icon

Stres z vysokej školy: Ako bojovať so šikanou a úzkosťou?

anonym_3656
Dnes o 17:09

Ahojte,

píšem sem, lebo by som potreboval počuť názor nestranných ľudí, prípadne niekoho, kto si prešiel niečím podobným. Som študentom vysokej školy. Po nastúpení na štúdium ma vybraný odbor nesmierne bavil a napĺňal, a to aj napriek počiatočným prekážkam, akými boli napríklad vedomostné medzery v niektorých predmetoch.

Na vysokú školu som prichádzal s cieľom rozvíjať svoje vedomosti, posúvať sa vpred a venovať sa akademickému rastu. Mojím zámerom rozhodne nebolo doplácať na lenivosť iných ľudí či neustále riešiť ich osobné problémy. Žiaľ, už od základnej a strednej školy som čelil šikane, ktorá v istej miere pretrváva aj na akademickej pôde, pričom iniciátormi sú najmä bývalí spolužiaci zo strednej školy. Hoci som im v minulosti výrazne pomáhal (a stále pomáham), moju ochotu si nevážia. Namiesto vďaky ma ohovárajú a snažia sa mi zámerne škodiť – pravdepodobne preto, že v určitých oblastiach dosahujem lepšie výsledky ako oni.

Mám povahu človeka, ktorý nevie povedať „nie“ a má sklon pomáhať aj ľuďom, ktorí ma v minulosti podrazili. Uvedomujem si však, že v snahe vyhovieť každému sa často dostávam do pozície človeka, ktorého ostatní iba zneužívajú (takzvaný „užitočný idiot“).

Táto situácia sa začína negatívne podpisovať na mojom psychickom stave. Nedokážem už ľuďom dôverovať a v každom podvedome hľadám skrytý, negatívny úmysel. Čo je však najhoršie, k oblasti, ktorá ma od útleho detstva nesmierne bavila, som si vybudoval hlbokú apatiu. Som neustále podráždený, čoraz častejšie sa zatváram doma, nechcem vôbec vychádzať medzi ľudí a začínam sa báť akéhokoľvek sociálneho kontaktu. Keď aj niečo začnem robiť, nedokážem to dokončiť, čo sa mi pred nástupom na vysokú školu nestávalo. Momentálne intenzívne prehodnocujem, či má zmysel v štúdiu vôbec pokračovať, alebo by bolo lepšie odísť pracovať.

Situáciu komplikuje aj chýbajúca opora v rodine. Keď sa snažím o svojich pocity hovoriť, moje problémy zľahčujú s tým, že „to prejde“. Jeden z rodinných príslušníkov (ktorý sám nemá maturitu, no argumentuje životnými skúsenosťami) ma neustále porovnáva so staršími rovesníkmi v rodine. Rodina nedokáže pochopiť, že proces učenia si vyžaduje čas a niektoré veci sú pre mňa náročnejšie ako iné. Z tohto neustáleho tlaku a porovnávania som už natoľko apatický, že o tom doma odmietam viesť akékoľvek diskusie.

Zvažujem preto návštevu psychológa, keďže cítim, že na zvládnutie tohto tlaku a úzkosti už moje vlastné sily nestačia. Budem vďačný za akýkoľvek názor, radu alebo vašu osobnú skúsenosť. Ako by ste takúto situáciu riešili vy?

anonym_1262e5
Dnes o 17:14

Navstevu psychologa nezvazuj, ale zacni si ho hned hladat. Potrebujes ho

enmery
Dnes o 17:17

Ja by som to riešila návštevou odborníka. Ak už podvedome prichádzajú myšlienky, že Ťa každý chce negatívne použiť/využiť a ruší to sociálne kontakty, je to vážne. A určite nie je pekné, ak aj rodina a najbližší nevedia aspoň vypočuť a nezľahčovať Tvoje pocity, ktoré sú pre Teba reálne a dosť Ti narušujú život. Takže podľa mňa si sa rozhodol správne. Ja by som dokonca zvažovala nielen psychológa, ale aj psychiatra. A to skutočne nemyslím ako urážku. So zlomenou nohou ideš k traumatológovi, s dušou a hlavou psychiater+psychológ.

anonym_3656
autor
Dnes o 17:39
@enmery

Ja by som to riešila návštevou odborníka. Ak už podvedome prichádzajú myšlienky, že Ťa každý chce negatívne použiť/využiť a ruší to sociálne kontakty, je to vážne. A určite nie je pekné, ak aj rodina a najbližší nevedia aspoň vypočuť a nezľahčovať Tvoje pocity, ktoré sú pre Teba reálne a dosť Ti narušujú život. Takže podľa mňa si sa rozhodol správne. Ja by som dokonca zvažovala nielen psychológa, ale aj psychiatra. A to skutočne nemyslím ako urážku. So zlomenou nohou ideš k traumatológovi, s dušou a hlavou psychiater+psychológ.

@enmery tak pochopiteľne ale som konkrétne v takej situácií že pracujem a ledva si môžem dovoliť jedlo a školu a nie ešte vyšetrenia a lieky 🙂 Chcel by som počuť názor ako to svojpomocne prekonať 🙂

zabka79
Dnes o 17:44

Ako riesit toxickych ludi mas plny youtube, skus este videa o stoicizme. Skusila by som aspon nieco lahke na stres, persen, magnezium...myslim ze uz prepadas do depresie + nemas sa na koho obratit nemas spravnu podporu. Je leto mozes pridat pohyb, prechadzky, bike....

mathob
Autor odpoveď zmazal
anonym_fefdb5
Dnes o 18:14

@anonym_3656 1. Nezvládaš školu, nie si extra šikovný, ale šikovne to odôvodňuješ závisťou spolužiakov a slabou podporou rodiny.
2. Alebo ti jednoducho prepukla nejaká psychóza a si psychiatrický pacient.

anonym_4f0752
Dnes o 18:21

Prečo ťa šikanovali v minulosti?
Mne takto vyhorela na vš dcéra- ale nakoniec sa zistilo, že má autizmus. Určite hľadaj psychológa, myslím že prvé sedenia sa neplatia, nie som si istá ale poisťovňa by niekoľko sedení preplácať mala- zisti si to, psychológ ti lieky nepredpíše, ak by si ich potreboval musíš navštíviť psychiatra, a neboj sa nie sú drahé, doplácaš možno 4-5e. Nenechaj to zájsť príliš ďaleko. Držím palce❤️

domkakvet
Dnes o 18:24

@anonym_3656 ak ta rodina porovnava, tak jednym uchom dnu a druhym von, pripadne mozes povedat, ze ta vobec nezaujima kto je lepsi, nemusis byt najlepsi a spoluziakov ignoruj, venuj sa studiu.

anonym_3656
autor
Dnes o 18:32
@anonym_4f0752

Prečo ťa šikanovali v minulosti?
Mne takto vyhorela na vš dcéra- ale nakoniec sa zistilo, že má autizmus. Určite hľadaj psychológa, myslím že prvé sedenia sa neplatia, nie som si istá ale poisťovňa by niekoľko sedení preplácať mala- zisti si to, psychológ ti lieky nepredpíše, ak by si ich potreboval musíš navštíviť psychiatra, a neboj sa nie sú drahé, doplácaš možno 4-5e. Nenechaj to zájsť príliš ďaleko. Držím palce❤️

@anonym_4f0752 ďakujem za odpoveď výskušam. Šikanu ma upozorňovali učitelia len stále som im povedal že nech to neriešia....(Nechcel som tým ľudom pokaziť štúdium ) .

ivana11155
Dnes o 18:38

@anonym_3656 ja by som urcite velmi zvazila zmenit vysoku skolu (zjavne v mieste bydliska) na taku kde by sibol na intraku. Ten isty odbor ale inde. Nemal by si tam tych spoluziakov ktori ta sikanuju a bol by si prec od rodicov ktori ta nepodporuju. Len chodenim k psychologovi nic neporiesis, ty hlavne potrebujes odstrihnut zdroj svojich problemov t.z.ludi ktori ti ublizuju

anonym_3656
autor
Dnes o 18:46
@anonym_fefdb5

@anonym_3656 1. Nezvládaš školu, nie si extra šikovný, ale šikovne to odôvodňuješ závisťou spolužiakov a slabou podporou rodiny.
2. Alebo ti jednoducho prepukla nejaká psychóza a si psychiatrický pacient.

@anonym_fefdb5 „Diagnózy a moje schopnosti nechám radšej na odborníkov, za ktorými sa chystám. Sem som si prišiel len po ľudskú radu. Ak ju nemáš, nemusíš reagovať.“

anonym_b0a3f9
Dnes o 18:47

určite odísť na internát a domov chodiť raz za čas. študovať ďálej, vedomosti ti nikto nikdy nevezme.

anonym_1262e5
Dnes o 19:07

@anonym_3656 psychiatricka liecba je plne hradena poistovnou, k psychiatrovi nepotrebujes vymenny listok, staci najst ambulanciu a dohodnut si termin prvej navstevy. Psychologovia, ktori maju zmluvy s poistovnami sa hladaju tazsie ale aj taki su.

anonym_431f6b
Dnes o 20:17

@anonym_3656 Nevzdávala by som sa kvôli spolužiakom.
Stále môžeš ísť na externé pracovala popri tom študovať, nebudeš so svojimi spolužiakmi v škole.
Môžeš zmeniť odbor, za nejaký kde nebudú tí spolužiaci.
Prosím, nenechaj aby ti niekto vzal tvoje ciele, hlavne niekto, kto za to nestojí. Oni za to nestoja.

anonym_2b723f
Dnes o 20:33

Mne prides nevyzrety. Keby si nenapisal, ze si na VŠ, tipovala by som ta na prve triedy SŠ.

anonym_b299c2
Dnes o 21:26

@anonym_3656
Na jednej strane píšeš:Zvažujem preto návštevu psychológa,Diagnózy a moje schopnosti nechám radšej na odborníkov, za ktorými sa chystám.
A na druhej ledva si môžem dovoliť jedlo a školu a nie ešte vyšetrenia a lieky .

Tak teda čo chceš