Vyčerpanie a vyhorenie zo života. Ako ďalej?
Ahojte, mám pocit, že som nejako na pokraji svojich síl. Snažím sa všetko zvládnuť, ale miestami to už nejde. Celý život som sa starala o rodičov, bola som každý deň v standby móde a riešila som ich lekárov, choroby, urgent stavy, ich úrady, domácnosť, všeťko... žila som v permanentnom strese a odzkadlilo sa to na mojom zdraví. Keď obaja rodičia odišli... tak som si našla priateľa, zobrali sme sa po určitom čase. Bola to veľká láska. Ale realita dní išla tak, že som sa postupne starala o všetko zase ja. Môj manžel ochorel a je doma, už štvrtý rok a berie ID, jeho stav sa nezlepšuje, naopak zhoršuje. Ja pracujem viac ako 8h denne, starám sa o chod domácnosti, o to, keď sa niečo doma pokazí, o auto a servis okolo neho, o kontakt s úradmi, o dane, poplatky, o jeho lekárov, jeho liečbu, vozím ho, riešim. Už naozaj nevládzem. Opäť som sa dostala do toho stresu, lebo sa bojím, že ho stratím a na druhej strane, na všetko som vlastne sama. Dnes som mu povedala, že už takto nevládzem. Že ho veľmi ľúbim, že mi záleží, aby bol ok, ale rovnako už aj ja musím pozerať na seba, lebo kľaknem ja napokon. Starám sa o všetkých, ale o mňa sa nestará doslova nikto. Neviem ako ďalej a psychicky som ja zrelá na terapeuta. Už som sa objednala a mám termín. Neviem... čo by ste mi poradili? Viem, že v láske, aj v chorobe, v šťastí aj v nešťastí... on žije u mňa. Nemá kam ísť.... o majetok nejde, len nechcem byť bezcharakterná osoba. Len už je to takto dosť dlhé obdobie a nedávam to.
ahoj, chcem sa spýtať, či je tvoj manžel nevladny, alebo vie sa ešte obriadit, obliecť atď.
Muž na nejakú asistentku nemá nárok? Že by tá trosku odbremenila?
Dopraj si vitamíny, minerály, masáže, zmenu a oddych. Magnézium! B komplex, čaj proti stresu. Modlitba alebo si otvor Bibliu, Matúš 11:28, žalmy 55. 😉 ❤
Dopraj si vitamíny, minerály, masáže, zmenu a oddych. Magnézium! B komplex, čaj proti stresu. Modlitba alebo si otvor Bibliu, Matúš 11:28, žalmy 55. 😉 ❤
@loliki Ano, precita si Bibliu a je v cajku🙄 ze ti to nie je trapne, taketo dristy tu pisat. A tie ostatne "kniezacie" rady o caji a masazi radsej nekomentujem. Vidno, ze nemas ani sajn.
@loliki Ty si pricetna?!
@anonym_autor výbav mu opatrovateľku či opatrovateľka, alebo osobného asistenta, poziadaj úrad práce, soc. veci a rodiny o túto službu. Tebe sa uľaví, odpadne ti kopec práce. Choďte do prírody na prechádzky, aby ste zmenili stereotyp domácnosti. Uľaví sa vám obom, muž načerpa inú energiu.
Uprimne nejaky ustav, opatrovatelka lebo zachvilu sa aj ty poberies a mozno aj psycholog by mi pomohol
@loliki Ty si pricetna?!
@anonym_849057 Nejaka posahana sektarka ocividne.
@loliki Ano, precita si Bibliu a je v cajku🙄 ze ti to nie je trapne, taketo dristy tu pisat. A tie ostatne "kniezacie" rady o caji a masazi radsej nekomentujem. Vidno, ze nemas ani sajn.
@anonym_5be79e Keď nevyskúšaš, nevieš. Ty si niečo lepšie poradila? Alebo si len neveriaca a zapáraš, lebo nič lepšie nevieš.
@anonym_849057 Nejaka posahana sektarka ocividne.
@anonym_5be79e Nie som sektárka. Ale veriaca som. A aj keď tomu tu niektoré nerozumejú, viera bola a je posilou mnohým ľuďom. A veru aj v Biblii nájdeš rady a útechu. Ale keď ju nečítate, nemáte o tom ani potuchy.
@anonym_849057 A ty sem na čo píšeš? Autorke si neporadila nijako.
@loliki Nepriamo som jej poradila, aby tvoje kydy ignorovala
@loliki Ty si pricetna?!
@anonym_849057 Tato je horsia nez Pr85, EvkaTk a Bjnr dokopy😃😄 mi normalne stupol tlak, ako som sa z tych jej dristov rozculila.
@anonym_849057 Tato je horsia nez Pr85, EvkaTk a Bjnr dokopy😃😄 mi normalne stupol tlak, ako som sa z tych jej dristov rozculila.
@anonym_5be79e Načo prispievaš svojou negativitou do diskusie, kde autorka je vyčerpaná? Jednak sa neovládaš, ale ani ničím pozitívnym neprispeješ. Keď si viac vyčerpaná než autorka, choď spať a oddýchni si.
@anonym_5be79e Načo prispievaš svojou negativitou do diskusie, kde autorka je vyčerpaná? Jednak sa neovládaš, ale ani ničím pozitívnym neprispeješ. Keď si viac vyčerpaná než autorka, choď spať a oddýchni si.
@loliki Ty sa spamataj prosim ta, uz si sa niekedy starala o invalida? Asi nie. Lebo by si nepisala kecy o masazi, caji a Biblii. Zostup zo svojho ruzoveho oblacika. To si jej teda pomohla, fakt. A koncim. S panbickarmi sa vybavovat nebudem, si mimo realitu, nema to vyznam.
@loliki Ty sa spamataj prosim ta, uz si sa niekedy starala o invalida? Asi nie. Lebo by si nepisala kecy o masazi, caji a Biblii. Zostup zo svojho ruzoveho oblacika. To si jej teda pomohla, fakt. A koncim. S panbickarmi sa vybavovat nebudem, si mimo realitu, nema to vyznam.
@anonym_5be79e Ty sa nauč čítať a pochopiť o čom autorka píše. Vôbec nemusíš míňať svoju energiu na písanie so mnou. Môžeš jej pomôcť, ak máš viac skúseností, nikto ti nebráni.
@anonym_autor
To, čo prežívaš, je extrémne fyzicky aj psychicky vyčerpávajúce. Starať sa o chorého partnera, držať na svojich ramenách celú domácnosť, financie, logistiku, úrady aj vlastnú prácu — to je záťaž, ktorú by mal problém uniesť aj tím niekoľkých ľudí, nie jeden človek.
Je úplne prirodzené a ľudské, že už nevládzeš.To, čo cítiš, nie je tvoje zlyhanie ani slabosť. Je to prirodzená reakcia tvojho tela a mysle na dlhodobý, chronický stres.
Tu je niekoľko možností, ako si čo najskôr uľaviť a preniesť časť bremena na iných:
Využi systémovú a opatrovateľskú pomoc.
Opatrovateľská služba cez obec/mesto: Máš nárok požiadať mesto alebo obec o poskytovanie opatrovateľskej služby. Opatrovateľka môže prísť na pár hodín denne – pomôcť manželovi s hygienou, podávaním liekov, prípravou jedla či sprievodom k lekárovi.
Odľahčovacia služba: Podľa zákona máš ako osoba, ktorá sa stará o človeka s ťažkým zdravotným postihnutím, nárok na tzv. odľahčovaciu službu (až na 30 dní v roku). Počas tohto času sa o manžela postará príslušné zariadenie alebo služba, aby si si mohla odpočinúť alebo vyriešiť svoje veci.
Prepravná služba: Mnohé mestá a neziskové organizácie (napr. Slovenský Červený kríž) ponúkajú prepravnú službu („sociálny taxík“) pre ľudí s ID na lekárske vyšetrenia za minimálne poplatky. Uľaví to od neustáleho šoférovania a vybavovania.
Skús spraviť inventúru toho, čo nemusíš robiť osobitne:
Autoservis a údržba: Požiadaj známeho, suseda, rodinu alebo využite služby servisov, ktoré ponúkajú odvoz a dovoz auta priamo od domu.
Na úradoch si nastav elektronickú komunikáciu.
Nákupy a domácnosť: Využívaj donášku potravín až k dverám, aby si ušetrila čas a energiu z behania po obchodoch.
Odborná psychologická podpora pre teba.
Zapojenie širšieho okolia
Ľudia okolo často nepomôžu jednoducho preto, lebo netušia, ako veľmi si na dne, alebo si myslia, že všetko zvládaš. Skús rodine či priateľom zadať konkrétne úlohy: "Potrebovala by som...Pomohlo by mi, keby si...
Nemusíš všetko zvládnuť sama, máš právo byť unavená, právo aj potrebu starostlivosti o seba a aj nárok pomoci od iných.
Objímam!

Úplne ti rozumiem, lebo som na tom podobne. 8 mesiacov som sa starala o mamu, ležiacu, na plienkach, denno denne, bez jediného dňa voľna, bez akejkoľvek pomoci, až som z toho totálne vyhorela a musela som ju dať do zariadenia, lebo by som skončila na psychiatrii. Žiaľ neviem ti poradiť, len ti chcem povedať, že s tebou súcitim.