icon

Je reálne byť spokojná bez práce a koníčkov?

18. mar 2026

Ahojte, v mojom okolí mam dve známe (z rodiny), ktoré sú už nejaký čas doma. Jedna bude doma 2r - nezaujem hladať si prácu, druhá je doma 4rok - prácu ani nehladala. Myslím, to tak že boli s dietatom doma a v 3r išlo do skolky a ostali doma.

Moja otázka, je reálne žiť takž život bez kamaratov, bez práce, bez zalub, bez prijmu - teda ak si vypýtam od priatela nie manžela.
Neni to myslené v zlom, viem, že aj tu sa najdu ženy ktoré sú doma ale možno majú nejaký konícek, alebo niečo. Myslite, že su take povahy ktorým to vyhovuje byť len doma?

Strana
z2
anonym_aae72a
18. mar 2026

akoze uprimne praca od 7:00 -16:00 nie je mojim naplnenim, som doma uz rok a je mi dobre, ale ked najdem nieco zaujimave co ma bude naplnat pojdem, momentalne skor chcem nieco rozbehnut z domu, nech nemusim svoj zivot obetovat chodenim do prace od do

wolf_
18. mar 2026

Poznám takú osobu, čo ani práca, ani koníčky, ani kamošky. Žije tak už dlhé desaťročia a vyzerá spokojne 🙂 Ľudia sme rôzni, čo jednému vyhovuje, druhému nie.
Čo sa mňa týka tak ja prácu k spokojnému životu absolútne nepotrebujem - potrebujem (logicky) peniaze (a nenechať sa niekým živiť), ale nie že "chodiť do práce". Ide úplne mimo mňa to, že niekto vyslovene chce priam musí chodiť do práce, aby sa "nescvokol" apod. Nechápem to, že jak to 😁 Ale potrebujem k životu náplň, vášeň, koníčky, rast.. Bez toho by som šťastná nebola.

reanda
18. mar 2026
@wolf_

Poznám takú osobu, čo ani práca, ani koníčky, ani kamošky. Žije tak už dlhé desaťročia a vyzerá spokojne 🙂 Ľudia sme rôzni, čo jednému vyhovuje, druhému nie.
Čo sa mňa týka tak ja prácu k spokojnému životu absolútne nepotrebujem - potrebujem (logicky) peniaze (a nenechať sa niekým živiť), ale nie že "chodiť do práce". Ide úplne mimo mňa to, že niekto vyslovene chce priam musí chodiť do práce, aby sa "nescvokol" apod. Nechápem to, že jak to 😁 Ale potrebujem k životu náplň, vášeň, koníčky, rast.. Bez toho by som šťastná nebola.

@wolf_ mna zaujima, ako dokazes posudit, ze ta osoba nema 'konicky'

anonym_352784
18. mar 2026

@anonym_autor Ja si myslím, že keby domácnosti dokázali vyžiť z jedného príjmu ( mužovho ), tak by si logicky tie ženy nemuseli hľadať prácu. Veď načo by niekto pracoval, keď by nemusel .. Nie každý sa rád socializuje... Každý sme predsa iní, každému z nás vyhovuje niečo iné a je to v poriadku.

wolf_
18. mar 2026
@reanda

@wolf_ mna zaujima, ako dokazes posudit, ze ta osoba nema 'konicky'

@reanda lebo viem presne ako žije. Resp. uznávam, že možno keby sa priamo spýtam, že "čo je tvoj koníček?" tak niečo z tých činností by vybrala, že "toto" 🤔 ale z môjho subjektívneho pohľadu nič z toho čo robí by som nenazvala "koníčkom". Nakoľko jej život pozostáva z takých bežných aktivít - upratať, navariť, napiecť, prejsť sa do obchodu, pozrieť telku apodobne. Nevidím tam nič také "navyše". Ale beriem, že je to asi moja subjektivita čo ne/vnímam ako koníček 🤔

autor
18. mar 2026
@ivik4

@anonym_autor ano poznas ich. Nepoznas vsetky zeny ktore su doma

@ivik4 ale ja vravím o konkrétne týchto nie o polke Slovenska ktoré sú doma.. jasneze môžu mať aj kamarátky, aj koníčky aj snahu si nájsť prácu

unbeholfen
20. mar 2026

@anonym_autor to je sen každej socky, ale kapitalizmus tomu nepraje a príjem je nutnosťou takže do práce idú aj keď nedobrovolne a z donútenia ale idú. Ostatné sedí. Keď prídu z práce sú radi že môžu všetok voľna prespať, a tým pádom neni kedy mať koničky a kamarátov. Takže áno vyhovuje taký život. A ešte keby existovali nejaké nepodmienené dávky čo by stačilo na bývanie tak ideálny krásny život povalača.

anonym_8ad05d
20. mar 2026

Hned by som zostala doma keby muz viac zaraba. Pre mna je byť v robote s cudzimi ludmi utrpenie. Zboznujem byť doma. Stačí mi rodina (ktoru mame velku) a vsetci sme blizko. Plus dve kamosky. Som introvert.

magduska2
20. mar 2026

"neni to myslené v zlom" ale rypes do toho 😄 aka zlata.
No co ta potom,zavidis im.Lebo velmi dobre vieš že taký ludia sú..a sú všade.Lenže toto su tvoje známe,švagrové,kamošky? Tak ta to škrie.
Ano aj ja by som vydržala doma..je to miesto ktore si tvorim tak aby mi bolo príjemne,mam milion povinnosti a zálub ,ktoré nestíham ako by som chcela.Takže aj ked by som teoreticky mohla byt doma,lebo by nas manžel uživil..pracovat sa musí..lebo pride dochodok a pod.ale keby som fakt na takéto mysliet nemusela..tak ano!Bola by som rada doma,obklopovala sa ludmi ktorý su mne blízký a nie povinne vychádzat v práci s každým.
A ano,zavidim takym zenam..presne ako ty 😉

anonym_aa8e8b
20. mar 2026

A vies ze nepracuju? Ja pracujem z domu, cize kazde rano odvediem dieta do skolky a vratim sa domov. Ale pracujem. Taktiez mam kamosku, ktorej manzel si pocas tych rokov ako bola ona doma s jednym a potom druhym dietatom zalozil uspesnu firmu. Ona sa mu od zaciatku stara o “papiere”. Mala bude mat teraz 3 roky. Ostava doma, do “klasickej” prace sa nevrati.
Taktiez mame kamosov, kde muz zarobi velmi dobre. Dohodli sa, ze ona sa uz do prace nevrati. Ale vsetko okolo deti a domacnost (skolka,skola,treningy, nakupy) je na jej pleciach. Ale im to obom vyhovuje. Ona miluje sa starat o rodinu a veci okolo toho. A urcite nema osamely zivot…

Za mna je to vzdy na dohode dvoch ludi vo vztahu. Ziaden model nie je ten jediny spravny. Spravny je ten, ktory vyhovuje danej rodine. Prestanme uz konecne riesit ako to maju okolo ini ludia 🤷‍♀️

A inak, ja som tiez “odlud” ako to nazyvam. Nepotrebujem okolo seba ludi. Ja som rada sama so sebou. A cim som starsia, tym viac sa stranim ludi…

katkazatka
20. mar 2026
@unbeholfen

@anonym_autor to je sen každej socky, ale kapitalizmus tomu nepraje a príjem je nutnosťou takže do práce idú aj keď nedobrovolne a z donútenia ale idú. Ostatné sedí. Keď prídu z práce sú radi že môžu všetok voľna prespať, a tým pádom neni kedy mať koničky a kamarátov. Takže áno vyhovuje taký život. A ešte keby existovali nejaké nepodmienené dávky čo by stačilo na bývanie tak ideálny krásny život povalača.

Ak by som bola rentierka z bohatej rodiny a nemusela som pracovat, tak by som pracovala na velmi maly uvazok. Urcite by som nezostala doma sprostiet.
Ak by ma mal zivit muz, musela by som to mat nejako osetrene. Chvalabohu nie som ani sprosta, ani romanticka, aby som sa spoliehala, ze to takto vydrzi do smrti. Uz takych zien bolo, co v zivote nepracovali, muz si nasiel mladsi model a ony zostali s holou ritou, bez pracovnych navykov a so slzami. Alebo ako to vidite tu v temach-on ju podvadza, ponizuje a ona sa tvari, ze zachranuje detom rodinu. (Lebo nema kam ist). Jej celozivotny projekt bolo vydat sa a rodit.
Dakujem, neprosim.
@anonym_d67e5b Podla mna nie je nic horsie pri depresii ako sa izolovat doma od spolocnosti. A inym psychickym chorobam to tiez neprida na zdravotnom stave. Takito ludia potrebuju rozptylenie, kolektiv, prist na ine myslienky.
@unbeholfen zlatusik, to nie je kapitalisticky projekt. Za sociku by si sedel v base za prizivnictvo. Ty by si sa lutoval za kazdeho politickeho rezimu. Ty si proste len lenivy. Na takych maju aj v Cine paky. V kapitalizme sa vies realizovat aj hlavou, co je v tvojom pripade otazne. V Rusku by si skapal od hladu. A v nasom bananistane dostanes aspon nejaku socialnu davku. Este aj v rozpravkach platilo:Kto nepracuje-nech neje.

terry658
20. mar 2026

@anonym_autor tak napr. ja by som doma ostala ak by to šlo. Mala som nonstop choré deti ale že nonstop. Z mesiaca som mala asi tri dni kedy chorí neboli. A musela som robiť po nociach a víkendoch aby som prácu dohnala.
Radšej by som bola doma a nestresovala akk toto.

unbeholfen
20. mar 2026
@katkazatka

Ak by som bola rentierka z bohatej rodiny a nemusela som pracovat, tak by som pracovala na velmi maly uvazok. Urcite by som nezostala doma sprostiet.
Ak by ma mal zivit muz, musela by som to mat nejako osetrene. Chvalabohu nie som ani sprosta, ani romanticka, aby som sa spoliehala, ze to takto vydrzi do smrti. Uz takych zien bolo, co v zivote nepracovali, muz si nasiel mladsi model a ony zostali s holou ritou, bez pracovnych navykov a so slzami. Alebo ako to vidite tu v temach-on ju podvadza, ponizuje a ona sa tvari, ze zachranuje detom rodinu. (Lebo nema kam ist). Jej celozivotny projekt bolo vydat sa a rodit.
Dakujem, neprosim.
@anonym_d67e5b Podla mna nie je nic horsie pri depresii ako sa izolovat doma od spolocnosti. A inym psychickym chorobam to tiez neprida na zdravotnom stave. Takito ludia potrebuju rozptylenie, kolektiv, prist na ine myslienky.
@unbeholfen zlatusik, to nie je kapitalisticky projekt. Za sociku by si sedel v base za prizivnictvo. Ty by si sa lutoval za kazdeho politickeho rezimu. Ty si proste len lenivy. Na takych maju aj v Cine paky. V kapitalizme sa vies realizovat aj hlavou, co je v tvojom pripade otazne. V Rusku by si skapal od hladu. A v nasom bananistane dostanes aspon nejaku socialnu davku. Este aj v rozpravkach platilo:Kto nepracuje-nech neje.

@katkazatka kto nepracuje nech neje, aspoň schudne 😉

anonym_a4c58b
20. mar 2026

Moja otázka - je reálne byť spokojná, keď ťa trápi život druých?

autor
20. mar 2026
@anonym_a4c58b

Moja otázka - je reálne byť spokojná, keď ťa trápi život druých?

@anonym_a4c58b ja neviem prečo ked sa človek čo i len zamysli nad niečim, tak to automaticky znamena niečo zle, že zavidím alebo neviem čo. Ja mam uplny opak života, nevedela by som byť odkázana na niekoho peniaze, nemať priatelov, byť celý den ticho a rozprávať sa len s dieťatom preto sa pýtam, či sú osoby ktoré sú naozaj uprimne spokojné a OK s takým životom. Nemyslím ženy, ktoré sú doma ale napr športujú, žiju spoločenský život, ... ale naozaj byť len doma a tým to hasne.

reanda
20. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_a4c58b ja neviem prečo ked sa človek čo i len zamysli nad niečim, tak to automaticky znamena niečo zle, že zavidím alebo neviem čo. Ja mam uplny opak života, nevedela by som byť odkázana na niekoho peniaze, nemať priatelov, byť celý den ticho a rozprávať sa len s dieťatom preto sa pýtam, či sú osoby ktoré sú naozaj uprimne spokojné a OK s takým životom. Nemyslím ženy, ktoré sú doma ale napr športujú, žiju spoločenský život, ... ale naozaj byť len doma a tým to hasne.

@anonym_autor no ale aku vyhodu ti prinasa taketo zamyslanie sa? je to len strata tvojho casu a energie, ked ti je jasne, ze ty by si o take nieco nestala.. venuj svoj cas a energiu radsej sebe a tomu, o co stojis ty..
a ano, ludia su rozni a pre niekoho je sen to, co pre teba nocna mora a naopak.. pre mna je sen byt doma a moct venovat svoj cas a energiu tomu, co ma pre mna cenu, aj ked pre teba je to asi nepredstavitelna prazdna nuda 🙂 .. pre mna je zas hrozna otrava a strata casu napr. sportovanie a zitie spolocenskeho zivota 😀

unbeholfen
20. mar 2026

Aj ja hovorím, keď sa nedá, tak sa nedá. Tak treba žiť s tým že vzťah neni pre každého. Opačné pohlavie treba vnímať ako kulisu, len je to veľmi ťažké odolať. Ženy sú pekné a stále to láka zoznámiť sa.

autor
20. mar 2026
@reanda

@anonym_autor no ale aku vyhodu ti prinasa taketo zamyslanie sa? je to len strata tvojho casu a energie, ked ti je jasne, ze ty by si o take nieco nestala.. venuj svoj cas a energiu radsej sebe a tomu, o co stojis ty..
a ano, ludia su rozni a pre niekoho je sen to, co pre teba nocna mora a naopak.. pre mna je sen byt doma a moct venovat svoj cas a energiu tomu, co ma pre mna cenu, aj ked pre teba je to asi nepredstavitelna prazdna nuda 🙂 .. pre mna je zas hrozna otrava a strata casu napr. sportovanie a zitie spolocenskeho zivota 😀

@reanda tak ja si myslím, že denne človeku prejde hlavou x myšlienok a zamýšľa sa. Naozaj to nebolo myslené v zlom, každý nech si žije ako vie ale teda chcela som počuť názory. Viem,že sú aj introverti atď ale toto je z môjho pohľadu už také moc (ale vravím pre mňa,pre nich asi nie)

vilma7
26. apr 2026

Keby vyhram lotto tak si to viem predstaviť ;). Ale kamarátky by som určite mala ako aj hobby.

klara546
26. apr 2026

Ja tak žijem roky. Mne to vyhovuje

anonym_099df9
26. apr 2026

@anonym_autor ja som nastupila do prace po 3 rokoch rodicaku. Praca ok, vacsinou z domu, mala stale chora, ale vsetko bolo okej, kym firma, kde som robila nekrachla - sefovi sa to uz neoplatilo tahat. Kedze som povodne ucitelka nastupila som na 50% uvazok ucit, ked mala dcera 4 roky. Kedze skola bola mala na svoj predmet som tam bola jedina a ked som 1x ochorela od malej tak mi pani riaditelka, ked som stonala v 39 horucke povedala, "pani xy ale vy nesmiete takto chybat..." no chorobu som odlezala, lebo ked vraciam a horuckujem predsa ucit nejdem, nech si hocico rozprava. No tak som tam ucila 3 roky - mala stale dookola chora a ja s nou, ale kedze som bola na skrateny tak sme sa akosi s muzom vystriedali, velakrat som isla nevyspata do roboty - aj 10x som vstavala k malej a rano na 6.00 budicek (muz pomahal, ale niekedy sa nedalo) necerpala som za 3 roky ani jednu OČR, PN som bola raz s covidom. No ale riaditelka chcela, aby som chodila do prace aj mimo dni kedy mam rozvrh, ked bolo cosi treba urobit. No a ja som bez reptania chodila, lebo casto prizvukovala, ze ona nam moze nariadit pracu ako ona chce (samozrejme, za pracu mimo mojich prac. dni som nikdy nedostala zaplatene) az nakoniec som si po 3 rokoch otvorila usta, a ked chcela, aby som zas prisla mimo mojich prac dni, tak som odmietla so slovami, nech to robi niekto, kto je na full time, lebo ma raz taky plat ako ja.
Vysledok - karne opatrenie, vraj som drza a zjapala na mna celu poradu pred vsetkymi kolegami a povedala, ze sa vyhovaram na svoje dieta. Vtedy som si povedala, ze vdaka, toto nie. Moj muz pohodlne utiahne vsetky nase ucty. Este som tam zamestnana, uz ale len zopar tyzdnov. Ale je mi tak psychicky zle, ze v blizkej dobe nezvladnem ziadne dalsie zamestnanie, aj ked ucit chcem a viem (so studentami aj kolegami mam vyborne vztahy) musim.byt pre svoje zdravie doma.
Co chcem povedat - necudujem sa, ked je niekto doma, hlavne, ked su deti male. Ten kolotoc, ked je decko chore 12× za sezonu (moja ma imuno problemy), a este aj ti to niekto dava vyzrat napriek tomu, ze ani na tie OČR nejdes, lebo vraj robis malo....mna to tak zdeptalo, ze toto bude chciet dlhu rekonvalescenciu.

unbeholfen
26. apr 2026
@klara546

Ja tak žijem roky. Mne to vyhovuje

@klara546 a z čoho žiješ?

klara546
30. apr 2026
@unbeholfen

@klara546 a z čoho žiješ?

@unbeholfen ja som sa dobre vydala

anonym_c63a9a
30. apr 2026

Ono je to vsetko pekne, ostat doma a starat sa o muza a o deti a o domacnost. Len deti vyrastu, muz si vsimne, ze zensku co sponzoruje a ma ju naladovanu vo svojom baraku, v podstate nepotrebuje,sluzku, co mu poupratuje si moze najat za par šupov a nemusi ju živiť a vystať aj cez víkendy a na sex si môže vyberať omnoho krajšie a menej otravné ženy. A zrazu žena ostava na holičkach - bez roboty, bez vzdelania, bez kontaktov, bez prostriedkov

Strana
z2