Učiteľstvo: Prečo je to najnáročnejšia práca?
Ufff, učím 2 roky a zo školstva odchádzam.
Nie som žiadna mladica, vystriedala som kopec zamestnaní, ale potom som sa asi zbláznila a povedala som si, že skúsim školstvo. Už nikdy viac.
Hluk. Neustály, neutíchajúci, všadeprítomný hluk a my všetci sa snažíme vysvetľovať, byť pokojní, vyrovnaní, pedagogickí.
A potom ten nonstop režim. 6 hodín v kuse. Bez pauzy. Bez možnosti si sadnúť, vydýchnuť, na sekundu vypnúť. Stále v strehu. Ako nejaký kombinovaný radar, psychológ, moderátor a občas aj rozhodca v zápase "kto komu zobral gumu", inokedy oveľa horšie..
A toaleta? Luxus. Mýtus. Lebo realita je: "Ešte vydržím do ďalšej hodiny… ešte vydržím… ešte vydržím…" a zrazu je obed a ani som si neuvedomila, že existuje niečo ako základné biologické potreby.
Do toho všetkého treba byť milý, spravodlivý, trpezlivý, motivujúci, kreatívny, energický… a ideálne aj vtipný. Každý deň. Bez ohľadu na vsetky okolnosti.
A najlepšie na tom je, že keď konečne skončí vyučovanie, práca nekončí. Práve naopak.
Učiteľstvo nie je len práca. Je to permanentný multitasking na hrane mentálneho prežitia, zabalený do očakávania, že to človek bude robiť s úsmevom. Sú tam momenty, kvôli ktorým to dáva zmysel. Ale nikto nech nehovorí, že je to ľahké.
Až teraz po tých rokov NAOZAJ chápem učiteľov, zaslúžia si omnoho viac. V žiadnom inom zamestnaní som nezažila takýto nápor a k tomu ešte také smiešne finančné ohodnotenie. Vo všetkých iných zamestnaniach boli obdobia, keď bol stres, rôzne deadlines...ale tu je ten stres neustále. K tomu všetkému neustále vzdelávania, ktorých pointa je tá, že aj keď človek robí najlepšie ako vie, tak nikdy to nie je dosť.
@anonym_autor ja som názoru toho, že sú oveľa horšie práce. Nakoľko máme v rodine pár učiteliek - základná, stredná škola a ani jedna sa nesťažuje. Či je to dedina, alebo mesto. Plat si myslím, že je nie je zlý, pre čas ktorí trávia v práci.
@anonym_c53baa ...ale nie pre ten, ktorý trávia mimo práce, no prácou.
@anonym_autor ja ked idem popri budovach a to prosim len zakladnych škôl, vidim naopak nove auta do radu, neraz i luxusne, dalej ucitelia nemaju nocne smeny, deti ktore vyucuju maju stale prazdniny, k tomu maju edupage kde nie detom ale ich rodicom zadavaju ulohy cim si oni škrtajú prácu v skole, k tomu maju asistenov a psychologov, ozaj sa ty ucitelia maju na Slovensku tak strasne zle😎, a ozaj, minuly rok cink odmena 800€ na dovolenku, klimatizaciu, uzivanie si zivota, pracujuci v inych odboroch samozrejme narok nemali len vyvoleny zamestnanci statu...
@anonym_498e81 Tie autá sú kúpené asi nie z ich platu, mudrlantka, tých 800 bolo v čistom napokon 500, asistentov si nemôžu dovoliť všetky školy, psychológ za nich isto neodučí, Edupage je aj pre žiakov, rovnako aj úlohy a v noci alebo do noci neraz pracujú tiež...no bez príplatku.
Nemám rada tieto AI texty, z ktorých srší že to nepísal človek.
Tak či tak - nechápem ako môže niekto napísať čo je najhoršia práca. Nerobila si x milión iných prác, ktoré ľudia musia vykonávať. A každá práca má svoje pre a proti, dôležité je aby ju človek mal rád. Až vtedy bude spokojný.
Tak nie je to najnarocnejsia práca , ale je náročná, najma na psychiku. Pri dnešných detoch a rodičoch o to viac. Ja by som do školstva nešla, radšej pojdem napr. do obchodu, ak by som prisla o moju prácu, ktoru mam tiez sice psychicky náročnú, jedna chyba a moze sa stat velka tragédia. A nemam taky plat ako kolegova zena ucitelka, ona ma viac, nemame minimalky.
Ďalšia vec, zaslúžia si viac, to ano, ale zmenila by sa tym náročnosť práce? Bola by si potom veselá, mila, vtipná ucitelka, lebo dobre zarobíš? Samozrejme by som im pridala, ale aj by som sa najma starala o ich psychické zdravie , nejak v tomto smere podporovať tie učiteľky.
Nemám rada tieto AI texty, z ktorých srší že to nepísal človek.
Tak či tak - nechápem ako môže niekto napísať čo je najhoršia práca. Nerobila si x milión iných prác, ktoré ľudia musia vykonávať. A každá práca má svoje pre a proti, dôležité je aby ju človek mal rád. Až vtedy bude spokojný.
@ria_sprout Ale však to netreba doslova tak chápať, že najnáročnejšia. Či to písal človek, či stroj, chytáte za slovíčka, podstata je o inom.
@anonym_autor Píšeš úplnú pravdu. Je to veľmi ťažká práca. A teraz s tou zmenou od 1.5.2026 už úplne.
@anonym_autor Píšeš úplnú pravdu. Je to veľmi ťažká práca. A teraz s tou zmenou od 1.5.2026 už úplne.
@anonym_767f27 aka zmena? uz nie som v branži, asi som nezaregistrovala
@anonym_767f27 aka zmena? uz nie som v branži, asi som nezaregistrovala
@anonym_0aae0e Od 1.5. je riaditeľ povinný riešiť akýkoľvek podnet od žiaka, rodiča. Ak sa dieťa príde sťažovať, že učiteľ na neho zvýši hlas, že sa mu zdá, že sa s ním rozpráva nevhodným tónom, osloví ho tak, že sa mu to nepozdáva atď., tak to musí riešiť. A vyvodiť dôsledky. Netuším, kto bude učiť. Plno ľudí odchádza preč.
@anonym_autor ja ked idem popri budovach a to prosim len zakladnych škôl, vidim naopak nove auta do radu, neraz i luxusne, dalej ucitelia nemaju nocne smeny, deti ktore vyucuju maju stale prazdniny, k tomu maju edupage kde nie detom ale ich rodicom zadavaju ulohy cim si oni škrtajú prácu v skole, k tomu maju asistenov a psychologov, ozaj sa ty ucitelia maju na Slovensku tak strasne zle😎, a ozaj, minuly rok cink odmena 800€ na dovolenku, klimatizaciu, uzivanie si zivota, pracujuci v inych odboroch samozrejme narok nemali len vyvoleny zamestnanci statu...
@anonym_498e81 tak vacsina uciteliek sa dobre vydala, maju muzov lekarov, inzinierov, podnikaju atd... cize tie auta su z rodinnych zdrojov, kolegyne, co boli slobodne mali take zakladne auto v casoch pred 10-15 rokmi, ked som este ucila, tak nove stalo maximalne 10 000 - 12 000 eur. Cize tie auta za 40 - 50 a ciac tisic su zo zdrojov manzelov. Tiez som mala kolegyne, co mali landrovery, mercedesy - ale muz bol politik, majitel restauracie, majitel firmy s cokoladou.
@anonym_0aae0e Od 1.5. je riaditeľ povinný riešiť akýkoľvek podnet od žiaka, rodiča. Ak sa dieťa príde sťažovať, že učiteľ na neho zvýši hlas, že sa mu zdá, že sa s ním rozpráva nevhodným tónom, osloví ho tak, že sa mu to nepozdáva atď., tak to musí riešiť. A vyvodiť dôsledky. Netuším, kto bude učiť. Plno ľudí odchádza preč.
@anonym_767f27 Ono, závisí od riaditeľa. A netreba tieto smiešne prípisy, pokyny, manuály...(je ich stále viac a viac) ...nejako extra zverejňovať, a tým hnať vodu na mlyn niektorým žiakom a ich rovnako podareným rodičom.
@anonym_767f27 Ono, závisí od riaditeľa. A netreba tieto smiešne prípisy, pokyny, manuály...(je ich stále viac a viac) ...nejako extra zverejňovať, a tým hnať vodu na mlyn niektorým žiakom a ich rovnako podareným rodičom.
@anonym_af4ec1 Nie, nezávisí od riaditeľa. Dnešný rodič je veľmi informovaný.
@anonym_767f27 zaujímala by ma realita týchto podnetov. Kto bude mať čas riešiť každú sťažnosť typu učiteľ na mňa kričal. A tiež vyvodzovanie dôsledkov. Aby neboli žiaci, či rodičia prekvapení, že dôsledky nemusí znášať iba učiteľ. Aj ja som jednou z tých, ktoré po x-rokoch zvažujú odchod. Inak ja chodievam s MHD alebo pešo a máme doma len jedno auto. Aj to nie luxusné. Asi som sa zle vydala 🤷♀️ alebo je tu druhá možnosť - nepotrpíme si na luxus 😉
@anonym_767f27 zaujímala by ma realita týchto podnetov. Kto bude mať čas riešiť každú sťažnosť typu učiteľ na mňa kričal. A tiež vyvodzovanie dôsledkov. Aby neboli žiaci, či rodičia prekvapení, že dôsledky nemusí znášať iba učiteľ. Aj ja som jednou z tých, ktoré po x-rokoch zvažujú odchod. Inak ja chodievam s MHD alebo pešo a máme doma len jedno auto. Aj to nie luxusné. Asi som sa zle vydala 🤷♀️ alebo je tu druhá možnosť - nepotrpíme si na luxus 😉
@anonym_33aee0 Áno, rieši sa to a bude sa to riešiť. V dnešnom školstve je na piedestáli rodič a jeho dieťa. Učiteľ musí skákať tak, ako pískajú. Dieťa = normatív. Toto treba zmeniť.
@anonym_a86c96 Ucim na VS vyse 30 rokov, dovolim si tvrdit, ze pises blbosti, aj ked samozrejme, nie je VS ako VS a viem, ze dnes uz nie je problem ostat na VS, takze aj tam ta uroven je rozna. Ak dcera chodi na konferencie, tak zrejme musi vedecky pracovat a teda jej praca nebude len o troch dnoch v tyzdni.
@anonym_1356f4 presne toto som isla napisat, to ze sa v skole ukaze tri dni, tak neznamena, ze aj s pripravou tri dni pracuje a 1200 v cistom ani nahodou nie je plat na vyskakovanie a chvalenie sa, tolko som mala aj na gymnaziu, aj na ZS, tolko ma predavacka.
@anonym_1356f4 ano pracuje aj vedecky lebo na to ma cas, keby nechcela moze brat tych 1200 a robit 3 dni uz aj s pripravou. To ze chodi na konferencie je jej aktivita, netusila som ako to chodi kedze v skolstve nepracujem ani ja ani nikto z rodiny a bala som sa ako v skolstve vobec vyzije. Z jej fakulty poznam akurat jednu docentku, rodili sme spolu pred par rokmi, a ta sa v jednom kuse stazovala ako musi pracovat naviac, ako musi kupovat kancelarsky papier za svoje, ako po nich chcu vedecku pracu, ako musi pisat clanky atd a ake to je dlabo platene.
Takze dcera mi to vysvetlila. Pripravi temu, prihlasi ju na konferenciu, ked jej to schvalia a zaradia do programu poda si ziadost o grant s rozpoctom - letenky, ubytko, ucastnicky poplatok, nakup literatury, pripadne ine vydavky. Schvalia jej grant a potom sa zucastni na konferencii, a vdaka povahe jej odboru navstivi krajiny o ktorych sa mne ani nesniva.
@anonym_a86c96 ale dcera musi pisat a publikovat, predstav si, ze u nas na fakulte prepustali a zlucili katedry, prepustili tych, co malo publikovali
@anonym_af4ec1 Nie, nezávisí od riaditeľa. Dnešný rodič je veľmi informovaný.
@anonym_767f27 Nie je pravidlom. Kopec rodičov ani nevie, ako funguje Edupage. A tak, ako častokrát lekár kryje lekára, aj riaditeľ bude kryť svojho zamestnanca, ak nepôjde o vážnu a opodstatnenú vec.
Netvrdím že si učitelia nezaslúžia viac peňazí.
Ale isto to nie je najhoršie zamestnanie.
Ujo pracoval v bani a to bola teda veľmi ťažká práca.
Je kopec zamestnaní kde musíš ťahať každý deň či je víkend alebo noc. Ticho v práci má veľmi málo ľudí.
Sú zamestnania kde ešte aj návštevu wc sledujú. Nemajú nárok na toľko voľna a ak už dostanú 2 týždňovú dovolenku tak presne všetci naraz.
Niekde zamestnávateľ dáva každý mesiac 2 dni dovolenky či chceš alebo nie a povinne. A potom neostane zamestnancovi na leto. A mohla by som pokračovať...
@anonym_767f27 toto však bolo prijaté pretože riaditeľ ani učitelia nechceli riešiť šikanu na školách.
Je to veľká iniciatívna OZ Rodičia. Podľa ich prieskumov sa zámerne riaditelia aj učitelia vyhýbali riešeniu šikany a dieťa ktoré bolo šikanované muselo veľa krát školu opustiť pričom agresor ostával. A takúto skúsenosť máme tiež. Takže ja napíšem že konečne to niekto chce riešiť. Netvrdím že je to najlepšie riešenie ale lepšie ako nič.
@anonym_767f27 toto však bolo prijaté pretože riaditeľ ani učitelia nechceli riešiť šikanu na školách.
Je to veľká iniciatívna OZ Rodičia. Podľa ich prieskumov sa zámerne riaditelia aj učitelia vyhýbali riešeniu šikany a dieťa ktoré bolo šikanované muselo veľa krát školu opustiť pričom agresor ostával. A takúto skúsenosť máme tiež. Takže ja napíšem že konečne to niekto chce riešiť. Netvrdím že je to najlepšie riešenie ale lepšie ako nič.
@bosorkabb Šikana učiteľov, to je celé.
@anonym_767f27 Deti sa dnes šikanujú aj mimo školy. Aj za to môžu len učitelia?
@valria Za výchovu môže jedine rodič. A ten to nezvláda, tak šikanuje v škole učiteľov miesto toho, aby si narobil poriadky s deckom doma.
@bosorkabb OZ sú najväčšia škodná u nás. Títo múdri rodičia si majú najmä uvedomiť, že šikana ide z rodiny a z povahy decka, nie zo školy. A učitelia nemôžu nič. U nás šikanoval jeden chalan deti a na rodičovskom združení nesmela triedna kvôli posvätnému GDPR povedať nahlas ani jeho meno, lebo ona by mala problém. Našťastie sme to meno vedeli od detí. A aj tak sa okrem dohovorov, školského psychológa a vyšetrenia v CPPP nič nezmenilo, veď ani diagnózu toho zmrda sme sa nemohli dozvedieť. Akurát psychológ odôvodnil, že to nie je normálne zdravé decko, no keďže všade vládne inklúzia a je to jeho spádová škola, tak tam zostal a ničil deťom a učiteľom nervy naďalej. My sme radšej dcéru vzali preč, no učiteľom to nevyčítam.
@bosorkabb Šikana učiteľov, to je celé.
@anonym_b3eef7 ešte raz. Ja som napísala kto to navrhol a prečo.
Mám osobnú skúsenosť čo sa šikany týka a teda škola neriešila vôbec nič. Ani učiteľka.
Jediné čo ich napadlo bolo že dcéra si za to môže sama. A nech nerieši. Je o tom niekoľko písomných zápisov. Aj teraz keď tú učiteľku vidí prejde na druhú stranu ulice.
Dieťa robí problémy ďalej ale už iným deťom.
Išlo o dieťa učiteľky.
Zaujímavé že na novej škole nemá žiaden problém. Má úžasnú pani učiteľku. Jedinú poznámku nemá, zlepšila si prospech.
Šikana bola vo vedľajšej triede a pekne sa to riešilo, oficiálne. Učiteľ aj riaditeľ sa k tomu hneď postavili čelom. Hneď od začiatku.
Ako je možné že na jednej škole to ide a inde nie?
@anonym_767f27 keď myslíš.
V našej aj manželovej firme sa rieši každý podnet, máme etickú linku. Neexistuje aby riaditeľ neriešil podnet zamestnanca. Na to sú presné interné postupy. Prečo to teda nejde v školstve?
Ja som dokonca tá ktorá nemá problém s kamerami v triedach.
@anonym_b3eef7 ešte raz. Ja som napísala kto to navrhol a prečo.
Mám osobnú skúsenosť čo sa šikany týka a teda škola neriešila vôbec nič. Ani učiteľka.
Jediné čo ich napadlo bolo že dcéra si za to môže sama. A nech nerieši. Je o tom niekoľko písomných zápisov. Aj teraz keď tú učiteľku vidí prejde na druhú stranu ulice.
Dieťa robí problémy ďalej ale už iným deťom.
Išlo o dieťa učiteľky.
Zaujímavé že na novej škole nemá žiaden problém. Má úžasnú pani učiteľku. Jedinú poznámku nemá, zlepšila si prospech.
Šikana bola vo vedľajšej triede a pekne sa to riešilo, oficiálne. Učiteľ aj riaditeľ sa k tomu hneď postavili čelom. Hneď od začiatku.
Ako je možné že na jednej škole to ide a inde nie?
@anonym_767f27 keď myslíš.
V našej aj manželovej firme sa rieši každý podnet, máme etickú linku. Neexistuje aby riaditeľ neriešil podnet zamestnanca. Na to sú presné interné postupy. Prečo to teda nejde v školstve?
Ja som dokonca tá ktorá nemá problém s kamerami v triedach.
@bosorkabb Ale ja nepíšem o šikane medzi deťmi. Ale toto opatrenie umožní ešte viac šikanovať učiteľov zo strany detí a ich rodičov.
@bosorkabb Ale ja nepíšem o šikane medzi deťmi. Ale toto opatrenie umožní ešte viac šikanovať učiteľov zo strany detí a ich rodičov.
@anonym_767f27 ako prosím ťa?
Zákon len určuje a
zavádza povinnosť školy mať mechanizmus na prijímanie podnetov od žiakov.
Riaditeľ alebo ním poverená osoba musí každý podnet prijať, zaevidovať a vybaviť – teda reagovať.
Zákon však neurčuje, že každý podnet musí viesť k sankcii alebo formálnemu konaniu.
Ide o to, aby žiak nebol ignorovaný.
Toto je bežná prax v školách v zahraničí,dokonca aj v súkromných firmách na Slovensku.
@anonym_767f27 ako prosím ťa?
Zákon len určuje a
zavádza povinnosť školy mať mechanizmus na prijímanie podnetov od žiakov.
Riaditeľ alebo ním poverená osoba musí každý podnet prijať, zaevidovať a vybaviť – teda reagovať.
Zákon však neurčuje, že každý podnet musí viesť k sankcii alebo formálnemu konaniu.
Ide o to, aby žiak nebol ignorovaný.
Toto je bežná prax v školách v zahraničí,dokonca aj v súkromných firmách na Slovensku.
@bosorkabb Už teraz je obrovská šikana zo strany rodičov, no obrovská.
@bosorkabb Už teraz je obrovská šikana zo strany rodičov, no obrovská.
@anonym_767f27 ja som bola v rade školy a mne sa nezdalo. Bežne podnety ktoré som riešila aj v práci. A teda áno niekedy rozum zastavil ale vždy sa podnet riešil podľa interných smerníc.
Ono vždy sa niekto ozve kľudne podľa mňa z banalitou ale to neznamená že teraz všetkým prikážeme mlčať.
Tak ako má práva učiteľ tak ich má aj žiak či rodič. S tým nič neurobíš.
Ja ti rozumiem. Moja teta bola učiteľka, milovala svoju prácu. Nikdy sa nesťažovala. Učila na dedine kde každý poznal každého. A veru posledné 2r. Mala toho dosť. Deti s rôznymi potrebami jej dali zabrať. Tak ako píšu dievčatá aj iné povolania sú ťažké. Pani poštárka mi rozprávala, keď bola mladá a mala svoje dni,nikoho nezaujimalo kam pôjde na wc. Takže aj to je ťažké. Poviem ti seba, robím na onkológii. Tiež to nie je med lízať. Pacienti stále agresívnejší, že čaká 1hodinu, ale to nevidí, že stroj je pokazený. A preto čaká. Alebo mali sme teraz pána, ktorý sa rozhodol ukončiť svoje trápenie sám. Môžem ti povedať, že je to strašné. Teba sa nikto nepýta, že či niečo nepotrebuješ, veď ty si tu pre pacienta a hotovo. Môžem ti povedať že je to stále o ľuďoch. V škole to je vizitka z domu.
@anonym_autor ani som to nedocitala ale si teda zvladtna osobka, tebe asi nikde nic nevyhovovalo kedze, ako sama pises si vystriedala viacero profesii.... netlac tu nazor o najnarocnejsej praci ucitela lebo je to hlupost ... robis zke meno ucitelkam

@anonym_autor v kazdej profesii je nejale rozpatie narocnosti. Dcera ked v 18tich povedala ze bude ucitelka tak ma skoro zachranka odviezla 😃
Dnes v 26r uci ALE uci na VS, zriedkavy odbor, par hodin tyzdenne, velmi ju to bavi a zaraba 1200 v cistom za cca 3 dni prace v tyzdni, to je cas aj s pripravou. Zvysok ma volno, cez skuskove akurat odskusa, potom prazdniny. Popri tom studuje dalej v odbore a zacina chodit po svete, na univerzity, na konferencie kde sama prednasa, vydavky, ucast a pracu na prispevkoch ma preplatenu osobitne z grantov.
Takze je ucitel a ucitel.
@anonym_a86c96 nema ona doktorandske stipko ? To je aktualne 1 200€ v cistom (ak uz ma dizertacku, co by vekovo sedelo). Staci ucit par hodin tyzdenne, to sa zmesti aj do dvoch dni. Par krat do roka konferencia, clanok, aby splnila podmienky studia.
Na hlavne mesto, pokial je clovek sam, je ta suma ale velmi nizka. Pokial chce vlastne byvanie, rodinu, bez dalsej prace alebo brigady to nejde.