Stres z vysokej školy: Ako bojovať so šikanou a úzkosťou?
Ahojte,
píšem sem, lebo by som potreboval počuť názor nestranných ľudí, prípadne niekoho, kto si prešiel niečím podobným. Som študentom vysokej školy. Po nastúpení na štúdium ma vybraný odbor nesmierne bavil a napĺňal, a to aj napriek počiatočným prekážkam, akými boli napríklad vedomostné medzery v niektorých predmetoch.
Na vysokú školu som prichádzal s cieľom rozvíjať svoje vedomosti, posúvať sa vpred a venovať sa akademickému rastu. Mojím zámerom rozhodne nebolo doplácať na lenivosť iných ľudí či neustále riešiť ich osobné problémy. Žiaľ, už od základnej a strednej školy som čelil šikane, ktorá v istej miere pretrváva aj na akademickej pôde, pričom iniciátormi sú najmä bývalí spolužiaci zo strednej školy. Hoci som im v minulosti výrazne pomáhal (a stále pomáham), moju ochotu si nevážia. Namiesto vďaky ma ohovárajú a snažia sa mi zámerne škodiť – pravdepodobne preto, že v určitých oblastiach dosahujem lepšie výsledky ako oni.
Mám povahu človeka, ktorý nevie povedať „nie“ a má sklon pomáhať aj ľuďom, ktorí ma v minulosti podrazili. Uvedomujem si však, že v snahe vyhovieť každému sa často dostávam do pozície človeka, ktorého ostatní iba zneužívajú (takzvaný „užitočný idiot“).
Táto situácia sa začína negatívne podpisovať na mojom psychickom stave. Nedokážem už ľuďom dôverovať a v každom podvedome hľadám skrytý, negatívny úmysel. Čo je však najhoršie, k oblasti, ktorá ma od útleho detstva nesmierne bavila, som si vybudoval hlbokú apatiu. Som neustále podráždený, čoraz častejšie sa zatváram doma, nechcem vôbec vychádzať medzi ľudí a začínam sa báť akéhokoľvek sociálneho kontaktu. Keď aj niečo začnem robiť, nedokážem to dokončiť, čo sa mi pred nástupom na vysokú školu nestávalo. Momentálne intenzívne prehodnocujem, či má zmysel v štúdiu vôbec pokračovať, alebo by bolo lepšie odísť pracovať.
Situáciu komplikuje aj chýbajúca opora v rodine. Keď sa snažím o svojich pocity hovoriť, moje problémy zľahčujú s tým, že „to prejde“. Jeden z rodinných príslušníkov (ktorý sám nemá maturitu, no argumentuje životnými skúsenosťami) ma neustále porovnáva so staršími rovesníkmi v rodine. Rodina nedokáže pochopiť, že proces učenia si vyžaduje čas a niektoré veci sú pre mňa náročnejšie ako iné. Z tohto neustáleho tlaku a porovnávania som už natoľko apatický, že o tom doma odmietam viesť akékoľvek diskusie.
Zvažujem preto návštevu psychológa, keďže cítim, že na zvládnutie tohto tlaku a úzkosti už moje vlastné sily nestačia. Budem vďačný za akýkoľvek názor, radu alebo vašu osobnú skúsenosť. Ako by ste takúto situáciu riešili vy?
Ja by som to riešila návštevou odborníka. Ak už podvedome prichádzajú myšlienky, že Ťa každý chce negatívne použiť/využiť a ruší to sociálne kontakty, je to vážne. A určite nie je pekné, ak aj rodina a najbližší nevedia aspoň vypočuť a nezľahčovať Tvoje pocity, ktoré sú pre Teba reálne a dosť Ti narušujú život. Takže podľa mňa si sa rozhodol správne. Ja by som dokonca zvažovala nielen psychológa, ale aj psychiatra. A to skutočne nemyslím ako urážku. So zlomenou nohou ideš k traumatológovi, s dušou a hlavou psychiater+psychológ.
Ja by som to riešila návštevou odborníka. Ak už podvedome prichádzajú myšlienky, že Ťa každý chce negatívne použiť/využiť a ruší to sociálne kontakty, je to vážne. A určite nie je pekné, ak aj rodina a najbližší nevedia aspoň vypočuť a nezľahčovať Tvoje pocity, ktoré sú pre Teba reálne a dosť Ti narušujú život. Takže podľa mňa si sa rozhodol správne. Ja by som dokonca zvažovala nielen psychológa, ale aj psychiatra. A to skutočne nemyslím ako urážku. So zlomenou nohou ideš k traumatológovi, s dušou a hlavou psychiater+psychológ.
@enmery tak pochopiteľne ale som konkrétne v takej situácií že pracujem a ledva si môžem dovoliť jedlo a školu a nie ešte vyšetrenia a lieky 🙂 Chcel by som počuť názor ako to svojpomocne prekonať 🙂
Ako riesit toxickych ludi mas plny youtube, skus este videa o stoicizme. Skusila by som aspon nieco lahke na stres, persen, magnezium...myslim ze uz prepadas do depresie + nemas sa na koho obratit nemas spravnu podporu. Je leto mozes pridat pohyb, prechadzky, bike....
@anonym_3656 1. Nezvládaš školu, nie si extra šikovný, ale šikovne to odôvodňuješ závisťou spolužiakov a slabou podporou rodiny.
2. Alebo ti jednoducho prepukla nejaká psychóza a si psychiatrický pacient.
Prečo ťa šikanovali v minulosti?
Mne takto vyhorela na vš dcéra- ale nakoniec sa zistilo, že má autizmus. Určite hľadaj psychológa, myslím že prvé sedenia sa neplatia, nie som si istá ale poisťovňa by niekoľko sedení preplácať mala- zisti si to, psychológ ti lieky nepredpíše, ak by si ich potreboval musíš navštíviť psychiatra, a neboj sa nie sú drahé, doplácaš možno 4-5e. Nenechaj to zájsť príliš ďaleko. Držím palce❤️
@anonym_3656 ak ta rodina porovnava, tak jednym uchom dnu a druhym von, pripadne mozes povedat, ze ta vobec nezaujima kto je lepsi, nemusis byt najlepsi a spoluziakov ignoruj, venuj sa studiu.
Prečo ťa šikanovali v minulosti?
Mne takto vyhorela na vš dcéra- ale nakoniec sa zistilo, že má autizmus. Určite hľadaj psychológa, myslím že prvé sedenia sa neplatia, nie som si istá ale poisťovňa by niekoľko sedení preplácať mala- zisti si to, psychológ ti lieky nepredpíše, ak by si ich potreboval musíš navštíviť psychiatra, a neboj sa nie sú drahé, doplácaš možno 4-5e. Nenechaj to zájsť príliš ďaleko. Držím palce❤️
@anonym_4f0752 ďakujem za odpoveď výskušam. Šikanu ma upozorňovali učitelia len stále som im povedal že nech to neriešia....(Nechcel som tým ľudom pokaziť štúdium ) .
@anonym_3656 ja by som urcite velmi zvazila zmenit vysoku skolu (zjavne v mieste bydliska) na taku kde by sibol na intraku. Ten isty odbor ale inde. Nemal by si tam tych spoluziakov ktori ta sikanuju a bol by si prec od rodicov ktori ta nepodporuju. Len chodenim k psychologovi nic neporiesis, ty hlavne potrebujes odstrihnut zdroj svojich problemov t.z.ludi ktori ti ublizuju
@anonym_3656 1. Nezvládaš školu, nie si extra šikovný, ale šikovne to odôvodňuješ závisťou spolužiakov a slabou podporou rodiny.
2. Alebo ti jednoducho prepukla nejaká psychóza a si psychiatrický pacient.
@anonym_fefdb5 „Diagnózy a moje schopnosti nechám radšej na odborníkov, za ktorými sa chystám. Sem som si prišiel len po ľudskú radu. Ak ju nemáš, nemusíš reagovať.“
určite odísť na internát a domov chodiť raz za čas. študovať ďálej, vedomosti ti nikto nikdy nevezme.
@anonym_3656 psychiatricka liecba je plne hradena poistovnou, k psychiatrovi nepotrebujes vymenny listok, staci najst ambulanciu a dohodnut si termin prvej navstevy. Psychologovia, ktori maju zmluvy s poistovnami sa hladaju tazsie ale aj taki su.
@anonym_3656 Nevzdávala by som sa kvôli spolužiakom.
Stále môžeš ísť na externé pracovala popri tom študovať, nebudeš so svojimi spolužiakmi v škole.
Môžeš zmeniť odbor, za nejaký kde nebudú tí spolužiaci.
Prosím, nenechaj aby ti niekto vzal tvoje ciele, hlavne niekto, kto za to nestojí. Oni za to nestoja.
Mne prides nevyzrety. Keby si nenapisal, ze si na VŠ, tipovala by som ta na prve triedy SŠ.
@anonym_3656
Na jednej strane píšeš:Zvažujem preto návštevu psychológa,Diagnózy a moje schopnosti nechám radšej na odborníkov, za ktorými sa chystám.
A na druhej ledva si môžem dovoliť jedlo a školu a nie ešte vyšetrenia a lieky .
Tak teda čo chceš

Navstevu psychologa nezvazuj, ale zacni si ho hned hladat. Potrebujes ho