa spoznali počas humanitárnej misie v severnom Dárfúre .. Sudáne. Počas života sme mali možnosť spoznať ľudí z mnohých krajín, kultúr a náboženstiev. Naučilo nás to jednu jednoduchú vec a to.. ze človeka nemožno posudzovať podľa jeho pôvodu, jazyka ani podľa toho, aký pas nosí vo vrecku. Moja manželka ovláda ukrajinčinu, ruštinu, mandarínsku čínštinu, angličtinu, francúzštinu, španielčinu, slovenčinu, češtinu a čiastočne aj maďarčinu. Ja hovorím po slovensky, maďarsky, česky, poľsky, rusky, ukrajinsky, anglicky, francúzsky, nemecky a španielsky a počas pôsobenia v Sudáne som sa naučil aj základy miestnych jazykov a dialektov. Máme 19 ročnú dcéru, ktorá vyrastala na Slovensku. Čoskoro začne študovať medicínu, pretože jej snom je pomáhať ľuďom bez ohľadu na ich rasu, národnosť, vierovyznanie, jazyk alebo miesto narodenia. Zároveň sa venuje modelingu v Miláne a svojou pracovitosťou a odhodlaním si buduje vlastnú budúcnosť. Pre nás je, prirodzene, výnimočná ako dcéra, no jej kvality a talent oceňujú aj profesionáli vo svete modelingu. Niekedy sa zamýšľam nad tým, čo vlastne niektorí ľudia vidia, keď sa pozerajú na našu rodinu. Vidia Ukrajinku? Rusa? Číňanku? Slováka? Alebo vidia ľudí, človeka?? Je naša dcéra menej hodná preto, že jej korene siahajú na Ukrajinu, do Ruska, do Číny, na Slovensko, do Maďarska a do Česka? Je niečím horšia preto, že vyrastala medzi viacerými kultúrami a jazykmi? Nie.. Ja si myslím presný opak. Práve rozmanitosť jej dala schopnosť chápať svet z viacerých uhlov pohľadu a vážiť si každého človeka bez predsudkov. Preto nedokážem pochopiť, ako môže niekto na Slovensku hanlivo hovoriť o ľuďoch, ktorí tu našli útočisko pred vojnou.. A je úplne jedno, či ide o Ukrajincov, ktorí prišli pred niekoľkými rokmi v dôsledku vojnového konfliktu, alebo o tých, ktorí na Slovensku žijú desaťročia, pracujú tu, platia dane, vychovávajú deti a považujú túto krajinu za svoj domov.. V prvom rade sú to predovšetkým ľudia. Ľudia so svojimi rodinami, snami, starosťami, úspechmi aj bolesťou. Ľudia, ktorí chcú pre svoje deti bezpečný život, presne tak ako každý z nás. Moja manželka počas svojej lekárskej kariéry pomohla stovkám, možno tisíckam detí. Ako pediatrička liečila závažné ochorenia, pomáhala rodičom v najťažších chvíľach a mnohým malým pacientom na sSlovensku, i v misii zachránila život. Môj svokor, ktorý je pôvodom Rus , celé desaťročia pracoval ako chirurg. Operoval, liečil a vracal zdravie ľuďom bez toho, aby sa pýtal na ich národnosť, jazyk, alebo pôvod. Moja svokra, Ukrajinka s čínskymi koreňmi, bola takisto lekárkou a celý život zasvätila starostlivosti o druhých.. Dnes sú obaja vo vysokom veku a neprišli na Slovensko preto, aby niekomu niečo brali. Neprišli sem z pohodlnosti. Hľadali iba to, čo by hľadal každý človek na ich mieste... bezpečie, pokoj a možnosť prežiť jeseň života bez strachu z vojny... Život ma naučil, že dobro ani zlo nemajú národnosť. Nikdy som nevidel národ, ktorý by bol tvorený iba dobrými, alebo iba zlými ľuďmi. V každej krajine existujú čestní, pracovití a obetaví ľudia, rovnako ako aj ľudia, ktorí si úctu nezaslúžia. Posudzovať jednotlivca podľa činov niekoho iného len preto, že sa narodil na rovnakom území, alebo hovorí rovnakým jazykom, je nielen nespravodlivé, ale aj hlboko nerozumné. Ak teda nabudúce stretnete na ulici človeka hovoriaceho iným jazykom, skúste sa na chvíľu zastaviť a zamyslieť.. Možno pred vami nestojí "Ukrajinec, Rus, Číňan", . Možno pred vami stojí lekár, ktorý zachránil niekoho. Možno vedec, učiteľ, zdravotná sestra, dobrovoľník, alebo človek, ktorý musel opustiť všetko, čo mal. Možno pred vami stojí niekto, koho životný príbeh je oveľa bohatší a zložitejší, než dokáže vystihnúť jediná nálepka... Svet by bol nesmierne chudobným miestom, keby sme boli všetci rovnakí... Rozmanitosť nie je na škodu. Je jedným z najväčších bohatstiev civilizácie. Preto by sme namiesto odsudzovania mali prejavovať viac pochopenia, viac pokory a viac ľudskosti. Nikto z nás totiž nevie, či raz nebude práve on, alebo jeho najbližší nútený hľadať pomoc a bezpečie v cudzej krajine.. A keď ten deň príde, každý z nás bude dúfať, že ho ľudia nebudú posudzovať podľa pôvodu, priezviska či jazyka, ale podľa toho, akým človekom v skutočnosti je.
pekne napisane. Co ta primalo dat si tu namahu a zverejnit tento prispevok? V zivote ste uz vela prezili, zazili, dokazali. beznej slovaci nemusite nic dokazovat
@anonym_autor Moje životné skúsenosti sú také, že väčšinou ľudia súdia podľa jazyka, ktorým niekto hovorí, podľa farby pleti akú má a podľa pôvodu.Plati to najmä v prípade, že niekto okrem nejakej 10 dnovej dovolenky raz ročne nikde nebol, nežil.Nepozna mentalitu a kultúru cudzincov, ale už si stihol vytvoriť svoj názor a nie je ochotný ho meniť
@anonym_autor ste dokonalá rodinka, nerozumiem motivácii takých úžasných ľudí zverejňovať svoje myšlienkové pochody medzi obyčajný plebs ( geneticky prevažne 100 percent slovenského pôvodu ) 🧐
@anonym_autor preco pises anonymne?
Zhrnul si to pekne,mas negativnu skusenost alebo co ta viedlo napisat to,prave na MK?
pekne napisane. Co ta primalo dat si tu namahu a zverejnit tento prispevok? V zivote ste uz vela prezili, zazili, dokazali. beznej slovaci nemusite nic dokazovat
@ljmmm V našej spoločnosti sa objavil nebezpečný fenomén a to, že ľudia sa hnevajú na "Ukrajincov" len preto, že ich k tomu niekto v politike účelovo podnietil, aby získal pozornosť, priazeň voličov, alebo politické body... Moja manželka aj moja dcéra sú Slovenky a tak sa aj cítia. Moji svokrovci síce žili na Ukrajine, no majú svoje vlastné korene, svoj život a svoje hodnoty. Napriek tomu dnes moja dcéra počúva v škole narážky a výčitky. Moji svokrovci ich zažívajú na ulici medzi ľuďmi svojho veku. A čo je najhoršie, už aj moja manželka. Preto som sa rozhodol napísať tieto riadky na zamyslenie. Možno práve "tá Ukrajinka", na ktorú dnes niekto ukazuje prstom, v minulosti zachránila život vášmu dieťaťu. Možno mu pomohla prekonať ťažké chvíle. Možno pomohla priamo vám, alebo niekomu z vašich blízkych. A dnes je z nej už len "tá Ukrajinka"? To naozaj stačí, aby sme zabudli na človeka a videli už len nálepku?
Áno, ste dokonalí 5 generácií dozadu a 10 dopredu, no nám je to jedno. Aký máš problém?
@anonym_autor za mňa toto všetko,čo si vypísal je výmysel.
Su cudzinci a cudzinci. Mne Ukrajinci nevadia, mam s nimi skusenosti aj z Nemecka a su to priatelski ludia. A chapem, ze utekaju pred vojnou a treba im pomoct.
@ljmmm V našej spoločnosti sa objavil nebezpečný fenomén a to, že ľudia sa hnevajú na "Ukrajincov" len preto, že ich k tomu niekto v politike účelovo podnietil, aby získal pozornosť, priazeň voličov, alebo politické body... Moja manželka aj moja dcéra sú Slovenky a tak sa aj cítia. Moji svokrovci síce žili na Ukrajine, no majú svoje vlastné korene, svoj život a svoje hodnoty. Napriek tomu dnes moja dcéra počúva v škole narážky a výčitky. Moji svokrovci ich zažívajú na ulici medzi ľuďmi svojho veku. A čo je najhoršie, už aj moja manželka. Preto som sa rozhodol napísať tieto riadky na zamyslenie. Možno práve "tá Ukrajinka", na ktorú dnes niekto ukazuje prstom, v minulosti zachránila život vášmu dieťaťu. Možno mu pomohla prekonať ťažké chvíle. Možno pomohla priamo vám, alebo niekomu z vašich blízkych. A dnes je z nej už len "tá Ukrajinka"? To naozaj stačí, aby sme zabudli na človeka a videli už len nálepku?
@anonym_autor rozumiem. Citis potrebu obhajovat. Ale neminaj sily. Ti, ktori pindaju na ine narodnosti neprestanu. Zachvilu sa tu zacnu rojit. Ja si velmi vazim vzdelanych, rozhladenych ludi. Dokonca stojim na strane Ukrajiny. Neviem si ani predstavit fandit putinovi..ale nebavme sa o vojne.
Trosku odbocim k povodnemu nadpisu. Bezny slovak nerozozna ukrajincinu od rustiny, cize rusofil sa tesi ze pocuje rustinu a naopak 🙂
@anonym_autor
Nejde tu o národnú rozmanitosť ale intelekt a srdce. To je všetko. Niekto nenávidí, iný chápe, rešpektuje.
A ja som napríklad opatrnejšia, pokiaľ ide o ľudí z určitých národnosti.
Je rozdiel vzdelaný indický lekár a obyčajný indický, arabský hulvát ktorí b skupine bez problémov znásilňujú.
Je človek a "človek".
@anonym_autor
Polovica textu je postavená na tom, že si poplietol národnosť, etnický pôvod a občianstvo. Raz je niekto Číňan, potom Ukrajinec, potom Rus a o pár viet neskôr zase niečo iné. Skôr než začneš dávať lekcie o predsudkoch, mal by si si ujasniť vlastný rodokmeň, lebo ten príbeh pôsobí, akoby si si ho vymýšľal za pochodu.
Príbeh na mňa pôsobí skôr ako román než reálny životopis. Priveľa výnimočných okolností, priveľa dokonalých postáv a priveľa detailov, ktoré sa nedajú overiť. Skôr to vyzerá ako emocionálne napísaný príbeh na podporu názoru než ako autentické rozprávanie zo života.
Hneď podľa prvých primitívnych komentárov vidíš, ze to zrejme jedno nie je. Bohužiaľ si na Slovensku a slovenská mentalita je zamerana na nizší intelekt, prízemnosť, závisť a jednoduchosť. Na Slovensku sa úspech, vzdelanie, alebo celková spokojnosť nenosí. Hneď budeš terčom nenávistných a zosmiešňujúcich útokov. Napokon si to uz asi zistil.
Hneď podľa prvých primitívnych komentárov vidíš, ze to zrejme jedno nie je. Bohužiaľ si na Slovensku a slovenská mentalita je zamerana na nizší intelekt, prízemnosť, závisť a jednoduchosť. Na Slovensku sa úspech, vzdelanie, alebo celková spokojnosť nenosí. Hneď budeš terčom nenávistných a zosmiešňujúcich útokov. Napokon si to uz asi zistil.
@katkazatka
Vieš čo? Ja keď aj kamoskinej dieťa u mojej rodiny vychcalim (keď pri tom moje dieťa nie je!) tak joooj už sa ten úspech zmenšuje a hlavne - Aké blvedcaj nás Samko (môj syn) je úžasný, perfektný, vie 2 jazyky. Ten druhý vie len jeden, jasne že mu ide lepšie! Už len to pchee chýba 😂.
Ja zas nemám problém pochváliť kamoskinej dieťa, má veľmi vysoké IQ a tie jeho hlášky - aj jeho mama ostane koľkokrát s otvorenými ústami.
Jasne že aj moje dieťa je moje naj na svete. Aké no nemá takú hlavu ako to kamoskinej
Nie je to za mňa zle, ale mnohí to vnímajú ako priamy útok na seba - že veď aj my sme super inteligentní! No nie sú, nie každý má nadpriemerne IQ. Tiež nevadí, len to treba prijať, nie všetci to vedia 😏.
@katkazatka mýliš sa skús si to prečítať ešte raz. Čistý výmysel. Nemá to ani hlavu,ani pätu.
@katkazatka mýliš sa skús si to prečítať ešte raz. Čistý výmysel. Nemá to ani hlavu,ani pätu.
@anonym_ead896 vymyslene to môže byť, tak ako cca 70 % príspevkov tu vymyslených adminom na rozprúdenie diskusie. Ale pointa príbehu zostáva.
@anonym_ead896 vymyslene to môže byť, tak ako cca 70 % príspevkov tu vymyslených adminom na rozprúdenie diskusie. Ale pointa príbehu zostáva.
@katkazatka môže byť, toto mi nenapadlo (admin) tém na ua je tu fakt milión,pritom by mali sledovať množstvo indov a pakistancov

Prilis dlhe, ano, ste rodinka uzasnych.