icon

Závidím mladšej príbuznej jej pokrok v živote

24. dec 2025

Tak trochu jej závidím. Mojej o pár rokov mladšej príbuznej. Ešte má status "študentka VŠ", v životopise nula pracovných skúseností, no v realite zásnuby a rozostavaný dom.
Kým ja som v tom veku riešila prvú serióznu prácu, prepočítavala výplatu do dní prežitia a učila sa, ako funguje dospelosť bez manuálu, ona už rieši podlahy a termín kolaudácie. Viem, že porovnávanie a závisť sú mi k ničomu, ale aj tak ma to zožiera

1gramofon
25. dec 2025

Len tak ďalej 👏

martin96321
25. dec 2025
@anonym_ab931d

@anonym_autor no ale ten dom asi nestavia ona za svoje peniaze, ale snubenec. Dom bude dokonceny a skolaudovany skor ako budu manzelia, teda jeho vylucne vlastnictvo… nedajboh sa rozvedu a ona sice s vs titulom, ale nula pracovnymi skusenostami pojde pekne naspat do svojej detskej izby s dvoma igelitkami ako prisla, mozno este aj s dietatom na krku… pripadne bude vecna cakatelka na sobas… este stale je co zavidiet podla teba? Stastne a vesele.

@anonym_ab931d No ale ze spina jedna vychcana. To ako si dovoluje mat v mladsom veku viac ako Ty. Mala sa oekne ucit tehly palit,vapno hasit a oddriet si to krasne . Stastie je stav mysle a ako sa clovek postavi k zivotu,tak to ma. Tvoja mysel je zrejme poriadne chora.

martin96321
25. dec 2025
@misanthropicdann

@anonym_autor a to je nejaký úspech v živote?
Očividne na výstavbu domu neprispieva nič keď študuje, financuje to partner. Nezažila v živote poriadne nič ešte sa jej neukoncil vývoj mozgu a už ma zásnuby, pravdepodobne rýchlo skončia do dieťaťa, takže z VŠ skočí na rodičak. Takže žiadne pracovné skúsenosti stále nebude mať.
Keď sa jej rozpadne vzťah co bude robiť bez žiadnych pracovných skúsenosti.

Dom nieje žiadna výhra keď ho nemáš z čoho poriadne financovať co ona nemá keďže nemá prácu.
Musí sa spoliehať na frajera, toho keď zajtra zrazí auto co sa stane? Bude musieť predať dom ak on nemá životnú poistku a môže začať budovať život od začiatku ako 25 ročná.

@misanthropicdann A mozno budu mat deti,kazdy rok dve tri dovolenky a budu stastni az do smrti. Nedoprajes im to?

anonym_ab931d
25. dec 2025
@martin96321

@anonym_ab931d No ale ze spina jedna vychcana. To ako si dovoluje mat v mladsom veku viac ako Ty. Mala sa oekne ucit tehly palit,vapno hasit a oddriet si to krasne . Stastie je stav mysle a ako sa clovek postavi k zivotu,tak to ma. Tvoja mysel je zrejme poriadne chora.

@martin96321 to asi patrilo autorke, nie mne 🤷‍♀️

majlo1234
25. dec 2025

A peniazky na dom ma odkial? Alebo to bude dom jej buduceho manzela a ona nema v podstate nic? A o par rokov tie podlahy uz nebudu jej, ale z holou ritou bude nestastna, ak nieco nevyjde? Ja by som nezavidela

misanthropicdann
25. dec 2025
@martin96321

@misanthropicdann A mozno budu mat deti,kazdy rok dve tri dovolenky a budu stastni az do smrti. Nedoprajes im to?

@martin96321 mne to je jedno.
Ale človek sa nemôže opúšťať lebo niekto sa ma lepšie. Vždy bude niekto kto sa má lepšie, a vždy bude niekto kto sa má horšie.
Závisť nie je v zásade zla, závisť je hnacím motorom ambícií. Len ju človek na tie ambície musí premeniť a neopúšťať sa.

martin96321
25. dec 2025
@majlo1234

A peniazky na dom ma odkial? Alebo to bude dom jej buduceho manzela a ona nema v podstate nic? A o par rokov tie podlahy uz nebudu jej, ale z holou ritou bude nestastna, ak nieco nevyjde? Ja by som nezavidela

@majlo1234 A Teba to strasne trapi? Ako vies,ze ked sa vezmu,neda jej polovicu domu? Preco ludi ako Ty najviac trapi stastie inych? Drz jej palce a popraj vela stastia,namiesto vymyslania zakernosti. Nenapadlo Ti ze to moze byt mila,obetava,charizmaticka,empaticka zena? Alebo su podla Teba vsetky zeny len vychcane zlatokopky a coury?

majlo1234
25. dec 2025
@martin96321

@majlo1234 A Teba to strasne trapi? Ako vies,ze ked sa vezmu,neda jej polovicu domu? Preco ludi ako Ty najviac trapi stastie inych? Drz jej palce a popraj vela stastia,namiesto vymyslania zakernosti. Nenapadlo Ti ze to moze byt mila,obetava,charizmaticka,empaticka zena? Alebo su podla Teba vsetky zeny len vychcane zlatokopky a coury?

@martin96321 mna to netrapi☺️ len pisem, ze jej nema co zavidiet. Pretoze vysoskolska studentka bez prace si na domcek sama nezarobila. A ked ju zbuchne este predtym, ako ona nadobudne nejaku prax v zamestnani, nebude mat ani matersku, ani nebude pre zamestnavatelov atraktivna. Toto je moj pohlad, ktory ukazujem autorke

casavina
25. dec 2025

@anonym_autor ja som nikdy nechcela dediť rodičovský dom, lebo sú s tým len ťahanice o peniaze a hádky, ktoré ja nemusím... ale keďže sa inak nedalo a dvaja starší bratia sa vzdali v prospech mňa,tak budúci rok idem dom predať. Pointa? Nikomu som nezávidela a napriek tomu mám nehnuteľnosť z ktorej budem mať osoh. Nepestuj u seba závisť, lebo ťa to zničí, radšej sa teš z každého dňa a nezabudni, že čo vysielaš to sa ti vráti. Je už len na tebe, či je to dobré alebo zlé. Veľa šťastia 🍀

martin96321
25. dec 2025
@majlo1234

@martin96321 mna to netrapi☺️ len pisem, ze jej nema co zavidiet. Pretoze vysoskolska studentka bez prace si na domcek sama nezarobila. A ked ju zbuchne este predtym, ako ona nadobudne nejaku prax v zamestnani, nebude mat ani matersku, ani nebude pre zamestnavatelov atraktivna. Toto je moj pohlad, ktory ukazujem autorke

@majlo1234 Aha. Treba utesit autorku,ktora je hotova z toho ze niekto nieco ma podla nej nezasluzene...... Este treba dodat,ze mozno bude mat postihnute dieta a muz ju okasle,nech ma vacsiu radost. Toto je chore

prosimopomoc
25. dec 2025

@anonym_autor a čo dokázala? Že ju dotuje muž a sama nič nevybudovala? Nepoviem, keby vyštudovala a sama si budovala život ale ako môžeš považovať za úspech to, že ju niekto požiada o ruku a vďaka niekomu inému bude figurovať na liste vlastníctva? Fakt, netráp sa.

prosimopomoc
25. dec 2025
@majlo1234

@majlo1234 presne, aj tak sa rozvedu

prosimopomoc
25. dec 2025
@martin96321

@martin96321 Majlo má ale pravdu

martin96321
25. dec 2025
@prosimopomoc

@martin96321 Majlo má ale pravdu

@prosimopomoc Fakt nenachadzam slov. Tu sa uspech ani kus stastia neodpusta. Nedajboze ma niekto trochu viac stastia, ze je spokojny tak uz sa stavia sibenica a pověste ho vejš ať se houpa. Tak vam prajem na vianoce,aby ste mali len samych stastnych,spokojnych,vyrovnanych a hlavne usmiatych susedov.

majlo1234
25. dec 2025
@martin96321

@prosimopomoc Fakt nenachadzam slov. Tu sa uspech ani kus stastia neodpusta. Nedajboze ma niekto trochu viac stastia, ze je spokojny tak uz sa stavia sibenica a pověste ho vejš ať se houpa. Tak vam prajem na vianoce,aby ste mali len samych stastnych,spokojnych,vyrovnanych a hlavne usmiatych susedov.

@martin96321 ja mozno uspech vidim inak, nie ze si ma niekto vezme. Uz sme neni v 18tom storoci. A to som vydata zena, ale nanestastie by proste zeny mali mysliet na svoju buducnost, aby raz neostali zaseknute v zlom vztahu len preto, ze nic nemaju a nemaju kam ost, tot vsjo. Nechapem preco ty reagujes tak popudene

petronelag
25. dec 2025

Ak našla dobrého partnera, tak jej to môže aj pomôcť, náš sused si tiež už ako podnikateľ našiel študentku z VŠ, a žijú spolu doteraz, už majú veľké deti. On už podnikal, mal aj svoj dom, mali dve deti a ona by ani nebola musela pracovať, ale chcela, lebo učila jazyky a chcela sa v tom zdokonaľovať. A obe deti c hodia na VŠ, dcéra je aj dobrá športovkyňa.

martin96321
25. dec 2025
@majlo1234

@martin96321 ja mozno uspech vidim inak, nie ze si ma niekto vezme. Uz sme neni v 18tom storoci. A to som vydata zena, ale nanestastie by proste zeny mali mysliet na svoju buducnost, aby raz neostali zaseknute v zlom vztahu len preto, ze nic nemaju a nemaju kam ost, tot vsjo. Nechapem preco ty reagujes tak popudene

@majlo1234 Ja som nenapisal,ze je to jej uspech. Ze si zariadila buducnost tym,ze sa ide dobre vydat. Ale k zivotu patri aj trocha stastia. Co vies o tych dvoch mladych? Zhola nic. Co ak sa naozaj lubia,co ak si rozumeju,co ak im to vyjde a budu stastní spolu? Voci komu sa previnila? Budete sudit zeny Gaborika,Hossu,Charu, Demitru? Su to multimilionari . A ziju spolu,maju spolu deti a rodiny. Ma sa snad niekto pytat na vas nazor a schvalenie s kym ma zit? Nikto nevidi do ich domacnosti s cim sa trapia,co riesia. Budete mladym zavidiet mladost,peknym krasu, spokojnym ich stastie????

majlo1234
25. dec 2025
@martin96321

@majlo1234 Ja som nenapisal,ze je to jej uspech. Ze si zariadila buducnost tym,ze sa ide dobre vydat. Ale k zivotu patri aj trocha stastia. Co vies o tych dvoch mladych? Zhola nic. Co ak sa naozaj lubia,co ak si rozumeju,co ak im to vyjde a budu stastní spolu? Voci komu sa previnila? Budete sudit zeny Gaborika,Hossu,Charu, Demitru? Su to multimilionari . A ziju spolu,maju spolu deti a rodiny. Ma sa snad niekto pytat na vas nazor a schvalenie s kym ma zit? Nikto nevidi do ich domacnosti s cim sa trapia,co riesia. Budete mladym zavidiet mladost,peknym krasu, spokojnym ich stastie????

@martin96321 asi sa nechapeme, ja som len autorke napisala, ze nie je co zavidiet. Proste z dlhodobeho hladiska tahaju taketo zeny sa kratsi povraz, nanestastie. A ked laska vyprcha, mozu len dufat, ze ti muzi budu normalni a zabezpecia ich tiez, ked aa vlastne cely zivot pre muza obetuju, aj ked nevedomky

Ja nikomu lasku nezavidim, ale vidim, aka je rozvodovost a ako zeny dopadaju casto, aj tu na koniku ke milion takych ten

martin96321
25. dec 2025
@majlo1234

@martin96321 asi sa nechapeme, ja som len autorke napisala, ze nie je co zavidiet. Proste z dlhodobeho hladiska tahaju taketo zeny sa kratsi povraz, nanestastie. A ked laska vyprcha, mozu len dufat, ze ti muzi budu normalni a zabezpecia ich tiez, ked aa vlastne cely zivot pre muza obetuju, aj ked nevedomky

Ja nikomu lasku nezavidim, ale vidim, aka je rozvodovost a ako zeny dopadaju casto, aj tu na koniku ke milion takych ten

@majlo1234 Ano mas pravdu. Upadaju a rozvadzaju sa, lebo nemaju v hlave upratane. Krutia sa medzi dvoma svetami. Na jednej strane by tuzili po vsetkom,ale dat nemienia vela. Chcu mat muza,ktory pre ne znesie modre z neba,postara sa o nich,zarobi,zariadi ,zabespeci,ale seme nechcu byt zenami. Brali by oboma rukami,ale na davanie neostala ziadna. Mlada vysokoskolacka sa zalubila,zasnubila a uz si zariaduju dom. Musi snad cakat do 40ky pokial si vybuduje karieru,dokaze zarobit na dom a potom moze rozmyslat nad rodinou? Nevyjde jej to,bude karieristka. Vyda sa dobre za mlada,tak je hlupa. Vztah je vzdy loteria a zalezi na tom ako na nom pracujes. Niekto sa popali otrasie sa a ide dalej. Niekto zatne zuby, maka, pracuje na tom aby sa mal lepsie a je rad za kazdu malickost. Niekto ma viac stastia a doslova mu vsetko padne k noham. Kazdemu z nich drzim palce a uznam, ale nebudem nikdy milo pozerat na ludi,co maju len kecy,pindaju,zavidia a siria ten smrad okolo seba

anonym_a4909a
25. dec 2025
@martin96321

@majlo1234 Ano mas pravdu. Upadaju a rozvadzaju sa, lebo nemaju v hlave upratane. Krutia sa medzi dvoma svetami. Na jednej strane by tuzili po vsetkom,ale dat nemienia vela. Chcu mat muza,ktory pre ne znesie modre z neba,postara sa o nich,zarobi,zariadi ,zabespeci,ale seme nechcu byt zenami. Brali by oboma rukami,ale na davanie neostala ziadna. Mlada vysokoskolacka sa zalubila,zasnubila a uz si zariaduju dom. Musi snad cakat do 40ky pokial si vybuduje karieru,dokaze zarobit na dom a potom moze rozmyslat nad rodinou? Nevyjde jej to,bude karieristka. Vyda sa dobre za mlada,tak je hlupa. Vztah je vzdy loteria a zalezi na tom ako na nom pracujes. Niekto sa popali otrasie sa a ide dalej. Niekto zatne zuby, maka, pracuje na tom aby sa mal lepsie a je rad za kazdu malickost. Niekto ma viac stastia a doslova mu vsetko padne k noham. Kazdemu z nich drzim palce a uznam, ale nebudem nikdy milo pozerat na ludi,co maju len kecy,pindaju,zavidia a siria ten smrad okolo seba

@martin96321 „Upadaju a rozvadzaju sa, lebo nemaju v hlave upratane.“ Tak to skor ich muzi, nezabezpecena zena bez vazneho dovodu zo vztahu neodchadza.

anonym_27a4fc
25. dec 2025

Fuha... ja som na tom bola podobne. Bola som študentka, aj keď teda študovala som diaľkovo a pracovala som. Ešte počas štúdia som si brala chlapa s bytom a domom, ten prepísal na mňa hneď po svadbe. Ešte počas školy som mala dve deti. Ale čo na tom závidieť? Dobre, nemusela som riešiť bývanie, nájom alebo hypotéku, ale okrem toho je všetko porovnateľné s inými pármi. Starosti s deťmi, choroby, práca, vzťahové problémy.
Dom a spol sú všetko povrchné veci. Do hĺbky nevidíš. Zameraj sa na seba, nezavid. Možno nie je až tak čo.

prosimopomoc
25. dec 2025
@anonym_27a4fc

Fuha... ja som na tom bola podobne. Bola som študentka, aj keď teda študovala som diaľkovo a pracovala som. Ešte počas štúdia som si brala chlapa s bytom a domom, ten prepísal na mňa hneď po svadbe. Ešte počas školy som mala dve deti. Ale čo na tom závidieť? Dobre, nemusela som riešiť bývanie, nájom alebo hypotéku, ale okrem toho je všetko porovnateľné s inými pármi. Starosti s deťmi, choroby, práca, vzťahové problémy.
Dom a spol sú všetko povrchné veci. Do hĺbky nevidíš. Zameraj sa na seba, nezavid. Možno nie je až tak čo.

@anonym_27a4fc dom je povrchná vec? :D nemať hypotéku a riešiť si len svoj piesoček je stres? vsak vy ste nemuseli prstom pohnut a este ste ani nedokoncili skolu bezdetna

anonym_4077f8
25. dec 2025

Autorka aj nieco napises,ci si to hodila do placu,len aby si si ulavila???Zatial sme si od teba nic neprecitali.

anonym_4077f8
25. dec 2025
@prosimopomoc

@anonym_27a4fc dom je povrchná vec? :D nemať hypotéku a riešiť si len svoj piesoček je stres? vsak vy ste nemuseli prstom pohnut a este ste ani nedokoncili skolu bezdetna

@prosimopomoc ano mala toto ale ten chlap asi stoji za hovno,len to nechcela takto surovo napisat.
Radsej budem mat hypo na krku s muzom velkym M a otcom este vecsim O.
Preto taka odpoved tej pani,pod povrchom nevidime.

anonym_27a4fc
25. dec 2025
@prosimopomoc

@prosimopomoc kľud, precitaj si to ešte raz, pracovala som pri vš, keďže som ju študovala diaľkovo. Nezáviď hneď. Tiež si asi pekne povrchná. Toto sú všetko veci, ktoré mali neskôr aj všetci v okolí. Všetci to majú, ja som mala len ľahší štart.
Sú to veci, ktoré vieš ovplyvniť, to netreba závidieť. Sú dôležitejšie veci zdravie, šťastie, dobrý vzťah, blizki priateloa, rodina, vydarené deti...

anonym_27a4fc
25. dec 2025
@anonym_4077f8

@prosimopomoc ano mala toto ale ten chlap asi stoji za hovno,len to nechcela takto surovo napisat.
Radsej budem mat hypo na krku s muzom velkym M a otcom este vecsim O.
Preto taka odpoved tej pani,pod povrchom nevidime.

@anonym_4077f8 chlap je úplne super 😉. Milujeme sa dlhé roky a ako otec je takmer dokonalý a dokonca vie, že sa pise väčší

anonym_4077f8
25. dec 2025
@anonym_27a4fc

@anonym_4077f8 chlap je úplne super 😉. Milujeme sa dlhé roky a ako otec je takmer dokonalý a dokonca vie, že sa pise väčší

@anonym_27a4fc hm,tak ake vztahove problemy???Nepisala by si to tak,keby to bolo tak ako pises teraz.

anonym_27a4fc
25. dec 2025
@anonym_4077f8

@anonym_27a4fc hm,tak ake vztahove problemy???Nepisala by si to tak,keby to bolo tak ako pises teraz.

@anonym_4077f8 nie nie. Myslela som to skôr tak, že všetci máme svoje strachy a stresy, hypotéka a financie sú len jedným a podľa mňa najmenším z nich. To, že niekto začne bez hypotéky nie je na zavidenie, lebo to sa časom vyrovná. Už v tejto dobe sú bez hypo všetky moje kamarátky a susedia, čo si v tej dobe tie hypotéky brali. Čiže časom sme na tom rovnako, takže fakt nie je čo závidieť. Neviem to asi úplne presne vyjadriť, čo myslím, ale skrátka s odstupom času je to všetko jedno. Je jedno, kto ako začínal. Záleží na tom, ako sa s tým popasujeme. A v konečnom dôsledku každý uvidí, že domy a podobné veci netreba závidieť, skôr potom veci, čo som už písala, zdravie, šťastie, laku, vzťahy, deti, rodičov a podobné dôležité veci.
Ak mi má niekto niečo závidieť, tak mojich rodičov, moju rodinu, nie môj dom a ako som k nemu prišla.
Ale závisť je celá na prd. Dopraj a bude ti dopriate.
Ja napríklad "zavidim" jednej kamoške jej deti. Napriek tomu, že sa im vôbec nevenovala, z nich vyrástli perfektní mladí ľudia, majú rôzne úspechy a ja ich sledujem a veľmi sa teším z nich. Doprajem jej to a teším sa s ňou.

anonym_27a4fc
25. dec 2025

Ešte dodám. Možno odveci, ale spomínal tu niekto ženy milionárov, hokejistov a pod. Myslíte, že tie ženy prežívajú iný strach napr o svoje deti ako my obyčajné matky? Myslíte, že vendula svobodova, alebo kmotrikova prežívali choroby a smrť svojich detí menej alebo inak len preto, že mali bohatých mužov a nemali hypotéky? Nezavidte majetky, aj tak sú to matky ako my, so všetkými strachmi a stresmi. Jediný stres, ktorý nemajú sú peniaze, inak je to také isté.

anonym_4077f8
26. dec 2025
@anonym_27a4fc

@anonym_4077f8 nie nie. Myslela som to skôr tak, že všetci máme svoje strachy a stresy, hypotéka a financie sú len jedným a podľa mňa najmenším z nich. To, že niekto začne bez hypotéky nie je na zavidenie, lebo to sa časom vyrovná. Už v tejto dobe sú bez hypo všetky moje kamarátky a susedia, čo si v tej dobe tie hypotéky brali. Čiže časom sme na tom rovnako, takže fakt nie je čo závidieť. Neviem to asi úplne presne vyjadriť, čo myslím, ale skrátka s odstupom času je to všetko jedno. Je jedno, kto ako začínal. Záleží na tom, ako sa s tým popasujeme. A v konečnom dôsledku každý uvidí, že domy a podobné veci netreba závidieť, skôr potom veci, čo som už písala, zdravie, šťastie, laku, vzťahy, deti, rodičov a podobné dôležité veci.
Ak mi má niekto niečo závidieť, tak mojich rodičov, moju rodinu, nie môj dom a ako som k nemu prišla.
Ale závisť je celá na prd. Dopraj a bude ti dopriate.
Ja napríklad "zavidim" jednej kamoške jej deti. Napriek tomu, že sa im vôbec nevenovala, z nich vyrástli perfektní mladí ľudia, majú rôzne úspechy a ja ich sledujem a veľmi sa teším z nich. Doprajem jej to a teším sa s ňou.

@anonym_27a4fc presne tak dopraj a bude ti dopriate,preto sa s nikym neporovnavame,nemame ani kedy rozmyslat nad zivotom chrusta a co by bolo keby bolo.Z domu do roboty,z roboty domov a je clovek rad,ze ma volno,ze nemusi nikam chodit a behat a lietat.Nieto mat este taketo myslienky aj ked je posledny den Vianocny a usli velmi rychlo a aj chapem,ze je to taky cas bilancovania roka,kedze sa blizi ku koncu,preto mnohe smutia,ze nemaju to co v zivote chceli mat.Ze ziju inak ako si naplanovali v mysli a tak len vidia okolo ako mnohi ziju lepsie ako oni a preto ta zavist,smutok,depresie aj pocas Vianoc.Krasny cas byt len s rodinou a uzivat si byt len spolu,lebo cez rok je len leto aj to iba par dni,potom opet kolotoc pracovny.